Povežite se s nama

Vijesti

PapaMo: Gourmet pizza i vina idealno se slažu!

Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina.

Objavljeno

na

Duže planirano druženje ljubitelja vrhunske pizze i vina u velikogoričkom restoranu PapaMó, u organizaciji Kasandre Draganić (Blog Vilicom kroz Hrvatsku) i Domagoja Jakopovića Ribafisha, održalo se u ponedjeljak 19.10. u poslijepodnevnim satima. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, limitirao se broj uzvanika, što je događaju dao jednu intimniju atmosferu.

Tradicionalno sljubljivanje pizze uvijek se nekako veže uz Coca Colu ili pivo i tu svi znamo da nema greške. Provjerena kombinacija za sve generacije.

Kako je PapaMo svojom filozofijom autorskog tijesta bitno pomaknuo granice i pizzu plasirao u gourmet kategoriju, tako se sve češće razmišljalo o uparivanju pizza i vina. Ideji se na prvu bez puno razmišljanja pridružila Iuris vinarija, koja je sa svojim logističkim centrom smještena u Hrašću u neposrednoj blizini Velike Gorice.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Vratimo se malo na tijesto, kao najbitniju osnovnu notu svake pizze. Scrocchieralla je tradicionalna vrsta tijesta za pizzu izuzetno popularna u Italiji, točnije u Rimu. PapaMo se autorskom recepturom, tehnikom i pristupom izrade tijesta, izdigao stepenicu više od tradicionalne scrocchieralle i time dao novu dodanu vrijednost ovoj deliciji. Hrskavo i krhko tijesto izvana, prozračno, rahlo i meko iznutra, odlike su ovog fantastičnog tijesta od četiri vrste brašna, koje nastaje u dvije etape miješanja, fermentacije i dvostrukog pečenja.

Harmonija svake osnovne note, su vrhunske namirnice poput rajčice San Marzano i mozzarelle Fior di latte, riccote i dozrijeli grana padano, kad su bazni sirevi u pitanju. Domaća šunka, špek, kulen, pršut i sve više tražena bresaola (odležani i na zraku sušeni goveđi pršut). Kad se sve zbroji, dobije se ta divna harmonija okusa i boja u kojoj pizza kao najpopularnije jelo, poprima zasluženi gourmet status.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Kad imamo ovako preciznu priču na tanjuru, puno je lakše sljubiti i vina. Tako smo imali prilike kušati 5 vrsta PapaMó gourmet pizza i Iuris vina slijedećim redom, koje su pomno sljubili i davali opravdane komentare, sommelieri Tomislav Taritaš ispred branda Iuris i Tomo Jakopović, poznati sommelier, vinoljubac i prijatelj kuće PapaMó  .

BASIC, odnosno tradicionalna Margherita sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte, svježim bosiljkom i kalamate maslinama. Uz ovu vjernu klasiku, sljubljena je Iuris graševina.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

VEGE DVA, kao druga po izboru vegeterijanska pizza, bijela pizza bez rajčice, sa mozzarellom Fior di latte i ricotta sirom, svježim mladim špinatom, bosiljkom, mljevenim orasima i kalamate maslinama. Uz ovu nježnu, okusom blagu ali fino balansiranu pizzu sljubljen je Iuris Sauvignon Blanc Saltwater.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

PAPAMÓ , treća po redu na degustaciji, ujedno i simbol kuće u sastavu sa rajčicom San Marzano, mozzarellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim šampinjonima, mini rajčicama i bosiljkom, pršutom, pečenom pancetom i kalamate maslinama. Uz ovu, karakterom snažnu pizzu sljubljen je Iuris Plavac Mali Jenaro.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

BRESAOLA sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte i grana padano sirom, svježim mini rajčicama i bosiljkom, bresaolom (goveđim pršutom) i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju sljubljena je Iuris Tempera, slavna kupaža 4 moćne sorte : cabernet sauvignon, merlot, vranac i plavac mali.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

GURMAN ili danas popularni naziv GOURMET sa rajčicom San Marzano, mozzrellom Fior di latte, aromatičnom šunkom, špekom i kulenom, ljutkastim pepperoni paprikama i kalamate maslinama. Uz ovu kombinaciju, na iznenađenje svih, sljubljen je Iuris Sweet Muscat. Na prvu neobična kombinacija, ali izuzetno kompatibilna na relaciji ljuto i slatko.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Dok smo još bili u slatkom muškatnom raspoloženju, stigao je fino balansirani mali pozdrav iz kuhinje, Semifreddo sa orašastim voćem, umakom od karamele i coulisom od šumskog voća, također već prepoznatljiv simbol slatke strane PapaMo kuhinje.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku / Kasandra Draganić

Drago nam je da smo bili gosti ove vrlo interesantne gastro-enološke prezentacije i druženja u dobrom društvu i ugodnom ambijentu!

Na kraju zasluženo zaključujemo, uz ovakve gastro entuzijaste, Velika Gorica postaje  sve više poznata kao gastronomska destinacija!

 

Galerija fotografija:

 

Vijesti

VEČERAS Promocija knjige “Srce zvjerke” – priča o hrabrosti i unutarnjoj snazi

U Centru za posjetitelje TZ Velike Gorice večeras se predstavlja osobna knjiga Daliborke Carević Devernay, uz razgovor o hrabrosti, zdravlju i nevidljivim bitkama koje mnogi vode u tišini.

Objavljeno

na

Objavio/la

Večeras, 4. prosinca 2025., u 18:30 sati, u Centru za posjetitelje Turističke zajednice grada Velike Gorice održat će se promocija knjige “Srce zvjerke” autorice Daliborke Carević Devernay, djela koje donosi osobnu priču o suočavanju sa životnim izazovima i unutarnjoj snazi.

Knjiga se, iako rubno dodiruje temu bolesti, ne bavi dijagnozama niti medicinskim iskustvom, nego životom u njegovoj punoj složenosti, od straha i ranjivosti do borbe, ljubavi i vrijednosti koje oblikuju svakog čovjeka. Stoga, “Srce zvjerke” donosi uvid u obiteljske odnose, gubitke, nade i trenutke koji čovjeka tjeraju da preispita vlastitu snagu.

Autorica kroz svoje iskustvo otvara pitanje izdržljivosti i promjena koje nosimo u sebi, naglašavajući ponos koji proizlazi iz spoznaje da smo preživjeli ono što nas je pokušalo slomiti.

Na predstavljanju će sudjelovati i moderatorica Sandra Domijan Radujković, dok će kao poseban gost nastupiti Ivanka Vanjak, profesorica pedagogije i diplomirana kroatologinja. Uz kupnju knjige posjetitelje očekuje i poklon iznenađenja, a nakon same promocije, svi posjetitelji imat će priliku razgovarati s autoricama o svim temama koje knjiga otvara.

Nastavite čitati

Moja županija

Zagrebačka županija među najboljima u Hrvatskoj – PRONACUL prvi među 46 projekata

Projekt je značajno ojačao kapacitete destinacije, unaprijedio upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom te donio konkretne koristi lokalnoj zajednici.

Objavljeno

na

Na manifestaciji Dani regionalnoga razvoja i EU fondova 2025., održanoj od 2. do 4. prosinca u Šibeniku, projekt PRONACUL – Promocija prirodne i kulturne baštine za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima ostvario je izniman uspjeh.  

U konkurenciji 46 projekata iz cijele Hrvatske, PRONACUL je osvojio 1. mjesto prema izboru čitatelja Jutarnjeg lista i 2. mjesto u kategoriji prekogranične suradnje. Ova priznanja potvrđuju visok stupanj kvalitete, dugoročnu vrijednost projekta i njegov doprinos održivom razvoju destinacije. 

U središtu uspjeha nalazi se suradnja brojnih partnera i stručnjaka, kao i predan rad timova koji su projekt vodili i razvijali.

-Projekt je značajno ojačao kapacitete destinacije, unaprijedio upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom te donio konkretne koristi lokalnoj zajednici, što ovakva priznanja dodatno potvrđuju – istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Ostvareni rezultati potvrđuju stabilan i dugoročno usmjeren razvoj Zagrebačke županije, temeljen na održivosti, partnerskoj suradnji i stvaranju stvarne vrijednosti za zajednicu. 

Nastavite čitati

Vijesti

Tko je parkirao gdje nije smio, kaznu je dobio! Policija kažnjavala nepropisno parkirane

Objavljeno

na

Objavio/la

Policijska postaja Velika Gorica provela je u srijedu, 3. prosinca, preventivno-represivnu akciju nadzora parkirališnih mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom, tijekom koje je utvrđeno devet vozača koji su se nepropisno parkirali na mjesta označena znakom pristupačnosti. Akcija je organizirana povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Uz devet prekršaja vezanih uz zauzimanje mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom, policijski službenici zabilježili su još 15 prometnih prekršaja različitih vrsta. Ukupno je tijekom jednodnevne akcije utvrđena 24 prometna prekršaja.

Iz policije naglašavaju da parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom moraju ostati dostupna onima kojima su namijenjena, a nepropisno parkiranje na tim pozicijama. Također, apeliraju na građane da pokazuju više obzira i poštovanja u prometu, osobito prema osobama s invaliditetom jer je odgovorno ponašanje na parkiralištima i cestama dio šire kulture sigurnog i pristupačnog kretanja za sve.

 

Nastavite čitati

Najave

Muke po šećeru – u Ščitarjevu tribina o modernom pristupu liječenju dijabetesa

Savjetovat će vas doc.dr.Tomislav Božek, specijalist dijabetolog i endokrinolog iz Centra za dijabetes Vuk Vrhovec iz Zagreba.

Objavljeno

na

Društvo žena Ščitarjevo u subotu, 06. prosinca poziva na zdravstvenu tribinu “Moderan pristup liječenju i prevenciji šećerne bolesti”, na kojoj će gostovati doc.dr.Tomislav Božek, spec.dijabetolog i endokrinolog iz Centra za dijabetes Vuk Vrhovec iz Zagreba.  

-Kako je šećerna bolest najčešća metabolička i endokrina bolest današnjice u kojoj dolazi do poremećaja metabolizma ugljikohidrata, bjelančevina i masti, a može se spriječiti ili učinkovito liječiti, pozivamo vas da nam se pridružite i poslušate korisne savjete za upravljanje bolešću te zdravlje općenito – stoji u pozivu Društva. 

Tribina će se održati u 18 sati u OŠ Šćitarjevo. 

Nastavite čitati

Vijesti

Rezime i prognoza: Studeni iznad prosjeka, mlako i do sredine prosinca

Posljednji put smo bijeli Božić u nizinama imali sad već daleke 2007. godine.

Objavljeno

na

Objavio/la

Mjesec studeni je u našem dijelu Hrvatske po količini oborina bio iznad prosjeka, jer je palo oko 100, u nekim mjestima i više od 100 litara kiše po metru kvadratnom, što je 20-ak litara iznad višegodišnje normale. Kad je riječ o temperaturi zraka, studeni je po podacima DHMZ-a bio u okvirima posljednjeg 30-godišnjeg prosjeka ili malo svježiji. 

-Zanimljivo je istaknuti skoro ljetni početak mjeseca, kada su temperature išle i do 25 Celzijevih stupnjeva, a zatim u drugoj polovici mjeseca stigao je nagli pad temperature koji je donio prvi snijeg, ne samo gorju, nego i većem dijelu nizinske Hrvatske. Sa završetkom studenog završila je i tzv. klimatološka jesen, koja obuhvaća cijeli 9., 10. i 11. mjesec – ispričao je za Cityportal prognostičar s portala Kad će kiša Kristijan Božarov . 

Inače, ove godine jesen je bila malo toplija od prosječne što možemo najviše zahvaliti vrlo toplom rujnu koji je nabio 3-mjesečni prosjek temperature, pa onda ni prohladni listopad i studeni nisu uspjeli u potpunosti poništiti veliko rujansko pozitivno odstupanje. 

-U oborinskom smislu jesen nam je bila normalna, ali neka mjesta još uvijek vuku manjak kiše koji je zabilježen u ljetnim mjesecima,  pa još nismo blizu godišnje oborinske kvote, iako smo pred završetkom godine. S prvim danom 12. mjeseca počela je klimatološka zima, ali izgledi i za prvu polovicu prosinca nisu zimski. Vrijeme će do sredine ovog mjeseca biti blago, bez većih zahladnjenja i bez snijega na vidiku. Još je teško reći što nas čeka u drugoj polovici prosinca, oko božićnih i novogodišnjih blagdana, jer je još prerano za preciznu prognozu ali zanimljivo je spomenuti da smo posljednji put bijeli Božić u nizinama imali sad već daleke 2007. Godine – podsjeća Božarov. 

Za kraj možemo spomenuti i simpatičnu pučku izreku koja kaže: “Ako je u prosincu toplota, u siječnju nas čeka mrzlota.”

Nastavite čitati

Reporter 455 - 17.11.2025.

Facebook

Izdvojeno