Poveži se s nama

Vijesti

Odlična suradnja s Gradom rezultirala je time da Gornja Lomnica postane jedno od najpoželjnijih naselja za život

U tijeku je prikupljanje ponuda za izradu i postavu ograde oko dječjeg igrališta u Ulici Ljudevita Gaja, planira se izgraditi javna rasvjeta na sportskom terenu u svrhu omogućavanja odvijanja sportskih aktivnosti u noćnim uvjetima…

Objavljeno

Gornja Lomnica, jedno od najpoželjnih naselja za život na području Grada Velike Gorice danas slavi svog zaštitnika svetog Mihovila, samim time danas je tamo i Dan mjesta, te je sve to odlična prilika da s predsjednikom Mjesnog odbora Draganom Perićem prođemo kroz teme važne za ovo naselje u kojem stanuje 600 stanovnika, odnosno sastoji se od 150 kućanstava te se unutar zajednice nalaze tri udruge – NK Meštrica, Udruga umirovljenika i Udruga branitelja Domovinskog rata.

U skladu s planiranim sredstvima i izvorima financiranja, programom održavanja komunalne infrastrukture na području Mjesnog odbora Gornja Lomnica određuju se poslovi i radovi održavanja iste, a sve kako bi se osiguralo što kvalitetnije obavljanje komunalnih djelatnosti što podrazumijeva održavanje svih objekata i uređaja na javnim površinama i od javnog značaja.

-Ulaganjem u sanaciju/obnovu i rekonstrukciju mreža cesta istima se produljuje vijek trajanja te se istovremeno smanjuju svi budući troškovi ulaganja u rekonstrukciju. Također, povećava se sigurnost prometovanja svih sudionika u prometu (pješaci, vozila, biciklisti), a sukladno tome smanjuje se i broj prometnih nesreća-kaže Perić.

GORNJA LOMNICA

Na području Mjesnog odbora Gornja Lomnica u planu je izvođenje uređenja ulice Stanka Vraza čija je vrijednost radova i usluga uređenja 250 tisuća kuna.

-U navedenoj ulici obavljali su se radovi na rušenju i obnovi asfaltnih površina što podrazumijeva zasijecanje, razbijanje, raskopavanje i skidanje postojećeg asfaltnog kolnika dužine 470 m i širine 4 m. Nakon toga slijedila nabava i doprema materijala te izrada, odnosno obnova 1900 m² asfaltnog zastora, također u planu su radovi uređenja prometnice u Ulici Petra Preradovića, a na dijelu od Hrašća do Lomnice-Arbanasova ulica izgradili smo pješački hodnik – nogostup dužine 910 m i širine 2 m vrijednosti cca. 1,25 milijun kuna. U sklopu izgradnje nogostupa izgradili smo nove nadzemne instalacije javne rasvjete. Na dužini trase postavilo se 27 betonskih stupova sa ekološkom uličnom rasvjetom koja u usporedbi s drugim tehnologijama rasvjete ima najnižu potrošnju energije.Naručena je i izrada projektne dokumentacije za hortikulturno uređenje zemljišta na ulazu u naselje Gornja Lomnica površine 13 000 m² u vlasništvu župe za koje je mjesni odbor potpisao sporazum o korištenju.
-U sklopu projekta će se definirati oblik i način budućeg izgleda takozvanog parka Gornja Lomnica na kojem će se projektirati košarkaško igralište sa vježbalištem za odrasle, te ćemo u narednom razdoblju u fazama i realizirati cjelokupni projekt-ističe Perić.GORNJA LOMNICA-Također, uskoro će se krenuti u realizaciju radova postave opločnika kod raspela na križanju Ulice Vatroslava Lisinskog i Ivana Kukuljevića .Vrijednost navedenih radova je 15 tisuća kuna te podrazumijevaju postavu betonskih opločnika unutar ograđene površine kod raspela.

Sigurnost pješaka, a prije svega djece bitna je u svakom naselju, pa tako i u Gornjoj Lomnici.
-U 2020. godini smo postavili tri uzdignute plohe za smirivanje prometa u ulici Ljudevita Gaja kako bi povećali sigurnost svih sudionika u prometu s obzirom da na tome dijelu nema nogostupa, a kreće se veliki broj pješaka i djece.Na području Mjesnog odbora Gornja Lomnica u izgradnji je i kabliranje 2100 metara distribucijske mreže i ugradnja visokonaponskog podzemnog kabela kako bi se osigurala stabilnost napona u naselju. U tu svrhu obavljen je otkup zemljišta za izgradnju dvije nadzemne trafostanice čija svrha je neutraliziranje i smanjenje elektromagnetskog zračenja.
U sklopu navedenih radova obavit će se i izmjena svih drvenih stupova te njihova zamjena betonsko – armiranim stupovima. Vrijednost svih radova je preko milijun kuna.

 

 

Aktualan je ovdje i projekt izgradnje rasvjete na NK Meštrica.
-Navedenim projektom planira se izgraditi javna rasvjeta na sportskom terenu u svrhu omogućavanja odvijanja sportskih aktivnosti u noćnim uvjetima-kaže Perić.

Unutar naselja Gornja Lomnica u planu je i projekt izgradnje novog kombiniranog igrališta s umjetnom travom.
-U tijeku je prikupljanje ponuda za izradu i postavu ograde oko dječjeg igrališta u Ulici Ljudevita Gaja u naselju Gornja Lomnica. Radovi bi podrazumijevali iskolčenje lokacije ograde, iskop rupa, betoniranje, postavu čeličnih stupova te izradu dvokrilnih željeznih vrata. Također, po završetku radova, izvršila bi se sanacija okolnih zelenih površina.

Cijeli intervju s Draganom Perićem koji je dao za City radio poslušajte OVDJE.

 

Kultura

Modni suveniri ponovno dostupni za kupnju u Muzeju Turopolja

Narukvice i kuharicu možete kupiti za radnog vemena muzeja od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati te vikendom od 10 do13 sati…

Objavljeno

on

U Muzeju Turopolja ponovno su dostupne narukvice s motivom podgutnice i poculice!

– Narukvice su dostupne  za kupnju u prizemlju Muzeja, a nastale su na inicijativu Turistička zajednica Zagrebačke županije! Promotivna cijena više nije aktualna tako da se sada prodaju po redovnoj cijeni od 60 kn. Osim narukvice predlažemo i kuharicu Tradicionalna turopoljska jela. Nadamo se da se slažete s nama da zajedno čine odličnu kombinaciju za poklon iz Turopolja – preporučili su iz Muzeja.

Narukvice i kuharicu možete kupiti za radnog vemena muzeja od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati te vikendom od 10 do13 sati.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Proširuju se gorička groblja, a broj umrlih u prošloj godini povećan je u odnosu na 2020.godinu

Radi se na proširenju kapaciteta na grobljima u Kušancu, Vukovini, Ščitarjevu, Novom Čiču i Dubrancu…

Objavljeno

on

Djelatnici VG Komunalca početak godine i povremene povoljne vremenske uvjete, iskoristili su za radove na proširenju kapaciteta, odnosno izgradnji dodatnih grobnih mjesta. Tako je u tijeku izgradnja grobnih mjesta u Vukovini.

– Već smo neko vrijeme tamo i čim nam je vrijeme dozvolilo počeli smo s izgradnjom betonskih okvira. U ovih deset dana izgradili smo desetak novih grobnih mjesta i nastavit ćemo i dalje. Za sad je u planu proširenje od 30-ak novih grobnih mjesta. Osim toga izradit će se i glavna staza na proširenom dijelu groblja te sanacija 4 glavne asfaltirane staze, a i izmjestit će se ograda – ispričao nam je Ivica Kolarec, voditelj Uslužne jedinice groblja VG Komunalca.

Foto: FB VG Komunalac

VG Komunalac, inače upravlja i održava 13 groblja na području Grada Velike Gorice te Općina Pokupsko i Kravarsko. Kolarec je najavio i radove na groblju u Dubrancu.

– Mrtvačnica u Dubrancu je izgrađena i stavljena u funkciju ispraćaja pokojnika, a uskoro i tamo krećemo s radovima izgradnje betonskih okvira te smo sigurni da ćemo do sredine godine i u Dubrancu osigurati nova grobna mjesta. A započelo se i s gradnjom prilazne staze na novom ograđenom i proširenom dijelu groblja u Ščitarjevu. Svi radovi intenzivirat će se u narednih mjesec do dva – ističe Kolarec.

U Kušancu, dovršava se mrtvačnica i oproštajna građevina, glavne staze i hortikulturno uređenje.

– Planirani završetak radova i službeno otvorenje bit će sigurno u ovoj godini. Moram podsjetiti da je Kušanec groblje koje je projektirano da ima dovoljno mjesta za ukope za narednih 100 godina. Sada smo u prvoj fazi izgradnje grobnih mjesta, a radi se o projektu na 12 tisuća hektara što će biti dovoljno za narednih 30 godina. Grobna polja radit će se u etapama ovisno o potrebama – naglasio je Kolarec te dodao kako je i na svim drugim grobljima poput Velike Bune i Šiljakovine osiguran dovoljan broj grobnih betonskih okvira za dodjelu na korištenje.

Spomenimo kako je i u planu proširenje groblja u Novom Čiču, a trenutno je u izradi projektna dokumentacija pa će fizički radovi proširenja pričekati još neko vrijeme.

S obzirom na cijelu situaciju s pandemijom, VG Komunalac bilježi povećane potrebe za grobnim mjestima jer je zbog covida povećan i broj umrlih.

–  Napravili smo godišnju analizu ukopa za 2021.godinu koja je pokazala više umrlih u odnosu na godinu ranije. U 2021. godini na osam groblja pokopano je tako 756 velikogoričana, dok je godinu ranije ta brojka bila za stotinjak manja, odnosno 648 ukopa. Spomenimo kako udio COVID-19 ukopa u odnosu na ukupno ukopa u prošloj godini na grobljima Grada Velike Gorice iznosi 16 posto što bi u brojkama značilo 121 ukop  – istaknuo je Kolarec.

Više o ukopima po mjesecima možete vidjeti u tablici:

 

Nastavi čitati

Vijesti

Mještanima Vukovine, Rakitovca te Starog i Novog Čiča stižu plave i žute kante

Djelatnici VG Čistoće svim korisnicima ostavljaju plave i žute posude, a oni koji nisu kod kuće dobit će dokumentaciju koju kasnije elektronskom poštom, ili osobno mogu predati VG Čistoći.

Objavljeno

on

Djelatnici VG Čistoće nastavljaju s podjelom žutih i plavih posuda po velikogoričkim naseljima. Nakon podjele u naseljima Velika i Mala Buna, Šiljakovina… djelatnici VG Čistoće nastavljaju s podjelom u naseljima Vukovina, Rakitovec te Staro i Novo Čiče.

– Još jednom molimo korisnike da preuzete posude ne koriste do pune uspostave novog sustava gospodarenja otpadom početkom ožujka ove godine, o čemu će biti obavješteni, jer još nisu ispunjenju uvjeti za preuzimanje razvrstanih frakcija otpada iz tih posuda – poručuju iz VG Čistoće.

Prilikom podjele smeđih posuda najviše je posao usporavalo potpisivanje dokumentacije o preuzimanju posuda s obzirom da velik broj korisnika ne može biti kod kuće za vrijeme radnog vremena. Podjela plavih i žutih posuda ipak ide znatno brže jer se svim korisnicima ostavljaju posude, a oni koji nisu kod kuće dobit će dokumentaciju koju kasnije elektronskom poštom, ili osobno mogu predati VG Čistoći.

Nastavi čitati

Vijesti

Najavljen rast cijena struje i plina planira se ublažiti smanjenjem PDV-a na iste, ali…

U cijeloj priči HEP bi trebao podnijeti određeni teret što bi moglo stvoriti gubitke u poslovanju.

Objavljeno

on

novčanik

Cijene hrane i kućanskih potrepština narasle su preko noći, cijene goriva opet rastu, u najavi je poskupljenje struje i plina, uz sve navedeno dolazi nam i prelazak na Euro, sve je to nešto što će građani itekako osjetiti na svojim kućnim budžetima, a teško je da će plaće, a o mirovinama da i ne govorimo sve to pratiti. Iz Vlade su na stolu sve opcije kako bi sve prošlo što bezbolnije, ali vrlo brzo ćemo znati koliko će to biti uspješno.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je jučer da još ne želi spekulirati oko iznosa smanjenja stopa PDV-a na struju i plin, da bi cijeli paket mjera za umanjenje efekta rasta cijena trebao biti poznat najkasnije 1. travnja, a najavio je da će se vrlo brzo reagirati i na rast cijena goriva, prenosi portal Novi list.

Taj paket mjera, ponovio je Marić, trebao bi se temeljiti na tri segmenta – jedan se odnosi na nadogradnju već postojećeg modela vaučera za socijalno najugroženije skupine društva, zatim, računa se na Hrvatsku elektroprivredu (HEP) i ostala društva koja, u kontekstu sagledavanja cjelokupne cijene, mogu dati svoj doprinos ublažavanju najavljenog rasta cijena, dok naposljetku takav doprinos mora dati i porezna politika.

-Međutim, koje stope i koje će biti u konačnici odluke, za sada ja ne bih spekulirao-rekao je Marić.

Prati se situacija i razvoj događaja, nitko se ne želi “zaletavati” s izjavama s obzirom da treba biti oprezan, jer mjere uvijek imaju i “drugu stranu medalje”, odgovorio je Marić na novinarsko pitanje o najavi da bi i HEP trebao podnijeti određeni teret, čime bi imao i eventualne minuse u poslovanju.

Marić je podsjetio da je stopa PDV-a na isporuku električne energije snižena još s 1. siječnjem 2017. godine s 25 na 13 posto, dok to nije učinjeno i s plinom, između ostalog i iz razloga što Hrvatska nije u potpunosti plinificirana te plin nije jednako rasprostranjen kao što je primjerice električna energija.

Podsjetio je da će cijene plina ostati na ovoj razini do 1. travnja, kada bi sezona grijanja već trebala krenuti prema kraju. Taj datum je označio i kao “horizont”, odnosno do kada bi najkasnije paket mjera trebao biti predstavljen.

 

Nastavi čitati

Obrazovanje

Slučaj “Online nastava”: Roditelji u problemima, škole s različitim rješenjima…

Pet velikogoričkih škola prešlo je na online nastavu, što je donijelo nezadovoljstvo dijela roditelja, u prvom redu koji nemaju rješenje što s djecom u situaciji kad nemaju pravo na bolovanje. Naravno da ima argumenata i “pro” i “contra”…

Objavljeno

on

Jedna za drugom, kao na traci, velikogoričke osnovne škole u posljednja su dva-tri dana prelazile na online nastavu. Borba protiv ove iscrpljujuće pandemije duga je i zamorna, niti jedno rješenje u toj borbi već odavno ne prolazi bez prilično glasnog drugog mišljenja, a ništa drukčije nije ni u slučaju velikogoričkog osnovnoškolstva. Roditelji su, naime, ljutiti. I zbunjeni, jer ne razumiju tko, zašto i kako donosi odluke…

S jedne strane, sasvim je logično da dio škola odlučuje boriti se s koronom online nastavom kao krajnjom opcijom, ovoga puta na samo tjedan dana, ali s druge je strane i lako objašnjivo što zatvaranje škola mnogima donosi probleme. Ako je dijete zaraženo, ako je u samoizolaciji, roditelj i može dobiti bolovanje, ali ako je zdravo dijete doma, jedina opcija je – godišnji odmor. Za one koji ga mogu dobiti, naravno. Komplikacija maksimalna i zato se može razumjeti i ljutnja, i protesti, i pitanja koja se postavljaju.

Jedno od njih je i tko, odnosno na temelju čega, donosi odluke ide li pojedina škola na online ili ne. Najjednostavniji odgovor bio bi da to čine ravnatelji, ali češće je tu riječ o puno širem dogovoru na razini škole. Jasno određenih kriterija na razini države nema, svaka škola donosi odluku na temelju preporuka iz HZJZ-a, pa se u ovom našem, goričkom slučaju dogodilo da imamo nekoliko različitih pogleda na problematiku.

OŠ Eugena Kumičića, OŠ Nikole Hribara, OŠ Velika Mlaka, OŠ Eugen Kvaternik i OŠ Novo Čiče tako će ovaj tjedan biti na online nastavi, dok ostale škole još nisu donijele takvu odluku. Po nekoliko razreda je u izolaciji i u ostalim školama, ali u njima je donesena odluka da će škola funkcionirati kao i dosad dok god ima razreda koji nisu “zahvaćeni”. Jedan od ravnatelja, doznajemo, stava je da će se škola odvijati normalno pa makar i s jednim jedinim učenikom…

– Vrte se brojke, koliko je zaražene djece i zaraženih razreda, ali to zapravo i nije ključno. Ti podaci se ionako stalno mijenjaju, ovdje je bitno ono što bi se dogodilo za tjedan dana da nismo sad djecu poslali kući na ovih nekoliko dana. Zaraženih bi bilo puno više i napravili bismo si puno veći problem. Uostalom, i velik dio nastavnika nam je u samoizolacijama, praktički je nemoguće organizirati zamjene… – objašnjavaju nam iz škola koje su se odlučile za online nastavu.

Foto: Zagrebačka županija

Zvuči, složit ćemo se, kao argumenti koji stoje. I svi će, iz svih škola, reći da razumiju roditelje, da su im jasne frustracije ljudi kojima ovakve odluke donose probleme u svakodnevnom životu, ali i da vjeruju kako je ovo najbolja odluka u ovom trenutku. Unatoč svim argumentima s druge strane, koji dolaze i dolazit će. Od onih da su djeca u školama, u kojima nemaju doticaj ni s kim izvan svog razreda, čak i sigurniji nego ovako, kad moraju vrijeme provoditi s bakama, djedovima ili rođacima, pa do onih koji govore da se može i drukčije, jer škola na Kajzerici radi i dalje iako je od 12 razreda u samoizolaciji njih čak devet!

U svakom slučaju, neće biti onako loše kao što je bilo u proljeće 2020. godine, svi ističu da je riječ o privremenom i kratkotrajnoj mjeri, da će se djeca vrlo brzo vratiti u školske klupe. A u djeci je, naravno, i ključ priče… Jer koliko god je teško roditeljima, koliko god je komplicirano ravnateljima, najgore je u svemu ovom klincima.

I to, na početku i na kraju svake ovakve priče, ne smijemo zaboraviti.

Nastavi čitati

Reporter 411 - 16.12.2021.

Facebook

Izdvojeno