Poveži se s nama

Vijesti

Od starog papira do informatičke opreme!

Objavljeno

U rujnu prošle godine započela je eko-akcija grada Velike Gorice „Priprema, pozor – recikliraj“  tijekom koje su učenici osnovnih i područnih škola s područja grada sakupljali stari papir u 18 kontejnera. Područna škola Rakitovec jedna je od onih škola o kojoj se već godinama priča kao jednoj od najboljih kada je riječ o akciji sakupljanja starog papira, a ujedno ima i status Eko-škole. Tako su mali Rakitovčani i prošle školske godine bili najuspješniji, a brojka od 28 tona sakupljenog starog papira, govori mnogo o ovim vrijednim eko-školarcima. Time su spasili ukupno 6.000 stabala, odnosno 34 hektara šume. Područna škola Buševec zauzela je drugo mjesto, a Donja Lomnica treća je u količini sakupljenog starog papira. Na kraju svake školske godine, grad Velika Gorica se pobrine kako bi djecu na adekvatan način nagradio za njihov trud, a to im je i poticaj za daljnji rad, rekao je prilikom današnje dodjele nagrada, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Osim grada Velika Gorica školu Rakitovec nagradila je i Zagrebačka županija, a župan Stjepan Kožić osobno im je uručio dva kompleta informatičke opreme. “Prikupljamo i stare baterije, u čemu smo prije dvije godine bili prvi u Republici Hrvatskoj, a prošle godine treći. Ove godine krenuli smo u sakupljanje plastičnih čepova, za kupnju potrebnih lijekova za djecu liječenu od leukemije i limfoma. U tu akciju uključio se i Nacionalni park Krka koji za svaki kilogram daruje dvije ulaznice gratis.” – rekao je  Miroslav Grahovac , učitelj i koordinator u Eko školi Rakitovec. U akciji malim Rakitovčanima pomaže i City radio, redovitim pošiljkama starog papira iz naše redakcije, a kad su djeca u pitanju – počeli smo spremati i zalihe čepova!

Priroda

FOTO Predstavljena Udruga ‘Jezero Čiče – Turopoljsko more’

Objavljeno

on

11.07.2020. Velika Gorica. Predstavljena Udruga ‘Jezero Čiče – Turopoljsko more’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na prostoru poznatog i omiljenog nekadašnjeg kupališta Goričana, na Čič Biču, danas je održana promocija Udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more. Osnovni cilj građana Grada Velike Gorice i Turopolja, okupljenih u ovoj udruzi, jeste javno isticanje značaja jezera te pretvorba jezera u suvremeni sportsko-rekreacijsko-turistički kompleks na vodi.

11.07.2020. Velika Gorica. Predstavljena Udruga ‘Jezero Čiče – Turopoljsko more’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Govornici, bilo ih je devet, isticali su zapuštenost i nebrigu za ovaj prostor u proteklim desetljećima, ali i optimizam da bi se konačno moglo krenuti s ‘mrtve točke’ u oživljavanju golemog vodenog bogatstva. Spomenuti su vrsni stručnjaci i profesionalci u zaštiti okoliša, turistički djelatnici, društveni aktivisti, predstavnici sportskih udruga, entuzijasti zainteresirani za budućnost jezera te donositelji odluka na svim razinama od lokalne preko županijske do državne.

11.07.2020. Velika Gorica. Predstavljena Udruga ‘Jezero Čiče – Turopoljsko more’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predsjednik Udruge ‘Jezero Čiče – Turopoljsko more’ Alan Šembera istaknuo je da projekt Udruge ima uzore u Austriji i kod nas (Jezero Šoderica – podravsko more, u Koprivničko-križevačkoj županiji). Šembera je optimistično zaključio: ”Jezero Čiče biti će naše Turopoljsko more!”

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Evica Šajgo dobila nagradu za životno djelo iz područja tehničke kulture

“Ova nagrada mi dokazuje da je moj rad praćen i da postoji razlika između mene i učitelja koji odradi svoja dva sata, stavi knjigu pod ruku izađe van. Moj rad ne prestaje nakon školskog zvona.”

Objavljeno

on

Na Svečanosti u konferencijskoj dvorani samoborskih srednjih škola dodijeljene su županijske nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ za 2019. godinu. Dodjeljuje se u dvije kategorije, i to kao nagrada za životno djelo i godišnja nagrada. Nagradu za životno djelo nakon 44 godine rada dobila je Evica Šajgo, učiteljica tehničke kulture iz Osnovne škole Eugena Kumičića u Velikoj Gorici. Najveće zadovoljstvo i ponos su joj fotografija i maketarstvo, ali i prenošenje znanja i vještina iz područja tehnike na svoje učenike.  – Ova nagrada mi dokazuje da je moj rad praćen i da postoji razlika između mene i učitelja koji odradi svoja dva sata, stavi knjigu pod ruku izađe iz škole van. Moj rad ne prestaje nakon školskog zvona. Na kraju karijere mi je to jedan dobar stimulans. – rekla je Šajgo nakon uručivanja nagrade.

Godišnja nagrada Rudolf Perešin otišla je u ruke još jedne učiteljice iz velikogoričke Osnovne škole Eugena Kumičića – Katarine Grgić Noršić. – Ova nagrada je nagrada za moj rad ali i obaveza da se i dalje trudim s djecom, iskušavam nove programe i pratim trendove. – istaknula je. Inače, Katarina je bivša učenica učiteljice Šajgo, i dan danas čuva rad sa njenih satova tehničke kulture. – To vam je stalak za olovke koji smo zajedno radili u 5. razredu osnovne škole. Nakon toliko godina i dan danas ima svoju funkciju u mojem domu. – prisjetila se Grgić Noršić.

Inače, nagrada tehničke kulture „Rudolf Perešin“ dodjeljuje se za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi te za prinos u postizanju ciljeva i razvitku vlastite djelatnosti i tehničke kulture.

 

 

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO City puls: Nogometni savez i Crveni križ uselili u nove prostore

Pogledajte i kako je obilježen Dan branitelja Zagrebačke županije i detalje s predstavljanja Društveno edukativnog centra Novo Čiče

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno