Poveži se s nama

Kultura

O programima Pučkog otvorenog učilišta informirajte se dok čekate autobus

U planu je nastaviti digitalizaciju POUVG-a, a prvi korak je izdavanje zvučne knjige “Slava”, nakon čega će na red doći i druga izdanja Biblioteke Albatros

Objavljeno

Građani će o događanjima u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica od sada moći saznati i putem vertikalnog digitalnog totema koji su postavili na autobusnoj stanici na Trgu Stjepana Radića. Na LCD ekranu prikazivat će reklame o aktualnostima i djelatnostima kojima se bave te tako informirati građane o svojim sadržajima i pozivati ih da dođu u Pučko otvoreno učilište.

– Idemo ukorak s digitalizacijom. Na jednoj od najfrekventnijih lokacija u gradu POUVG će oglašavati svoje programe kroz različite audio i video sadržaje. Samostojeći jednostrani totem sa zvukom ima LCD ekran veličine 50”, vodonepropustan je i otporan na prašinu, s uključenom svom potrebnom senzorikom na temperaturu i svjetlost. Upravljanje i promjena sadržaja moguće je bežično putem servera ili clouda, ili na samom uređaju. Digitalna reklama višestruko je efikasnija od statične te pruža neograničene kreativne mogućnosti – istaknuli su iz Pučkog otvorenog učilišta.

Foto: POUVG

Nastavak je ovo modernizacije poslovanja u koju je Pučko otvoreno učilište već ranije zakoračilo postavljanjem LCD ekrana u predvorju zgrade te monitora na info pultu gdje posjetitelji mogu vidjeti raspored mjesta u dvorani ili saznati cijenu ulaznica.

– Svoje mjesto na svakom tiskanom plakatu i letku dobio je dvodimenzionalni QR kod koji je zbog brze čitljivosti postao popularan ponajprije kod mlađe generacije korisnika. Ima mogućnost velike pohrane podataka, a očitati ga može svaki mobilni uređaj. Učilište je digitaliziralo i određene financijske procese uključujući urudžbiranje, zaprimanje i slanje e-računa te procese dostave interne dokumentacije. Godine 2019. uvedeno je kartično poslovanje te se gotovo sve naše usluge mogu jednokratno plaćati putem debitnih i kreditnih kartica – navode iz Pučkog otvorenog učilišta.

Najnoviji digitalni projekt Učilišta je zvučna knjiga, a radi se o romanu “Slava” velikogoričkog autora Stipe Bilića, dobitnika Književne nagrade Albatros za 2019. godinu. Uz ovu knjigu koja je u pripremi, u planu je i druga izdanja Biblioteke Albatros izdati u digitalnom obliku te ih na taj način približiti čitateljima.

Kultura

Raspisan 12. Matičin književni natječaj za kratku priču

U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom.

Objavljeno

on

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisao je književni natječaj za izbor kratke priče pisane kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 1. listopada do 25. prosinca.

– U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom. Kratka priča može sadržavati najviše četiri kartice teksta – poručili su organizatori.

Potrebno je poslati tri istovjetna primjerka i na svakom naznačiti zaporku. Uz rad treba priložiti podatke koji sadrže: ime i prezime autora, adresu, broj telefona, e-adresu i zaporku kojom je označen.

Prosudbeno povjerenstvo odabrat će po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom jeziku. Najbolji radovi i njihovi autori bit će predstavljeni u srijedu, 31. ožujka 2021. godine u 19 sati u prikladnom prostoru u Velikoj Gorici te objavljeni u časopisu Luč i lokalnim glasilima.

Radovi se dostavljaju poštom Matica hrvatska, Ogranak Velika Gorica, Antuna Grahovara 10, 10408 Velika Mlaka (s naznakom za Matičin književni natječaj) ili mailom natjecaj.matica.gorica@gmail.com.

Nastavi čitati

Kultura

Glumica Karmen Sunčana Lovrić vodit će dramski studio za srednjoškolce

Upisi su 21. rujna

Objavljeno

on

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica organizira Dramski strudio za srednjoškolce koji će voditi naša sugrađanka Karmen Sunčana Lovrić, kazališna, filmska i televizijska glumica.

– Pozivamo sve srednjoškolce, ljubitelje pozornica i kazališnih kulisa, željne aplauza i glumačkih uloga da dođu na upise – kažu iz Pučkog otvorenog učilišta i pozivaju zainteresirane da dođu 21. rujna od 18 do 20 sati u Dom kulture Galženica.

Pohađanje Dramskog studija košta 200 kuna mjesečno, trajat će 50 sati dinamikom od dva puta tjedno po dva školska sata.

Nastavi čitati

Kultura

Scena Gorica donosi predstavu ‘Čarobnjakov učenik’, premijera je 26. rujna

Na rasporedu će biti i dan kasnije

Objavljeno

on

Scena Gorica pripremila je novu dječju predstavu za kazališnu sezonu pred nama. Na pozornici će za najmlađe uprizoriti narodnu bajku “Čarobnjakov učenik”, koja na duhovit način govori o važnosti učenja, o marljivosti, ali i o posljedicama neznanja i lijenosti. Premijeru će “Čarobnjakov učenik” imati 26. rujna u 18 sati, a već idući dan ponovno je na rasporedu u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i to u 17 sati.

– Redateljica Ivana Peroš je ovu pomalo arhaičnu bajku mudro osuvremenila, tako da bude zanimljiva našim najmlađim gledateljima. Predstava “Čarobnjakov učenik” namijenjena je djeci vrtićke i mlađe školske dobi, odnosno starijima od tri godine. Prema istome tekstu Disney studio je svojevremeno snimio i animirani film – kazali su iz Scene Gorica.

Bajka govori o čarobnjaku Vilibaldu kod kojeg zanat uči nespretni i pomalo lijeni šegrt, dječak Fricl. Kako čarobnjak uživa da ga se dvori, često zapovijeda komadima pokućstva, posuđu i predmetima da rade po kući, a Fricl, kako ne bi morao obavljati nikakve teške poslove, nastoji se domoći čarobne formule ne bi li i on mogao naređivati. Sve krene po zlu kad čarobnjak otputuje, a stvari potpuno izmaknu kontroli jer Fricl počne čarobirati sam te se nađe u mnogim smiješnim i kaotičnim situacijama. Čarobnjaka Vilibalda igra Vedran Komerički, a šegrta Fricla Danijel Radečić.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno