Poveži se s nama

Moja županija

Osnovnoškolci u Križu imat će informatičke radionice

Objavljeno

Udruga Društvo Naša djeca Vladimir Nazor Križ te predstavnici informatičke tvrtke itSoft i portala Mydataknox održali su u Osnovnoj školi Milke Trnine u Križu predstavljanje edukativnog programa koji se temelji na besplatnim radionicama u informatičkoj učionici.

 

Školi su dodijeljena sredstva u svrhu poticanja i promicanja primjene informatike u nastavnim procesima djece viših razreda. Djeca uče osnove programiranja i sigurnog korištenja interneta od stručnjaka tvrtke itSoft Damira Dukarića, koji ih s entuzijazmom priprema za zaposlenja i digitalno okruženje budućnosti.

os-milke-trnine-kriz

Profesorica Ivana Posavec Krivec ponosna je što je upravo njihova škola začetnik dobre prakse uključivanja informatičke edukacije u što ranijoj fazi obrazovanja, izravno od stručnjaka iz poslovnog sektora, kako bi se učenici na vrijeme počeli upoznavati s novim tehnologijama i dosezima informatičkih znanosti. Djeca na taj način dobivaju prijeko potrebna znanja za ostvarivanje svojih kreativnih ideja, kako u virtualnom prostoru, tako i u svakodnevnom životu.

 

“Naša škola je već godinama svjesna potencijala naših učenika i želimo implementirati sve metode kojima ih možemo podržati u razvitku, napredovanju i ostvarenju aspiracija. Obrazovanje se mora konstantno mijenjati i prilagođavati suvremenom društvu”, izjavio je ravnatelj OŠ Milke Trnine Zlatko Hasan.

 

“Djeca će koristeći informacije na dobivenim memorijskim uređajima pristupati web portalu koji leži na Mydataknox infrastrukturi, te će preko njega moći kreirati vlastite stranice, web portale, wordpress aplikacije, ali i općenito ostale web aplikacije i sadržaje. Njihovom sadržaju mogu pristupiti roditelji i prijatelji kojima podijele poveznice za pristup. Drago nam je što na ovaj način možemo obrazovati buduće generacije informatičara”, rekao je Mario Ivandić, suradnik na Mydataknox projektu.

 

Moja županija

‘Biciklom do zdravlja’ biciklijada za cijelu obitelj, proći će od Bundeka do Svete Nedelje

Cijelom rutom od 20 km biciklisti će se voziti u pratnji vodiča, a prilikom dolaska na Samoborsku cestu pa do cilja koji se nalazi na jezeru Klipišće u Svetoj Nedelji, biciklijada će imati pratnju policije kako bi se osigurala maksimalna sigurnost sudionika

Objavljeno

on

Udruga Biciklom do zdravlja u subotu s početkom u 10 sati organizira besplatnu obiteljsku biciklijadu od Bundeka do jezera Kipišće u Svetoj Nedelji. Svrha ove sportsko-rekreativne i javno-zdravstvene manifestacija je obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti, a cilj joj je promovirati aktivan način života te prikazati bicikliranje kao uspješno terapijsko sredstvo. Za sudionike biciklijade pripremljeni su razni zdravstveno-edukativni programi prije i nakon utrke. Sudjelovanje je besplatno.

Manifestacija će biti popraćena raznim javno-zdravstvenim aktivnostima. Od 9.30 do 10 sati stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” vodit će vježbe zagrijavanja, rastezanja i pripreme za utrku.

– Pozivam sve sugrađane da se pridruže ovoj biciklijadi koja je organizirana u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Ruta staze nije prezahtjevna, a ovom vrstom rekreacije uvelike pridonosimo unaprjeđenju vlastitog zdravlja, ali i čuvamo okoliš te smanjujemo koncentraciju emisije plinova koji ga zagađuju – izjavio je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda.

Od 12 sati započinje edukativni program u Svetoj Nedelji koji uključuje edukacijska savjetovanja, tematska interaktivna predavanja i radionice namijenjene djeci, mladima i aktivnom odraslom stanovništvu, a fokusirane su na obitelj.

– Broj sudionika bit će ograničen, a sve popratne aktivnosti održat će se poštujući propisani razmak i zadane epidemiološke mjere. Uz to, sudionicima će se mjeriti temperatura, uzeti kontakt podaci te će se podijeliti zaštitne maske, a sve u svrhu sprječavanja zaraze koronavirusom – poručili su organizatori.

Europski tjedan mobilnosti tradicionalno se održava od 16. do 22. rujna. Ove godine je popraćen sloganom “Mobilnost s nultim emisijama za sve” i zauzima se za održive alternative vožnji automobilom kako bi svi zajedno postigli važan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine. U Republici Hrvatskoj je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti, a manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente. To su tjedan aktivnosti, trajne mjere za uvođenje održive mobilnosti i “Dan bez automobila” koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj cjelokupnog Europskog tjedna mobilnosti.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Županija za proizvodne i uslužne djelatnosti daje potpore i do 100 tisuća kuna

Natječaj je otvoren do 30.rujna

Objavljeno

on

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva koji se bave proizvodnim i uslužnim djelatnostima s ciljem jačanja konkurentnosti. Bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 100 tisuća kuna dodjeljivat će za proizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti. Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do 40 tisusća kuna, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, nabavu informatičke opreme, izradu web stranica te nabavu vozila ili radnih strojeva za obavljanje djelatnosti.

– Važno je napomenuti kako se potpora odobrava samo za jednu vrstu namjene, a postotak s kojim Županija sufinancira projekte je do 40 posto ukupnog iznosa. Ukupan iznos koji ćemo osigurati za ovaj natječaj bit će do 8,5 milijuna kuna. Točan iznos će se definirati nakon što se svim prijaviteljima, koji su zadovoljili uvjete iz prethodnog natječaja vezanog uz potpore poduzetnicima pogođenim pandemijom COVID-19, dodjele sredstva te analize punjenja Proračuna – objasnili su iz Zagrebačke županije.

Naime, Županije je za potpore poduzetnicima čiji je rad bio obustavljen zbog pandemije Covid-19 osigurala 13 milijuna kuna.

– Nakon obrade pristiglih prijava procjenjujemo da ćemo utrošiti oko 4,5 milijuna kuna bespovratnih potpora poduzetnicima s osnove ovog natječaja. Sav novac koji ne bude utrošen za Covid-19 potpore, bespovratno će se dodjeljivati za razvoj poduzetništva i jačanje konkurentnosti u proizvodnim i neproizvodnim djelatnostima – izjavio je Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU.

Nastavi čitati

Moja županija

Županijski stožer traži uvođenje novih epidemioloških mjera

Mjere se odnose na domove za starije i nemoćne, zaposlenike zdravstvenih ustanova, vrtića i škola, svadbe i sprovode

Objavljeno

on

Na prijedlog epidemiologa, županijski Stožer civilne zaštite uputio je Nacionalnom stožeru prijedlog epidemioloških mjera za područje Zagrebačke županije koje bi se primjenjivale od ponedjeljka 14. rujna na rok od 14 dana. Konačnu odluku o prijedlogu mjera donijet će Nacionalni stožer.

– Mjere se predlažu jer je u posljednjih 48 sati znatno povećan broj osoba kojima je propisana mjera samoizolacije, došlo je i do ulaska virusa u dječji vrtić u Jastrebarskom, dječji vrtić u Velikoj Gorici, Dom za starije i nemoćne osobe u Vrbovečkoj Dubravi te OŠ Brckovljani – objasnili su svoju odluku iz Stožera.

Županijski stožer tako želi uvođenje obveze vođenja evidencije nazočnih na svadbama, bez obzira na broj uzvanika. Osim toga, traže da se broj osoba na privatnim svečanostima i proslavama ograniči na 20, a na pogrebima na 50 osoba te da se ukidanje karmina i izražavanja sućuti bliskim kontaktom.

– Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, mise, priredbe, izložbe, sportska natjecanja, druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski – kazali su Stožera civilne zaštite.

– Zabranjuju se posjete korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih oblika pružanja socijalne skrbi u unutarnjim prostorima, izuzev za nepokretne korisnike kojima u posjet može doći samo jedna osoba (osim ako je posjetitelju potrebna pratnja asistenta). Posjetitelj mora nositi masku, jednokratni ogrtač i jednokratne nazuvke koje sam osigurava, uz obavezno mjerenje temperature i dezinfekciju ruku na ulasku u prostor – naveli su iz Stožera te dodali kako bi bile dozvoljene posjete na otvorenom, uz obavezno nošenje maski korisnika i posjetitelja i poštivanje razmak od 1,5 m.

Također, posjete bi trebale biti najavljene, a pružatelj socijalne usluge bi unaprijed utvrdio raspored i vodio dnevnu evidenciju. Ograničilo bi se i trajanje posjeta na 15 minuta te 30 minuta na posjete u vanjskom prostoru.

– Zabranjuju se sve posjete ukoliko korisnik ili posjetitelj imaju povišenu tjelesnu temperaturu, imaju izrečenu mjeru samoizolacije, imaju simptome karakteristične za COVID-19 ili potvrđenu bolest COVID-19. Preporučamo pružateljima socijalnih usluga da korisnicima omoguće duže i češće telefoniranje uz mogućnost video poziva. Preporučamo zdravstvenim ustanovama, pružateljima socijalnih usluga, vrtićima i školama da njihovi zaposlenici ne sudjeluju u organiziranom okupljanju većeg broja osoba – zaključili su iz Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno