Poveži se s nama

Vijesti

Ovo je nekad bio važan izvor prihoda Kurilovčanki

Plehinger: Nakon drugog svjetskog rata pa do kraja 60-ih godina prošlog stoljeća nemali broj obitelji u Kurilovcu uzdržavao se upravo od tog ručnog rada

Objavljeno

Ni loše vrijeme ni kiša nisu spriječili brojne posjetitelje da dođu na „Jesen u Kurilovcu“, manifestaciju Etno udruge Kurilovec. Njezino osmo izdanje proteklo je u znaku „heklajna“, a najbolji primjerci rukotvorina bili su pokazani u sklopu tematske izložbe.

22.10.2017. Velika Gorica – Jesen u Kurilovcu. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Naše domaće žene u Kurilovcu nekada su izrađivale ručne radove „heklajnem“, a to se danas jako rijetko može vidjeti. Nakon drugog svjetskog rata pa do kraja 60-ih godina prošlog stoljeća nemali broj obitelji u Kurilovcu uzdržavao se upravo od tog ručnog rada. Ovo je do industrijalizacije bio ruralni kraj, svega je bilo na gruntu osim penez. Tematska izložba posveta je našim domaćim vrijednim ženama“, rekla nam je Ana Plehinger, predsjednica Etno udruge Kurilovec.

22.10.2017. Velika Gorica – Jesen u Kurilovcu. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Osim izložbe, organizatori su pripremili i bogat umjetnički program. Dramska sekcija Ogranka Seljačke sloge Buševec izvela je ulomak iz svoje nagrađivane predstave Moderna vremena, a Barica Mirenić i Ankica Premužić iz Etno udruge nasmijale su gledaoce svojim skečom „Ostavinska rasprava“. Uz sve navedeno, posjetitelji su mogli uživati i u domaćoj hrani, koju su pripremile članice udruge, a blagoslovio vlč. Norbert Ivan Koprivec, župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

Galerija fotografija

Vijesti

FOTO Posljednja ožujska nedjelja u Gradu

Objavljeno

on

29.03.2020. Velika Gorica. Posljednja ožujska nedjelja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.03.2020. Velika Gorica. Posljednja ožujska nedjelja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ako je suditi po snimcima načinjenim od ranih prijepodnevnih pa do kasnih poslijepodnevnih sati, onda bi se moglo zaključiti da Goričani danas nisu bili osobito aktivni te su ostali doma. Nekoliko rekreativaca su se na  sportskim biciklima ujutro zaputili prema nekoj od bližih odnosno nešto daljoj destinaciji, kako koji. Ljekarna u Domu zdravlja nije bila opterećena ni približno kao cijelog tjedna, oni koji su danas dolazili bili su posluženi bez čekanja.

29.03.2020. Velika Gorica. Posljednja ožujska nedjelja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cestovni promet bio je minimalan, pred supermarketima nije bilo uobičajenih redova. Tržni centar je bio pust, kao i klupe u Parku kod Muzeja Turopolja. U Parku dr. Franje Tuđmana u poslijepodnevnim satima bilo je malo za vidjeti u šetnji kućnih ljubimaca. Mame s odraslom djecom su se u kratkim šetnjama zadržale na nekoliko minuta kod Pučkog otvorenog učilišta.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Jedan novi oboljeli, više od 200 Goričana u samoizolacij

Stožer je izdao 1.811 propusnica, a Crveni križ i dobrovoljna vatrogasna društva dnevno zaprime oko 500 poziva za pomoć

Objavljeno

on

Velika Gorica s današnjim danom broji 13 zaraženih koronavirusom, dok je više od 200 građana u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice aktiviran je prije 18 dana, a od tada je donio niz mjera na koje je danas ponovno podsjetio načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Naša dobrovoljna vatrogasna društva po mjesnim odborima, osim što pomažu potrebitim sugrađanima, vrše i ophodnju. Ophodnju vršimo i u gradskim četvrtima kako bi vidjeli pridržavaju li se naši sugrađani preporučenih mjera. Ustrojili smo i odjel za izdavanje propusnica, a do danas smo ih izdali 1.811 – kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć koja starijim sugrađanima dostavlja namirnice i lijekove, a do danas je ta služba primila oko 4.000 poziva te ih, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, riješila.

– Zovite, dobit ćete što treba, ali molim vas ostanite doma – kazao je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i fond za poduzetnike, koji su zbog pandemije koronavirusa i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite morali zatvoriti poslovanje, a iz njega će biti isplaćeno dva milijuna kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno