Poveži se s nama

Vijesti

Ovi ljudi bit će uz vas i u najtežim trenucima

Interventni tim goričkog Crvenog križa sastoji se od pedesetak volontera koji su prošli sve potrebne edukacije

Objavljeno

Gradsko društvo Crvenog križa Velike Gorice jučer je održalo godišnju vježbu zaštite i spašavanja u Parku Franje Tuđmana. Interventni tim vježbao je podizanje evakuacijskog naselja, podigli su šatore i osposobili kuhinju. U dva šatora, velikom i malom, u bilo kojem trenutku mogu smjestiti 30-oro ljudi, a na raspolaganju im je i 50-tak prijenosnih kreveta s posteljinom.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Tijekom posljednjih poplava građane smo organizirano smještali u školske dvorane  pa nismo imali potrebu za ovom vrstom smještaja. U slučaju potresa za prvu ruku možemo zbrinuti 50-tak ljudi, a računamo i na pomoć Županijsko društvo Crvenog križa koje raspolaže s pet šatora i krevetima.  Na kraju tu je i Hrvatski Crveni križ koji raspolaže s velikim brojem šatora i kreveta te bi po toj vertikali mi bi vrlo brzo mogli napraviti veliko naselje“, rekla nam je Suzana Strunjak, ravnateljica Crvenog križa Velika Gorica.

Interventni tim sastoji se od pedesetak volontera koji su prošli sve potrebne edukacije. Osposobljeni su da i u najtežim situacijama u kratkom vremenu stvore preduvjete za normalizaciju života. Županijsko društvo raspolaže i pročistačem vode koji je u stanju bilo koju baru pretvoriti u izvor pitke vode, a gorički tim osposobljen je za rad na njemu.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Ovakve vježbe i druženja s građanima jako su važna kako za pridobivanje novih članova tako i podizanja svijesti o radu i važnosti Crvenog križa.

„Vani je rad Crvenog križa prepoznat i jako cijenjen, a kod nas baš i nije takva situacija. Reći ću vam jedan primjer. Mi smo 5. svibnja u Zagrebu imali mimohod interventnih timova i ono što je nas je iznenadilo je to da su nas turisti odmah prepoznali i dali nam podršku pljeskanjem, dok su naši sugrađani bili poprilično rezervirani. Naše društvo nedovoljno prepoznaje naše volontere i njihovu snagu te potrebitost“, dodala je Strunjak.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Crveni križ ove godine slavi dva velika jubileja, 140 godina djelovanja u Hrvatskoj i 65 godina od prve akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

 

Vijesti

Iz Grada pozivaju obitelji s više djece da iskoriste jednokratnu novčanu pomoć

Obitelji s četvero i više djece ovo pravo mogu iskoristiti jednom godišnje

Objavljeno

on

Iz Grada Velike Gorice pozvali su roditelje obitelji s četvero i više djece da iskoriste jednokratnu novčanu pomoć. Uvjet je da obitelj ima prebivalište na području Grada Velike Gorice i da djeca žive u istom kućanstvu kao i roditelji.

– Visina iznosa novčane pomoći ovisi o broju malodobne djece, a za svako malodobno dijete iznosi 500 kuna – poručili su iz Grada.

Više informacija možet pronaći ovdje, a sve dodatne informacije možete dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti na broj telefona 01 6269 918 ili 01 6269 938.

Nastavi čitati

Crna kronika

Policija i ovaj vikend na prometnicama

Na području Policijske uprave zagrebačke samo sinoć zabilježeno je 148 prometnih prekršaja

Objavljeno

on

Tijekom vikenda policija na području cijele Policijske uprave zagrebačke pojačano nadzirati brzinu, alkohol, pojas i korištenje mobitela. Akcija će se provoditi u večernjim satima i usmjerena je upravo na ‘četiri glavne ubojice u prometu’. Iz PUZ-a javljaju kako je tijekom prve večeri provođenja akcije zabilježeno 148 prometnih prekršaja. Četrdeset vozača uhvaćeno je u vožnji u alkoholiziranom stanju, 62 u prebrzoj vožnji, četvero ih nije bilo vezano, a šest vozača koristilo je mobitel tijekom vožnje.

– Najveće zabilježene koncentracije alkohole su kod 45-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u mjestu Bedenica, Sveti Ivan Zelina dok je u organizmu imao 1,91 g/kg alkohola, zatim kod 43-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom na Zagrebačkoj cesti dok je u organizmu imao 1,63 g/kg alkohola te kod 41-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Mrkšinoj ulici dok je u organizmu imao 1,66 g/kg alkohola. Nadalje kod 38-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Ulici Dubrava dok je u organizmu imao 1,62 g/kg alkohola te kod 21-godišnjaka koji je upravljao pod utjecajem alkohola 0,66 g/kg, u Novoselcu u Česmanskoj ulici – poručili su iz PUZ-a.

Nastavi čitati

Vijesti

Inicijativa #TrashtagVelikaGorica sutra ponovno u akciji

Kreću u svoju treću po redu akciju čišćenja Velike Gorice

Objavljeno

on

Naše dvije ekološki osviještene sugrađanke odlučile su očistiti svoj okoliš očistiti od smeća. Jelena Mučnjak i Tihana Maretić pokrenule su inicijativu #TrashtagVelikaGorica i počistile cestu, jarak i grmlje oko Sajmišta. Kako to kod nas često biva, nije trebalo dugo čekati kako bi njihovi sugrađani pokazali nepoštovanje kako prema njihovom trudu tako i prema svom gradu. Ti nesavjesni ‘prljavci’ napunili su očišćeno područje još većom količinom smeća i poslali jasnu poruku da ih baš briga za okoliš u kojem žive. No, to nije pokolebalo dvije odlučne Goričanke da ponovno krenu u akciju. Po drugi put ove godine u nedjelju će čistiti područje oko Sajmišta.

Foto: Tihana Maretić

– Hvala vam na tome, dragi sugrađani. Sad se povlači pitanje tko je tvrdoglaviji i uporniji, vi ili mi. Mi se nekako ipak damo kladiti na nas, ali vrijeme će pokazati. Ponovno vas sve pozivamo da nam se pridružite, obećavaju nam lijepo vrijeme, a mi vam obećavamo sve potrebno za rad; rukavice, alate, vreće, osvježenje i klopu (misleći pritom na peciva i sendviče, a ne na roštilj i plate ), dobro druženje, izvrstan motiv i uvjerljivo nenadmašan osjećaj zadovoljstva sa samim sobom i s onim sto ste upravo odradili na kraju – poručile su djevojke preko Facebook-a.
Akcija čišćenja počinje u 9 sati kraj Sajmišta, a više informacija možete dobiti na brojeve telefona 098 1397 298 i 091 7251 437.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno