Poveži se s nama

HOTNEWS

Paljenje rakije: Mraclinci podsjetili na pomalo zaboravljen običaj

Objavljeno

Stari običaj paljenja rakije, kako su to nekada radili naši djedovi i bake, članovi KUD-a Dučec uprizorili su jučer na Jančetovom dvorištu u Mraclinu.

 

„Nabavili smo jedan pravi stari kotel. Nažalost nismo imali šljive bistrice jer su one ove godine pozeble, tako da smo radili rakiju od grožđa, no i ona je kvalitetna. Postupak je jednostavan, ništa drugo nego destilacija, ali ipak treba puno znanja i umijeća da se dobi rakija“ rekao je Vjekoslav Kovačić, predsjednik KUD-a Dučec.

 

rakija-1

 

Zadužen za cijeli postupak paljenja rakije bio je Zlatko Galeković Kiki, jedan od posljednjih čuvara ove tradicije.

 

„Prije svega potrebno je kotel dobro oprati i dezinficirati, kako bi rakija bila bolja. Nakon toga, 80 posto kotla napunimo sa sadržajem, sa šljivama ili u ovom slučaju s tropom i onda naložimo vatru. Ispočetka vatra mora biti jaka, no kasnije se mora smanjiti jer rakija ne smije teći niz cijev, nego lagano kapati. Prvu rakiju koja izađe moramo odvojiti jer je riječ o lako hlapljivom i štetnom alkoholu. Dalje uzimamo srednju rakiju, tu do jačine kako tko želi, uglavnom 18 ili 19 gradi. Na kraju izlazi plaviš koji isto nije dobar. Cijeli postupak traje 4 i pol sata. Ovaj kotel je zapremnine 100 litara, a dobili smo 8 litara rakije“objasnio nam je Galeković.

 

rakija-3

 

Dobre kapljice nije nedostajalo, kao niti ukusne domaće hrane. Za turopoljski gulaš pobrinula se Vera Vincek Mamulina, dok je Vesna Tafra spremila kukuruzni kruh i podrapane gače.

 

Paljenje rakije prvi je u nizu događaja u sklopu „Dučecovih spelanacija“. Za dva tjedna obilježit će početak asanacije u Mraclinu koja se zbila prije 90 godina.

 

HOTNEWS

Pao s četiri metra visine i teško se ozlijedio

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Objavljeno

on

Kako javlja Policijska uprava zagrebačka jučer oko 14 sati u Velikoj Gorici, dok je u poduzeću obavljao poslove na demontaži kontejnera, 64-godišnji zaposlenik je pao s visine od oko 4 metra i teško se ozlijedio.

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Nastavi čitati

HOTNEWS

(Dis)funkcija glave gostuje na Festivalu glumca

Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović i Mladen Kovačić večeras nastupaju u Vukovaru

Objavljeno

on

Predstava Scene Gorica gostuje večeras u 21 sat u Hrvatskom domu Vukovar, gdje se od 5. do 13. rujna održava 27. Festival glumca. Na repertoar festivala izbornik Nedim Prohić uvrstio je, među 17 izabranih predstava, i (Dis)funkciju glave. U predstavi gledatelji prate posjete trojice muškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama te pokušajima da pronađu rješenje.

– Lijepo je za istaknuti i pohvaliti se kako je naša Scena Gorica i ove godine na Festivalu glumca. (Dis)funkcija glave je komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca. Komedija je napisana 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita, a sada će ju publici predstaviti naša glumačka ekipa – kažu iz Scene Gorica.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Iskustva iz poslovnica za otkup zlata: Kako do najveće isplate?

Najveći isplaćeni iznos za otkup zlata premašio je milijun kuna

Objavljeno

on

Autor

Otkup zlata stoljećima je prisutan u zlatarskoj branši. No tek pojavom tvrtke Auro Domus krajem prošlog desetljeća, ta se djelatnost „profesionalizirala“, uz djelatnike posebno educirane isključivo za procjenu i otkup zlatnih predmeta. Iz brojnih poslovnica za otkup zlata stižu i zanimljive priče. Usluge otkupa zlata tvrtke Auro Domus svakog mjeseca koristi nekoliko desetaka tisuća ljudi diljem Hrvatske, među kojima su i mnogi stanovnici Velike Gorice.

Iskustva koja su imali prilično su različita. S jedne je strane neskriveno oduševljenje kada im se nekoliko komada nakita procijeni na više tisuća kuna, daleko iznad očekivanja, a s druge razočaranje saznanjem da je „obiteljsko nasljeđe“ zapravo vješta imitacija zlata koja nema vrijednosti na tržištu.

Najveći isplaćeni iznos za otkup zlata premašio je milijun kuna. Ipak, tada se radilo o otkupu investicijskog zlata, a ne lom-zlata koje se najčešće otkupljuje u Auro Domusovim poslovnicama. Većina otkupljenog zlata otpada na stari nakit. Upravo se tu kriju i najveće isplate u gotovini, koje su dosezale i nekoliko desetaka tisuća kuna.

Tako su sa zaboravljenim predmetima iz ladica ili pospremljenih u kutije na tavanu i podrumu financirali nabavku novih kućanskih uređaja, platili troškove skijanja i ljetovanja, riješili financijske dubioze… Jedna klijentica iz Velike Gorice je isplatom od otkupa zlata čak uspjela i zatvoriti kredit za novi automobil. Djelatnici iz poslovnica za otkup zlata ističu kako su iskustva građana uglavnom pozitivna. Zadovoljni su jer im stari predmeti koje više ne trebaju mogu osigurati „ekstra“ mjesečnu plaću.

Kako ističu djelatnici, često se dogodi da klijenti dođu iskoristiti mogućnost besplatne procjene svojeg nakita, pa se – iznenađeni visokom otkupnom cijenom – na koncu odluče i na prodaju. Stoga je lako napraviti prvi korak: dovoljno je doći u poslovnicu u Veliku Goricu, na adresi Zagrebačka 15 i zatražiti besplatnu procjenu. Nakon nekoliko minuta saznat ćete isplati li se prodati zlato ili ćete ga zadržati.

Radno vrijeme poslovnice možete pronaći na poveznici, a za sve upite dostupan je i besplatan broj telefona 0800 73 72.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno