Poveži se s nama

Vijesti

Podijelit će sjeme divovske bundeve i sve tajne njena uzgoja

Može vam postati zanimljiv hobi

Objavljeno

Damir Drvodelić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu gost je radionice razmjene znanja i vještina Četrti četrtek u Gradskoj knjižnici Velika Gorica. Osim radionice na kojoj će Drvodelić polaznicima prenijeti svoje znanje i iskustvo uzgoja američkih divovskih bundeva, podijelit će i sjeme kako bi svi zainteresirani već ovog proljeća mogli posaditi svoju bundevu.

– Prošle jeseni niste mogli ne primijetiti divovsku, čak 180 kilograma tešku narančastu bundevu koja je ukrašavala ulaz u Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Ako ste se kao i mi zapitali otkuda je stigla ova oveća biljna ljepotica, odgovor je – iz Kurilovca! Divovsku bundevu ustupio je Damir Drvodelić koji se njihovim uzgojem bavi već niz godina, a želja mu je osnovati udrugu uzgajivača divovskih bundeva i ovdje u Velikoj Gorici – kažu iz Gradske knjižnice Velika Gorica te pozivaju na radionicu u četvrtak, 27. veljače, u 18 sati na središnjem odjelu za odrasle.

Vijesti

VIDEO Dvorišta goričkih vrtića opet puna djece

U Dječjem vrtiću ‘Ciciban’ zatekli smo mališane u igri

Objavljeno

on

Popuštanjem strogih mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa otvorila se mogućnost povratka djece u vrtiće. Dječja pjesma, vika i cika polako se vratila u Dječji vrtić Ciciban. Iako su se djeca vratila u svoj vrtić, njihove grupe i dalje su razdvojene pa djeci nedostaju njihovi prijatelji. No, zato više vremena provode na otvorenom u igri. Kako je to izgledalo danas u vrtiću pogledajte u našem video prilogu.

Nastavi čitati

Vijesti

Chardonnay Marijana Kovačića najbolji na ocjenjivanju vina Udruge ‘Grozd’

Stručna ocjenjivačka komisija pod predsjedanjem mr.sc. Vlaste Rubeša Vili dodijelila mu 89 bodova

Objavljeno

on

U klijeti obitelji Mikulčić u Kostanjevcu protekle subote ocijenjeno je 89 uzoraka, koji su zaprimljeni tjedan prije. Stručna ocjenjivačka komisija u sastavu doc.dr.sc. Zvjezdana Marković, dr.sc. Mirela Osrečak, Dunja Mežnarić, Vesna Bakota, Gordana Bosankić i Slobodan Vili sve dipl. inž. agronomije, pod predsjedanjem mr.sc. Vlaste Rubeša Vili najbolje je ocijenila Chardonnay proizvođača Marijana Kovačića, koji je osvojio 89 bodova. Škrlet proizvođača Vlade Mikulčića ocijenjen je s 87 bodova i osvojio je titulu šampion Udruge.

Na ocjenjivanju vina Udruge ‘Grozd’ dodijeljeno je 20 zlatnih diploma, 32 srebrnih, 21 brončana, 3 priznanja dok 13 vina nije zadovoljilo.

Nastavi čitati

Moja županija

Skriveno blago Turopolja – crni tartuf!

Probajte na karti jela u restoranima Mon Ami, Pivnica Turopolje i Bistro Babriga.

Objavljeno

on

Lov za crnim tartufom nova je turistička atrakcija Zagrebačke županije. Naime, na području turopoljskog luga u okolici Velike Gorice, ali i u ostatku Turopolja u Sisačko-moslavačkoj županiji već izvjesni period možemo pronaći jedne od najcjenjenijih gljiva – crne tartufe.  Ovi neugledni gomolji ustvari su vrlo cijenjene gljive, zvijezde gastronomije. Nedavna istraživanja dokazala su i njegova afrodizijačka svojstva. – Odlučili smo vam predstaviti jednu priču koja ovdje postoji desetljećima, ali je bila nepravedno zanemarena. Turopolje se proteže Zagrebačkom i Sisačko-moslavačkom županijom i želimo dodatno promovirati lov na tartufe uz naglasak na održivom, zelenom i prije svega sigurnom turizmu u zelenom zagrebačkom prstenu. – poručila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović. Crni tartuf nalazi se u autohtonoj šumi hrasta lužnjaka, gotovo ih je nemoguće komercijalno uzgajati, nego ih upućeni ljudi s obučenim psima moraju pronalaziti i iskopavati. Mario Kolić iz Lekenika jedini je licencirani tartufar na području Sisačko-moslavačke županije, i vodi turiste u lov na tartufe gdje god ga angažiraju. – Učimo od Istre koja je tartuf brendirala. Kada krenemo s psom tartufarom u cjelodnevnu potragu, najvažnije je biti opušten i pratiti dresiranog psa, a znamo da tartufi uspijevaju samo u nezagađenim šumama. – istaknuo je tartufar Kolić.

Tartufar Mario Kolić

„Crno zlato“, kako još nazivaju tartufe, ne raste samo u Istri. Naime, naš kontinentalni dio puno je bogatiji crnim tartufima nego drugi dijelovima lijepe naše. Da bi i vi konzumirali jela s tartufima, ne morate biti vrsni kuhar. – Najjednostavnije je u domaće pečeno jaje naribati malo tartufa. – predlaže Kolić, no ako tartufe ne spremate sami, odaberite nekoliko goričkih restorana koji na meniju imaju jela s tartufima. Kako bi turisti i posjetitelji naše županije mogli odmah i isprobati jela s dodatkom ove vrste gljive, pobrinuli su se naši ugostitelji: Mon Ami, Pivnica Turopolje i Bistro Babriga.

Otkrivanje tartufa nalik je lovu na blago, koje su na našem području zavoljeli i stranci, a najviše je onih iz SAD-a i Izraela. Odvažite se i vi u potragu za tartufima uz stručnjake u tom području. Kako oni kažu, lov na tartufe je nezaboravan doživljaj u prirodi, a kući ćete ponijeti gastro deliciju koja je neprocjenjiva za vaše zdravlje. Dodajmo kako je jedan od novootkrivenih turopoljskih tartufa nazvan prema izumrlom turopoljskom govedu, Tuber prigmenius bos, a drugi nosi ime svog pronalazača – Tuber Kolić.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno