Poveži se s nama

HOTNEWS

Paljenje rakije: Mraclinci podsjetili na pomalo zaboravljen običaj

Objavljeno

Stari običaj paljenja rakije, kako su to nekada radili naši djedovi i bake, članovi KUD-a Dučec uprizorili su jučer na Jančetovom dvorištu u Mraclinu.

 

„Nabavili smo jedan pravi stari kotel. Nažalost nismo imali šljive bistrice jer su one ove godine pozeble, tako da smo radili rakiju od grožđa, no i ona je kvalitetna. Postupak je jednostavan, ništa drugo nego destilacija, ali ipak treba puno znanja i umijeća da se dobi rakija“ rekao je Vjekoslav Kovačić, predsjednik KUD-a Dučec.

 

rakija-1

 

Zadužen za cijeli postupak paljenja rakije bio je Zlatko Galeković Kiki, jedan od posljednjih čuvara ove tradicije.

 

„Prije svega potrebno je kotel dobro oprati i dezinficirati, kako bi rakija bila bolja. Nakon toga, 80 posto kotla napunimo sa sadržajem, sa šljivama ili u ovom slučaju s tropom i onda naložimo vatru. Ispočetka vatra mora biti jaka, no kasnije se mora smanjiti jer rakija ne smije teći niz cijev, nego lagano kapati. Prvu rakiju koja izađe moramo odvojiti jer je riječ o lako hlapljivom i štetnom alkoholu. Dalje uzimamo srednju rakiju, tu do jačine kako tko želi, uglavnom 18 ili 19 gradi. Na kraju izlazi plaviš koji isto nije dobar. Cijeli postupak traje 4 i pol sata. Ovaj kotel je zapremnine 100 litara, a dobili smo 8 litara rakije“objasnio nam je Galeković.

 

rakija-3

 

Dobre kapljice nije nedostajalo, kao niti ukusne domaće hrane. Za turopoljski gulaš pobrinula se Vera Vincek Mamulina, dok je Vesna Tafra spremila kukuruzni kruh i podrapane gače.

 

Paljenje rakije prvi je u nizu događaja u sklopu „Dučecovih spelanacija“. Za dva tjedna obilježit će početak asanacije u Mraclinu koja se zbila prije 90 godina.

 

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno