Poveži se s nama

Gospodarstvo

Obrtnička komora Zagreb dodijelila nagrade i priznanja vrijednim obrtnicima

Objavljeno

Obrtništvo je pokretač svakog gospodarstva, a pritom i razvoja, kako jedinica lokalnih samouprava tako i države u cjelini! O situaciji u obrtništvu i planovima za njegov daljnji razvoj na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, čuli smo na svečanoj sjednici Obrtničke komore Zagreb, povodom 22 godišnjice djelovanja.

Cijela atmosfera u društvu malo je pozitivnija. Bitno je reči da su obrtnici vrlo fleksibilni te se vrlo brzo prilagode situaciji, rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb koji je podsjetio i na projekte koje komora provodi. Poput
projekta zajedničke nabave Artifex, u sklopu kojega je dosad potpisano osamdesetak partnerskih ugovora, zatim Zagrebački obrtnički sajam, odnosno sajam obrtničkih zanimanja, te projekt Zagreb Crafts, koji će obrtnicima osigurati besplatan web shop portal s video prezentacijom njihova obrta, odnosno proizvoda i usluga.

28.03.2017. – Dodjeljena priznanja i nagrade najzaslužnijim obrtnicima i pojedincima – foto:Petra Rožiæ/Cityportal.hr

Broj obrtnika na području grada Zagreba zasad je stabilan, ističe Šabić, dok za Zagrebačku županiju navodi kako ima puno manji pad nego prethodnih godina. Prema posljednjim podacima, na području županije trenutno djeluje 4 745 obrtnika, ističe župan Stjepan Kožić. Niz godina, Županija kroz proračun izdvaja određena sredstva za razne potpore, subvencije, edukacije ili organizaciju sajmova. Župan Kožić podsjetio je i na drugi Obrtnički forum, koji je zajednički organiziran s Obrtničkom komorom Zagreb.

28.03.2017. – Dodjeljena priznanja i nagrade najzaslužnijim obrtnicima i pojedincima – foto:Petra Rožiæ/Cityportal.hr

Iako na prvu izgleda da se cijela situacija pomalo popravlja, naše obrtnike sustižu i brojni problemi. Jedan od njih je samo tržište, navodi Šabić. Bitno je da sve ono što se proizvede i plasira, ali i naplati. Također tu je i nelojalna konkurencija i rad na crno.

No, onima koji vrijedno rade i svojim djelovanjem pomažu i unaprjeđuju obrtništvo, Obrtnička komora dodijelila je nagrade i priznanja u nekoliko kategorija. Županu Stjepanu Kožiću uručena je zahvalnica za uspješnu suorganizaciju 2. Obrtničkog foruma – Obrtništvo Zagrebačke županije. Nagradu za budući doprinos u razvoju obrtničkog komorskog sustava i obrtništva u cjelini, za obrtnike početnike do 35 godine života, dobila je mlada vrbovečka obrtnica Renata, vlasnica foto studija. Iako on postoji već 20 godina, prije 7 godina nasljedila ga je od oca. Trenutno imaju zaposleno 13 osoba, a za daljnji opstanak na tržištu ističe kako je potrebno raditi i pratiti nove tehnologije

28.03.2017. – Dodjeljena priznanja i nagrade najzaslužnijim obrtnicima i pojedincima – foto:Petra Rožiæ/Cityportal.hr

Uz Renatu, nagradu mladi obrtnik/obrtnica dobili su još i Ivo Čop iz Dugog Sela, Željko Markušić iz Jastrebarskog te Marijana Stuparić iz Velike Gorice. Nagrada Zlatni krug s pisanim priznanjem za ostvarene posebne rezultate u zaštiti i promociji obrtništva i uspješnu suradnju dobili su pročelnik županijskog upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić, zatim gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović, grada Jastrebarskog – Zvonimir Novosel i grada Ivanić Grada – Javor Bojan Leš. Istu nagradu dobilo je i Udruženje obrtnika Samobor za 50 godina uspješnog rada na razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva.

Gospodarstvo

Grad objavio natječaj za poljoprivrednike

Uzgoj cvijeća, gljiva i bilja, pčele i ekološka poljoprivreda neke su od grana poljoprivrede obuhvaćene ovim natječajem

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi u 2020. godini. Poljoprivredna gospodarstva poticaj mogu dobiti za edukaciju i stručno osposobljavanje, nabavu/građenje nove proizvodne opreme, nabavu voćnih sadnica, sadnica jagoda i loznih cjepova, ekološku proizvodnju, uzgoj i držanje pčelinjih zajednica, uzgoj cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja, uzgoj gljiva, baždarenje prskalica, premiju osiguranja, umjetno osjemenjivanje krava i junica, krmača i nazimica, kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednom gospodarstvu, nabavu strojeva i opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda, uzgoj i držanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja (turopoljska svinja i hrvatski posavac), analizu kontrole mliječnosti, kontrolu kvalitete stočne hrane.

Sve ostale informacije, kao i rokovi te iznosi potpora za pojedine mjere, poljoprivrednici mogu pronaći OVDJE.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Za očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta i do 50.000 kuna potpore

Natječaj je otvoren do 28. svibnja

Objavljeno

on

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta poziva mikro, male i srednje poduzetnike, isključivo obrte, trgovačka društva i zadruge koji izrađuju tradicijske i umjetničke proizvode pretežno ručnim radom i u malim serijama da se prijave na program “Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“ za 2020. godinu. Za svoju djelatnost mogu dobiti potporu od 20.000 do 50.000 kuna, a opravdana ulaganja smatraju se unapređenje proizvodnje, ulaganje u razvoj novih proizvoda ili usluga, prilagodbu, uređenje i poboljšanje interijera poslovnog i proizvodnog prostora, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, upravljanje i zaštita intelektualnog vlasništva, marketinške aktivnosti i ulaganja za izlazak na nova tržišta te edukaciju i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika.

Natječaj je otvoren do 28. svibnja.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno