Poveži se s nama

Vijesti

Ovi ljudi bit će uz vas i u najtežim trenucima

Interventni tim goričkog Crvenog križa sastoji se od pedesetak volontera koji su prošli sve potrebne edukacije

Objavljeno

Gradsko društvo Crvenog križa Velike Gorice jučer je održalo godišnju vježbu zaštite i spašavanja u Parku Franje Tuđmana. Interventni tim vježbao je podizanje evakuacijskog naselja, podigli su šatore i osposobili kuhinju. U dva šatora, velikom i malom, u bilo kojem trenutku mogu smjestiti 30-oro ljudi, a na raspolaganju im je i 50-tak prijenosnih kreveta s posteljinom.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Tijekom posljednjih poplava građane smo organizirano smještali u školske dvorane  pa nismo imali potrebu za ovom vrstom smještaja. U slučaju potresa za prvu ruku možemo zbrinuti 50-tak ljudi, a računamo i na pomoć Županijsko društvo Crvenog križa koje raspolaže s pet šatora i krevetima.  Na kraju tu je i Hrvatski Crveni križ koji raspolaže s velikim brojem šatora i kreveta te bi po toj vertikali mi bi vrlo brzo mogli napraviti veliko naselje“, rekla nam je Suzana Strunjak, ravnateljica Crvenog križa Velika Gorica.

Interventni tim sastoji se od pedesetak volontera koji su prošli sve potrebne edukacije. Osposobljeni su da i u najtežim situacijama u kratkom vremenu stvore preduvjete za normalizaciju života. Županijsko društvo raspolaže i pročistačem vode koji je u stanju bilo koju baru pretvoriti u izvor pitke vode, a gorički tim osposobljen je za rad na njemu.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Ovakve vježbe i druženja s građanima jako su važna kako za pridobivanje novih članova tako i podizanja svijesti o radu i važnosti Crvenog križa.

„Vani je rad Crvenog križa prepoznat i jako cijenjen, a kod nas baš i nije takva situacija. Reći ću vam jedan primjer. Mi smo 5. svibnja u Zagrebu imali mimohod interventnih timova i ono što je nas je iznenadilo je to da su nas turisti odmah prepoznali i dali nam podršku pljeskanjem, dok su naši sugrađani bili poprilično rezervirani. Naše društvo nedovoljno prepoznaje naše volontere i njihovu snagu te potrebitost“, dodala je Strunjak.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Crveni križ ove godine slavi dva velika jubileja, 140 godina djelovanja u Hrvatskoj i 65 godina od prve akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

 

Sport

Kad prvi topnik HNL-a dođe na tenis, mora – očistiti teren!

Obiteljska atmosfera koja vlada u HNK Gorici uzela je maha. Lukasz Zwolinski dogovorio je meč s članom IO-a Kristijanom Japecom i – izgubio…

Objavljeno

on

Previše mi je ovo dana bez treninga, ne mogu više mirovati. Bio sam sa zaručnicom u Ljubljani na dva dana, ali sad je stvarno dosta odmora. Evo, zato sam i dogovorio teniski meč, govorio je Lukasz Zwolinski, napadač HNK Gorice kojem su četiri slobodna dana, koliko je trener Sergej Jakirović dao igračima nakon Rudeša, očito više bila kazna nego nagrada.

Odradio je svoj jutarnji trening, tek toliko da ostane u ritmu, a onda navečer uzeo reket u ruke. S druge strane mreže bio je Kristijan Japec, član klupskog izvršnog odbora, no teško je tu reći tko je kome bio izazivač.

– Kako Japec igra tenis? Jel dobar? Je?! Pa nije valjda… – brinuo se Zwolinski u pripremi za meč kojeg je Japec po njegovu završetku prigodno nazvao “Gorica Garros”.

– Tko izgubi, ‘vuče’ teren i plaća piće. Može tako? – ponudio je Japec u uvertiri tenisko-nogometnog okršaja.

Dogovoreno! – prihvatio je Zwolinski bačenu rukavicu.

I meč je krenuo. U prvom setu Poljak se tek snalazio na turopoljskoj ravnici prekrivenoj lešem, Japec je koristio sve šanse i odjurio do 6-2. No drugi set donio je drugu priču. Zwolinski se rastrčao za lopticom kao što braniči trče za njim, ali s kudikamo više uspjeha. Došao je do tie-breaka, ali favorizirani Japec tu je bio s(p)retniji. Završilo je 6-2, 7-6 nakon gotovo dva sata lavovske borbe.

– Bilo je to klasično ravnanje kičme – naslađivao se pobjednik Japec dok je Zwole odrađivao prvi dio svoje “kazne”. Pažljivo i pedantno vratio je teren u prvotno izdanje, čak je to činio sa smiješkom. Točnije, OVAKO nekako…

– Igrat ćemo mi opet, vratit ću ti za ovo… – “prijetio” je Zwolinski.

Da smo na Japecovom mjestu, ozbiljno bismo to shvatili, jer ovaj dečko je pokazao da zna kako se pobjeđuje

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Goričkim ulicama, 15. studenoga 2018.

Koga je danas ovjekovječio naš fotoaparat?

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Vijesti

Velika Gorica za Vukovar: Lampioni, molitve, ljubav i podrška

Vodič za Dan sjećanja – po cijelom gradu i okolici okupljanja u spomen na žrtvu Grada heroja

Objavljeno

on

Povodom 27. obljetnice pada Vukovara na goričkom području najavljeno je niz okupljanja na kojima će građani odati počast žrtvama grada heroja. Učenici velikogoričkih osnovnih škola sutra će duž Zagrebačke ulice postaviti lampione.

Isti dan, u mjestu Buševec u 17 sati trebalo bi zasjati 600 lampiona duž Zagrebačke i Sisačke ulice. Uz mještane Buševca paljenju će se pridružiti učenici Područne škole Buševec, kao i učenici Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perišina.

17.11.2017. Velika Gorica – Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Dan u poslije, u subotu od 18 sati u Lukavcu ispred Društvenog doma i duž glavnih ulica mještani će paliti lampione.

– Cilj nam je na dostojanstven način obilježiti obljetnicu pada grada heroja te odati počast svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su dali život za našu domovinu, kako u Vukovaru tako i diljem lijepe naše. Pozivamo sve ljude dobre volje iz Lukavca ali i susjednih mjesta, ako žele da nam se slobodno pridruže. Svijeće i lampioni bit će osigurani za svakoga tko dođe – rekao je Andrija Rotim, predsjednik Mjesnog odbora Lukavec.

U 19,15 sati Goričani će se okupiti na livadi u Zvonimirovoj ulici i odati počast svima koji su dali život za slobodnu Hrvatsku te će se nakon toga kolona sjećanja uputiti na Svetu misu u Crkvu NBDM. Već sedmu godinu stanari Zvonimirove organiziraju paljenje svijeća u čast poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Udruga žena Kuče u nedjelju od 19 sati u Društvenom domu organizira projekciju dokumentarnog filma o padu Vukovara. Prije projekcije okupljeni će zapaliti lampaše kod spomenika poginulom branitelju Damiru Črnku.

Nastavi čitati

Reporter 377 - 08.11.2018.

Facebook

Izdvojeno