Poveži se s nama

Vijesti

Ovi ljudi bit će uz vas i u najtežim trenucima

Interventni tim goričkog Crvenog križa sastoji se od pedesetak volontera koji su prošli sve potrebne edukacije

Objavljeno

Gradsko društvo Crvenog križa Velike Gorice jučer je održalo godišnju vježbu zaštite i spašavanja u Parku Franje Tuđmana. Interventni tim vježbao je podizanje evakuacijskog naselja, podigli su šatore i osposobili kuhinju. U dva šatora, velikom i malom, u bilo kojem trenutku mogu smjestiti 30-oro ljudi, a na raspolaganju im je i 50-tak prijenosnih kreveta s posteljinom.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Tijekom posljednjih poplava građane smo organizirano smještali u školske dvorane  pa nismo imali potrebu za ovom vrstom smještaja. U slučaju potresa za prvu ruku možemo zbrinuti 50-tak ljudi, a računamo i na pomoć Županijsko društvo Crvenog križa koje raspolaže s pet šatora i krevetima.  Na kraju tu je i Hrvatski Crveni križ koji raspolaže s velikim brojem šatora i kreveta te bi po toj vertikali mi bi vrlo brzo mogli napraviti veliko naselje“, rekla nam je Suzana Strunjak, ravnateljica Crvenog križa Velika Gorica.

Interventni tim sastoji se od pedesetak volontera koji su prošli sve potrebne edukacije. Osposobljeni su da i u najtežim situacijama u kratkom vremenu stvore preduvjete za normalizaciju života. Županijsko društvo raspolaže i pročistačem vode koji je u stanju bilo koju baru pretvoriti u izvor pitke vode, a gorički tim osposobljen je za rad na njemu.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Ovakve vježbe i druženja s građanima jako su važna kako za pridobivanje novih članova tako i podizanja svijesti o radu i važnosti Crvenog križa.

„Vani je rad Crvenog križa prepoznat i jako cijenjen, a kod nas baš i nije takva situacija. Reći ću vam jedan primjer. Mi smo 5. svibnja u Zagrebu imali mimohod interventnih timova i ono što je nas je iznenadilo je to da su nas turisti odmah prepoznali i dali nam podršku pljeskanjem, dok su naši sugrađani bili poprilično rezervirani. Naše društvo nedovoljno prepoznaje naše volontere i njihovu snagu te potrebitost“, dodala je Strunjak.

13.05.2018. Velika Gorica – Vježba interventnog tima GDCKVG. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Crveni križ ove godine slavi dva velika jubileja, 140 godina djelovanja u Hrvatskoj i 65 godina od prve akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

 

Vijesti

Policija u akciji: Kažnjavat će vožnju pod utjecajem alkohola, prebrzu vožnju…

Osim vozača automobila, kontrolirat će i vozače motora

Objavljeno

on

Prometna policija najavila je pojačani nadzor vozača u dane vikenda, od 5. do 8. lipnja, posebno u popodnevnim i noćnim satima. Akcija je usmjerena prvenstveno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

– Akcija će biti posebno usmjerena i na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima, ali i na sprječavanje i sankcioniranje drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća dodali su iz policije.

Nastavi čitati

Vijesti

U Kravarskom dvije radionice o volontiranju

Projekt “Volontiram, mijenjam zajednicu!” provode Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis i Općina Kravarsko

Objavljeno

on

Nakon što je pandemija koronavirusa odgodila provođenje projekta “Volontiram, mijenjam zajednicu!”, u sklopu kojega je za svibanj bilo predviđeno predavanje, 6. lipnja ipak će se održati dvije radionice – Menadžment volontera te Potvrda o kompetencijama stečenim volontiranjem. Vodit će ih Volonterski centar Kupa u Pastoralnom centru u Kravarskom, a trajat će od 9 do 15 sati. Inače, projekt zajednički provode Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis i Općina Kravarsko, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Radionice su namijenjene prvenstveno predstavnicima organizacija i ustanova koje angažiraju volontere ili imaju potrebu za takvim angažmanom, ali i svim volonterima i onima koji tek razmišljaju da se angažiraju kao volonteri – kažu organizatori.

Nastavi čitati

Vijesti

Gorički SDP poziva na javnu tribinu o zdravstvu

Ponudit će svoja rješenja gorućih problema hrvatskoga zdravstva

Objavljeno

on

Gradska organizacija SDP-a Velika Gorica poziva građane na javnu tribinu na kojoj će predstaviti “Nacionalni programa zdravstvene politike SDP-a”. Sutra, 5. lipnja, u 18 sati u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica program “Zdravlje za sve – Prevencijom do zdravlja” predstaviti će dr. Saša Srića, internist i pulmolog, Nacionalni koordinator SDP-a za zdravstvo, sa suradnicima.

Srića i suradnici objasnit će kako SDP planira postići jednako i dostupno zdravstvo za sve, kako smanjiti liste čekanja, a povećati plaće u zdravstvu te kako riješiti problem masovnog odlaska liječnika i medicinskih sestara u zemlje EU. Također, govorit će i o sigurnosti zdravstvenog osoblja te “tihoj privatizaciji u hrvatskom zdravstvu”.

– SDP nudi rješenja za oporavak hrvatskog zdravstva i vraćanje dostojanstva našim pacijentima i zdravstvenim djelatnicima. U središtu naše pozornosti, mora nam i hoće ostati čovjek. Jer zdravlje je najveće bogastvo – istaknuo je Ozren Robić, predsjednik goričkog SDP-a.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno