Povežite se s nama

HOTNEWS

Okusi fašnika: Nije sve u krafnama, ovo su najbolji pokladni recepti…

Većina slastica koje pripremamo u fašničko vrijeme uopće nisu hrvatskog porijekla. Osim popularnih krafni, ove godine isprobajte i neke druge poslastice, a mi vam donosimo recepte za najuskusniji pokladni stol…

Objavljeno

na

Svake narodne običaje i događaje, prati nezaobilazna hrana. Kad je Fašnik u pitanju, naglasak nije na glavnom jelu već na desertu kojeg možemo jesti u svako doba dana – ujutro uz kavu ili tijekom sitnih noćnih sati, kad nam se jede nešto slatko. Naravno, riječ je pokladnicama, odnosno krafnama koje su u fašničko vrijeme najzastupljenije u Turopolju. Makar u posljednje vrijeme mnoge domaćice osim njih pripremaju i druge slastice specifične za neke druge krajeve Hrvatske – fritule, kroštule, rožatu…

Krafne su omljena pokladna slastica u Hrvatskoj… Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Pokladnice, krafne ili krofne, a možda i Berliner

Vjerojatno se rijetko tko od nas, dok je uživao u zalogajima krafni, zapitao tko je i kada izmislio ovaj pokladni kolač. Naime, mnoga jela za koje smatramo da su naša, zapravo nisu. U tisućljetnoj povijesti Hrvatska je u svim sferama pala pod utjecaje drugih država, pa se tako i danas u našim jelima, koje smatramo tradicionalnim i autohtonima, osjeti dašak austro-ugarske, talijanske i turske gastronomije.

Postoji nekoliko legendi o tome kako su nastale krafne. Jedna od njih kaže kako ih je u 18. stoljeću napravio berlinski slastičar. Isprva su se zvale Berlinske kugle, a danas u Njemačkoj ima nekoliko naziva – Berliner Pfannkuchen, Krapfen ili samo Berliner.

Druga teorija nastanka kaže da je tu slasticu izumila Cäcilie Krapf, inače poznata po proizvodnji mandolata, koja je krajem sedamnaestog stoljeća u svojoj pekarnici proizvodila u cijelom Beču poznate „Cillikugeln“, koje je u pokladno vrijeme punila ukuhanim voćem.

Sastojci:
– 500 g glatkog brašna
– 80 g šećera
– 2 vanilin šećera
– prstohvat soli
– 20 g svježeg kvasca
– 4 žutanjaka
– 350 ml mlijeka
– 80 ml ulja
– 2 žlice ruma
– naribana korica limuna

Priprema:
U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s jednom žlicom brašna, žlicom šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast. Žutanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu koricu te rum, mlijeko i ulje.
U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima. Mikserom umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen. Kada tijesto dovoljno naraste razvaljajte ga na 1 cm debljine. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
U dubljem loncu zagrijte ulje. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca. Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu.

Fritule su u naše krajeve došle iz Italije… Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Fritule ili Fritelle veneziane

Dok je Sjeverna Hrvatska bila pod utjecajem Austro-Ugarske, južni dio bio je, pogađate, pod utjecajem Mlečana, stoga ne čudi da su fritule specifične za Kvarner, Istru i Dalmaciju jer se njihovom domovinom smatra Venecija.

Sastojci:
– 4 dcl jogurta
– 2 jaja
– 2 paketića vanil šećera
– malo soli
– 2 žličice šećera
– 20 žlica glatkog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 žlica rakije ili ruma

Priprema:
Umiješati sve sastojke da se dobije glatka smjesa. Ukoliko je smjesa rijetka, odnosno ako se razlijeva iz žlice, svakako dodati još nekoliko žlica brašna. Žličicom vaditi smjesu i pržiti je u vrućem ulju.
Čim porumene s jedne strane, okrenuti na drugu i pustiti da se isprži do kraja. Gotove fritule potrebno je staviti na salvetu ili papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće. Na kraju posipati ih šećerom u prahu.

Talijanske kroštule postale su dio naših običaja… Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Kroštule ili chiacchiere

Kroštule su, isto kao i fritule, tradicionalna poslastica Kvarnera i Dalmacije, a svaki kraj ima svoju varijantu recepta. U istarske kroštule stavlja se bijelo vino, dok se u dalmatinske stavlja liker od limuna, no ono što im je zajedničko – moraju biti hrskave i prhke.

Sastojci:
– 200 grama brašna
– 3 žumanjka
– 1 žlica šećera
– 1 žlica kiselog vrhnja
– 2 žlice ruma
– malo soli

Priprema:
Pjenasto umiješati žumanjke i šećer te dodati vrhnje i rum i sve zajedno dodati u brašno i umijesiti čvrsto tijesto. Ostaviti pokriveno tijesto najmanje pola sata.
Zatim tijesto tanko razvaljati i izrezati na tanke trake i svezati ih u lagani čvor, no možete ih oblikovati na neki drugi način ili jednostavno ostaviti kao trake.
Pržiti ih u dubokom ulju, ali na srednje jakoj vatri. Pržene kroštule posipati sa šećerom u prahu.

Rožata je idealan desert za pokladno vrijeme… Foto:Ivo Čagalj/PIXSELL

Rožata, flan ili crème caramel

Kao što je bio slučaj i s prethodnim slasticama, tako je i rožata zapravo ostavština nekih prošlih vremena i naroda. Flan, odnosno kremasti desert od jaja potječe iz Rimskog carstva, doradili su ga Francuzi dodavši u kalup karamelu.

Sastojci:
– 2 šalice slatkog vrhnja
– 1 šalica mlijeka
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 1 šalica šećera
– 3 žumanjka
– 2 cijela jaja
– malo soli

Za karamel:
– pola šalice šećera
– 2 žlice vode

Priprema:
U posudu na vatri napraviti karamel – staviti pola šalice šećera i dvije žlice vode, te bez miješanja pustiti da se otopi i dobije zlatno-smeđa boja. Karamel razdijeliti u posudica koje se prethodno namazali s maslacem te ostaviti da se malo ohladi.
Slatko vrhnje i mlijeko zagrijati na srednje jakoj vatri dok se uz rub posude ne pojave mjehurići.
U posebnoj posudi mikserom istucite šećer i jaja te smjesi polako miješajući dodajte vruće mlijeko i vrhnje. Smjesu potom procijedite te joj dodajte žličicu ekstrakta od vanilije.
U keramičke posudice izlijte smjesu jaja i mlijeka, te ih položite u dublji protvan u koju će te do polovine posudica uliti vodu. Protvan i posudice prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici dok krema ne postane.
Nakon što je rožata gotova, izvadite je iz pećnice te ostavite da se ohladi najmanje dva sata.

HOTNEWS

NOVI DIREKTORI Komunalni sustav dokazanom kvalitetom okreće novu stranicu

Rak najavio završetak Aglomeracije, Jurjević bolju efikasnost u razvrstavanju otpada

Objavljeno

na

Gradonačelnik Krešimir Ačkar danas je sazvao press konferenciju kako bi predstavio nove ljude na čelnim pozicijama velikogoričkih gradskih tvrtki. Naime, dosadašnji predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak, odnedavno je preuzeo funkciju predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe, a na njegovo mjesto je došao Jurica Jurjević, koji je do sada obnašao dužnost voditelja odjela prevencije, sigurnosti i integriteta Hrvatskog nogometnog saveza.

– Sukladno načelima transparentnosti i demokratičnosti, te standardima koje smo uspostavili u našoj Velikoj Gorici, željeli smo našim sugrađanima predstaviti nove čelne ljude, kao i njihov plan i program za buduće razdoblje. Promjene su provedene s ciljem unapređenja komunalnog sustava te završetka važnih projekata koji su od interesa za građane Velike Gorice – istaknuo je na početku gradonačelnik Ačkar.

Proteklih gotovo osam godina, VG Čistoću uspješno je vodio Ivan Rak, a sada u svoje ruke preuzima VG Vodoopskrbu.

– Svojim angažmanom i uspješnom realizacijom projekata dokazao se kao najuspješniji direktor VG Čistoće u njezinoj povijesti. Tvrtka je danas primjer uspješnog gospodarenja otpadom u cijeloj Hrvatskoj, a sada je predaje Jurici Jurjeviću koji u tvrtku donosi svoju stručnost i organizacijsko iskustvo stečeno u velikim sustavima u kojima je do sada radio, u HNS-u kao i Ministarstvu unutarnjih poslova. Očekuje se da će značajno pridonijeti borbi koju VG Čistoća i Grad Velika Gorica vode protiv ilegalnog odlaganja otpada, problema koji je poprimio razmjere organiziranog kriminala – naglasio je gradonačelnik.

Svjestan izazova, ali i velikih prilika koje su pred njim je Ivan Rak koji je najavio završetak projekta Aglomeracije, najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti grada, koji bi trebao biti dovršen do 2027. godine.

– Uskoro s njime kreće i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, čime ćemo omogućiti 5.000 novih priključaka na sustav odvodnje. Paralelno s time, planiram ponovno pokrenuti projekt Aglomeracija 2, čija je realizacija ranije stala. Uz podršku Grada, Hrvatskih voda i europskih fondova, cilj je nastaviti širenje mreže prema naseljima koja nisu bila obuhvaćena projektom, a kasnije i prema Vukomeričkim goricama – naglasio je Rak te dodao kako je također u planu i rješavanje nedostatka vodovodne mreže za dio stanovnika kao i skraćenju vremena čekanja na priključke i pražnjenje septičkih jama, kroz jačanje operativnih kapaciteta.

– Uz to, VG Vodoopskrba aktivno sudjeluje u nacionalnom Akcijskom planu za smanjenje gubitaka vode. Cilj nam je smanjiti gubitke s trenutačnih 40% na 20–25%, što će dugoročno utjecati na nižu cijenu vode i učinkovitije poslovanje. Uz ljude koji rade u VG Vodoopskrbi kao i uz podršku Grada i institucija, vjerujem da možemo ostvariti sve planirane ciljeve i osigurati kvalitetnu uslugu za sve građane – zaključio je Rak te zahvalio gradonačelniku na ukazanom povjerenju.

Na povjerenju se zahvalio i novi predsjednik Uprave VG Čistoće, Jurica Jurjević prema čijim je riječima od svojeg prethodnika naslijedio kompletno uređen sustav.

–Danas je VG Čistoća organizirana na vrlo visokoj razini, posebno u segmentu gospodarenja otpadom. Moj je cilj sada nadograđivati postojeće procese. VG Čistoća i Velika Gorica prepoznatljivi su na nacionalnoj razini u gotovo svakom aspektu djelovanja. Ovdje imamo visoku kvalitetu života i visoke standarde, te se upravo takvi rezultati i očekuju, ne samo od mene, već i od svih direktora gradskih tvrtki – rekao je Jurjević i naveo kako je cilj provoditi politiku Grada na zadovoljstvo svih građana, ali i građana susjednih općina Pokupsko, Kravarsko i Orle, kojima pružamo uslugu gospodarenja otpadom. Trenutačno ostvarujemo 43 posto odvajanja otpada, a želja nam je taj postotak dodatno povećati. To ćemo postići unapređenjem sustava i uvođenjem edukativnih i preventivnih programa, s posebnim fokusom na mlađe dobne skupine. Time želimo ispuniti očekivanja Vlade RH i uskladiti se s europskim direktivama – naglasio je Jurjević.

Gradonačelnik je istaknuo uspješno realizirane projekte obojice direktora koje očekuje i na novim pozicijama koje su službeno preuzeli 11. rujna 2025. godine.

Na konferenciji za medije nazočili su i direktor VG Komunalca Jurica Mihalj, direktor GSG VG Leon Lukinić te direktor VG Goričanke Tomislav Lukšić.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Buna prošla pjevajući kroz Donju Lomnicu

Objavljeno

na

Objavio/la

Buna je u 05.kolu Premier lige pobijedila u gostima Lomnicu rezultatom 3:0 golovima Roberta Huđbera (2) i Antonia Mrkonjića.

Donja Lomnica, 14.09.2025. Premier liga-05.kolo: Lomnica – Buna 0:3. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Donja Lomnica, 14.09.2025. Premier liga-05.kolo: Lomnica – Buna 0:3. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Domaći su u prvih 15 minuta kontrolirali igru, izveli su i tri udarca iz kuta, ali obrana gostiju je sve to mirno riješila. Za daljnji tijek igre odlučujuća je bila odluka trenera Miroslava Lukinića da kapetana Huđbera prekomandira u napad, nakon izlaska zbog ozljede napadača Ngangue. Raspoloženi Huđber odlično je odradio ulogu napadača i u posljednjim sekundama prvog poluvremena iskoristio nepažnju domaćih u petercu i poslao loptu u donji kut za – 0:1!

Donja Lomnica, 14.09.2025. Premier liga-05.kolo: Lomnica – Buna 0:3. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Donja Lomnica, 14.09.2025. Premier liga-05.kolo: Lomnica – Buna 0:3. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kada je Mrkonjić u 60. iz kaznenog udarca povisio na 0:2 pala je zapravo odluka o pobjedniku utakmice. Nedugo zatim Huđber je svojim drugim golom samo dodatno potvrdio zasluženu i uvjerljivu pobjedu Bune.

Donja Lomnica, 14.09.2025. Premier liga-05.kolo: Lomnica – Buna 0:3. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Donja Lomnica, 14.09.2025. Premier liga-05.kolo: Lomnica – Buna 0:3. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Donja Lomnica, 14.09.2025. Premier liga-05.kolo: Lomnica – Buna 0:3. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Momčad gostiju imala je veliku potporu svojih navijača, bili su glasni cijelu utakmicu, ”okrepljujućeg” pića bilo je dovoljno.

Galerija fotografija

Premier liga NSZŽ-e 2025./2026., 05.kolo

NK Lomnica – NK Buna 0:3 (0:1)

Donja Lomnica. Stadion ŠRC Lomnica. Gledatelja: 130. Nedjelja, 14.09.2025., 17 sati. Sudac: Mario Stanić. Pomoćni suci: Dario Pranjić i Kristijan Galović (svi iz Dugog Sela). Delegat: Tihomir Kocek (Sveti Ivan Zelina). Strijelci: 0:1 – Huđber (45), 0:2 – Mrkonjić (60-11m), 0:3 – Huđber (64).

LOMNICA: Luter, Vojnić (od 60. Antunović), Dijanežević, Garvanović (od 85. Stepanić), Havliček (od 73. Homsi), Delić, Gudelj, Šoštarec, Čizmadija, Mostarlić, Arbanas. Trener: Zoran Tomčić.

BUNA: Vidović, Yetna, Žlebečić, J.Čumpek, Stipaničić (od 56. Mrkonjić), Đurašin, Vukašinec (od 66. M.Čumpek), Huđber (cap.), Ngangue (od 17. Đuretić), Kalisar (od 66. Zlodi), Đurašić (od 52. Škojc). Trener: Miroslav Lukinić.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Američki san koji traje: Kahlina obranio penal Messiju u noći rekorda!

Legendarni kapetan HNK Gorice status legende marljivo gradi i u Americi. Prošle sezone bio je najbolji golman MLS-a, a u noći na nedjelju obranio je penal Leu Messiju i još jedanput raspametio navijače Charlottea…

Objavljeno

na

Objavio/la

Ako bi krenuli raditi listu najvažnijih igrača u prvih sedam i nešto godina prvoligaškog života HNK Gorice, Kristijan Kahlina bio bi u samom vrhu. Ako ne i – na vrhu. I nije važno gledaju li se tu nogometne ili ljudske kvalitete, Kale je ostavio trag kojeg će biti nemoguće izbrisati i kad prođe još puno, puno godina. Kapetan, vođa, golman koji radi razliku, dečko kojeg je teško ne zavoljeti…

A kad je već tako, teško je i ne veseliti se svakom njegovom sljedećem uspjehu. Iz Gorice je otišao prema bugarskom Ludogorecu, na poziv Valdasa Dambrauskasa, a prvog dana 2022. godine napravio je korak koji će obilježiti njegovu karijeru. Potpisao je za američki Charlotte FC, otišao u MLS i, nimalo neočekivano, nastavio dokazivati ono što smo mi već odavno znali: Kristijan Kahlina je poseban tip i – strašan golman!

Tamo daleko, preko Bare, postao je miljenik navijača praktički preko noći. U ogromnom gradu u kojem su neki drugi sportovi bili na vrhu popularnosti, igrajući na stadionu za 70.000 gledatelja, brzo je posao zvijezda, a taj status do danas je samo nadograđivao. Zaključno (zasad) s onim što se dogodilo u noći sa subote na nedjelju…

Njegov Charlotte dočekao je Najvećeg, gospodina koji se odaziva na ime Lionel Messi, i to u utakmici u kojoj je Kahlinin klub imao priliku izjednačiti rekord od devet uzastopnih pobjeda u MLS-u. Nanizali su do tad NY City, DC United, Atlantu, Toronto, Cincinnati, Salt Lake, NY Red Bulls i New England, a pobjeda protiv Miamija dovela bi ih do izjednačavanja najdužeg niza pobjeda u povijesti lige.

Kad je u 30. minuti dosuđen penal za Miami, činilo se da će nastati ozbiljne komplikacije na putu prema toj devetoj pobjedi, pogotovo nakon što je upravo Messi namjestio loptu na bijelu točku. Najveći nogometaš u povijesti pokušao je dati malo svog magičnog dodira ovoj situaciji, ali onda se dogodilo ovo…

Prepričavao nam je svojevremeno Kahlina u eteru City Radija svoj prvi susret s Messijem, fascinaciju koja je normalna u takvom trenutku, ali i objašnjavao kako sve to vrlo brzo nestane, tamo negdje s prvim sučevim zviždukom. Susretali su se u međuvremenu još nekoliko puta, ali ovaj obranjeni penal sasvim sigurno će zaslužiti novo prepričavanje. Poseban trenutak, sekvenca kojom se ne mogu mnogi pohvaliti…

Budući da je samo dvije minute potom stanoviti Idan Toklomati Jorno doveo Charlotte u vodstvo, pa u nastavku zabio još dva komada za konačnih 3-0, status Kristijana Kahline dobio je novi “boost” među navijačima njegova kluba. Iako, video objavljen uoči ove utakmice jasno pokazuje da mu takvo što i nije bilo potrebno, da je Kahlina u očima navijača idol, miljenik, heroj.

Uskoro će proći i peta godina otkad je Kale otišao iz Gorice, ali jednako je voljen i cijenjen i u svojoj Velikoj Gorici. Potvrdit će to i objava predsjednika kluba Nenada Črnka…

“Kad si pošten u svakom smislu riječi, jednako respektiraš suigrače i klub bez obzira na vrijeme i mjesto, onda ti se to vrati na najbolji mogući način. Najbolji MLS vratar i dalje ruši granice. Respect Kristijan Kahlina!”

Prošle sezone proglašen je najboljim golmanom MLS-a, bili smo ponosni. Sad je obranio penal Messiju i pomogao u obaranju rekorda, a mi smo opet ponosni. Naš Kale, kralj Amerike…

A toga će, nemojte sumnjati, biti još.

Nastavite čitati

HOTNEWS

SEZONA AJVARA Imamo 2 recepta stara više od pola stoljeća

Koju god varijantu odaberete – mi ćemo rado degustirati!

Objavljeno

na

Kultni namaz našeg podneblja, kojeg svojata većina naroda jugoistočne Europe, u kasno ljeto ili ranu jesen, miriše iz svake kuhinje čije domaćice “drže do sebe”. 

I sama riječ “ajvar” prilikom izgovora budi strahopoštovanje, kao da je riječ o tituli, statusu ili hrabrom osvajaču. Vjerojatno bi obožavatelji naveli i još pokoji ukrasni pridjev, no jedno je sigurno – osvajač je bez premca, i to naše gastronomije. 

Nastao je vjerojatno radi savjesnog odnosa prema hrani, čije je bacanje bio – grijeh! Tako da se sve iz povrtnjaka pretvaralo u zimnicu, a zrele crvene paprike postale su sastojak broj jedan za pripremu omiljenog narančasto-crvenog blaga u teglicama.   

Recepti za pripremu ukusnog povrtnog priloga imaju svoje varijante, što ovisi o željama ukućana koji možda preferiraju više “šarf” ili blaže opcije, ali i o podneblju ili kreativnosti kuharice. 

Da. Stigli smo do majstorica ili majstora od “rajngle” ili kotla, koji svoje recepte čuvaju kao sveti gral. 

Ali nije fer da se tradicija prenosi samo s obiteljskog koljena na koljeno, pa su nam nakon višetjedne prošnje, dvije ponosne vlasnice ustupile svoje rukom pisane recepte njihovih baka.  

 2 različita recepta za pripremu stara su više od pola stoljeća. 

Krenimo! 

Recept za ajvar bake Željke

 **********************************

Recept za ajvar bake Nade

Prema oba recepta pripremljeni su ajvari o kojima se i danas priča, koji bude uspomene i podsjećaju na djetinjstvo. Koju god varijantu odaberete – mi ćemo rado degustirati!

Ajvar, opjevan i od Tončija Huljića, duboko je upisan u naš DNK 😉

Nastavite čitati

HOTNEWS

OBNOVA KATASTRA Počele izmjere u katastarskim općinama Šiljakovina i Lukavec

Obuhvaćeno je 1.093 katastarskih čestica a vrijednost radova je 294 tisuća eura.

Objavljeno

na

Temeljem provedbe Godišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za 2025. godinu, danas su svečano otvoreni radovi na području grada Velike Gorice za dijelove katastarskih općina Šiljakovina i Lukavec. Izmjerom će biti obuhvaćeno 1.093 katastarskih čestica i 467 zgrada na ukupno 145 hektara površine, a vrijednost radova je 294 tisuća eura. 

Radove su otvorili glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić te gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar. 

Katastarske izmjere provode se kao dio Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja 2021. – 2030., a glavna aktivnost i cilj je obnova katastra i zemljišnih knjiga za 600 tisuća hektara zemljišta u građevinskim područjima i područjima oko građevinskih zona.  

– Ažurni i točni podaci u katastru i zemljišnoj knjizi otvorit će vrata provedbi novih razvojnih i infrastrukturnih projekata, a koji će unaprijediti kvalitetu života u lokalnoj zajednici – naglasio je Ačkar. 

Ovaj projekt nastavak je dugogodišnje suradnje Grada Velike Gorice i Državne geodetske uprave na čijem području su obnovljeni katastar i zemljišna knjiga za katastarske općine Velika Gorica, Kurilovec i Gradići, za što je uloženo 1,8 milijuna eura. 

–Vjerujemo da će se dobra suradnja s predstavnicima lokalne zajednice i građanima nastaviti i tijekom izmjera koje slijede – poručio je Šustić. 

Aktualnim Godišnjim programom za 2025. godinu obuhvaćeno je dodatnih pet katastarskih općina s područja pet jedinica lokalnih samouprava, ukupne površine 2.268 hektara, odnosno 10.746 katastarskih čestica.  

Stoga je važno da se građani odazovu pozivu Državne geodetske uprave i da geodetima na terenu pokažu granice svojih parcela jer će to stanje biti osnova za uspostavu novog katastra i zemljišne knjige.  

Od početka provedbe programa, na području Zagrebačke županije provedene su, ili su tijeku, katastarske izmjere za deset katastarskih općina s područja devet jedinica lokalnih samouprava. Ukupno je obuhvaćeno 8.039 hektara površine, odnosno 42.058 katastarskih čestica.    

Podsjećamo, program katastarskih izmjera, jedan od najobuhvatnijih projekata u području zemljišne administracije u Republici Hrvatskoj od osamostaljenja, pokrenula je Vlada Republike Hrvatske, a provodi ga Državna geodetska uprava.  

Za njegovu provedbu do kraja 2030. godine osigurana su sredstva iz državnog proračuna u iznosu od oko 401 milijun eura.  

Pristup obnovljenim katastarskim i zemljišnoknjižnim podacima bit će osiguran digitalno, putem postojeće jedinstvene pristupne točke, svim građanima, zainteresiranim stranama i gospodarstvenicima na portalu Uređena zemlja. 

(Foto: Grad Velika Gorica)

Nastavite čitati

Reporter 452 - 28.08.2025.

Facebook

Izdvojeno