Poveži se s nama

Gospodarstvo

Pokupsko dobilo jedinstvenu toplanu u Hrvatskoj, a mještani mogućnost zarade

Objavljeno

U Pokupskom je otvorena prva toplana na biomasu u Hrvatskoj u vlasništvu Općine. Toplinski sustav snage jednog megavata počeo je grijati kućanstva i institucije u centru mjesta. Grijanje je priključeno u osnovnoj školi, vrtiću, šumariji, zgradi Općine te mjesnoj trgovini.

Toplana biomasa Pokupsko otvorenje06

„Toplana za sada grije 30-ak domaćinstava, dok u najavi imamo još toliki broj. Naime, u drugoj fazi, toplinski sustav širit će se na donji dio Pokupskog, odnosno na naselja Kaurići.“, kaže načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić.

Projekt je vrijedan 12 milijuna kuna, a najvećim dijelom je financiran iz IPARD  programa Europske unije, u okviru mjere 301 „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“ .

„U Pokupskom je napravljen jedan pionirski, ali povijesni posao. Ovakvih objekata će u budućnosti biti sigurno više. Gorica ima jedan zastario sustav, kakav je u ostalom i u mnogim hrvatskim gradovima. Najteže ga je prihvatiti zato što naši sugrađani imaju visoke račune grijanja. Velika Gorica ima svoje razvojne planove prema kojem ćemo dobiti moderan sustav grijanja“, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Toplana biomasa Pokupsko otvorenje

Troškovi grijanja niži i do 40%

Zahvaljujući biotoplani, troškovi grijanja u Pokupskom trebali bi se smanjiti za 30 do 40%. Priključak na toplanu potrošači trebaju platiti oko 3.000 eura, ali tek oni koji se nisu priključili u prvoj fazi.

„Korisnici su dobili jedno gotovo rješenje, ne samo u smislu konfora grijanja već i uz mogućnost štednje. Ovdje se radi o spoju znanja, struke i političke volje. Očekujem da će u Hrvatskoj biti tisuću ovakvih projekata, istaknuo je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Toplana biomasa Pokupsko otvorenje01

Mještani mogu prodavati biomasu

Općina Pokupsko je pokrenula i regionalni projekt izgradnje sabirno-distribucijskog centra za biomasu. Svi koji to žele moći će prodavati vlastitu drvnu masu, ali i sve ostalo što se može spaliti i omogućiti dodatne kilovate topline.

„Mještani od sada imaju prilike prikupiti različitu biomasu, od granja, raslinja te za to dobiti određenu naknadu. Mi ćemo na taj način jeftinije doći do sječke kojom ćemo grijati kućanstva.“, zaključio je načelnik Škrinjarić.

Galerija fotografija:

Gospodarstvo

Okupljaju proizvođače voća i povrća, a promovirat će ih katalogom i internetskom stranicom

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno, a rok za prijavu je 7. veljače

Objavljeno

on

U sklopu provedbe međuteritorijanog projekta suradnje “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača”, Lokalna akcijska grupa Zrinska gora – Turopolje objavljuje javni poziv u svrhu promocije te izrade kataloga poljoprivrednih proizvođača voća i povrća s područja LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

Promocija poljoprivrednih proizvođača će uključiti izradu 400 kataloga proizvođača voća i povrća s područja LAG-a te izradu internetske stranice s interaktivnom kartom na kojoj će biti označene lokacije i dostupni podaci o proizvođačima.

Sudjelovanje u izradi kataloga je besplatno za sve prijavitelje, a rok za prijavu je 7. veljače.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ptičja gripa otkrivena u susjedstvu, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zaštite

U Sopu Bukevskom prije tri godine zbog gripe eutanazirano 1500 komada peradi

Objavljeno

on

U našem susjedstvu nedavno su potvrđeni slučajevi ptičje gripe podtipa H5N8 koja je prije tri godine izazvala velike probleme na velikogoričkom području. Podsjećamo, samo u Sopu Bukevskom u siječnju 2017. godine eutanazirano 1500 komada peradi u krugu od 10 kilometara. Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane početkom siječnja potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća, a u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

– Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa – poručili su iz Uprave.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Doznajte kako do potpora za mlade poljoprivrednike

Potpore iznose od 148 do 370 tisuća kuna

Objavljeno

on

U Kravarskom će sutra održati radionica na temu potpora mladim poljoprivrednicima. Naime, LAG Vallis Colapis otvorio je natječaj za dodjelu potpora mladim poljoprivrednicima nositeljima/odgovornim osobama poljoprivrednih gospodarstava za početak poslovanja. Budućim korisnicima je na raspolaganju 1 111 875 kuna.

– Potpora korisniku kojem će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznik socijalnih doprinosa Republike Hrvatske (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) po osnovi poljoprivrede u skladu s nacionalnim zakonodavstvom najmanje pet godina nakon konačne isplate iznosi 370 625 kuna.
Potpora korisniku kojem poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznik socijalnih doprinosa po osnovi poljoprivrede iznosi 148 250 kuna – poručili su iz LAG-a.

Natječaj će biti otvoren od 20. siječnja do 24. veljače, a više o uvjetima možete doznati na radionici  sutra od 17 sati u vijećnici Općine Kravarsko, Trg Stjepana Radića 1, Kravarsko.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno