Poveži se s nama

CityLIGHTS

Obećano prije 40 godina: Kada će metro spojiti Pleso i Zagreb?

Objavljeno

Više od 40 godina obećava se podzemno-nadzemna kombinacija javnog prijevoza. Nekad se naziva metro, nekad lakotračna željeznica, piše Večernji.

 

Kroz godine napravljen je cijeli niz prometnih studija, sličnih, ali ipak različitih varijacija na temu, ovisno o tome tko je autor studije. Gradonačelnik Milan Bandić u aktualnom je mandatu više puta najavio da će na Jelačić-placu u zadnjoj godini ovoga mandata biti ukopana lopata za prvu stanicu metroa koji će povezivati srce grada sa Zračnom lukom Pleso. Nije jasno prema kojem projektu, jer jedan od postojećih predviđa prugu do zračne luke, ali od Glavnog kolodvora.

 

Zračna je luka proširena, radovi na njoj bit će gotovi do kraja godine, novi terminal je dobio i novo ime po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a metro se nije maknuo dalje od sedamdesetih kada je rođena ta ideja.

Radovi u Međunarodnoj zračnoj luci 23.02 (16)

 

 Od ideje se nisu maknuli ni ostali kapitalni projekti koji su pratili ideju o širenju aerodroma i jačanju međunarodnog prometa. Tako je i kongresni centar, koji je slijedio ideju o međunarodnoj povezanosti Zagreba, a posljedično i mjesta poslovnih susreta, ostao na ideji.

 

Vodila se bitka o tome hoće li biti u Pierottijevoj, nezgodnom mjestu za prometnu komunikaciju s Plesom, ili na Zagrebačkom velesajmu. No, opet, zračna luka je tu, a kongresnog centra još uvijek nema nigdje. I metro / lakotračna željeznica i kongresni centar bili su kapitalni projekti političkog programa aktualnoga gradonačelnika pa bi bilo dobro da im svoj obol da barem otvaranjem gradilišta, ako već sam sebi nije dao šansu da reže vrpce na otvaranjima.

CityLIGHTS

FOTO Goričani uz glazbu i kuhano vino dočekali 2020. godinu na otvorenom

Objavljeno

on

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Brojni Goričani su u organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Velike Gorice na otvorenom na prostoru kod Muzeja Turopolja dočekali 2020. godinu. Kuhano vino i glazba Tamburaškog sastava Harmonija poticali su raspoloženje građana koji su odlučili dočekati novu godinu izvan toplih domova odnosno gastronomskih destinacija. Nakon odbrojavanja (vodila ga je moderatorica Ana Katuluć) odnosno početka 2020. godine i velikog vatrometa, okupljenim građanima obratio se gradonačelnik Dražen Barišić, u društvu s predsjednicom Turističke zajednice Miladom Mesarić.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradonačelnik je bio kratak, kao i prije godinu dana, zaželio svim svojim sugrađanima da ostvare sve svoje osobne želje i da im njihovo ispunjenje učini život mnogo ugodnijim. Iako je Harmonija nakon gradonačelnikove čestitke nastavila svirkom i pjesmom, prostor ispred pozornice ubrzo se prorijedio.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Drugačija situacija je bila u punim goričkim lokalima, gosti su u slavljeničkom raspoloženju svoje druženje produžili do ranih jutarnjih sati.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Najmlađi su dočekali Novu 2020. godinu prije ponoći

Objavljeno

on

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Novu 2020. godinu najmlađi su sa svojim roditeljima, djedama i bakama dočekali večeras već od 17 sati na prostoru kod Muzeja Turopolja. Dječji doček nove godine počeo je interaktivnom novogodišnjom pričaonicom za djecu ”Pričom te zovem”, u kojoj su djeca oduševljeno sudjelovala. Pričaonicu je vodila moderatorica, glumica i plesačica Ana Katulić.

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon toga uslijedila je atraktivna ‘vatrena’ predstava ”Vatreni show Triko Cirkus Teatra”. Trikovi i egzibicije maestra s vatrom bili su popraćeni velikom pozornošću i dugim pljeskom.

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za kraj je izveden veliki vatromet, a zadovoljna djeca su sa svojim najmilijima krenuli doma i sanjati će dječje snove kada im Nova godina u ponoć pokuca na prozor.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

2020. Goričani će dočekati uz TS Harmonija

Zabavni program i vatromet i na dječjem dočeku nove godine

Objavljeno

on

Doček Nove godine počinje već u 14 sati u Božićnom selu gdje će najmlađe dočekati razne animacije za djecu. Program ispred Muzeja Turopolja se nastavlja dječjim dočekom Nove godine koji počinje u 17 sati, a malene Goričane očekuje interaktivna novogodišnja pričaonica “Pričom te zovem” Margarete Perišić, vatreni show Triko Cirkus Teatra i veliki vatromet na kraju programa.

Za one nešto veće, zabavni program počinje u 22 sata. Tada na pozornicu dolazi Tamburaški sastav Harmonija koji će ispratiti staru i dočekati Novu 2020. godinu.

– Očekujte puno plesnih ritmova i veliki vatromet u ponoć – poručili su iz Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno