Poveži se s nama

Kultura

Oblici tradicionalne mobe i danas su vidljivi u mnogim urbanim kontekstima

Objavljeno

U sklopu Dana europske baštine danas je u Pučkom otvorenom učilištu profesorica Tihana Rubić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu održala predavanje na temu ‘Moba – uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine’. Radi se, naime, o starom narodnom običaju uzajamnog pomaganja u većim i složenijim radovima.

 

predavanje-moba-4

 

“Moba se odnosila na poljodjelske poslove, kao što su oranje, vršidba, oranje i slično, ali i prijevoz raznog tereta. Tu je trebalo više radne snage i bilo je nužno stvarati zajednice radne ispomoći”, objasnila je Rubić.

 

Moba je kao jedan od tradicijskih oblika kooperacije i radne ispomoći funkcionirala kroz 20. stoljeće, ali neka načela, elemente i vrijednosti možemo prepoznati i danas u nekim oblicima organiziranja, pomoći i suradnje, a mogu se upotrijebiti i u suvremenom, pa čak i urbanom kontekstu.

 

“Knjižnica se svake godine uključi u Dane europske baštine, a ova tema za nas nije nova. Bili smo dosta upoznati sa suvremenim oblicima mobe, s obzirom da je i u okviru knjižnice osnovana i nastala Tranzicijska grupa Velika Gorica koja je pokrenula i jedan zajednički vrt, a to je također jedan od suvremenih oblika mobe. Imali smo i radionice razmjena znanja i vještina te različita predavanja na temu mobe u suvremeno doba”, rekla je Ivana Grubačević iz Gradske knjižnice.

 

predavanje-moba-2

 

Kultura

Kazalište preselili na internet: ‘Priču o oblaku’ pogledajte sa svog kauča

Za malene Goričane koji vole kazalište…

Objavljeno

on

S obzirom preporuke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, kazalište Mala scena svoje će predstave prenositi uživo. U subotu, 14. ožujka u 17 sati, izravno će prenositi izvedbu predstave „Priča o oblaku“ koja je namijenjena djeci od 1,5 do 5 godina.

– Čak i ako ne možete doći k nama, možete predstavu gledati iz prvog reda na vašem kauču po cijeni od 35 kuna. Cijena vrijedi za jedan uređaj tako da cijela obitelj može uživati u kazališnom iskustvu za cijenu jedne ulaznice. Ovim započinjemo novu eru u hrvatskoj kulturi, a streamove predstava možete očekivati barem dvaput tjedno za sve uzraste – kažu iz Male scene te dodaju kako link nakon kupnje možete podijeliti i s prijateljima te će oni dobiti 10 posto popusta na kupovinu.

– Kazalište postaje još važnije u vrijeme krize. Ne samo da ćemo uspjeti dočarati čaroliju kazališta, želimo u danima koji slijede unijeti radost kazališta u vaš dom – dodali su iz kazališta.

Nastavi čitati

Kultura

I kultura se odgađa do daljnjega…

Objavljeno

on

Prema preporuci Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, svi kulturni programi u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica odgađaju se do daljnjega. Zbog opasnosti od širenja koronavirusa, odlučili su na kolektivnom sastanku zaposlenika u POUVG, neće prikazivati predstave i filmove, a neće se održavati niti koncerti, kao ni predavanja.

Nastavi čitati

Kultura

OtpisaNE najslađa predstava VIRKAS-a

Komedija suočava gledatelje s tabu temama hrvatskog društva

Objavljeno

on

Na 16. Virovitičkim kazališnim susretima ovogodišnju titulu najslađe predstave odnijela je upravo komedija ‘OtpisaNE’ GK Scena “Gorica” i Kazališta Moruzgva. Nakon 11 predstava u virovitičkom kazalištu i tri gostujuće u Slatini i Suhopolju, na ovom poznatom kazališnom festivalu sudjelovala su kazališta iz cijele Hrvatske, kao i susjednih država.

U predstavi ‘OtpisaNE’, čiju režiju potpisuje Nikola Zavišić, a tekst Renato Baretić, glume Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin i Erna Rudnički. Migranti, iskorištavanje bolovanja, braniteljskih mirovina i pobačaja te druge “tabu” teme o kojima predstava govori, obrađene su na vrlo jednostavan i komičan način, što je publika na kraju nagradila velikim aplauzom i odličnom ocjenom 4,91.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno