Poveži se s nama

HOTNEWS

Od četvrtka Revija igranih i dokumentarnih filmova ‘Pobjednici’, a evo i koje su nagrade osvojili

Objavljeno

Repertoar Kina Gorica obogaćen je u terminu od 12. studenog do 2. prosinca izborom odličnih igranih i dokumentarnih filmova – pobjednika najvećih filmskih festivala, koji su svojom vrijednošću i angažiranošću jednako oduševili i publiku i prosudbene odbore širom svijeta.

Publika će imati priliku vidjeti četiri drame – Dheepan, Taksi, Hrabra djevojka te Mustag, i dva dokumentarca – Ne ostavljaj me i Dolazimo u miru.

Dheepan

Dheepan je Tamilski tigar, borac za slobodu. Građanski rat u Šri Lanci približava se kraju, kao i poraz. Dheepan odlučuje pobjeći, vodeći sa sobom i dvoje stranaca, ženu i djevojčicu, u nadi da će mu one olakšati dobivanje azila u Europi. Stigavši u Pariz trudi se izgraditi novi život i pravi dom, ali svakodnevno nasilje s kojim se suočava ubrzo otvara ratne rane. Film je u režiji Jacquesa Audiarda, a glume Jesuthasan Antonythasan i Kalieaswari Srinivasan.

Nagrade: Cannes Film Festival – Zlatna palma 2015.

Taksi

Žuti taxi vozi se kroz živahne i slikovite ulice Teherana. Raznovrsni klijenti ulaze u taksi, svako na svoj način odgovara na pitanja u razgovoru s vozačem koji nije nitko drugi do redatelja Jafara Panahija. Njegova kamera smještena je na kontrolnu ploču auta i uspjela je uhvatiti pravi duh iranskog društva kroz komične i dramatične vožnje. Film je u režiji Jafara Panahija, a glume Jafar Panahi i Hana Saeidi.

Nagrade: Berlin International Film Festival – Zlatni medvjed i nagrada FIPRESCI.

Hrabra djevojka

Četrnaestogodišnju djevojčicu Hirut jednog dana na putu iz škole otme nekoliko muškaraca iz njezina sela. Djevojčica u samoobrani ubija jednog od napadača i završava u zatvoru. Prijeti joj vrlo izgledna smrtna kazna. Prema tamošnjim običajima, napadač kojeg je ubila zapravo je nakon čina otmice i silovanja trebao postati njezin muž. Čuvši za njezin slučaj, u pomoć joj iz Addis Ababe stiže odvjetnica Meaza. Da bi joj spasila život, Meaza mora na sudu dokazati svu surovost razlike između proklamiranih zakona i stvarnog nasilja nad ženama u patrijarhalnim zajednicama. Režiser je Zeresenay Mehari, glume Meron Getnet, Tizita Hagere i Abel Abebe.

Nagrade: Berlin International Film Festival – nagrada publike Panorama / Sundance Film Festival – nagrada publike / World Cinema Amsterdam – nagrada publike.

Mustag

Rano ljeto. U selu u sjevernoj Turskoj, Lale i njezine četiri sestre na povratku kući iz škole nevino se zabavljaju s dečkima, no takvo ponašanje nailazi na osudu s neočekivanim posljedicama. Postaju zatočenice u vlastitom domu, umjesto škole dobivaju poduku u kući, a ubrzano se dogovaraju i brakovi… Pet sestara koje dijele zajedničku strast za slobodom, moraju pronaći način za rušenje nametnutih ograničenja. Film je u režiji Deniza Gamze Ergivena, a glume Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu i Elit Iscan.

Nagrade: Sarajevo Film Festival – Srce Sarajeva, glavna nagrada / Cannes Film Festival – nagrada Label Europa Cinemas / Odessa International Film Festival – glavna nagrada / Sakhalin International Film Festival – glavna nagrada. 

Ne ostavljaj me

Urnebesna komedija o prijateljstvu natopljena hektolitrima alkohola!
U jednom selu na rubu Belgije Flamanac Bob i Valonac Marcel dijele samoću, smisao za humor i neizmjernu ljubav prema alkoholu. Jedan su drugome jedina podrška u iščekivanju vremena da prođe. No, ono kao da je stalo. Film je proglašen “najboljim dokumentarcem godine“ prema izboru kritičara “Sight and Sounda“. Režija: Sabine Lubbe Bakker i Niels van Koevorden.

Nagrade: Tribeca Film Festival, SAD – najbolja montaža / Hot Docs, Kanada – nagrada filmaša / Gouden Kalf, Nizozemska – najbolji nizozemski dokumentarac / Cinema Eye Honors Awards, SAD – The Unforgettables Award.

Dolazimo u miru

U trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije, ponovno se javlja stara patologija “civiliziranja” – patologija kolonijalizma, sukoba carstava i stalno novih epizoda svetih i krvavih ratova za zemlju i resurse. Kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evangelisti na ironičan se način isprepleću u ovom kritičnom, inteligentnom i zabavnom dokumentarcu.  Režija: Hubert Saupe.

Nagrade: Berlinale 2014 – Peace Film Prize / Sundance 2014 – World Cinema Documentary specijalna nagrada žirija / Jihlava IDFF 2014 – Najbolji dokumentarni film / Subversive Film Festival, Zagreb 2014 – nagrada Wild Dreamer / Planete + Doc 2014 – nagrada Millennium / Viennale 2014 – glavna nagrada.

Cijena ulaznice za sve filmove je 23 kune.

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno