Povežite se s nama

Vijesti

PapaMo: Gourmet pizza i vina idealno se slažu!

Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina.

Objavljeno

na

Duže planirano druženje ljubitelja vrhunske pizze i vina u velikogoričkom restoranu PapaMó, u organizaciji Kasandre Draganić (Blog Vilicom kroz Hrvatsku) i Domagoja Jakopovića Ribafisha, održalo se u ponedjeljak 19.10. u poslijepodnevnim satima. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, limitirao se broj uzvanika, što je događaju dao jednu intimniju atmosferu.

Tradicionalno sljubljivanje pizze uvijek se nekako veže uz Coca Colu ili pivo i tu svi znamo da nema greške. Provjerena kombinacija za sve generacije.

Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina. Ideji se na prvu bez puno razmišljanja pridružila Iuris vinarija, koja je sa svojim logističkim centrom smještena u Hrašću u neposrednoj blizini Velike Gorice.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Vratimo se malo na tijesto, kao najbitniju osnovnu notu svake pizze. Scrocchieralla je tradicionalna vrsta tijesta za pizzu izuzetno popularna u Italiji, točnije u Rimu. PapaMo se autorskom recepturom, tehnikom i pristupom izrade tijesta, izdigao stepenicu više od tradicionalne scrocchieralle i time dao novu dodanu vrijednost ovoj deliciji. Hrskavo i krhko tijesto izvana, prozračno, rahlo i meko iznutra, odlike su ovog fantastičnog tijesta od četiri vrste brašna, koje nastaje u dvije etape miješanja, fermentacije i dvostrukog pečenja.

Harmonija svake osnovne note, su vrhunske namirnice poput rajčice San Marzano i mozzarelle Fior di latte, riccote i dozrijeli grana padano, kad su bazni sirevi u pitanju. Domaća šunka, špek, kulen, pršut i sve više tražena bresaola (odležani i na zraku sušeni goveđi pršut). Kad se sve zbroji, dobije se ta divna harmonija okusa i boja u kojoj pizza kao najpopularnije jelo, poprima zasluženi gourmet status.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Kad imamo ovako preciznu priču na tanjuru, puno je lakše sljubiti i vina. Tako smo imali prilike kušati 5 vrsta PapaMó gourmet pizza i Iuris vina slijedećim redom, koje su pomno sljubili i davali opravdane komentare, sommelieri Tomislav Taritaš ispred branda Iuris i Tomo Jakopović, poznati sommelier, vinoljubac i prijatelj kuće PapaMó  .

BASIC, odnosno tradicionalna Margherita sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte, svježim bosiljkom i kalamate maslinama. Uz ovu vjernu klasiku, sljubljena je Iuris graševina.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

VEGE DVA, kao druga po izboru vegeterijanska pizza, bijela pizza bez rajčice, sa mozzarellom Fior di latte i ricotta sirom, svježim mladim špinatom, bosiljkom, mljevenim orasima i kalamate maslinama. Uz ovu nježnu, okusom blagu ali fino balansiranu pizzu sljubljen je Iuris Sauvignon Blanc Saltwater.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

PAPAMÓ , treća po redu na degustaciji, ujedno i simbol kuće u sastavu sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim šampinjonima, mini rajčicama i bosiljkom, pršutom, pečenom pancetom i kalamate maslinama. Uz ovu, karakterom snažnu pizzu sljubljen je Iuris Plavac Mali Jenaro.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

BRESAOLA sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim mini rajčicama i bosiljkom, bresaolom (goveđim pršutom) i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju sljubljena je Iuris Tempera, slavna kupaža 4 moćne sorte : cabernet sauvignon, merlot, vranac i plavac mali.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

GURMAN ili danas popularni naziv GOURMET sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte, aromatičnom šunkom, špekom i kulenom, ljutkastim pepperoni paprikama i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju, na iznenađenje svih, sljubljen je Iuris Sweet Muscat. Na prvu neobična kombinacija, ali izuzetno kompatibilna na relaciji ljuto i slatko.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Dok smo još bili u slatkom muškatnom raspoloženju, stigao je fino balansirani mali pozdrav iz kuhinje, Semifreddo sa orašastim voćem, umakom od karamele i coulisom od šumskog voća, također već prepoznatljiv simbol slatke strane PapaMo kuhinje.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Drago nam je da smo bili gosti ove vrlo interesantne gastro-enološke prezentacije i druženja u dobrom društvu i ugodnom ambijentu!

Na kraju zasluženo zaključujemo, uz ovakve gastro entuzijaste, Velika Gorica postaje  sve više poznata kao gastronomska destinacija!

 

Galerija fotografija:

 

Gospodarstvo

Nezaposlenost u Gorici pada! Evo tko se najviše zapošljavao i koja su zanimanja trenutačno najtraženija

Manje nezaposlenih, više prilika za posao.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Andy Barbour/pexels.com

Na području Velike Gorice krajem studenog 2025. godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je ukupno 927 nezaposlenih osoba. U odnosu na listopad to je 1,1 % manje, dok je u usporedbi sa studenim prošle godine nezaposlenost niža za 2,6 %. Tijekom studenog s burze rada zaposleno je 103 ljudi.

Najveći broj zaposlenih posao je pronašao u zanimanju prodavača, gdje je tijekom mjeseca zaposleno 11 osoba. Slijede konobari, njih sedam, dok su po tri osobe zaposlene kao administrativni službenici, skladištari, recepcionari, dostavljači, frizeri i vozači taksija.

Istodobno, potražnja za radnicima ostaje visoka. Tijekom studenog poslodavci su Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prijavili ukupno 184 slobodna radna mjesta. Najviše se tražilo poštara, čak 30, dok je za transportne radnike prijavljeno 15 radnih mjesta. Slijede poštanski šalterski službenici i fasaderi s po 10 oglasa.

Među traženijim zanimanjima su i čuvari (7), odgojitelji predškolske djece, skladištari, kuhari i čistači, svako od tih zanimanja s po šest otvorenih radnih mjesta, dok je za edukacijske rehabilitatore prijavljeno pet slobodnih pozicija. Konobari su se također našli na listi najtraženijih, s pet prijavljenih radnih mjesta.

Nastavite čitati

Vijesti

Dvije provale u mjesec dana – lopovi odnijeli desetke tisuća eura

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto:pexels.com

U Velikoj Gorici su u posljednjih mjesec dana zabilježene dvije teške krađe u kojima su nepoznati počinitelji provalili u stan i obiteljsku kuću te otuđili veće količine novca, pri čemu je ukupna materijalna šteta procijenjena na nekoliko desetaka tisuća eura, izvijestila je policija.

Prvi slučaj dogodio se između srijede 17. i četvrtka 18. prosinca, kada je provaljeno u stan u vlasništvu 27-godišnje žene i 28-godišnjeg muškarca. Provalnik je iz stana odnio nekoliko tisuća eura.

Druga krađa, znatno veće vrijednosti, dogodila se u razdoblju od 25. studenoga do 14. prosinca, a policiji je prijavljena 17. prosinca. Nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću u vlasništvu 57-godišnjaka, a šteta se procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća eura.

Policija provodi kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila okolnosti oba događaja i pronašla počinitelja ili počinitelje. Za sada nema informacija jesu li ova dva slučaja međusobno povezana.

Nastavite čitati

Moja županija

Radovi ŽUC- a kod Vrbovca – “cesta vapi za obnovom”

ŽUC ulaže oko 250 tisuća eura u obnovu 2,4 kilometra ceste, radovi će trajati desetak dana

Objavljeno

na

Na području Vrbovca počela je obnova 2,4 kilometra duge županijske ceste između naselja Podolec i Đivan, koju provodi Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije a radovi vrijedni oko 250 tisuća eura trebali bi, ovisno o vremenskim prilikama, biti završeni za desetak dana.

Nakon rekonstrukcije kolnika povećat će se sigurnost u prometu i postići bolja prometna povezanost lokalnih naselja.

-Sigurnost građana glavni je razlog obnove ove prometnice – poručio je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, prilikom obilaska radova.

-Obnavlja se prema prioritetu kojeg za oko 1.200 kilometara prometnica kojima upravlja, utvrđuje Županijska uprava za ceste. Uz sigurnost, drugi razlog obnove je i bolja prometne povezanost, što sve utječe i na život građana – dodao je Tomljenović.

-Cesta već duže vapi za obnovom zbog mrežastih pukotina i ulegnuća. U dva sloja, u cestu ćemo ugraditi oko 8.000 kvadratnih metara asfalta – objasnio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Tomislav Landeka.

Inače, obnova se provodi u dva asfaltna sloja. Nosivi sloj asfalta bit će debljine između sedam i osam centimetara, dok će završni sloj iznositi četiri centimetra. Takav zahvat trebao bi osigurati dugotrajniju stabilnost prometnice i sigurnije prometovanje za sve sudionike u prometu.

-U proteklom razdoblju imali smo povijesna ulaganja u županijske i lokalne ceste na području Zagrebačke županije. Riječ je o obnovama koje su provedene uz pomoć sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije s pomoću kojih je u obnovu županijskih i lokalnih cesta uloženo ukupno 95 milijuna eura. Sredstvima koja je osigurao ŽUC obnovljeno je oko 300 kilometara cesta, 70 mostova i 36 klizišta, a sredstvima koja je osigurala Županija dodatno još 40 klizišta – podsjetio je zamjenik župana.

Dodajmo kako je obnova prometnoce između Podolca i Đivana dio kontinuiranih aktivnosti Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije usmjerenih na povećanje sigurnosti i unapređenje kvalitete cestovne infrastrukture, a završetkom radova očekuje se sigurnije i ugodnije prometovanje ovom dionicom.

(FOTO: Dražen Kopač)

Nastavite čitati

Moja županija

Nova četiri ugovora Zagrebačkoj županiji za izgradnju i rekonstrukciju škola

Zagrebačka županija je najbolja po povlačenju sredstava iz NPOO-a za školstvo.

Objavljeno

na

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Dubrovniku je uručio nove ugovore za projekte izgradnje, rekonstrukcije i opremanja osnovnih škola za potrebe rada u jednoj smjeni i cjelodnevne škole, a među njima četiri ugovora Zagrebačkoj županiji.

Riječ je o izgradnji novih školskih zgrada u Farkaševacu i Novoselcu s malim dvoranama, izgradnju školske dvorane uz Lupoglavu i rekonstrukciju i dogradnju škole u Rakitju. Ukupna vrijednost ovih investicija je 10,8 milijuna eura, od čega je iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost osigurano 8,5 milijuna eura, a preostala sredstva će osigurati Zagrebačka županija.

Podsjetimo, Zagrebačkoj županiji do sada je za 16 projekata iz NPOO-a odobreno bespovratno 88,4 milijuna eura za projekte ukupne vrijednosti 104,4 milijuna eura.

U ovom trenutku to je najveći odobreni iznos iz NPOO-a od svih županija u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Moja županija

Dar za osmjeh“ – Humanitarna akcija Veleučilišta i partnera

Objavljeno

na

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, donatorska akcija „Dar za osmjeh“ i ove se godine vratila u zagrebačke bolnice s istim ciljem – razveseliti djecu koja se suočavaju s teškim bolestima te im donijeti barem djelić radosti, topline i blagdanskog ozračja.

U organizaciji  Lions kluba Lenuci, Lige protiv raka Zagrebačke županije i Veleučilišta Velika Gorica, te uz nesebičnu pomoć donatora – Stephen Lupino, Koestlin d.d., IKEA Hrvatska, Eurocom d.o.o., Stanić Beverages d.o.o. i Podravka d.d. – pripremljeni su poklon-paketi za 400 djece koja borave u bolnicama grada Zagreba.

Osim poklon-paketa, osigurano je i 25 popluna te 20 zavjesa za tuš-kabine, koji u ime IKEA Hrvatska, donirani Zavodu za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju „dr. Mladen Ćepulić“.

Predsjednica Lions kluba Lenuci prof. dr. sc. Sanja Kalambura, zajedno sa svojim dugogodišnjim suradnikom Damirom Purgarom, članom kluba i prepoznatljivim „pomagačem iz Sesvetske Laponije“, obišla je sve ustanove obuhvaćene ovom akcijom: Specijalnu bolnicu za zaštitu djece Goljak, Kliniku za dječje bolesti Zagreb, Zavod za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju „dr. Mladen Ćepulić“, Kliniku za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice, Dječju bolnicu Srebrnjak, KBC Zagreb – dječju onkologiju te Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež.

-Zahvaljujući nesebičnoj podršci naših partnera i zajednice, uspjeli smo donijeti osmijehe na lica djece koja blagdane provode u bolnicama. Dio sredstava za provedbu projekta prikupljen je i u tradicionalnoj humanitarnoj akciji Dan mimoza, koju građani Velike Gorice iz godine u godinu snažno podržavaju – istaknula je Kalambura.

Projekt „Dar za osmjeh“ rezultat je višegodišnje suradnje i zajedničkog truda brojnih partnera, a njegovu cjelokupnu realizaciju vodila je prof. dr. sc. Sanja Kalambura, prodekanica Veleučilišta Velika Gorica, ujedno i predsjednica Lige protiv raka Zagrebačke županije i predsjednica Lions kluba Lenuci.

Nastavite čitati

Reporter 456 - 18.12.2025.

Facebook

Izdvojeno