Poveži se s nama

HOTNEWS

Oprez s klima uređajima

Evo koja tri pravila biste se uvijek trebali pridržavati

Objavljeno

Porast temperatura ove godine došao je ranije nego što se to očekivalo. Visok postotak vlage i vrućina u zatvorenim prostorima mnoge od nas natjerao je da uključimo klima uređaje. No, postoje pravila kojih biste se trebali pridržavati kako ne bi doveli svoj organizam u opasnost.

„Potrebno je održavati optimalnu razliku između vanjske i unutarnje temperature koja ne bi trebala biti veća od 7°C. Naime, kod prevelike temperaturne razlike dolazi do promjena u kardiovaskularnom sustavu, a problemi se mogu javiti čak i kod zdravih osoba. Optimalna temperatura na kojoj organizam besprijekorno funkcionira trebala bi biti između 24 i 26°C. Sve niže od toga nije zdravo za ljudsko tijelo“, poručili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Loše održavanje klima uređaja može biti izrazito opasno po zdravlje ljudi, a najgori scenarij koji se može dogoditi je to da „zaradite“ upalu pluća ili legionarsku bolest.

„Kako se u klima uređaju ne bi nakupljale bakterije, gljivice, prašina, pelud itd., potrebno je redovito čistiti i održavati filtere. Posljedice nečistih i zanemarenih klima uređaja mogu biti manje ozbiljne poput suzenja očiju, curenja nosa, glavobolje, kašalja, grlobolje, alergijske promjene na koži, alergije dišnih puteva i prehlada pa do onih ozbiljnih kao što su upala pluća ili legionarska bolest, koje iziskuju bolničko liječenje i antibiotike“, dodaju iz Zavoda.

Ova tri pravila uvijek biste se trebali pridržavati:

1. Razlika između vanjske temperature i one u klimatiziranom prostoru, u pravilu, ne bi trebala biti veća od 7°C.

2. Održavajte relativnu vlažnost u prostorijama između 40 do 60 posto.

3. Redovito servisirajte, čistite i održavajte klima uređaje radi sprečavanja nakupljanja gljivica, bakterija, prašine i peludi.

HOTNEWS

U Kobiliću 8. Stare seoske igre uz gratis porciju graha

Ekipa može imati najviše 5 članova

Objavljeno

on

Nošenje jajeta u žlici, skok u dalj, vožnja u tački, bacanje kamena s ramena, bistrički ringišpil, trčanje u vreći, trka parova, potezanje užeta, samo su neke seoske igre kakve su igrali naši stari, a koje ćete i vi moći zaigrati u nedjelju, 19. kolovoza, na 8. starim seoskim igrama u Kobiliću.

Tajnik Mjesnog odbora Stjepan Vitez najavljuje kako će događaj početi u 10 sati te obećava dobru zabavu i razbibrigu, bez kotizacije.

“Pozivam sve koji to mogu da dođu na teren NK Vatrogasac. Potrebno je doći nešto ranije i prijaviti svoju ekipu koja može imati najviše 5 članova, bez obzira na spol. Kotizacije neće biti, ove godine smo je izbacili. Od 13 sati će biti besplatna i porcija graha”, kaže Vitez, nadajući se kako će broj natjecatelja ove godine biti rekordan.

“Prošle godine je bilo puno igralište ljudi. Na manifestaciji je sudjelovalo mnoštvo mladih, samo smo zahvalnica ispisali četrdesetak. Ove godine pripremamo igre za najmlađe, najbolje očekuju pehari i nagrade”, dodao je Vitez.

Nastavi čitati

Crna kronika

U Lijevim Štefankima muškarac umro nakon uboda stršljena

Objavljeno

on

Muškarac (56) preminuo je u voćnjaku, u Lijevim Štefankima, nakon uboda stršljena. Nesretan slučaj dogodio se u subotu, 11. kolovoza oko 10.20 sati.

Iz policije kažu kako je tijelo nesretnog muškarca prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Posebna regulacija prometa u Vukovini na Veliku Gospu

Pročitajte i izbjegnite neugodnosti

Objavljeno

on

Na blagdan Velike Gospe u Vukovini će biti uspostavljena posebna regulacija prometa. Od 10 do 14 sati bit će zatvoren dio državne ceste D-30 kroz samo mjesto, kao i dio Školske ulice od 7 do 19 sati, izuzev javnog gradskog prometa (autobusa).

Kroz Vukovinu će u pravcu Siska promet biti preusmjeravan Ulicom Vjekoslava i Juraja Stančića – Mate Brdaka – Starom cestom do državne ceste D-30, dok će se promet iz mjesta Kuče, Gornje Podotočje, kao i obližnja mjesta, odvijati alternativnim pravcem kroz Čičku Poljanu.

Nastavi čitati
BENETTON
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
ZELENI PRSTEN

iv>

EUROHERC


Izdvojeno