Poveži se s nama

Gospodarstvo

Otvoren 3. Zagrebački obrtnički sajam, na jednome mjestu možete upoznati čak 40 obrtničkih zanimanja

Joombossovci će uživo objavljivati videe, objave na društvenim mrežama, družiti se s pojstiteljima, slikati i davati autograme

Objavljeno

Obrtnici iz grada Zagreba i Zagrebačke županije te učenici strukovnih škola do petka će na Zagrebačkom velesajmu predstavljati različita obrtnička zanimanja, od proizvodnih, tradicijskih, građevinskih, uslužnih do intelektualnih djelatnosti. Mnogi sedmaši i osmaši na taj će način moći lakše izabrati svoje buduće zanimanje. Treći zagrebački obrtnički sajam danas su otvorili predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Mirza Šabić, predsjednik OKZ-a

„Ove godine predstavljamo 40 obrtničkih zanimanja, a prema najavama, sajam će obići preko 5000 učenika. Želimo u njima pobuditi žar za obrtništvom kako bi se upisali u strukovne škole. Nije sporno, neka nakon srednje škole upišu i studij, ali bitno je da po završetku srednjoškolskog obrazovanja imaju zanimanje koje garantira ‘kruh u rukama’. Ovim sajmom spojili smo djecu, njihove roditelje, politiku, škole, stavili smo glave skupa, pokazali smo da se može i da smo na pravom putu, istaknuo je Mirza Šabić, dodavši kako je trenutačno najveća potreba za zanimanjima građevinske struke.

Otvorenju sajma, ispred Županije prisustvovali su župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

„Ovakvim okupljanjem, prije svega, dajemo šansu obrtnicima da pokažu djeci što znači biti majstor i što iza toga slijedi. U srednjim strukovnim školama đaka je sve manje, postoje praznine po pojedinim zanimanjima pa ovakvim sajmovima želimo pokazati djeci da je dobro upisati strukovno zanimanje, koje garantira zapošljavanje. Učenicima želim poručiti da ne bježe od obrtničkog zanimanja, da preko njega svoju budućnost mogu planirati na način da imaju siguran posao“, rekao je Kožić.

Učenici Strukovne škole Velika Gorica

Uz prezentacije obrtničkih zanimanja, na sajmu će se održavati i modne revije učenika Škole za modu i dizajn, “nadmetanje”- natjecanje učenika cvjećara Poljoprivredne škole i natjecanje Obrtne zbornice Krško i Školskog centra Krško-Sevnica u izradi makete rasvjete. Novitete u frizerskoj struci prezentirat će svetski poznati frizeri Elvir Bajria iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina uz reviju učenica frizera Obrtničke škole za osobne usluge iz Zagreba, Vladimir Vergaš iz Beograda, Srbija uz reviju učenica frizera Srednja škole „Dragutina Stražimira“ iz Svetog Ivana Zeline te Amir Bečirević iz Zagreba uz reviju frizera Srednje strukovne škole Samobor.

Kroz sva tri dana na sajmu će biti i Joombossovci koji će uživo objavljivati videe, objave na društvenim mrežama, družiti se s pojstiteljima, slikati i davati autograme. Dennis Domian na sajam dolazi 25. travnja, Filip Dejanović Sikrt na sajmu će biti 26. travnja, dok će ih 27. travnja na sajmu dočekati Gloria Berger Berga.

Sajam u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, Grada Zagreba i Zagrebačke županije možete posjetiti do 27. travnja u paviljonu 7/7a Zagrebačkog Velesajma.

Galerija fotografija:

Gospodarstvo

Besplatne edukacije za goričke poduzetnike

Doznajte kao izaći na strana tržišta i usvojite koncept modernog upravljanja poslovanjem

Objavljeno

on

Razvojna agencija Grada Velika Gorica VE-GO-RA u sklopu projekta „Unaprjeđenje poduzetničkih znanja i vještina“ pokrenut će niz besplatnih edukacija namijenjenih poduzetnicima, njihovim zaposlenicima i svima onima koji razmišljaju o unaprjeđenju vlastitog posla.

Prva je na redu edukacija „Plan izlaska na inozemna tržišta“, koja će se održati 15. studenoga, a vodit će je Berislav Čižmek.

O konceptu modernog upravljanja poslovanjem možete više saznati 21. studenoga na predavanju Mladena Metera „Kontroling – koncept za moderno upravljanje poslovanjem“

Posljednju edukaciju iz ovog ciklusa „Prijenos poslovanja – što nakon povlačenja osnivača iz biznisa“ održat će Mirela Alpeza 29. studenoga.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poljoprivrednik ste? Na raspolaganju vam je besplatan sustav za navodnjavanje

Iskustvo europskih poljoprivrednika je da se korištenjem infrastrukture za javno navodnjavanje mogu osigurati veći i stabilniji prinosi za čak 50% i više

Objavljeno

on

Zagrebačka županija ima priliku u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine kandidirati se za europska sredstva za izgradnju sustava javnog navodnjavanja poljoprivrednih površina na svom području.

U skladu s time Županija je pokrenula pilot-projekt „Navodnjavanje poljoprivrednih površina  u Zagrebačkoj županiji“. Maksimalna visina potpore Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj po projektu iznosi 15 milijuna eura, a moguće je financiranje 100% prihvatljivih troškova.

No, kako bi se krenulo u pripremu projektne dokumentacije za navedena EU sredstva, potrebno je prethodno ispitati postoji li interes i potreba kod županijskih poljoprivrednika za ovakvom vrstom javne infrastrukture. Pritom je važno napomenuti da se uključivanjem u ovaj pilot-projekt poljoprivrednicima, u slučaju da Županija osigura EU potporu, otvara mogućnost da besplatno dobiju potrebnu infrastrukturu za navodnjavanje do svoje proizvodne parcele.

Iz Zagrebačke županije mole sve zainteresirane vlasnike poljoprivrednih gospodarstava upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, bez obzira na veličinu i vrstu poljoprivredne proizvodnje, da popune Anketu kojom iskazuju svoj interes za navodnjavanjem poljoprivrednih površina.

Popunjenu Anketu potrebno je poslati do 15. studenoga 2018. godine na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb. Sve dodatne informacije možete saznati na brojevima telefona: 01/6009-426 i 01/6009-413, broju faxa: 01/6009-474, ili slanjem upita na e-mail adresu: uop@zagrebacka-zupanija.hr.

Inače, prema županijskoj analizi, na području Zagrebačke županije za navodnjavanje je pogodno 24 tisuće hektara poljoprivrednih površina, a da bi se nastavilo s provedbom ovog pilot-projekta potrebno je na jednom proizvodnom području pronaći interes za navodnjavanjem na barem 200 hektara poljoprivrednih površina.

Iskustvo europskih poljoprivrednika je da se korištenjem infrastrukture za javno navodnjavanje mogu osigurati veći i stabilniji prinosi za čak 50% i više, veća kakvoća plodova i uroda, može se utjecati na strukturu proizvodnje i počet proizvoditi profitabilnije kulture, značajno smanjiti negativne posljedice klimatskih promjena te, naravno, povećati sama vrijednost poljoprivrednog zemljišta.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

It’s TIME: Tajna uspjeha je fina klopa i ugodan ambijent!

Uoči domaćih utakmica, nogometaši Gorice snagu skupljaju u restoranu TIME u Kolodvorskoj ulici 64. Za dečke, ručak je spreman kad god i kako god požele a suradnja očito funkcionira…

Objavljeno

on

Nedjelja prijepodne, nogometna atmosfera pomalo se usijava, jer u Veliku Goricu dolazi splitski Hajduk, po prvi put u povijesti pale se i reflektori… Dobra je stvar što se oko goričkog nogometa počela stvarati ugodna pozitivna nervoza. Utakmice se nestrpljivo iščekuju, kako među nogometašima tako i među navijačima, a tu nervozu nekako treba i ublažiti. Svatko ima neki svoj način, model, a ovaj put kao zgodna opcija učinilo se otići na vrhunsku kavu i lagani doručak u novi gradski restoran TIME.

Od početka je zvučalo kao vrlo zanimljiva ideja, otvoriti hotel na lokaciji na kojoj su donedavno funkcionirale neke gradske firme, ali posebnu pažnju izaziva upravo restoran. Primamljiv i vidljiv s ceste kojom se dolazi prema ovom dijelu grada, elegantno i toplo osvijetljen, djeluje kao nešto što se isplati vidjeti iz prve ruke. Ulazimo tako u restoran TIME nešto iza 11 sati, kad mise polako završavaju a crkvena zvona stapaju sa ugodnom pozadinskom glazbom restorana. Zapravo stižemo na vrijeme na nedjeljni ručak! Svi gosti odjeveni su u prepoznatljive crvene kombinacije, jednoobrazno, kao vojska. Pogađate, u pitanju su igrači HNK Gorice.

– Utakmica je u 15 sati i da bi igrači bili u najboljem mogućem izdanju, morali smo organizirati nešto raniji ručak – objašnjava trener Sergej Jakirović.

Ovo je bila sportska varijanta ručka, brižno i točno definiran jelovnik, kojeg restoranski tim priprema bez problema i s puno ljubavi. Igrači i vodstvo kluba uživaju, vidi se to i ovako sa strane, u svakom zalogaju. Čovjeku se učini da bi najradije da se ta utakmica malo odgodi, da mogu što duže uživati u delicijama na stolu. Meso, povrće, prilozi, pa na kraju štrukle i domaće štrudle koje mame zazubice… I strani igrači u čudu se pogledaju, kao da ne mogu vjerovati da dosad nisu otkrili i ovaj dio hrvatske gastronomske ponude.

Međutim, u restoranu TIME nema problema s tim. Kad god dečkima zatreba, kad god trener poželi, ručak je spreman i na stolu.

– Drago mi je i ugodno je gledati kako igrači uživaju. Želimo napraviti sve što je u našoj mogućnosti, da se svi naši gosti osjećaju što ugodnije ovdje kod nas – govori nam vlasnik hotela i restorana Klaudijo Maričić, poznati poduzetnik koji se odvažio u Velikoj Gorici otvoriti jedan ovako luksuzan i ugodan objekt.

I zasad mu, čini se, ide jako dobro. Kako s hotelom, tako i s restoranom TIME, koji je pomaknuo gastronomske granice Velike Gorice, sa novim projektom pod nazivom ”Soul Food” ili kako sami kažu, hrana koja ima dušu. Ono što je specifično i novo, svako jelo inspirirano je nekom pjesmom, pa tako možete okusiti ”Purple Rain” od Princea, ”Shape Of My Heart” od Stinga ili ”Keep On Movin” od Soul II Soul. Kakve se delicije kriju iza ovih glazbenih klasika, otkrit ćemo nekom drugom prilikom ili najbolje dođite sami i uvjerite se!

Osim gastronomije, interijer restorana gotovo svakog gosta ostavlja bez daha. Bogata glazbena kulisa, koja daje poseban ugođaj, pažljivo je birana iz privatne kolekcije koja broji više od 25.000 naslova. Impozantno, zar ne …

Decentno i elegantno uređenje interijera nadopunjuje se s velikom količinom svjetla, ljubazna posluga praktički je nevidljiva, a opet iznimno efikasna, a tu je i prostor koji funkcionira kao dnevni boravak, gdje se osim dobrog doručka, ručka ili večere, može popiti vrhunska espreso kava, pojesti dobar kolač i tako odmoriti misli od svakodnevnice…

Najvažnije od svega, ovo nije restoran isključivo vezan uz hotel, tu može doći tko god hoće. Poslovni ručak? Druženje s prijateljima? Romantična večera za zaljubljene? Sve može, restoran o kojem govorimo čini se itekako prikladan za sve navedene kombinacije. U gradu u kojem ponuda vrhunskih restorana nije na idealnoj razini, pojava ovakvog mjesta veliki je dobitak, bez ikakve dvojbe.

Već ova subota, povodom Martinja, dobra je prilika vidjeti kako sve to skupa izgleda izvan standardnih okvira ove tradicionalne fešte. Okupljanje je zakazano za 20 sati, za početak je spreman aperitiv dobrodošlice, nakon toga klasici u novom ruhu: sarma, pečenica s prilogom, štrudla od jabuka i umaku od vanilije. Svako nepce osvježit će se s legendarnim Trdenić vinima, Škrletom i Cabernet Sauvignonom, a sve to uz prikladnu zvučnu kulisu, za što će se pobrinuti velikogorički kantautor Vedran “Toughra” Ivorek i Josip Lukenda.

Zvuči kao dobra i drugačija martinjska kombinacija, koju ne bi trebalo propustiti. Uostalom, kad toliko uživaju naši nogometaši koji nas razveseljavaju iz vikenda u vikend, logično je da ćemo uživati i mi navijači …

Vidimo se u TIME-u!

Nastavi čitati

Reporter 377 - 08.11.2018.

Facebook

Izdvojeno