Poveži se s nama

Vijesti

Održana Konferencija “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”

Objavljeno

U plavom salonu HNK Gorice održana je konferencija na kojoj je predstavljena provedba projekta “Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice”. Ovaj projekt edukacije i informiranja Grad Velika Gorica i gradsko komunalno društvo VG Čistoća provode od prosinca 2018. godine. Projekt je vrijedan 1.984.588,79 kuna, te je kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u visini 60,47 %, odnosno 1.096.245,50 kuna.

Kroz ukupno 22 projektne aktivnosti , zadatak projekta je educirati i informirati sve skupine građana Grada Velike Gorice o pravilnom gospodarenju otpadom, važnosti odvojenog sakupljanja otpada “na kućnom pragu” i putem reciklažnih dvorišta te “zelenih otoka”, kako bi se na taj način sakupljeni otpad mogao reciklirati i pravilno zbrinuti, umjesto da završi na “divljim” deponijima ili gradskom Odlagalištu komunalnog otpada Mraclinska Dubrava.

To je predviđeno planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, te Grada Velike Gorice. Specifični ciljevi projekta je informirati građane i korisnike sustava o pravilnom gospodarenju otpadom i izgraditi svijest i razumijevanje javnosti kako gospodarenjem otpadom štititi okoliš, stremiti održivom razvoju i održivoj ekonomiji. Krajnji cilj je smanjiti količinu otpada na odlagalištu i povećati količinu otpada koji se odvojeno sakuplja i ponovno koristi i reciklira, koji ne bi trebao završiti u miješanom komunalnom otpadu. Gradsko vijeće Grada Velike Gorice donijelo je Plan gospodarenja otpada, a ovaj projekt pridonosi izvršenju donesenih mjera.“ – rekao je prilikom predstavljanja projekta Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice

Kako bi građani znali primijeniti tehnike odvojenog sakupljanja otpada, projekt je obuhvatio informiranje putem tiskanih edukacijskih materijala za školarce i djecu u vrtićima putem brošura, slikovnica i radnih listića. Provedene su i edukacijske radionice o pravilnom gospodarenju otpadom u svim velikogoričkim školama, kampanje putem medija, plaćenih oglasa u lokalnim tiskanim medijima i na web portalima te plakata izloženih na javnim mjestima, a izrađene su i informativne ploče o pravilnom odvajanju otpada u prostorijama za otpad stambenih zgrada, te produkcija video filmova i kazališne predstave za školsku djecu.

Profesorica s velikogoričkog Veleučilišta Sanja Kalambura prisutnim predstavnicima suvlasnika stambenih zgrada putem prezentacije je približila percepciju otpada kao našeg problema. „Činjenica je da otpad koji kamioni odvoze na reciklažu ili na odlaganje, smo proizveli mi. Dakle moramo postati svjesni da je to naš problem i da svojim djelovanjem  možemo doprinijeti sustavu u rješavanju problema. Jedna od aktivnosti koje možemo učiniti je da usvojenja znanja u kontekstu očuvanja okoliša prenosimo dalje, a ona moraju biti jednostavna i razumljiva. Treba znati prema kojim svojstvima dijelimo otpad i što sve čini sadržaj kante za smeće. Recimo, na nivou države kuhinjski otpad čini 30,9 posto ukupnog otpada, dok plastika čini 22,9 posto. Jedino se pravilnim odvajanjem u našim domovima, zelenim otocima ili reciklažnim dvorištima otpad može reciklirati, odnosno ponovno upotrijebiti. Kada sve vrste otpada odložimo u istu kantu za smeće ili kontejner, recikliranje nije moguće jer jedna vrsta otpada kontaminira drugi.“ – kazala je Kalambura.

Sanja Kalambura, profesorica s velikogoričkog Veleučilišta

Pravilnim gospodarenjem otpadom možemo smanjiti količinu otpada odloženog na Odlagalištu komunalnog otpada Mraclinska Dubrava koje vodi gradsko komunalno društvo VG Čistoća d.o.o. U svojoj prezentaciji predsjednik Uprave ove gradske tvrtke Ivan Rak naglasio je kako se većina njihovih djelatnosti financira iz cijena komunalne usluge, a to iznosi 70 posto proračuna VG Čistoće. „Drago mi je da je ovaj projekt fokusiran na edukaciju najmlađih sugrađana, jer jedino tako možemo promijeniti svijest da je otpad naša briga i obaveza cijelog društva. Naglasio bih kako ćemo u narednom periodu svim domaćinstvima, odnosno stambenim zgradama, podijeliti posude za razvrstavanje otpada tako da će na zelenim otocima ostati samo kontejner za staklo. Očekuje nas uskoro i izgradnja novog reciklažnog dvorišta, odnosno premještanje dosadašnjeg na gradsko zemljište tako da više nećemo plaćati najam za zemljište. Cijena javne usluge sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela koji ovisi o količini otpada, a u budućnosti će ona nažalost rasti. Nije se mijenjala od 2008. godine a cijene goriva, opreme i strojeva su rasle. Tu su još i troškovi odvoza odvojeno prikupljenog otpada, stoga ćemo morati korigirati cijenu usluge. No, cijene će biti u skladu s novom uredbom, i nekima će rasti, dok će se drugima cijena usluge smanjiti. Važno je napomenuti da ćemo građane o tome pravovremeno obavijestiti.“ – naglasio je Rak.

Ivan Rak, predsjednik Uprave VG Čistoće

Budući da u stambenim zgradama nastaje oko polovice svih količina komunalnog otpada koji treba pravilno zbrinjavati konferencija je bila otvorena za građane i predstavnike suvlasnika stambenih zgrada na području Velike Gorice. Najviše ih je zanimala nova cijena usluge odvoza komunalnog otpada i kada će se dobiti posude za razvrstavanje. Naime, Uredba o komunalnom otpadu je izmijenjena prošle godine, no pojedine odredbe su suspendirane na Ustavnom sudu i očekuje se izmjena iste, o kojoj će u konačnici ovisiti i cijena komunalne usluge.

Galerija fotografija:

Vijesti

Kunić: Najviše nas brine stanje dvorca u Lukavcu

Pročelnik Zvonko Kunić dao je pregled stanja kulturnih ustanova i sakralnih objekata na području Gorice

Objavljeno

on

Sakralni objekti i kulturne ustanove na području Velike Gorice u potresu su oštećeni, a pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zvonko Kunić izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice jesu li sigurni za upotrebu.

– Najviše nas brine stanje u starom gradu Lukavcu zbog tornja. Dosta žbuke je otpalo na svodovima, a svod na prvom katu smo morali poduprijeti, odnosno hitno intervenirati da ne bi došlo do urušavanja cigli sa samog svoda. Tamo će trebati napraviti još jednu analizu i statičku procjenu i projekt sanacije koja će uključivati saniranje tornja i oštećenja – kazao je Kunić i dodao kako je od danas otvoren i Muzej Turopolja.

12.1.2021. Velika Gorica – Konferencija za medije Stožera civilne zaštite. Foto: Mile Šola/Cityportal.hr

Od crkvi je najteža oštećenja zadobila crkva u Mraclinu. Stradala je i crkva u Dubrancu, kao i župna kuća, a za njih se još čeka izvid statičara.

– Osim crkve u Mraclinu, sve crkve koje smo obišli, u Vukovini, Novom Čiču i Ščitarjevu, su također oštećene, ali su statički sigurne te nisu izvan uporabe. Crkva u Ščitarjevu bila je u postupku sanacije šteta od potresa iz ožujka, a ovaj novi potres donio je nova oštećenja, ali ponavljam, ne u toj mjeri da bi se onemogućilo korištenje crkve – rekao je Kunić te najavio kako im sada predstoje statički izvidi crkvi na terenu, posebno crkve svete Filomene na groblju, ali i one u Šiljakovini, kao i kapelice u Kozjači.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Stručnjaci pregledali škole i vrtiće, traži se najbolje rješenje za učenike iz Dubranca

Učenici iz PŠ Dubranec prva dva tjedna nastavu će pratiti online, a ne može se koristiti ni dvorana u OŠ Eugena Kumičića

Objavljeno

on

Stručnjaci su pregledali svih 21 školski i 13 predškolskih objekata na području Velike Gorice kako bi utvrdili jesu li sigurni za povratak djece te kakva je oštećenja prouzročio potres 6.2 po Richteru.

– Jedino je PŠ Dubranec ocijenjena neupotrebljivom, dok je privremeno neupotrebljiva sportska dvorana Osnovne škole Eugena Kumičića. Svi ostali objekti su uporabljivi, a štete koje imaju se već ovih dana saniraju i do 18. siječnja bi trebale sve biti i sanirane. Ono što sad još ne znamo je kako će početi nastava jer Ministarstvo još nije odlučilo. Čekamo do četvrtka njihove prijedloge, kao i one Zagrebačke županije – kazao je pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, obrazovanje i sport Neven Topolnjak.

Učenici iz Dubranca nastavu će prvih dva tjedna pratiti online, a nakon toga iz Grada će naći neko drugo rješenje.

– Tražimo rješenja koja bi djeci najviše odgovarala. To bi možda bio neki društveni dom, ali još nismo odlučili. Zamjensko rješenje je da ih prevozimo do Lukavca. No, za sve prijedloge čekamo suglasnost Ministarstva – kazao je Topolnjak te dodao i kako su jučer počele psihološke radionice za zaposlenike goričkih vrtića.

Radionice o nošenju sa stresom nakon potresa, organizirat će i za učitelje goričkih osnovnih škola početkom drugog polugodišta.

Nastavi čitati

Sport

Prva pobjeda pod Oreščaninom: ‘Za prvi put, ovo je bilo jako dobro!’

Nogometaši Gorice pobijedili su drugoligaša Opatiju 4-2 na prvoj utakmici na pripremama u Medulinu. Za Goričane su zaigrala 22 igrača, a golove su u neslužbenom debiju novog trenera Siniše Oreščanina zabijali Jiloan Hamad, Lion Cahani, Matar Dieye i Matija Dvorneković. U petak će igrati protiv Dinama II…

Objavljeno

on

Osam dana nakon što je sjeo na klupu Gorice, Siniša Oreščanin dobio je prvu priliku da svoje igrače vidi na djelu, u jednoj utakmici. Igralo se u Medulinu, na solidnom travnjaku, obasjanom zubatim suncem, a protivnik je bila Opatija, treća momčad 2. HNL nakon jesenskog dijela prvenstva, koja će ostati zapisana kao prva “žrtva” našeg novog trenera… Rezultat, naravno, nije bio u fokusu, ali lijepo je krenuti pobjedom, pogotovo kad je i izvedba dojmljiva, što se apsolutno može reći za ono što je Gorica pokazala u pobjedi 4-2.

– Mogu reći da je utakmica bila baš onakva kakvom smo je zamišljali, od prve do posljednje minute, i apsolutno je poslužila svrsi. Jako sam zadovoljan svime što sam vidio, sad imamo još jače temelje na kojima želimo dalje raditi. Ponavljam, za prvi put ovo je bilo jako dobro – rekao je trener Oreščanin nakon svog neslužbenog debija.

Odmah se Gorica nametnula u ovom susretu, a prva pukotina u obrani Opatije pronađena je u 14. minuti. Prošla je akcija po desnoj strani, lopta je završila na vrhu šesnaesterca, kod Jiloana Hamada, koji se namjestio na lijevu nogu i pogodio u “malu mrežicu” za vodstvo. Nastavila je Gorica i nakon toga tražiti put do gola, prijetiti, što je na trenutak prekinuo jedan nezgodan pad Kristijana Lovrića. Iz opreza, Lovrić je odmah izašao iz igre, a zamijenio ga je 18-godišnji Lion Cahani.

I upravo je mladi Albanac, koji je jesen proveo u juniorskoj momčadi, bio strijelac drugoga gola u 38. minuti. Mudrinski i Golubickas su kombinirali, a na kraju je lopta završila kod Cahanija, koji je zabio s pet, šest metara za zasluženih 2-0. Međutim, s tim se rezultatom nije i otišlo na odmor, budući da je u 43. minuti Ivan Zgrablić zatresao mrežusvog imenjaka Banića, pa je do serije izmjena došlo pri rezultatu 1-1.

Praktički cijelu postavu izmjenio je Siniša Oreščanin, ali ništa se bitno na terenu nije promijenilo. I dalje je Gorica dominirala, stvarala (polu)šanse, a prednost je povećala u 56. minuti, i to jako lijepim golom. Matar Dieye loptu je primio na lijevom rubu šesnasterca, dolazila mu je čak i malo s leđa, ali iz okreta je uspio opaliti fenomenalno i prizemnim udarcem pogoditi suprotni kut! Vrlo atraktivan gol i nastavak Matarova niza, budući da je strijelac bio u posljednje tri utakmice prošle jeseni…

Uspjela se Opatija vratiti u utakmicu golom Edina Junuzovića malo potom, ali ni to nije previše promijenilo goričku izvedbu. Uz nekoliko sjajnih proigravanja razigranog Jurice Pršira, Gorica je stvorila nekoliko vrlo izglednih situacija, no malo je nedostajalo i Mudrinskom, i Hamadu, i Cahaniju, i Mataru… Osim što mu je jedan pokušaj na gol liniji zaustavio protivnički branič, Mataru su i dva gola poništena zbog zaleđa, a Anthony Kalik promašio je i s bijele točke.

U 78. minuti Pršir je još jedanput izbacio u sjajnu priliku Matiju Dvornekovića, koji je ušao u šesnaesterac i pao u sudaru s braničem Opatije. Sudac Pajač pokazao je na bijelu točku, loptu je uzeo Kalik, no mladi vratar Marko Šušak pročitao je njegov udarac. A kad već nije išlo tako, za kraj je Dvorneković sam zabio. Mladi Crnogorac Vlado Gajić primio je loptu na lijevoj strani, povukao prema sredini, pa lijepo centrirao na drugu stativu, gdje je Nindža glavom postavio konačnih 4-2.

– Dali smo minutažu svim igračima koji su u ovom trenutku na raspolaganju, što je također vrlo važno. Ovoga puta poštedjeli smo Steenvoordena, Musu, Mitrovića i Špikića, no razloga za brigu po tom pitanju nema. Nadam se i vjerujem da ga neće biti ni u Lovrićevu slučaju… Nastavljamo dalje, sljedeća dva dana trenirat ćemo jedanput dnevno, a uz to nas čeka i jako puno razgovora, pojedinačnih i grupnih sastanaka – istaknuo je trener Oreščanin.

Sljedeću utakmicu Gorica će igrati u petak u 11 sati, a protivnik će ponovno biti drugoligaš, ovoga puta Dinamo II. Bit će to okršaj novog trenera Oreščanina i našeg bivšeg trenera Ivana Preleca, koji sjedi na klupi sljedećeg protivnika. Također, bit će to i prilika za neku vrstu “generalne probe” za sudar s Istrom 1961 sljedećeg utorka na otvaranju prvenstvenog proljeća.

GORICA – OPATIJA 4-2
MEDULIN. Bez gledatelja. Sudac: Igor Pajač.
STRIJELCI: 1-0 Hamad (17), 2-0 Cahani (38), 2-1 Zgrablić (43), 3-1 Matar (56), 3-2 Junuzović (63), 4-2 Dvorneković (84).
GORICA: Banić – Doka, Zavalić, Krizmanić, Čabraja – Babec, Suk – Hamad, Golubickas, Lovrić – Mudrinski (još su igrali: Đopar, Moro, Jovičić, Zorica, Kalik, Pršir, Dvorneković, Cahani, Matar, Gajić). Trener Siniša Oreščanin.
OPATIJA: Iveša – Maloku, Zgrablić, Bertoša, Rudan – Lučić, Glavaš – Mohorovičić, Bogolin, Bjelanović – Pejanović (još su igrali: Šušak, Junuzović, Rošić, Pintarić, Ivančić, Matulja, Fumić, Lazić, Bilobrk, Furijan). Trener Zoran Bogolin.

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno