Poveži se s nama

HOTNEWS

Poražavajući rezultati: Svake godine ubije se 150 branitelja, dvostruko više nego civila

Objavljeno

Na stručnoj tribini ‘Samoubojstvo hrvatskih branitelja i mogućnost preventivnog djelovanja‘ psiholog Zoran Komar predstavio je rezultate nedavno objavljene studije. Ona je pokazala kako je stopa samoubojstava u braniteljskoj populaciji dvostruko veća nego u civilnoj, a da je najviše branitelja počinilo samoubojstvo sa 43 godine.
 
“Od 1991. godine pa idućih 15 godina svake godine ubijalo se stotinjak branitelja. Danas je to već 150 na godinu. Dakle, svaki drugi-treći dan jedan hrvatski branitelj na žalost sebi oduzme život, a trend je i dalje u porastu”, rekao je Komar ističući kako je prevencija nužna.
 
“Mi ne možemo liječiti samoubojstva, ali možemo cijelim nizom udruženih djelovanja prevenirati tu nemilu pojavu. Tu postoje i oblici samopomoći branitelja te ranog prepoznavanja i pružanja međusobne pomoći”, kazao je Komar.
 
U Zagrebačkoj županiji 219 suicida branitelja
 
Najviše je branitelja počinilo samoubojstvo u Zagrebu, dok je Zagrebačka županija na trećem mjestu, sa 219 suicida od 1991. godine. Najgore stanje je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje je svaki stoti branitelj digao ruku na sebe.
 
“Uzroci samoubojstava u braniteljskoj populaciji su mnogostruki, ali oni se u velikoj mjeri vežu na njihov društveni status. To je protivno stajalištima da su branitelji danas privilegirana populacija koja je materijalno zadovoljila sve svoje potrebe. Stanje je sasvim drugačije. Velika većina branitelja nemaju nikakva prava, niti su ih tražili niti ostvarili. S druge strane su marginalizirani s osjećajem napuštenosti i uskraćenog priznanja za zasluge koje objektivno imaju u ratu. Tu je i osjećaj da su na teret društvu”, pojasnio je psiholog Zoran Komar.
 
“Na sreću ne znam niti jednog branitelja koji je počinio samoubojstvo. Siguran sam da ima niz stvari koji utječu da branitelj podigne ruku na sebe, a na nama je kao na društvu da nešto učinimo kako bi to spriječili”, napomenuo je zamjenik župana Damir Tomljenović, inače i sam hrvatski branitelj.
 
Tribinu je organizirao Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije.
 

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno