Poveži se s nama

Vijesti

Oporba zabrinuta zbog ZET-a, Kolarec poručuje sve je pod kontrolom

“Grad, trgovačka društva, Gradska uprava i gradske ustanove funkiconiraju”

Objavljeno

Iako točka o novom ugovoru sa ZET-om nije trebala biti na dnevnom redu 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, v.d. gradonačelnika Ervin Kolarec već je na početku zasjedanja kazao kako smatra da javnost treba biti obaviještena o ovom pitanju te se ono stoga treba uvrsti na dnevni red. To je, među ostalim, u više navrata tražio i gorički MOST. Osim toga, Kolarec se vijećnicima obratio i vezano uz funkcioniranje grada u odsustvu gradonačelnika.

– Želim vas izvijestiti da o pravosudnim postupcima koji su u tijeku ne možemo govoriti, niti ih komentirati. Ono što je svima nama u gradu Velikoj Gorici, a vjerujem i vama vijećnicama i vijećnicima, cilj i prioritet je da naš grad funkcionira. Mogu samo potvrditi da Grad i službe, trgovačka društva te Gradska uprava i gradske ustanove funkiconiraju, a sve u interesu naših građana – kazao je uvodno Ervin Kolarec, v.d. gradonačelnika.

Nakon aktualnog sata i odlaska SDP-ovih vijećnika, raspravi o novouvrštenoj točki dnevnog reda prethodilo je izvješće o novom ugovoru sa ZET-om.

– Ugovor smo produživali mjesec za mjesec jer nam cijena prije toga nije bila prihvatljiva, a mi kao grad Velika Gorica nismo htjeli povećavati, a ne želimo ni u budućnosti, cijenu karte za naše sugrađane. Već sada smo dogovorili da pokrenemo razgovore kako ćemo postupiti u godini koja je pred nama, što nam je itekako važno. Pokrenut ćemo postupak izrade analize javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Velike Gorice čija je svrha izrada modela koji će biti financijski održiv i prihvatljiv svim korisnicima – objasnio je Kolarec te dodao kako se pregovori sa ZET-om nastavljaju te se nada uspješnoj suradnji i u idućoj godini, a bez povećanja cijene karata unatoč većim potraživanjima od ZET-a.

Oporba je žestoko reagirala na pitanje ZET-a te su predbacili vladajućima činjenicu da se tek sad krenulo u analizu javnog prijevoza grada Velike Gorice.

– Slušam i ne vjerujem. Šesti grad po veličini u Hrvatskoj i grad s proračunom od 530 milijuna kuna sad, kad smo jučer skoro ostali bez javnog prijevoza, smišlja što ćemo s javnim prijevozom. Kad smo ovdje pričali da se strateški bitne stvari reguliraju strategijom razvoja grada. Što ste radili posljednjih 11 godina? Oslonili ste se na ZET i sad se priča o tri milijuna kuna da će Velika Gorica morati plaćati Zagrebu za prijevoz – žestoko je reagirao nezavisni vijećnik i član Kluba MOST-a Alan Šembera te izrazio zabrinutost da će cijena javnog prijevoza nastaviti rasti.

2.10.2020. Velika Gorica – Sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Također, izračunao je kako dnevno ZET od Velikogoričana zaradi 200 tisuća kuna na kartama, a ako se tome još doda cijena koju plaća Grad Velika Gorica, radi se o iznosima koji bi trebali biti dovoljni da se pronađe vlastito rješenje za javni prijevoz.

– Sisak je nabavio autobuse iz EU fondova, Šibenik, Vinkovci, manji gradovi su osnovali svoja gradska prijevozna poduzeća i EU im je financirala dobar dio javnog prijevoza. Neka struka kaže da li ZET, da li gradsko poduzeće ili koncesija – istaknuo je Šembera i predložio da se barem uredi željeznička stanica te kupi jedan autobus koji bi građane vozio do njega.

Dok se ne pronađe vlastito rješenje, predložio je Šembera, u pregovorima treba iskoristiti činjenicu da se Zračna luka Franjo Tuđman nalazi na goričkom teritoriju te postaviti svoje uvjete.

2.10.2020. Velika Gorica – Sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

U raspravu su se uključili i Željko Stanilović (BM365), Darko Bekić (HDZ), Damir Slojšek (MOST), Lucijan Maslać (HSP), Igor Horvačić (HSS) te Karmen Rak (MOST). Govorilo se tu o kvaliteti ZET-ove usluge, kašnjenjima i ZET-ovoj garaži u Velikoj Gorici. Vijećnik Živog zida Tomislav Jakovljević čak je spomenuo kako je tema javnog prijevoza zapravo nebitna jer prijevoz ZET-om dobro funkcionira te se ovom temom želi skrenuti pažnja s većih problema u Gorici. Tako pak ne misli Karmen Rak iz MOST-a.

– Dobili smo malo vremena, ali je ovo samo privremeno rješenje. Budimo realni, svima nam najviše odgovara da je isti prijevoznik na području Velike Gorice, okolice i Zagreba jer ne moramo imati dva pokaza – kazala je Karmen Rak, ali je tražila da se inzistira na redu vožnje, broju linija i boljoj usluzi ZET-a.
Ipak, smatra, morali bi raditi i na drugim rješenjima je kvaliteta ZET-ove usluge nije dobra. Rak je ponudila i rješenje u okviru javnog natječaja koji sufinancira nabavu energetski učinkovita vozila na alternativna goriva za gradski prijevoz.

2.10.2020. Velika Gorica – Sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Za početak bi barem mogli nabaviti dva autobusa koji bi povezivali Goricu sa željezničkim kolodvorom. Ne bi bilo loše niti da se nabave autobusi za prijevoz školske djece, koji sada plaćamo Autoturistu. Grad bi tako imao manji vozni park. Mislim da bi nam to olakšalo pregovore koji nam slijede sa ZET-om iduće godine.

Vijesti

Plenković predstavio nove mjere: Zatvaraju se kafići, restorani i teretane, nema svadbi…

Preporučuje se da se mise održavaju online

Objavljeno

on

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije u četvrtak je predstavio nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa. Strože mjere na snagu stupaju u subotu, a na snazi će biti do 21. prosinca.

Ograničen je broj ljudi na javnim okupljanjima na 25, a na privatnima na 15. Javna okupljanja mogu trajati do 22 sata. Svadbe se obustavljaju, a na sprovodima može biti do 25 osoba. Na okupljanja koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano najmanje četiri kvadratna metra površine. U javnom prijevozu popunjenost ne smije premašiti 40 posto mjesta. Vozači, zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu.

– Kada je riječ o prodavaonicama i trgovačkim centrima, na ulazu se mora istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primjena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora – kazao je Plenković.

Pekarnice smiju raditi do 22 sata, na snazi je i dalje zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati. Obustavlja se rad kasina, automat klubova, kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i gospodarskih događanja. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića, osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja. Premijer je istaknuo i kako je restoranima dozvoljena priprema i dostava hrane te da kupac osobno preuzme u njima svoju narudžbu, dostavom i drive-in uslugama.

Obustavlja se rad teretana, kao i sportski događaji. Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve natjecanja. Zatvaraju se teretane i sportski centri, a nema ni proba amaterskih zborova. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U kinu nema konzumacije hrane. Škole stranih jezika mogu biti samo online. Autoškole, teoretski dio online, vožnja uz pridržavanje mjera. Misna slavlja, preporuka je da se prenose preko TV programa ili preko radija, za njih vrijedi jednako ograničenje od 25 vjernika koji mogu prisustvovati.

Nastavi čitati

Sport

Turopoljski Leicester (ili: Koliko je zaista dobra ova Gorica…)

Nakon deset utakmica Gorica ima 22 boda, treća je na tablici, s četiri boda i dvije, odnosno jednom utakmicom manje od Osijeka i Dinama. Nakon stanke od 34 dana uzela je svih šest bodova i otvorila vrata za priče o velikim, najvećim stvarima…

Objavljeno

on

Mi nismo top momčad. Mi smo momčad koja mora raditi, raditi i raditi. Čim to zaboravimo, čim pomislimo da smo nešto posebno, počet će nam se događati loše stvari…, riječi su koje je već nekoliko puta ove sezone ponavljao trener Gorice Valdas Dambrauskas.

Njihova svrha je, jasno, smirivanje euforije. U bilo kakvom obliku. OK, nije ovaj grad sredina koja je posebno sklona euforiji, prednost života u goričkom prvoligašu upravo je u tome što stožer i igrači mogu raditi u miru, bez pritiska, ali valja to svako malo ponoviti. I kad kreneš u prvenstvo s četiri pobjede, i kad se nakon deset kola držiš u samom vrhu, u društvu svemoćnog Dinama i sve moćnijeg Osijeka.

– Ne vidim apsolutno nikakav razlog da poletimo. Razumio bih to da su do kraja prvenstva dva, tri kola, ali iza nas je tek deset utakmica, a ispred nas još 26. Dakle, ajmo polako, korak po korak, kao i do sad.

I to je rekao Valdas, trezven i vrlo pragmatičan čovjek s Baltika, koji je u cijelom tom smirivanju euforije ipak rekao i ovo:

– Zadržimo li ovakav pristup radu i treninzima, budemo li svakoj utakmici pristupali kao da nam je zadnja, kao da je najvažnija, ovoj momčadi nebo je limit!

I tu, zapravo, dolazimo do ključnog dijela priče. I do ključnih pitanja. Koliko je, zaista, dobra ova Gorica? Koliko je realno ovo što se događa, ova bajkovita situacija u kojoj je Gorica u ozbiljnoj igri čak i za sami vrh tablice? I koliko može potrajati?

Odgovora na ta pitanja, pogotovo u jednom ovako ludom vremenu u kojem živimo, nemoguće je dati. Međutim, u ovom trenutku stvari izgledaju prilično dobro. U deset utakmica ove sezone Gorica ima sedam pobjeda, remi i gostujuće poraze kod Osijeka i Dinama. Pa će tablica reći da Gorica ima 22 boda, četiri manje od Osijeka, koji ima dvije utakmice više, ali i od Dinama, koji ima jednu utakmicu više. Po dvaput su padali Šibenik i Varaždin, po jedanput Hajduk, Slaven Belupo i Lokomotiva, onaj jedan je stigao protiv Istre 1961, a u svemu tome Gorica, sasvim realno, nije odigrala – ništa posebno.

Gorica je skupila već sedam pobjeda ove sezone, uz samo dva poraza… Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Bilo je sjajnih trenutaka, prekrasnih golova, velikih pobjeda, odličnih razdoblja u igri… Međutim, teško je s ove distance izdvojiti neku utakmicu u kojoj je Gorica svih 90 minuta izgledala onako kako trener Dambrauskas želi, bez faza u igri koje očito mogu biti bolje. Uostalom, Varaždin je u ponedjeljak postao prvi protivnik ove sezone od kojega Gorica nije primila gol! Dakle, u jednoj rečenici – ovo je jako dobro, ali može i puno bolje.

I to je, zapravo, najveći zalog za optimizam. Imaš 22 boda, skupio si već sedam pobjeda, a pritom izgledaš kao da si daleko od svog maksimuma. Statistički gledano, Gorica najbolje koristi svoje šanse od svih momčadi u ligi, s najvećim postotkom uspješnosti, a ima i Kristijana Kahlinu, koji često “izvadi” momčad sjajnim reakcijama u situacijama koje se u nogometu nazivaju zicerima. I tu je dio tajne uspjeha, tu je dio objašnjenja kako je moguće da Gorica i uz prezentacije koje nisu impresivne osvaja gomilu bodova.

I nije to slučajno, koliko god se čini da u takvoj situaciji velikim dijelom ovisiš o sreći. Ne, jer tu je prije stvar u koncepciji i sustavu igre, o detaljima koji čine razliku, o treneru s idejom… I hrabrom treneru, koji uvijek, bez obzira na okolnosti, želi postići gol više od protivnika, ići na pobjedu. Svjestan je pritom da će mu se to ponekad i obiti o glavu, kao što se dogodilo u Osijeku, ali takav pristup zasad donosi neusporedivo puno više dobrog nego lošeg.

– Umjesto dva remija, bolje je imati pobjedu i poraz. Tri boda su bolja nego dva – razmišlja Dambrauskas, što se jasno vidi i na terenu.

Trener Valdas Dambrauskas skupio je već 11 prvenstvenih pobjeda na klupi Gorice… Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Gorica je hrabra, borbena, njezina igra ima red i poredak, ali prostora za napredak ima jako puno. Uostalom, nakon svake pobjede trener govori prije svega o stvarima koje nisu bile dobre, o želji da kroz treninge unaprijedi igru Gorice na svim razinama, a dosadašnja iskustva govore da 43-godišnji litavski strateg itekako zna kako se to radi.

– Želim kroz svaki trening podizati svakog svog igrača individualno, a time će profitirati i momčad – još je jedan od postulata kojih se drži Valdas.

Gledajući pojedinačni napredak dobrog dijela igrača u posljednjih pola godine, dojam je da uspijeva u onome što je naumio, da radi upravo to. Ako je svaki igrač danas za nijansu bolji nego jučer, i momčad je za nijansu bolja. I bit će, logično, sve bolja, i bolja, i bolja… Kad se do kraja uhodaju automatizmi, kad igrači steknu još malo samopouzdanja, kad se oslobodi malo više kreativnosti prema naprijed. Kad se sve to dogodi – lijepo je rekao trener – nebo je granica.

– Nije mi ovo neobična situacija, navikao sam se kroz karijeru biti na vodećim pozicijama na tablici – kazao je trener Valdas nakon pobjede protiv Varaždina, teškom mukom izborene.

Međutim, upravo takve pobjede i vode tamo gdje Gorica želi biti. U vrhu, na mjestima koja vode u Europu. Iako, kad pogledaš tablicu, kad shvatiš da Gorica doista može biti samo sve bolja i bolja, kad osvijestiš da je Gorica pronašla način kako pobjeđivati one s dna tablice i dokazala da i dalje može igrati s “velikima”, svašta čovjeku može pasti napamet. Evo, recimo, sjetiti se sezone 2015./16. u engleskom nogometu, spominjati nezaboravnu sezonu malog Leicestera u ovom kontekstu, nije nimalo u skladu s onim o čemu govori Valdas, sa smirivanjem euforije, ali što nas briga… Mi navijači valjda imamo pravo sanjati.

Kristijan Lovrić predvodi Goricu i ove sezone, prvi je strijelac kluba sa sedam golova… Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

I maštati. Da će se Osijek i Dinamo “tući” međusobno u teškaškom duelu, a da će Gorica igrati, raditi, skupljati bodove i vrebati iz prikrajka. I možda, eventualno, u nekom ludom raspletu, u završnicu sezone ući kao jedan od kandidata za vrh. Zvuči ludo, čak i nezamislivo da će ovo potrajati toliko dugo, da Gorica neće doživjeti poneki pad, loše razdoblje tijekom sezone, ali s ovakvom skupinom igrača, s ovakvim stručnim stožerom i ovakvim klupskim menadžmentom, ništa ne djeluje nemoguće…

Turopoljski Leicester? Dobro, ljudi, nemojmo se ipak toliko zanositi… Ili?

Nastavi čitati

Vijesti

Blagdansko ozračje u gradu donose djelatnici VG Komunalca

Uređenje je počelo 9.studenog, a sve bi trebalo biti upaljeno najkasnije do 6.prosinca.

Objavljeno

on

Prva adventska nedjelja nam stiže, a s njom i pripreme za nadolazeći blagdan Božića. Iako će ove godine sve biti malo drugačije nego prošlih godina, ukrašavanje grada Velike Gorice u punom je jeku, i ta se tradicija nastavlja, a potvrdio nam je to i predsjednik Uprave VG Komunalca Jurica Mihalj.

– Ove godine postavljamo sve kao i prošle. Dakle, postojeći nakit, obzirom da zbog situacije oko pandemije koronavirusa ništa novo nije nabavljano. U nedjelju se pali prva adventska svijeća, a kroz ovaj i sljedeći tjedan ćemo upaliti i sav ostali nakit u gradu. S uređenjem smo krenuli 9. studenog, te svakodnevno na tim poslovima radi dizalica, transporter i desetak radnika. Također, postavljen je adventski vijenac. Do nedjelje ćemo upaliti nakit oko muzeja, centra i Lučićev park koji će ponovno biti uređen i obasjan u punom sjaju i na koji smo posebno ponosni. Nadamo se kako ćemo u ove tmurne i pomalo tužne dane, obzirom na situaciju u svijetu, uspjeti unijeti malo pozitivnog ozračja te osjećaja zajedništva, topline, bliskosti i svega onoga što nam božićno vrijeme donosi. Posebne pohvale i zahvale želim uputiti našim vrijednim djelatnicima koji kao i svake godine, ove poslove obavljaju ažurno, profesionalno i s puno pažnje – istaknuo je Mihalj.

Sav preostali ostali nakit bit će upaljen najkasnije do 6. prosinca.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno