Poveži se s nama

Vijesti

Ovi ljudi bit će uz vas i u najtežim trenucima

Interventni tim goričkog Crvenog križa sastoji se od pedesetak volontera koji su prošli sve potrebne edukacije

Objavljeno

Gradsko društvo Crvenog križa Velike Gorice jučer je održalo godišnju vježbu zaštite i spašavanja u Parku Franje Tuđmana. Interventni tim vježbao je podizanje evakuacijskog naselja, podigli su šatore i osposobili kuhinju. U dva šatora, velikom i malom, u bilo kojem trenutku mogu smjestiti 30-oro ljudi, a na raspolaganju im je i 50-tak prijenosnih kreveta s posteljinom.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Tijekom posljednjih poplava građane smo organizirano smještali u školske dvorane  pa nismo imali potrebu za ovom vrstom smještaja. U slučaju potresa za prvu ruku možemo zbrinuti 50-tak ljudi, a računamo i na pomoć Županijsko društvo Crvenog križa koje raspolaže s pet šatora i krevetima.  Na kraju tu je i Hrvatski Crveni križ koji raspolaže s velikim brojem šatora i kreveta te bi po toj vertikali mi bi vrlo brzo mogli napraviti veliko naselje“, rekla nam je Suzana Strunjak, ravnateljica Crvenog križa Velika Gorica.

Interventni tim sastoji se od pedesetak volontera koji su prošli sve potrebne edukacije. Osposobljeni su da i u najtežim situacijama u kratkom vremenu stvore preduvjete za normalizaciju života. Županijsko društvo raspolaže i pročistačem vode koji je u stanju bilo koju baru pretvoriti u izvor pitke vode, a gorički tim osposobljen je za rad na njemu.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Ovakve vježbe i druženja s građanima jako su važna kako za pridobivanje novih članova tako i podizanja svijesti o radu i važnosti Crvenog križa.

„Vani je rad Crvenog križa prepoznat i jako cijenjen, a kod nas baš i nije takva situacija. Reći ću vam jedan primjer. Mi smo 5. svibnja u Zagrebu imali mimohod interventnih timova i ono što je nas je iznenadilo je to da su nas turisti odmah prepoznali i dali nam podršku pljeskanjem, dok su naši sugrađani bili poprilično rezervirani. Naše društvo nedovoljno prepoznaje naše volontere i njihovu snagu te potrebitost“, dodala je Strunjak.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Crveni križ ove godine slavi dva velika jubileja, 140 godina djelovanja u Hrvatskoj i 65 godina od prve akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

 

CityTV

VIDEO Pogledajte kakve su sve akrobacije izvodili piloti na nebu iznad Gorice

AIRVG 2018 mnogima je bio prilika iz prve ruke razgledati zrakoplove koje inače, tijekom godine, mogu samo promatrati na nebu

Objavljeno

on

Želja Mladena Križanića je da mu unuk postane pilot pa je dvogodišnjem Borni pokazivao u čemu će sve moći letjeti. Borna ga je, međutim, odabirom svog budućeg zanimanja više nego iznenadio. O čemu je riječ doznajte u video prilogu:

Nastavi čitati

Sport

FOTO Memorijalni kuglački turnir ”Željko Plepelić – Beli”

Objavljeno

on

Memorijalni kuglački turnir u spomen na Željka Plepelića – Belog, legendu turopoljskog nogometa i zaljubljenika u sport, održan je sinoć na kuglani KK Radnik, ŠRC Velika Gorica. Sjećanja na Belog evocirali su Ivica Šipušić – Šiljo i Josip Kozačinski, inicijatori pokretanja Memorijala te veliki štovatelji nogometnog velemajstora i čovjeka kojeg su krasile posebnost i korektnost. Elokventni Kozačinski zahvalio se Marici Stepanić, predstavnici ŠRC Velika Gorica, Nenadu Črnku, predsjedniku HNK Gorica i ‘aerodromcima’ iz Zračne luke za nesebičnu pomoć u organizaciji Memorijala.

Sudionika na kuglačkom nadmetanju bilo je manje nego na prošlogodišnjem Memorijalu, ali su ipak uspjeli odigrati turnir s četiri ekipe u konkurenciji. Prijateljsko druženje nastavljeno je u restoranu na prigodnoj večeri.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Javna tribina u Velikoj Gorici okupila ustanove koje se bave vojnim i civilnim zrakoplovstvom

Brigadir Vladimir Superina sudionike je upoznao s raketnim sustavima protuzračne obrane i dronovima

Objavljeno

on

Veleučilište Velika Gorica organiziralo je prvu javnu tribinu Hrvatska i zrakoplovstvo jučer, danas, sutra na kojoj su se okupili predstavnici relevantnih ustanova koje djeluju u području civilnog i vojnog zrakoplovstva, uključujući i obrazovne ustanove koje u svojim programima imaju izobrazbu u spomenutom području.

Nakon uvodnih riječi dekana Veleučilišta Velika Gorica Ivan Totha i izaslanika gradonačelnika Velike Gorice Domagoja Ilečića, svoja su tematska izlaganja i prezentacije redom iznijeli svi sudionici tribine.

Posebno zanimljiva izlaganja imali su general Josip Štimac koji je govorio o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani iz perspektive jučer, danas, sutra, kao i brigadir Vladimir Superina koji je sudionike upoznao s raketnim sustavima protuzračne obrane i dronovima.

Pukovnik Željko Ninić, zapovjednik 91. zrakoplovne baze i natporučnica Magdalena Ištuk na vrlo su zanimljiv način približili ulogu HRZ-a i to kroz njegovo opremanje višenamjenskim borbenim avionom 4. generacije. Sudionici tribine imali su prilike bolje upoznati ulogu Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koje su pojasnili Nino Karamatić i Želimir Trifunović, kao i načine rada u Zračnoj luci Zagreb o čemu je govorio član Uprave MZLZ-a David Gabelica. Ispred naše poznate aviokompanije Croatia Airlinesa bili su Darko Virovac i Krešimir Vlašić. O radu ali i o konkretnim problemima Zrakoplovno tehničkog centra na tribini je govorio Josip Milošević. Sudionici tribine bili su i Damir Bezik i Marina Fekonja Dragan iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Prvoj javnoj tribini veliki su doprinos dali i predstavnici obrazovnog sustava, Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, čiji je rad prezentirao Stjepan Pripeljaš, kao i profesor s Prometnog fakulteta u Zagrebu Doris Novak koji je povezao ulogu zrakoplovstva i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Nastavi čitati
MONOKL
SOLARIJ
ReporterIzdvojeno