Poveži se s nama

HOTNEWS

Oprez s klima uređajima

Evo koja tri pravila biste se uvijek trebali pridržavati

Objavljeno

Porast temperatura ove godine došao je ranije nego što se to očekivalo. Visok postotak vlage i vrućina u zatvorenim prostorima mnoge od nas natjerao je da uključimo klima uređaje. No, postoje pravila kojih biste se trebali pridržavati kako ne bi doveli svoj organizam u opasnost.

„Potrebno je održavati optimalnu razliku između vanjske i unutarnje temperature koja ne bi trebala biti veća od 7°C. Naime, kod prevelike temperaturne razlike dolazi do promjena u kardiovaskularnom sustavu, a problemi se mogu javiti čak i kod zdravih osoba. Optimalna temperatura na kojoj organizam besprijekorno funkcionira trebala bi biti između 24 i 26°C. Sve niže od toga nije zdravo za ljudsko tijelo“, poručili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Loše održavanje klima uređaja može biti izrazito opasno po zdravlje ljudi, a najgori scenarij koji se može dogoditi je to da „zaradite“ upalu pluća ili legionarsku bolest.

„Kako se u klima uređaju ne bi nakupljale bakterije, gljivice, prašina, pelud itd., potrebno je redovito čistiti i održavati filtere. Posljedice nečistih i zanemarenih klima uređaja mogu biti manje ozbiljne poput suzenja očiju, curenja nosa, glavobolje, kašalja, grlobolje, alergijske promjene na koži, alergije dišnih puteva i prehlada pa do onih ozbiljnih kao što su upala pluća ili legionarska bolest, koje iziskuju bolničko liječenje i antibiotike“, dodaju iz Zavoda.

Ova tri pravila uvijek biste se trebali pridržavati:

1. Razlika između vanjske temperature i one u klimatiziranom prostoru, u pravilu, ne bi trebala biti veća od 7°C.

2. Održavajte relativnu vlažnost u prostorijama između 40 do 60 posto.

3. Redovito servisirajte, čistite i održavajte klima uređaje radi sprečavanja nakupljanja gljivica, bakterija, prašine i peludi.

Crna kronika

Uhvaćeni u prekršaju

Izvukli se samo s pisanim upozorenjem

Objavljeno

on

Proteklog petka policija je uhvatila sedam pješaka pri prelasku ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Prekršitelji su ovaj put imali sreće i izvukli su se samo uz pisana upozorenja.

Akcija je provedena kako bi se kod pješaka  osvijestila važnost poštivanja prometnih propisa jer su oni najugroženija skupina u prometu.

Nastavi čitati

Crna kronika

Vozio s 1,86 promila u krvi pa prespavao u policijskoj postaji

Policija ga zaustavila na ulazu u Turopolje

Objavljeno

on

Tijekom proteklog vikenda policija je pojačano nadzirala alkohol i brzinu,  a tijekom akcije zabilježeno je 26 prometnih prekršaja. Najveća koncentracija alkohola u krvi izmjerena je 62-godišnjem muškarcu, zaustavljenom u subotu na D-30.

– Muškarcu starom 62 godine utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 1,86 g/kg. Zaustavljen je na Državnoj cesti D-30, između mjesta Vukovina i Buševec, kod skretanja za mjesto Turopolje. Ova PP na mjestu događaja izdala mu je Prekršajni nalog, oduzeta mu je vozačka dozvola na 12 sati, smješten u posebnu prostoriju ove PP do otrežnjenja – poručili su iz PP Velika Gorica.

Policija je napisala i šest kazni zbog prebrze vožnje, dvije za upravljanje neregistriranim vozilom i jednu za nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje.

Nastavi čitati

Crna kronika

Razbijena kriminalna grupa maloljetnika iz Velike Gorice i Novog Zagreba

Uspješan tjedan za goričku policiju

Objavljeno

on

Tijekom ovog tjedna gorička policija uspješno je riješila tri slučaja. U suradnji s kolegama iz Zagreba, proveli su kriminalističko istraživanje nad grupom maloljetnika s područja Zagreba i Velike Gorice. Tom prilikom mladićima je dokazano da su počinili više kaznenih djela, među kojim i jednu drsku krađu i krađu bicikla na području Velike Gorice. Protiv njih je podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

Jučer je provedeno kriminalističko istraživanje vezano uz slučaj provale u obiteljsku kuću, koji se dogodio prošle godine. Policija je utvrdila da su to kazneno djelo počinile 28-godišnjakinja i 15-godišnjakinja iz Velike Gorice. Uhićene su i predane zatvorskom nadzorniku, a protiv njih je podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno