Poveži se s nama

Vijesti

Postani najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik

Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici koji su nositelji OPG-a i imaju do 40 godina života

Objavljeno

Do kraja veljače otvoren je natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, odnosno poljoprivrednicu koji četvrtu godinu zaredom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku iz redova Europske pučke stranke Marijana Petir.

– Iznimno se veselim novim inovativnim, kreativnim i održivim projektima, od kojih će naše stručno povjerenstvo odabrati pobjednika, ali i deset najboljih projekata. Sve njih ugostit ću u Bruxellesu, gdje će imati priliku upoznati se s radom europskih institucija i upoznati mlade poljoprivrednike iz cijele Europe – rekla je Petir.

Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici koji su nositelji OPG-a i imaju do 40 godina života sa svojim projektima, koji su tijekom 2018. godine ili završeni ili bili u provedbi.

– Proteklih smo godina upoznali sjajne mlade ljude, koji su odlučili ostati u Hrvatskoj, živjeti na selu i baviti se poljoprivredom. Oni pokazuju da se i u teškim trenutcima može biti uspješan, a ovaj natječaj je samo mali doprinos da njihove pozitivne životne priče predstavimo široj javnosti – dodala je Petir.

Cilj natječaja i europske nagrade za mlade poljoprivrednike je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor opstao.

Vijesti

U provali u Posavini ukraden televizor i nadzorna kamera

Materijalna šteta prema riječima vlasnika je oko 3500 kuna.

Objavljeno

on

U Vrbovu Posavskom u periodu od 7-20. rujna dogodila se provala u vikendicu.

Nepoznati počinitelj prikladnim alatom obio je i otvorio prozor, ušao u unutrašnjost, te izvršio krađu televizora i video nadzorne kamere.

Nakon krađe uputio se u nepoznatom smjeru, a materijalna šteta prema riječima vlasnika je oko 3500 kuna.

Nastavi čitati

Kultura

Zdenka Mlinar predstavlja knjigu „Turopolu mojega srca“

Predstavljanje knjige počinje sutra u 18 sati u Društvenom domu Pleso.

Objavljeno

on

Udruga umjetnika „SPARK“ Velika Gorica sutra će predstaviti knjigu autorice Zdenke Mlinar „Turopolu mojega srca“. Osim same autorice, o knjizi će govoriti predsjednica udruge Nevenka Lang, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica Stjepan Rendulić, a u glazbenom programu sudjelovat će Siniša Belošević.

Predstavljanje knjige počinje sutra u 18 sati u Društvenom domu Pleso.

Nastavi čitati

Vijesti

Šumarija počinje sječu šume na području Gornjeg Podotočja i Turopolja

Objasnili su zašto se to radi te što je tome prethodilo

Objavljeno

on

Šumarija Velika Gorica planira sječu hrastovih šuma na dvije lokacije – između Gornjeg i Donjeg Podotočja te u Turopolju. Svjesni negativnih reakcija građana na sječu šuma, odlučili su pojasniti gdje će, kada i zašto sjeći šumu.

– U Gornjem Podotočju odsjek je izuzetno dobro podmlađen, a to je i cilj gospodarenja – podmladiti sastojinu. Ona je stara 155 godina. Temeljem Osnova gospodarenja izdanim od strane Ministarstva poljoprivrede, Šumariji je naloženo da treba obnoviti sastojinu. Površina odsjeka je 32 hektara. – objasnio je voditelj goričke šumarije Josip Beuk i dodao kako su od 2015. godine unijeli 11.500 kg hrastova sjemena, radila se višegodišnja njega te je odsjek jako dobro pomlađen i spreman za završnu sječu.

– Slična situacija je i u Turopolju gdje je odsjek također pomlađen, površina je 8 hektara, a starost je 140 godina te su rađeni svi uzgojni radovi od pripreme staništa, unos sjemena, njega i zaštita od biljnih bolesti te početkom 2021. planiramo dovršni sijek. Ti radovi, od kojih se očekuje oko 14 tisuća kubika hrastovih trupaca, potrajati do travnja sljedeće godine – kaže Beuk.

Iz Šumarije su pojasnili i kako je prije sječe uloženo više godina rada koji uključuje njegu mladih sastojina, zaštitu od biljnih bolesti, ograđivanje za zaštitu od divljači, zaštitu od štetnika, čišćenje sastojina i zaštitu od glodavaca. Jedino tako na raskrčenom području može izrasti nova mlada šuma. Cilj svega toga je dobiti što kvalitetnije trupce. Kada dolazi kraj jednog ciklusa završnom sječom, novi ciklus već traje nekoliko godina. Upravo će se to dogoditi i na ove dvije lokacije.

Hrvatske šume ovom sječom će na tržište staviti hrastove trupce, a iza njih će preostati krošnje koje se koriste za ogrjev.

– Građanstvo se od danas može javiti lugaru koji je čuvar šume na ovim odsjecima za samoizradu ogrjeva za kućanstva. Mogu se predbilježiti iz Gornjeg i Donjeg Podotočja i Kuča, odnosno na onoj drugoj lokaciji mještani Turopolja i Rakitovca – rekli siz Šumarije Velika Gorica.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno