Povežite se s nama

HOTNEWS

Okusi fašnika: Nije sve u krafnama, ovo su najbolji pokladni recepti…

Većina slastica koje pripremamo u fašničko vrijeme uopće nisu hrvatskog porijekla. Osim popularnih krafni, ove godine isprobajte i neke druge poslastice, a mi vam donosimo recepte za najuskusniji pokladni stol…

Objavljeno

na

Svake narodne običaje i događaje, prati nezaobilazna hrana. Kad je Fašnik u pitanju, naglasak nije na glavnom jelu već na desertu kojeg možemo jesti u svako doba dana – ujutro uz kavu ili tijekom sitnih noćnih sati, kad nam se jede nešto slatko. Naravno, riječ je pokladnicama, odnosno krafnama koje su u fašničko vrijeme najzastupljenije u Turopolju. Makar u posljednje vrijeme mnoge domaćice osim njih pripremaju i druge slastice specifične za neke druge krajeve Hrvatske – fritule, kroštule, rožatu…

Krafne su omljena pokladna slastica u Hrvatskoj… Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Pokladnice, krafne ili krofne, a možda i Berliner

Vjerojatno se rijetko tko od nas, dok je uživao u zalogajima krafni, zapitao tko je i kada izmislio ovaj pokladni kolač. Naime, mnoga jela za koje smatramo da su naša, zapravo nisu. U tisućljetnoj povijesti Hrvatska je u svim sferama pala pod utjecaje drugih država, pa se tako i danas u našim jelima, koje smatramo tradicionalnim i autohtonima, osjeti dašak austro-ugarske, talijanske i turske gastronomije.

Postoji nekoliko legendi o tome kako su nastale krafne. Jedna od njih kaže kako ih je u 18. stoljeću napravio berlinski slastičar. Isprva su se zvale Berlinske kugle, a danas u Njemačkoj ima nekoliko naziva – Berliner Pfannkuchen, Krapfen ili samo Berliner.

Druga teorija nastanka kaže da je tu slasticu izumila Cäcilie Krapf, inače poznata po proizvodnji mandolata, koja je krajem sedamnaestog stoljeća u svojoj pekarnici proizvodila u cijelom Beču poznate „Cillikugeln“, koje je u pokladno vrijeme punila ukuhanim voćem.

Sastojci:
– 500 g glatkog brašna
– 80 g šećera
– 2 vanilin šećera
– prstohvat soli
– 20 g svježeg kvasca
– 4 žutanjaka
– 350 ml mlijeka
– 80 ml ulja
– 2 žlice ruma
– naribana korica limuna

Priprema:
U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s jednom žlicom brašna, žlicom šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast. Žutanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu koricu te rum, mlijeko i ulje.
U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima. Mikserom umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen. Kada tijesto dovoljno naraste razvaljajte ga na 1 cm debljine. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
U dubljem loncu zagrijte ulje. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca. Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu.

Fritule su u naše krajeve došle iz Italije… Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Fritule ili Fritelle veneziane

Dok je Sjeverna Hrvatska bila pod utjecajem Austro-Ugarske, južni dio bio je, pogađate, pod utjecajem Mlečana, stoga ne čudi da su fritule specifične za Kvarner, Istru i Dalmaciju jer se njihovom domovinom smatra Venecija.

Sastojci:
– 4 dcl jogurta
– 2 jaja
– 2 paketića vanil šećera
– malo soli
– 2 žličice šećera
– 20 žlica glatkog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 žlica rakije ili ruma

Priprema:
Umiješati sve sastojke da se dobije glatka smjesa. Ukoliko je smjesa rijetka, odnosno ako se razlijeva iz žlice, svakako dodati još nekoliko žlica brašna. Žličicom vaditi smjesu i pržiti je u vrućem ulju.
Čim porumene s jedne strane, okrenuti na drugu i pustiti da se isprži do kraja. Gotove fritule potrebno je staviti na salvetu ili papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće. Na kraju posipati ih šećerom u prahu.

Talijanske kroštule postale su dio naših običaja… Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Kroštule ili chiacchiere

Kroštule su, isto kao i fritule, tradicionalna poslastica Kvarnera i Dalmacije, a svaki kraj ima svoju varijantu recepta. U istarske kroštule stavlja se bijelo vino, dok se u dalmatinske stavlja liker od limuna, no ono što im je zajedničko – moraju biti hrskave i prhke.

Sastojci:
– 200 grama brašna
– 3 žumanjka
– 1 žlica šećera
– 1 žlica kiselog vrhnja
– 2 žlice ruma
– malo soli

Priprema:
Pjenasto umiješati žumanjke i šećer te dodati vrhnje i rum i sve zajedno dodati u brašno i umijesiti čvrsto tijesto. Ostaviti pokriveno tijesto najmanje pola sata.
Zatim tijesto tanko razvaljati i izrezati na tanke trake i svezati ih u lagani čvor, no možete ih oblikovati na neki drugi način ili jednostavno ostaviti kao trake.
Pržiti ih u dubokom ulju, ali na srednje jakoj vatri. Pržene kroštule posipati sa šećerom u prahu.

Rožata je idealan desert za pokladno vrijeme… Foto:Ivo Čagalj/PIXSELL

Rožata, flan ili crème caramel

Kao što je bio slučaj i s prethodnim slasticama, tako je i rožata zapravo ostavština nekih prošlih vremena i naroda. Flan, odnosno kremasti desert od jaja potječe iz Rimskog carstva, doradili su ga Francuzi dodavši u kalup karamelu.

Sastojci:
– 2 šalice slatkog vrhnja
– 1 šalica mlijeka
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 1 šalica šećera
– 3 žumanjka
– 2 cijela jaja
– malo soli

Za karamel:
– pola šalice šećera
– 2 žlice vode

Priprema:
U posudu na vatri napraviti karamel – staviti pola šalice šećera i dvije žlice vode, te bez miješanja pustiti da se otopi i dobije zlatno-smeđa boja. Karamel razdijeliti u posudica koje se prethodno namazali s maslacem te ostaviti da se malo ohladi.
Slatko vrhnje i mlijeko zagrijati na srednje jakoj vatri dok se uz rub posude ne pojave mjehurići.
U posebnoj posudi mikserom istucite šećer i jaja te smjesi polako miješajući dodajte vruće mlijeko i vrhnje. Smjesu potom procijedite te joj dodajte žličicu ekstrakta od vanilije.
U keramičke posudice izlijte smjesu jaja i mlijeka, te ih položite u dublji protvan u koju će te do polovine posudica uliti vodu. Protvan i posudice prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici dok krema ne postane.
Nakon što je rožata gotova, izvadite je iz pećnice te ostavite da se ohladi najmanje dva sata.

HOTNEWS

Umjetna (ne)inteligencija – HGSS imao neočekivanu akciju spašavanja

Dok god u jednadžbi spašavanja postoji čovjek u nevolji u formuli mora ostati i čovjek koji ide po njega – poručuje HGSS.

Objavljeno

na

Tijekom nedavne akcije spašavanja na Sljemenu, spašavatelji iz Stanice Zagreb naišli su na neuobičajenu situaciju…

Naime, osoba koja se izgubila nije odmah kontaktirala 112, već je pomoć pokušala potražiti putem umjetne inteligencije!

-Chatbot joj je, savjetovao da krene niz potok, što ju je dovelo u još teži teren i u veće probleme. Zabrinjavajuće je to što joj chatbot niti u jednom trenutku nije savjetovao da nazove broj 112. Srećom, osoba je pronađena ubrzo živa i neozlijeđena – javlja HGSS.

U trenucima panike ljudi često pokušavaju pronaći najbrže rješenje ono koje im se čini logičnim i dostupnim. Tehnologija nam svakodnevno nudi privid sigurnosti, ali u prirodi vrijede drukčija pravila: baterija se prazni, signal nestaje, a pogrešna odluka može značiti ozbiljan problem, upozoravaju spasioci.

 

U akcijama spašavanja presudni su iskustvo, procjena i ono što nijedan algoritam ne može izračunati ljudska odluka.

Dakle,

  • Kad se izgubiš zovi 📞 112!
  • Ostani na mjestu, slijedi upute spašavatelja i čuvaj bateriju mobitela.

-Umjetna inteligencija će mijenjati svijet, ali dok god u jednadžbi spašavanja postoji čovjek u nevolji u formuli mora ostati i čovjek koji ide po njega – poručuje HGSS.

(Foto: HGSS)

Nastavite čitati

HOTNEWS

VELIKA GORICA Veći cenzus, više božićnica, i to za više od 10 tisuća sugrađana

Božićnica se dodjeljuje umirovljenicima s područja Velike Gorice čija ukupna mirovinska primanja ne prelaze 750 eura.

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica i ove je godine osigurao novac za isplatu božićnica umirovljenicima, korisnicima nacionalne naknade za starije osobe te osobama s invaliditetom.

Na ovo pravo ima čak više od 10 tisuća sugrađana, što je znatno više u odnosu na ovogodišnju isplatu uskrsnica, kada je jednokratnu isplatu primilo 6.737 korisnika – umirovljenika, korisnika nacionalne naknade i osoba s invaliditetom.

– Nakon ovogodišnjih uskrsnica, odlučili smo povećati i cenzus za božićnice kako bismo ovom mjerom obuhvatili što veći broj naših sugrađana. Božićnica je znak pažnje i brige za naše najstarije i najranjivije sugrađane, i drago mi je što ove godine više od 10 tisuća naših sugrađana može blagdane dočekati s dodatnom financijskom potporom. Promjene u odnosu na prošlu godinu uključuju podizanje cenzusa za isplatu božićnice s 430 na 750 eura te uvećanje iznosa božićnice za 10 eura, a također smo uveli novu korisničku skupinu, a to su korisnici inkluzivnog dodataka, čime nastavljamo širiti našu brigu za sve koji trebaju dodatnu podršku – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Božićnica se dodjeljuje umirovljenicima s područja Velike Gorice čija ukupna mirovinska primanja ne prelaze 750 eura, računajući hrvatsku i inozemnu mirovinu, kao i korisnicima nacionalne naknade za starije osobe.

Najveći iznos božićnice od 120 eura, dobit će umirovljenici čija mirovina ne prelazi 270 eura, dok će oni s mirovinom između 270,01 i 390 eura primiti 65 eura. Umirovljenici s mirovinom u rasponu od 390,01 do 480 eura dobit će božićnicu od 50 eura, a oni čija mirovina iznosi od 480,01 do 750 eura primit će 40 eura. Korisnici nacionalne naknade za starije osobe, kojima iznos naknade iznosi 154,50 eura, također će primiti božićnicu u iznosu od 120 eura.

Osim umirovljenika i korisnika nacionalne naknade, božićnica će se isplatiti i korisnicima inkluzivnog dodatka I., II. i III. razine potpore te korisnicima osobne invalidnine kojima još nije izdano rješenje o inkluzivnom dodatku. Korisnicima osobne invalidnine i inkluzivnog dodatka I. razine isplatit će se 50 eura, a korisnicima II. i III. razine 40 eura.

Popis korisnika inkluzivnog dodatka Gradu će ustupiti resorno ministarstvo, pa ti korisnici ne moraju podnositi zahtjev. Umirovljenici koji primaju samo hrvatsku mirovinu ne moraju podnositi zahtjev za isplatu već će Grad podatke preuzeti iz HZMO-a.

Korisnici inozemne mirovine bit će pozvani da podnesu Zahtjev za ostvarivanje prava na božićnicu. Ako korisnik ostvaruje pravo na božićnicu i po osnovi mirovine i po osnovi invaliditeta, božićnica će se isplatiti po povoljnijoj osnovi.

Prilikom isplate božićnice svaki korisnik mora predočiti osobnu iskaznicu, dokaz o OIB-u i biti na popisu umirovljenika ili korisnika nacionalne naknade. U iznimnim slučajevima, božićnicu može podići druga osoba uz predočenje svoje osobne iskaznice i dokumentacije korisnika, a detaljne informacije nalaze se OVDJE.

Isplata božićnica provest će se u poslovnicama FINA-e od 17. studenog do 19. prosinca 2025. godine.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Buktinja iz Svete Nedelje vidljiva i iz Velike Gorice

Stigle i preporuke Ravnateljstva civilne zaštite!

Objavljeno

na

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je u 11:20 sati dojavu o požaru u tvrtki Pneumatik u Svetoj Nedelji, a na terenu su vatrogasci, žurne službe i službenici Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH – javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

Također, o događaju je obaviješten dežurni toksikolog i inspekcija zaštite okoliša, budući da se zrakom širi gusti dim.

Dimna kapa nadvila se nad Zagrebom, a dim je vidljiv i iz Velike Gorice.

-Preporučamo građanima u neposrednoj blizini požarišta da preventivno zatvaraju prozore i vrata. Molimo građane da se ne približavaju mjestu događaja kako bi operativne snage mogle nesmetano djelovati – stoji u preporuci Ravnateljstva.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO ŠK Polet – Kadetkinje prve, kadeti drugi na ekipnom prvenstvu Zagrebačke županije

Objavljeno

na

Objavio/la

Ekipno prvenstvo Zagrebačke županije za kadete do 13 godina odigrano je u Jakovlju 25.listopada 2025. godine. Šahovski klub Polet iz Buševca natjecao se s dvije ekipe, kadeti i kadetkinje, a sudjelovalo je ukupno 15 ekipa.

Jakovlje, listopad 2025. Ekipno kadetsko prvenstvo u šahu Zagrebačke županije 2025. Foto: ŠK Polet

Kadeti su u prva tri kola zabilježili tri pobjede, iako su igrali bez svog najboljeg pojedinca. Polet je protiv favorita, prve ekipe Svete Nedelje, doživio maksimalan poraz 4:0! Ipak, protiv Svete Nedelje II odigrali su puno bolje, pobijedili su 3:1 i osvojili drugo mjesto. Naslov prvaka pripao je Svetoj Nedelji I, a Zaprešić je bio treći.

Jakovlje, listopad 2025. Ekipno kadetsko prvenstvo u šahu Zagrebačke županije 2025. Foto: ŠK Polet

Za Polet su igrali Josip Stojković (3 boda iz 5 partija), Borna Križanić (4/5), Nikola Živalj (3/5), Marko Živković (1/2) i Josip Juroš (1/3).

Jakovlje, listopad 2025. Ekipno kadetsko prvenstvo u šahu Zagrebaèke županije 2025. Foto: ŠK Polet

U konkurenciji kadetkinja bile su prijavljene samo dvije ekipe: Polet i Sveta Nedelja. Odigran je četverokružni meč, koji je završen pobjedom Poleta rezultatom 12:4. ZaPolet su igrale: Larisa Živčec (3/4), Maja Kos (2/3), Vida Paro (2/3), Melanija Đurašin (3/3) i Maša Šuligoj (2/3).

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO HNK Gorica – Kadeti visokom pobjedom produžili perfektnu seriju

Objavljeno

na

Objavio/la

Kadeti HNK Gorica pobijedili su u 10. kolu u Prvoj NL Centar 2025./2026. momčad  Ponikve očekivano visoko rezultatom 6:0, strijelci su bili Panižić 2, Sinković, Čale-11m, Salihović i Franjić. Bila je to deveta pobjeda Gorice u isto toliko utakmica za uvjerljivo vodstvo u trenutačnom poretku!

Velika Gorica, 31.10.2025. Prva NL Centar Kadeti-10.kolo: HNK Gorica-NK Ponikve 6:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 31.10.2025. Prva NL Centar Kadeti-10.kolo: HNK Gorica-NK Ponikve 6:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gorica je odmah na početku susreta, u 2. minuti, došla u vodstvo golom Sinkovića i tako pokazala u kojem će se smjeru odvijati utakmica. Sredinom prvog poluvremena Čale je realizirao kazneni udarac za 2:0, a pred odlazak na odmor Salihović je povisio na 3:0.

Velika Gorica, 31.10.2025. Prva NL Centar Kadeti-10.kolo: HNK Gorica-NK Ponikve 6:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 31.10.2025. Prva NL Centar Kadeti-10.kolo: HNK Gorica-NK Ponikve 6:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Drugo poluvrijeme domaći su otvorili s dva nova igrača, a jedan od njih, Panižić, iskoristio je svoje šanse za dva gola i rezultat je u 63. minuti glasio – 5:0! Nakon što je Franjić u 68. poentirao za 6:0 uslijedio je lagani pad tempa, promašeno je nekoliko izglednih prigoda i rezultat se nije više mijenjao.

Velika Gorica, 31.10.2025. Prva NL Centar Kadeti-10.kolo: HNK Gorica-NK Ponikve 6:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 31.10.2025. Prva NL Centar Kadeti-10.kolo: HNK Gorica-NK Ponikve 6:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr    

Gorica (9 9 0 0 29:3 27) je sa 27 bodova na 1. mjestu u trenutačnom poretku, a Ponikve (9 0 0 9 2:47 0) su bez bodova na zadnjem 16. mjestu.

Galerija fotografija

Prva NL Centar Kadeti 2025./2026., 10. kolo

HNK Gorica – NK Ponikve (Zagreb) 6:0 (3:0)

Velika Gorica. Gradski stadion (teren s umjetnom travom). Gledatelja: 40. Petak, 31.10.2025., 10 sati. Sudac: Ivan Mirenić (Velika Gorica). Pomoćni suci: Stjepan Krizmanić i Fran Tomičić (oba iz Zagreba). Delegat: -. Strijelci: 1:0 – Sinković (2), 2:0 – Čale (23-11m) 3:0 – Salihović (40), 4:0 – Panižić (52), 5:0 – Panižić (63), 6:0 – Franjić (68).

GORICA: Šušteršić, Jantol, Džepina-Bajić (od 56. Marić), Salihović (od 56. Novak), Čale (cap.)(od 56. Solić), Franjić, Vetma (od 46. Panižić), Vrbanić, Filipec (od 68. Pranić), Mačković, Sinković (od 46. Marić). Trener: Denis Banić.

PONIKVE: Pranjić, Dobrošević (od 54. Ilić), Cigrovski (od 46. Gospočić), Novoselec, Čupić, Hakenberg (cap.), Kusalić, Kekelj, Vrabac, Kristić (od 46. Pavlešić), Khenfar (od 54. Orepić). Trener: Antonio Orlović.

Nastavite čitati

Reporter 454 - 23.10.2025.

Facebook

Izdvojeno