Poveži se s nama

Gospodarstvo

Obrtnička komora Zagreb dodijelila nagrade i priznanja vrijednim obrtnicima

Objavljeno

Obrtništvo je pokretač svakog gospodarstva, a pritom i razvoja, kako jedinica lokalnih samouprava tako i države u cjelini! O situaciji u obrtništvu i planovima za njegov daljnji razvoj na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, čuli smo na svečanoj sjednici Obrtničke komore Zagreb, povodom 22 godišnjice djelovanja.

Cijela atmosfera u društvu malo je pozitivnija. Bitno je reči da su obrtnici vrlo fleksibilni te se vrlo brzo prilagode situaciji, rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb koji je podsjetio i na projekte koje komora provodi. Poput
projekta zajedničke nabave Artifex, u sklopu kojega je dosad potpisano osamdesetak partnerskih ugovora, zatim Zagrebački obrtnički sajam, odnosno sajam obrtničkih zanimanja, te projekt Zagreb Crafts, koji će obrtnicima osigurati besplatan web shop portal s video prezentacijom njihova obrta, odnosno proizvoda i usluga.

28.03.2017. – Dodjeljena priznanja i nagrade najzaslužnijim obrtnicima i pojedincima – foto:Petra Rožiæ/Cityportal.hr

Broj obrtnika na području grada Zagreba zasad je stabilan, ističe Šabić, dok za Zagrebačku županiju navodi kako ima puno manji pad nego prethodnih godina. Prema posljednjim podacima, na području županije trenutno djeluje 4 745 obrtnika, ističe župan Stjepan Kožić. Niz godina, Županija kroz proračun izdvaja određena sredstva za razne potpore, subvencije, edukacije ili organizaciju sajmova. Župan Kožić podsjetio je i na drugi Obrtnički forum, koji je zajednički organiziran s Obrtničkom komorom Zagreb.

28.03.2017. – Dodjeljena priznanja i nagrade najzaslužnijim obrtnicima i pojedincima – foto:Petra Rožiæ/Cityportal.hr

Iako na prvu izgleda da se cijela situacija pomalo popravlja, naše obrtnike sustižu i brojni problemi. Jedan od njih je samo tržište, navodi Šabić. Bitno je da sve ono što se proizvede i plasira, ali i naplati. Također tu je i nelojalna konkurencija i rad na crno.

No, onima koji vrijedno rade i svojim djelovanjem pomažu i unaprjeđuju obrtništvo, Obrtnička komora dodijelila je nagrade i priznanja u nekoliko kategorija. Županu Stjepanu Kožiću uručena je zahvalnica za uspješnu suorganizaciju 2. Obrtničkog foruma – Obrtništvo Zagrebačke županije. Nagradu za budući doprinos u razvoju obrtničkog komorskog sustava i obrtništva u cjelini, za obrtnike početnike do 35 godine života, dobila je mlada vrbovečka obrtnica Renata, vlasnica foto studija. Iako on postoji već 20 godina, prije 7 godina nasljedila ga je od oca. Trenutno imaju zaposleno 13 osoba, a za daljnji opstanak na tržištu ističe kako je potrebno raditi i pratiti nove tehnologije

28.03.2017. – Dodjeljena priznanja i nagrade najzaslužnijim obrtnicima i pojedincima – foto:Petra Rožiæ/Cityportal.hr

Uz Renatu, nagradu mladi obrtnik/obrtnica dobili su još i Ivo Čop iz Dugog Sela, Željko Markušić iz Jastrebarskog te Marijana Stuparić iz Velike Gorice. Nagrada Zlatni krug s pisanim priznanjem za ostvarene posebne rezultate u zaštiti i promociji obrtništva i uspješnu suradnju dobili su pročelnik županijskog upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić, zatim gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović, grada Jastrebarskog – Zvonimir Novosel i grada Ivanić Grada – Javor Bojan Leš. Istu nagradu dobilo je i Udruženje obrtnika Samobor za 50 godina uspješnog rada na razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva.

Gospodarstvo

Distributivni centar za voće i povrće dobio novi stroj za pakiranje jagodičastog voća

Bunjevac: ‘Možemo reći da smo sada što se tiče pakiranja jagodičastog voća najbolje opremljeni u Hrvatskoj’

Objavljeno

on

Distributivni centar za voće i povrće u radnoj zoni Rakitovec dobio je novi stroj za pakiranje jagodičastog voća. Do sada taje su posao morali ručno raditi sami proizvođači i gotovo je ne moguće bilo pakirati veću količinu proizvoda. Taj proces novim strojem ubrzan je 100 puta, a moguća je bolja kontrola kvalitete proizvoda.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

-Jako smo ponosni na ovaj stroj. On je prvenstveno važan za distribuciju ove vrste proizvoda velikim trgovačkim lancima, koji mogu uzeti veću količinu voća i to naravno platiti. Možemo reći da smo sada što se tiče pakiranja jagodičastog voća najbolje opremljeni u Hrvatskoj. Zahvaljujući tome uspjeli smo nedavno prodati 100 tona borovnice – pohvalio se direktor Hrvoje Bunjevac.

Novonastala situacija mogla bi potaknuti postojeće proizvođače da povećaju površine s jagodičastim voćem, a iz Distributivnog centra iduće godine očekuju da će se količina borovnica za pakiranje udvostručiti.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Jagodičasto voće postaje sve zanimljivija poljoprivredna kultura proizvođačima u Zagrebačkoj županiji. Na relativno maloj površini moguće postići veću zaradu, jer su jedinične cijene za na primjer borovnicu veće od onih za jabuku.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Partners meeting frizerske struke u Royal Airport hotelu

Objavljeno

on

13.-14.07.2019. Velika Gorica. Seminar za djelatnike frizerske struke. Foto: David Jolić/cityportal.hr, Foto Studio Ljubek

Dvodnevni seminar Partners meeting za djelatnike frizerske struke u organizacije tvrtke Dis-Prom održan je prošlog vikenda u prostoru Royal Airport hotela. Organizaciju je vodila direktorica prodaje i marketinga u Dis-Promu Vlatka Briševac, koja je o manifestaciji kazala:

13.-14.07.2019. Velika Gorica. Seminar za djelatnike frizerske struke. Foto: David Jolić/cityportal.hr, Foto Studio Ljubek

”Ovo je specifična edukacija za distributere naših proizvoda iz zemalja Istočne Europe, odnosno iz zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije te naših partnera iz Bugarske i Rumunjske. Predavač i demonstrator bio je Claudio Lapenna, novi artistički i stilistički direktor u tvrtki Dikson. Pokazao je linije i proizvode koji prate nove trendove, tri suvremena modela frizura za žene i 6 modela Every Greena, nove certificirane linije, koja je, zadovoljivši visoke standarde, već prihvaćena u Japanu, Kanadi i Americi.”

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Kreću radovi na Zagrebačkoj ulici

Presvlačit će se dio kolnika od ulice Hrvatske bratske zajednice do ulice dr. Jurja Dobrile, a predviđeno trajanje radova je do Velike Gospe

Objavljeno

on

Od sutra počinju radovi na obnovi, odnosno presvlačenju dijela kolnika Zagrebačke ulice od ulice Hrvatske bratske zajednice do ulice dr. Jurja Dobrile. Radovi će se odvijati u dvije faze – prvo frezanje lijevog prometnog traka te uređenje i asfaltiranje, a nakon toga druga faza, također frezanje, uređenje i asfaltiranje – desnog prometnog traka. Predviđeno trajanje radova je do 15. kolovoza.

– Ukupna dužina same dionice iznosi 560 metara te 9 metara širine. Radit će se na frezanju asfaltnog kolnika te izradi izravnavajućeg i završnog sloja, podizanju poklopaca, popravku oštećenih rubnjaka te na kraju, naravno postavljanju novog sloja asfalta i izradi nove horizontalne signalizacije. Ukupna površina koja će se obnavljati iznosi 5.380 m2. Ovim putem molimo građane za strpljene i razumijevanje za vrijeme izvođenja radova – kazao nam jer Jurica Mihalj, predsjednik Uprave VG Komunalca.

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno