Poveži se s nama

HOTNEWS

Osniva se radna skupina za toplinske razdjelnike

Objavljeno

Ministarstvo gospodarstva osnovat će radnu skupinu koje će razmotriti učinke uvođenja razdjelnika topline u stanove i poslovne prostore, najavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva Tomislav Panenić, javlja RTL.

 

“Proučio sam tu temu sa svojim pomoćnikom. Osnovat će se radna skupina u kojoj će biti predstavnici korisnika, gdje ćemo razmotriti sve učinke i potom donijeti odluku”, rekao je Panenić.

 

Bez odgovora je ostalo novinarsko pitanje hoće li biti ukinuta obveza ugradnje razdjelnika.

 

Građani nezadovoljni, Džeba traži ocjenu ustavnosti

 

Nezadovoljstvo računima za grijanje, nakon što je uvedena zakonska obveza uvođenja razdjelnika, javno su izrazili brojni građani, a bili su i temom rasprave u Hrvatskom saboru, kada je na dnevnom redu bilo godišnje izvješće o radu HERA-e.

 

Profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Ivica Džeba podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tržištu toplinskom energijom, koji propisuje obvezu ugradnje razdjelnika i Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju.

 

Gradonačelnik Dražen Barišić u ponedjeljak je, pak, zbog visokih cijena grijanja i problema nakon ugrađenih razdjelnika prozvao bivšu Vladu koja je uvela zakonsku obvezu za ugradnju razdjelnika, HERA-u koja nije ispunila obvezu o edukaciji građana o razdjelnicima te HEP Toplinarstvo koje, po njegovim riječima, nije ništa poduzelo kako bi se ujednačila cijena grijanja za pojedine gradove. Barišić kaže da su građani koji su ugradili razdjelnike dobili potpuno zbunjujuće račune za siječanj – nekima je trošak grijanja ostao isti, nekima beznačajno smanjen, dok su neki dobili astronomske iznose bez ikakva objašnjenja.

 

Registriraju impulse

 

Razdjelnici su uređaji za lokalnu raspodjelu isporučene toplinske energije. Registriraju impulse prema količini potrošene energije na svakom radijatoru u stambenom ili poslovnom prostoru. Na temelju broja impulsa, ukupna količina toplinske energije isporučene za cijelu zgradu koja je izmjerena na zajedničkom mjerilu, raspodjeljuje se na pojedine krajnje kupce. Ugrađuju se u zgradama u kojima su svi stambeni ili poslovni prostori spojeni na jedno zajedničko mjerilo toplinske energije i u kojima se troškovi toplinske energije dijele razmjerno površini prostora, a ne prema stvarnoj individualnoj potrošnji.

 

HEP Toplinarstvo na svojim internetskim stranicama tvrdi da je ugradnjom razdjelnika omogućena pravednija raspodjela i obračun troškova toplinske energije prema potrošnji svakog pojedinog stambenog ili poslovnog prostora.

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

obrtnički forum

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Srce Turopoljskog fašnika osvojile žene!

Pogledajte i ovo: Grad Velika Gorica je među prvim gradovima u Hrvatskoj sa sustavnim upravljanjem energijom.
Saznajte tko su pobjednici Zimske malonogometne lige!
Gdje su besplatni pregledi kože?
Gorički doktori obiteljske medicine uključili su se u Nacionalni programa ranog otkrivanja raka pluća.

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO VIJEST Survakari prodrmali Veliku Goricu

Zanimljivim maskama i bučnim zvonima plijenili pažnju posjetitelja

Objavljeno

on

U velikoj povorci središtem Velike Gorice prodefilirale su maškare. Među brojnim sudionicima bili su i gosti iz Bugarske.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno