Poveži se s nama

Vijesti

Pomoćnički ispit kao prednost pri zapošljavanju u visoko razvijenim državama

Objavljeno

Završne svjedodžbe maturantima 2015./2016. velikogoričke Srednje strukovne škole svečano su uručene u četvrtak, 30. lipnja, a samo 11 dana kasnije (ponedjeljak, 11. srpnja) približno dvije trećine tih učenika ponovo je, na jedan dan, zauzelo mjesto u školskim klupama da bi pokušali ponovo položiti ono što su već položili?! Radilo se o polaganju pomoćničkog ispita.

Pomoćnički ispit (5)

Da bi otklonili nedoumicu o čemu se tu radi, potražili smo odgovor na tu osjetljivu temu kod osobe koja je najkompetentnija (tako nam je predstavljena) kada se radi o pomoćničkom ispitu, a to je Mladen Zrno, voditelj školskih radionica i stručne nastave u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica. Slobodna interpretacija voditeljevog osvrta na temu pomoćnički ispit i njegova implikacija na tržište rada odnosno mogućnost bržeg zapošljavanja, dovoljno je jasna i lako razumljiva.

Mladen Zrno uručuje završnu svjedodžbu

Mladen Zrno uručuje završnu svjedodžbu

– Pomoćnički ispit je državno priznat ispit, reguliran Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja pomoćničkog ispita. Provodi ga Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji sa srednjim školama koje izvode program obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije za vezane obrte. Izmjenom Zakona o obrtu i Zakona o strukovnom obrazovanju polaganju pomoćničkog ispita mogu pristupiti učenici koji su u potpunosti završili trogodišnje naukovanje i dobili završne svjedodžbe. Uvođenjem dvojnog sustava strukovnog obrazovanja (njemački model) položeni pomoćnički ispit je donosio prednost pri zapošljavanju u visoko razvijenim državama, jer pomoćnički ispit u spomenutim državama znači apsolutnu završnost strukovnog naukovanja. Jednako tako, s položenim pomoćničkim ispitom brže se stječe pravo polaganja majstorskog ispita.

Pomoćnički ispit (7)

Pomoćnički ispit, njegov pisani dio, traje 4 školska sata (180 minuta) i kriteriji (ne)prolaznosti su slijedeći: ako je broj točnih odgovora ispod 30%, učenik se upućuje na popravni ispit, od 31% do 59% kandidat se poziva na usmeni dio ispita, 60% do 69% ocjena dovoljan (2), 70% do 79% ocjena dobar (3), 80% do 89% ocjena vrlo dobar (4) i 90% do 100% ocjena odličan (5). Nakon položenog pomoćničkog ispita izdaje se uvjerenje o položenom pomoćničkom ispitu. Prvi rok za popravni ispit bio je u prošli petak (15. srpnja).

Pomoćnički ispit (11)

Prema kalendaru pomoćničkih ispita od lipnja 2016. do ožujka 2017., kojeg je donio Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, drugi ispitni rok je od 15.09. do 15.10.2016., a treći rok je iduće godine, od 15.02. do 15.03.2017.

 

galerija fotografija

Vijesti

Počeli radovi na izgradnji Kačićeve

Radovi će trajati 70 radnih dana, a tijekom tog vremena na snazi je privremena regulacija prometa

Objavljeno

on

Počeli su radovi na izgradnji Ulice Andrije Kačića Miošića, od raskrižja s Ulicom Slavka Kolara do raskrižja s Kurilovečkom ulicom. Navedena ulica bit će zatvorena za sva vozila, osim za vozila stanara i poslovnih subjekata. Na području oko zone radova, odnosno u okolnim ulicama uvodi se privremena regulacija prometa. Navedeni radovi trajat će 70 radnih dana. Mole građani za razumijevanje i poštivanje znakova privremene regulacije prometa za vrijeme trajanja radova.

 

Nastavi čitati

Vijesti

I Gorica i županija bez novozaraženih

Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 44 slučaja

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata nema novooboljelih osoba na području županije. Dobra vijest je i kako su dvije osobe izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 44 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 183 osobe, a 11 ih je preminulo.

– Apeliramo na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, izbjegavajte putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – istaknuo je Stožer civilne Zagrebačke županije .

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO Udruga 153. brigade HV proslavila 20 godina postojanja

Objavljeno

on

Udruga pripadnika 153. brigade Hrvatske vojske u subotu je obilježila 20. godišnjicu osnutka.

– S ponosom smo se prisjetili svih događanja sa ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata, a posebno naše veličanstvene 153. brigade. Čuvamo i širimo povijesnu istinu o ratnom putu 153. brigade te čuvamo sva vjerodostojna svjedočenja o ratnom putu naše brigade te uspomene na poginule pripadnike brigade. Cilj nam je i prenositi mladim naraštajima istinu o Domovinskom ratu – kazali su iz Udruge.

Zahvalili su Gradu Velikoj Gorici što ih podupire jer bez njihove podrške, kažu, ne bi mogli realizirati sve svoje programe. A programa je zaista mnogo. Kroz godine, udruga surađuje s osnovnim školama s područja Velike Gorice i njenih općina, pokrenuli su inicijativu 2005. godine kako bi se izgradio Spomen park 153. brigadi u Velikoj Buni, a rade i na aktivnostima vezanim uz Spomen doma i Spomen parka. To su samo neke od brojnih aktivnosti udruge.

– Vjerujemo u daljnju suradnju s Gradom Velika Gorica te da mi kao Udruga svojim radom i aktivnostima doprinesemo što bržem dovršenju i kvalitetnom funkcioniranju projekata, a posebno prijedlogu sadržaja Spomen doma – zaključili su.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno