Poveži se s nama

Vijesti

Općina Orle osigurala 140 tisuća kuna za stipendije

Stipendirat će 10 učenika i isto toliko studenata sa svog područja

Objavljeno

Općina Orle po prvi put od svoga nastanka dodijelit će 20 stipendija učenicima i studentima sa svog područja. Deset stipendija namijenjeno je učenicima i isto toliko studentima. Učenici će dobivati 500 kuna, a studenti 700 kuna mjesečno.

„Sedam stipendija dodijelit će se po kriteriju izvrsnosti, a tri po socijalnom kriteriju za obje skupine. Za ovu namjenu osigurali smo 140 tisuća kuna. Stipendije će se početi isplaćivati od 1. siječnja 2019. godine“, rekao nam je Ervin Vujica, načelnik Općine Orle.

Natječaj bi trebao biti objavljen tijekom ovog tjedna, a prijave će se zaprimati do kraja ove godine.

Sport

VIDEO ‘Nije važno tko je trener, u ovakvim trenucima pobjeđuje karakter!’

Znam jako puno toga o Istri, njihovog igrača Slavka Blagojevića vodio sam tri godine, a znam i da tamo radi mlad, inovativan trener, znam u kojem sustavu igraju… Iako, ovdje taktika neće biti presudna, kaže trener Gorice Valdas Dambrauskas uoči Istre

Objavljeno

on

Moram istaknuti da mi je prošli stožer ostavio momčad u odličnom fizičkom stanju. Na nama je sad da radimo na mentalnoj pripremi, jer u nogometu je uvijek najvažnija reakcija. To želim od mojih igrača, reakciju! Da dokažu sebi samima, ali i svojim obiteljima, klubu i navijačima da je ono što se dogodilo samo slučajnost, rekao je trener Gorice Valdas Dambrauskas uoči svoga debija, okršaja Gorice i Istre 1961 (petak, 19 sati) na Gradskom stadionu.

Ne odaje dojam da je nervozan, lakoćom barata s podacima o svojim igračima, protivniku, rekao bi čovjek da je ovdje već godinama koliko je detaljan…

– Uvijek je u emotivnom smislu teško kad se rastaješ s nekim s kim si radio gotovo dvije godine, ali sad je tu novi trener, s novim idejama, a na nama je da ga slijedimo – rekao je Matija Dvorneković, koji će u petak navečer igrati protiv svog bivšeg trenera, ali i kuma i prijatelja, stratega Istre Ivana Preleca.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Zagrebačka županija za sada sigurna od koronavirusa

Iz Stožera civilne zaštite poručili da još nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze

Objavljeno

on

Nakon što je jučer održan sastanak Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite i pročelnicima područnih ureda civilne zaštite MUP-a RH, danas se sastao i Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

– Na području Zagrebačke županije trenutno nema zabilježenog slučaja zaraze koronavirusom, sve službe su opremljene potrebnom opremom, upoznate su s protokolima te su u stanju pripravnosti- poručeno je s današnje sjednice.

Prema uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Nastavi čitati

Vijesti

Programirano kvarenje uređaja sve veći problem

Televizori u vrijeme naših roditelja trajali desetljećima, a sada se kvare odmah nakon isteka jamstva

Objavljeno

on

Kućanski aparati nekada su trajali su desetljećima, dovoljno se samo prisjetiti prvih televizora u boji ili perilica rublja. Danas je situacija potpuno drugačija, nerijetko se  aparati pokvare odmah nakon isteka jamstva. Cijene televizora, perilica, laptopa i mobitele nisu male te predstavljaju veliko opterećenje na kućne budžete građana.

Francuska je taj problem odlučila riješiti zakonom kojim je zabranjeno programirano kvarenje, uvedene oznake ‘popravljivosti’ na uređaje, kao i mjerači korištenja.

Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan danas je predstavila novi projekt kojim će se baviti u ovom mandatu: produljenje trajanja uređaja, prije svega kućanskih aparata i elektronike na koje odlazi velik dio budžeta svakog kućanstva.

– Nakon što smo uspješno završili projekt kvalitete proizvoda, odlučila sam krenuti u borbu za rješavanje drugog problema na koji mi se naši građani jako žale, a to je kratko trajanje uređaja. Prvi rezultati su pokazali i da se prvo kvarenje aparata obično dešava odmah nakon isteka garancije. Dakle, većina uređaja se kvari u drugoj ili trećoj godini korištenja, a jamstva u EU su većinom dvije godine. Druga istraživanja su pokazala da su perilice rublja programirane na 2000 do 2500 pranja, televizori 20 000 sati, sve s ciljem da se potrošače primora kupiti nove modele – istaknula je Borzan koja je Izvjestiteljica socijalista za ovo pitanje.

Objasnila je da se na razini EU u okviru Obzora 2020 trenutačno provodi projekt testiranja trajnosti uređaja koji je pokazao da se građani najviše žale na trajnost mobitela, perilica za rublje, televizora i usisavača te se upravo te proizvode stavlja pod povećalo.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno