Poveži se s nama

Vijesti

Općine Pokupsko, Kravarsko, Orle i Lekenik uvode širokopojasni internet

Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju povezat će EU projekt

Objavljeno

Na inicijativu načelnika Općine Pokupsko Božidara Škrinjarića čelnici općina Pokupsko, Kravarsko, Orle, Rugvica, Lekenik i Martinska Ves potpisali su ugovor kojim kreću u zajednički projekt uvođenja širokopojasnog interneta. Projekt je to vrijedan između 70 i 80 milijuna kuna, a iz fondova Europske unije može se ostvariti sufinanciranje od 85 posto.

– Očito je da je ta tehnologija danas potrebna i bilo bi teško zamisliti kako bi bilo da toga nema. Nadamo se da će nam uskoro brži internet olakšati svakodnevne poslove. Na sve ovo potaknula me činjenica da su naša djeca, kada je počela online nastava, hvatala signal po ledinama i sjenokošama kako bi dobila vezu sa svijetom. Negdje je interes teleoperatera veći, s obzirom na naseljenost, međutim, potrebno je ulagati u infrastrukturu i poboljšati signal, kako bi kao i svi u Europi imali jednaka prava – istaknuo je Škrinjarić te dodao kako bi projekt trebao završiti kroz dvije godine.

Načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec očekuje kako će ‘brzi’ internet povećati kvalitetu života u toj općini, ali i pomoći gospodarstvu tog područja.

– Puno mještana radilo je od kuće, te su zbog sporijeg interneta imali su puno manje učinke. Sada će dobiti brzinu i efikasnost – kazao je Kolarec.

– Imamo isti problem kao i drugi, možda čak i veći jer nam je brzina do sada bila 0.75 mbit/sekundi  na žici i na toj brzini ne može raditi ni škola, ni gospodarstvo. Za planirani razvoj izuzetno nam je potrebno da se to promijeni i da i mi uđemo u to 21. stoljeće. U vrijeme online nastave snalazili smo se uz pomoć mobilnih tornjeva, ali to nije pokrivenost kakvu trebamo. Djeca trče od kuće do kuće i po poljima i ‘love’ signal – istaknuo načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Za četiri jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije te dvije općine s područja Sisačko-moslavačke županije ovaj projekt daje nadu kako će porasti kvaliteta života mještana u njihovim krajevima, a onda započeti i gospodarski razvoj.

Kultura

Vlatka Bauer predstavit će svoje umjetničke radove na temu bezuvjetne ljubavi majke i djeteta

Izložba će se moći razgledati od 24.rujna do 7.listopada…

Objavljeno

on

Velikogorički ljubitelji umjetnosti, od petka u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica mogu vidjeti radove Vlatke Bauer, rođene Vukovarke. Riječ je o izložbi „Bezuvjetna ljubav – majke svijeta“ čija je tematska okosnica ovog ciklusa propitivanje ljubavi dvoje bliskih bića, majke i djeteta.

– Radovi su maštoviti, univerzalni, nadahnuti simbolikom i mistikom, a na nekim radovima vidimo strahote razaranja autoričinog rodnoga grada, dramatičnim odnosom crvenih i crnih mrlja kao naznaka tragedije, nevolje koja je zadesila čovjeka. U ovom slučaju crvena boja koja simbolizira krv, stradanje, patnju, ujedno simbolizira i ljubav te ne osjećamo depresiju, tugu i mržnju, već naprotiv, prikazana majka s djetetom simbol je nade, ljubavi i vjere u bolje sutra – ističe mr. sc. Ante Živković Fošar koji će ujedno u petak i službeno otvoriti ovu izložbu u 19 sati.

Izložba će se moć razgledati od 24.rujna do 7.listopada.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Na Vukomeričkim goricama berba pri kraju, do 70 posto manje ubranog grožđa nego prethodnih godina

Iduće godine pit će se manje, ali vina će biti vrlo dobra i kvalitetna.

Objavljeno

on

Ovogodišnja berba grožđa bliži se kraju, a vremenske prilike zasada su poslužile vrijedne vinogradare. No usprkos toga vinogradari Vukomeričkih gorica ostali su pomalo razočarani nažalost kao i većina vinogradara iz vinogradarskih regija Središnja bregovita Hrvatska te Slavonija i hrvatsko Podunavlje, budući je urod odnosno količina ubranog grožđa manja za oko 50 pa čak i 70 % nego proteklih godina.

Razlog toga su prije svega jaki proljetni mrazevi, a ponegdje i tuča. S obzirom na ranije spomenuto ove godine trsovi nisu bili jako opterećeni, nije bilo previše padalina stoga nije bilo ni značajnijih prisutnosti bolesti grožđa te je ono ubrano zdravo i u fazi pune zrelosti.

 

Sve to ukazuje da su omjeri sladora i kiselina vrlo dobri, mošt se neće morati puno doslađivati pa će se iduće godine piti puno manje, ali zato zasigurno vrlo dobra i kvalitetna vina.

Galerija fotografija:

 

Nastavi čitati

Vijesti

Europski dan bez automobila sutra privremeno obustavlja promet u užem središtu Zagreba

Zabranjen promet motornim vozilima biti će od 8 do 20 sati…

Objavljeno

on

U sklopu obilježavanja Europskog dana bez automobila, sutra od 8 do 20 sati biti će zabranjen promet motornih vozila u užem središtu grada Zagreba.

Grad Zagreb tim je povodom donio Rješenje o zatvaranju prometa u središnjoj zoni grada omeđenoj sljedećim ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva –Palmotićeva (zapadni rub) – Boškovićeva (sjeverni rub) – Hebrangova (sjeverni rub) – Gundulićeva (istočni rub) – Ilica (sjeverni rub) – Mesnička (istočni rub do Streljačke) – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića.

– Preporučamo svim vozačima da na Europski dan bez automobila umjesto svojeg vozila koriste javni gradski prijevoz ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar grada te isto tako vozačima dostavnih vozila napominjemo da dostavu u centru grada obave do 7 sati – ističu iz PUZ-a i mole sve sudionike u prometu da poštuju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju te da postupaju u skladu s uputama policijskih službenika i redarske službe.

Zonom zabrane prometa smiju prometovati interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija i vozila pod pratnjom), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza i taxi vozila te vozila osoba s invaliditetom.

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno