Poveži se s nama

Vijesti

Park u Lekeniku dobiva novi izgled

Objavljeno

Održana je završna akcija hortikulturnog uređenja Parka Lekenik kojeg s 30.000 kuna financira INA kroz program “Zeleni pojas 2015”. Od 150 projekata iz cijele Hrvatske koji su bili prijavljeni na natječaj, odabrano je njih 15. Među njima je i ovaj iz Lekenika kojeg je aplicirala OŠ Mladost u suradnji s TZO Lekenik.

 

Osim sadnje i hortikulturnog uređenja Parka, prijavili smo u projektu i oblačenje u drveni plašt zidane pumpne stanice koja nam je ovdje stršila u sredini parka i koja je dosta odudarala od prostora, od drveća, stabala, zelenila i cvijeća, pa smo je kroz ovaj projekt obukli u drveni plašt s krovištem te je tako stavili koliko toliko u ovaj ambijent.“ – rekao je Božidar Antolec iz Turističke zajednice Općine Lekenik.

 

Park Lekenik 2

 

Tako su danas volonteri INE uz pomoć djelatnika tvrtke Antiseptica d.o.o. – Vrtdizajn posadili živicu lovor višnje uz jedan dio vanjskog ruba parka.

Ovim malim živim zidom želimo odvojiti park od prometnice koja prolazi pored samog parka, prije svega radi djece, ali i ostalih korisnika.“ – smatra Antolec.

 

Projekt „Park Lekenik“ zaživio prije 8 godina

 

Inače, projekt Parka Lekenik zaživio je 2008. godine kada je Turistička zajednica Lekenika pokrenula inicijativu za uređenjem. U suradnji s tvrtkom Antiseptica d.o.o. Vrtdizajn napravili su idejno rješenje kompletnog parka. Riječ je prostoru između osnovne škole i knjižnice, a koji nije bio u nikakvoj funkciji. Temeljem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Općina je uspjela osigurati sredstva za izgradnju parka, a Turistička zajednica dodatno i za njegovo opremanje i kompletno uređenje.

 

Tim sredstvima smo kupili dio klupa koje su već postavljene. U planu je postavljanje još isti ovoliki broj klupa. Također, park planiramo opremiti koševima za smeće i rasvjetom. Ovih dana počinje i gradnja lijepe fontane koja će se nalaziti na centralnom mjestu.“ – dodaje Antolec.

 

Park Lekenik 3

 

Vandali nekoliko puta uništili park

 

Nažalost, ova priča ima i ružnu stranu. Otkako je park uređen, vandali su u nekoliko navrata uništili klupe i kante za smeće. Nedavno su postavljene kamere oko knjižnice, a uskoro će biti i od strane škole. Na taj način će biti pokriven veći dio parka, što će možda spriječiti vandale u novom uništavanju.

Kultura

FOTO Izložba ‘Kolaž Luke Jančića’

Objavljeno

on

14.02.2020. Velika Gorica. Izložba ‘Kolaž Luke Jančića’ u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izložba mladog  slikara Luke Jančića otvorena je sinoć u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica u organizaciji ULIKUM-a Velika Gorica. Uvodnu riječ imao je slikar i likovni kritičar mr. Ante Živković Fošar, koji je, između ostalog kazao: ”Luka Jančić je slikar koji tehnikom kolaža gradi poseban izraz koji predstavlja polje geometrijske i kolorističke apstrakcije. Jančić preko svojih motiva, imaginarnim zemljovidima gradi priče u kojima je naracija tek naznačena, kao moguć umjetnikov svijet utopije.

14.02.2020. Velika Gorica. Izložba ‘Kolaž Luke Jančića’ u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ono što njegovim djelima daje ozbiljnost i uvjerljivost jest činjenica kako je napravio sklad između apstraktne morfologije i realističkog predloška motiva, gdje se ne može zanijekati meditativno duhovna dimenzija umjetnika.”

14.02.2020. Velika Gorica. Izložba ‘Kolaž Luke Jančića’ u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Posjetiteljima izložbe kratko su se obratili slikar i tajnik ULIKUM-a Josip Benjak te autor izložbenih eksponata Jančić, kojem je to premijerna izložba. Glazbeni program izveli su pjevač Boris Ćiro Gašparac i maestro sa harmonikom Željko Puntijar Valentino. Nakon otvorenja izložbe druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

Luka Jančić (1990.) rođen je u Zagrebu, nije studirao likovnu umjetnost, samouk je. Za ovu izložbu pripremao se intenzivno godinu dana. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2020. godine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

FOTO LiDraNo – parada talenta, znanja i scenskog nastupa goričkih srednjoškolaca

Objavljeno

on

12.02.2020. Velika Gorica. Gradski LiDraNo srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Gimnazije Velika Gorica, Ekonomske škole Velika Gorica, Zrakoplovne tehničke škole Rudolf Perešin i Srednje strukovne škole Velika Gorica demonstrirali su u ovom tjednu (srijeda, 12. veljače) svoje umijeće na LiDraNu – smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva, u maloj sportskoj dvorani Srednjoškolskog centra. Nakon državne himne koju su je izveo Djevojački zbor Gimnazije (dirigentica Ivana Petravić, prof.) LiDraNo je otvorila Brankica Žugaj, prof., ravnateljica Gimnazije, koja je bila domaćin popularnog učeničkog natjecanja. U glazbenom dijelu sudjelovali su još Lovro Počepan i Leon Marijan. Voditeljice su bile Kristina Karačić i Marta Grgurev (obje 1.a razred Gimnazije).

12.02.2020. Velika Gorica. Gradski LiDraNo srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema ocjeni Prosudbenih povjerenstava na županijsko natjecanje plasirali su se slijedeći učenici s mentoricama: Lovro Počepan (ZTŠ, mentorica Melita Jakopović, prof.) i Roberta Tomičić (Ekonomska škola, mentorica Ivančica Kovačić, prof.) – novinarski izraz; Valentino Martinec i Marko Peseki (ZTŠ R.Perešina, mentorica Nina Selman Hrvatić, prof.) – radijska emisija;

12.02.2020. Velika Gorica. Gradski LiDraNo srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

12.02.2020. Velika Gorica. Gradski LiDraNo srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Klara Đurđević (Ekonomska, mentorica Ivančica Kovačić, prof.), Ivana Debelić (GVG, mentorica Gordana Vlašić, prof.), Lea Jozić (Ekonomska, mentorica Sanja Mirenić, prof.) – literarni izraz; Roberta Malnar (ZTŠ R.Perešina, mentorica Nina Selman Hrvatić, prof.), Marijan Tomić (GVG, mentorica Dubravka Cundeković, prof.) – dramsko-scenski izraz (pojedinačni nastupi), Monika Cumbaj, Stjepan Banić Gregurek, Josip Bogdanović, Patrik Novački, Antonio Kaiser, Dino Abazović i Mirna Debeljak (SSŠ VG, mentorica Sanja Cmrečnjak, prof.), Monika Jerbić i Helena Jerbić (GVG, mentorica Dubravka Cundeković) – dramsko-scenski izraz (skupni nastupi).

12.02.2020. Velika Gorica. Gradski LiDraNo srednjih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudionicima su uručene Zahvalnice za sudjelovanje na LiDraNu, a za sve sudionike smotre organiziran je zajednički ručak u prostoru Gimnazije.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Crna kronika

Na Zagrebačkoj ga ulovili s 1,78 promila

Budite na oprezu, policijska akcija noćnih kontrola vozača se nastavlja večeras

Objavljeno

on

U prvom danu policijske preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerene na vozače koji voze pod utjecajem alkohola, prebrze vozače, one koji ne koriste pojas te nepropisno koriste mobitel, na cijelom području Policijske uprave zagrebačke policija je registrirala 123 prometna prekršaja.

Neslavni rekorder na goričkom području je 36-godišnjak kojeg su gorički policajci zaustavili na Zagrebačkoj cesti. Alkotestiranjem su mu izmjerili 1,78 promila alkohola u organizmu.

Policijska akcija noćnih kontrola vozača se nastavlja do 17. veljače, odnosno do kraja vikenda.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno