Poveži se s nama

Politika

Novo lice Gorice dr. Ivan Bekavac govori o aktualnoj situaciji vezanoj uz potrese, otvara pitanje gradske tržnice, te predstavlja planove za razvoj poljoprivrede

Kampanja dr. Ivana Bekavca kreće s jednom važnom gospodarskom granom, a riječ je o poljoprivredi. Kako ističe, potrebna je inventarizacija poljoprivrede Velike Gorice.

Objavljeno

Za sada jedini istaknuti kandidat za gradonačelnika Grada Velike Gorice na predstojećim izborima u svibnju je dr.Ivan Bekavac (MOST). Danas se predstavio slušateljima City radija u prvoj u nizu emisija “Novo lice Gorice”.

Ivan Bekavac je liječnik anesteziolog u Klinici za dječje bolesti Zagreb, ujedno je koordinator MOST-a Zagrebačke županije, posljednjih pet godina politički je aktivan.

-Goričanin sam zadnjih 45 godina, išao ovdje u školu, odrastao i živim tu, i namjeravam tu ostati, te odraditi u Velikoj Gorici i moj drugi dio života.

Kako ističe želio bi živjeti u Gorici kakvom je on zamišlja, a to je Gorica prosperiteta, prilika, budućnosti i boljeg života nego ga danas živimo. Također, vjeruje da će jesen 2021. zabilježiti kao vrijeme nove prilike za ovaj grad, gdje ćemo svi zajedno osjetiti o čemu govori.

Bekavac se osvrnuo i na aktualno stanje vezano uz situaciju s potresom.

-Tražim nastavak redovitih tjednih pregleda ovlaštenih stručnjaka, kao i javnu objavu svih izvješća o stanju i uporabljivosti zgrada i ustanova javne namjene, dok god traje opasnost i ugroza od potresa na području grada Velike Gorice na mrežnoj stranici gorica.hr. Naime svjedočimo svakodnevnim potresima s epicentrima u blizini grada, a sigurnost zgrada javne namjene ne smije biti teretom iskusnog oka djelatnika, korisnika ili posjetitelja, već to treba biti organizirani pristup s minimalnom mogućnošću propusta u pravodobnom prepoznavanju ugroze.

S današnjim danom započelo je drugo obrazovno razdoblje za dio učenika osnovnih i srednjih škola, a u današnjem razgovoru, naglasak je na Osnovnoj školi Eugena Kumičića koja je danas, bez obzira na oprečne izjave oko oštećenja otvorila svoja vrata za učenike razredne nastave.

-Dio izvješća gradske uprave koji se odnosi na sigurnost zgrade Osnovne škole Eugena Kumičića objavljen u srijedu različit je od objave jučer u četvrtak, kad je utvrđeno kako nije ugroza sigurnosti samo u dijelu sportske dvorane iste škole nego i u drugom dijelu zgrade škole. A danas je započeta nastava u dijelu zgrade oštećenom potresom, a nakon provedene sanacije tijekom proteklog vikenda. Stoga je opravdano javno objaviti izvješća kako bi svi zainteresirani pravodobno mogli prepoznati ugrozu i alarmirati gradske službe. – ističe Bekavac.

Kampanja dr. Ivana Bekavca kreće s jednom važnom gospodarskom granom, a riječ je o poljoprivredi. Kako ističe, potrebna je inventarizacija poljoprivrede Velike Gorice.

-Velika Gorica danas ne zna kojom poljoprivrednom proizvodnjom raspolaže, stoga je nužna inventarizacija kako bi se mogle donijeti funkcionalne poljoprivredne politike:

-koliko hektara pojedine poljoprivredne proizvodnje na godišnjoj razini imamo?

-koje tehnološke razine su one?

-koje povrtlarske, voćarske, stočarske i dr. proizvodnje imamo u gradu?

-kakav je doprinos pojedinih poljoprivrednih grana gradskom proračunu?

-koliko stanovništva direktno živi od poljoprivredne proizvodnje?

Na osnovu tih podataka je moguće onda donijeti racionalne odluke kakvu poljoprivredu želimo i kakvu poljoprivrednu politiku želimo provoditi.- pojašnjava Bekavac.

Ovdje se postavlja i pitanje gradske tržnice.

-Gradska tržnica je ključan element provedbe poljoprivredne politike našeg grada iz nekoliko razloga jer je ona prostor okupljanja i gradskog života, poveznica ruralnog i urbanog dijela Velike Gorice, mjesto na kojem se konkretizira suživot poljoprivrede i stanovništva grada, odnosno afirmacija poljoprivrede Turopolja.

Trenutni prostor tržnice onemogućava ostvarenje punog potencijala kojeg gradska tržnica kao element gradskog života zahtijeva. Nova lokacija na kojoj bi se intenzivirao gradski život, ostvarilo povezivanje ruralnog i urbanog prostora te afirmirala poljoprivreda Turopolja ključan je odabir kojeg treba riješiti čim ranije imajući u vidu strateške ciljeve koji bi ta lokacija trebala zadovoljavati. Tržnica nikako nije samo mjesto na kojem se prodaje voće i povrće! – poručuje Bekavac.

Razvoj poljoprivrede Velike Gorice vidi kroz postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva o čemu više možete poslušati OVDJE.

Moja županija

Velika Gorica: Županijski SDP protiv kredita za kupnju kuće

Konferenciju za medije održao i ravnatelj županijskog Zavoda za Hitnu medicinu

Objavljeno

on

SDP Zagrebačke županije ne slaže se s nedavnom odlukom županijske Skupštine kojom je županijski Zavod za Hitnu medicinu sa sjedištem u Velikoj Gorici dobio „zeleno svjetlo“ za kreditno zaduženje za 1,7 milijuna kuna. Namjena je, kako smo i ranije ovoga tjedna objavili, kupnja novog prostora u Velikoj Gorici u koji bi se preselio ured ravnateljstva. Vijećnici SDP-a Mihael Zmajlović i Ozren Robić na čelu sa zamjenicom župana Nadicom Žužak, na konferenciji za medije pred, po njihovom mišljenju, neadekvatnom lokacijom za ured ravnateljstva, izjavili su kako je dizanje kredita u vrijeme pandemije – neprimjereno. – SDP Zagrebačke županije nije protiv ničega što doprinosi poboljšanju hitne medicinske skrbi i uvjetima rada zaposlenika, no pitamo se da li će se ulaganjem u ovako skupu zgradu ostvariti poboljšanje?  – pitala je zamjenica župana Žužak.

Mihael Zmajlović je nadodao kako će osim kredita za kupnju same kuće, trebati platiti i opremanje i uređenje unutrašnjih prostorija. – Tražili smo na zadnjoj sjednici Skupštine skidanje te točke s dnevnog reda, jer smatramo da nije vrijeme za nova ulaganja putem zaduživanja, dok se istovremeno organiziraju humanitarne akcije za potrebe velikogoričke hitne. – zaključio je Zmajlović. Vijećnik Robić je nadodao da je za ovaj projekt bila potrebna kvalitetnija priprema, te da u Velikoj Gorici ima i drugih poslovnih prostora koji bi bili primjereniji svrsi. – Želimo izradu kvalitetnijeg natječaja i da se dobije bolji financijski okvir, prihvatljiviji za porezne obveznike. – kazao je Robić.

Konferenciju za medije održao je i sam ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu, kako bi odgovorio na navode SDP-a. –  Upravo je poboljšanje uvjeta rada djelatnika i uvjeta u kojem borave pacijenti, jedini razlog iseljenja ureda ravnateljstva. To nam je jedina opcija, budući da zgrada nema kapacitet za proširenje. Objavili smo javni natječaj na koji se javio jedan ponuditelj koji je ispunio uvjete natječaja, a nalaz vještaka prihvatilo je i povjerenstvo Grada Velike Gorice. Tražili smo prostor površine 170 do 200 metara kvadratnih metara, a prihvaćena ponuda u kući u Radićevom odvojku na kućnom broju 58 ima unutrašnjost u dobrom stanju i prostorije su u skladu s namjenom i potrebama Zavoda. – istaknuo je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik.

Kredit će biti dostatan za otplatu kuće, dok će u prenamjenu prostorija u kojima je trenutno ravnateljstvo biti potrebno uložiti dodatan novac, a uredit će se dvije ordinacije i prostorija za izolaciju, dok se trenutno sve obavlja u jednoj prostoriji od 14 metara kvadratnih. Preuredit će se i hodnik u adekvatnu čekaonicu i garderobu za zaposlenike.

Podsjetimo, Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije na županijskoj sjednici Skupštine dana je suglasnost da se kreditno zaduži za 1,7 milijuna kuna na 5 godina kod Zagrebačke banke uz fiksnu kamatu od 1,1  posto. Nakon sklapanja Ugovora o kreditu i kupoprodajnog Ugovora te isplate cijene, Zavod bi svoj ured ravnateljstva trebao preseliti do 01. ožujka 2021. godine.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Velika Gorica ulazi u 2021. s proračunom teškim preko pola milijarde kuna

Zadnja ovogodišnja sjednica obilježena inicijativom ujedinjene oporbe kojom je tražila ostavke vladajućih.

Objavljeno

on

vijece replika

Nastavi čitati

Politika

Aktualac: Vijećnike i dalje brine ZET

– Kako sada stvari stoje, cijena prijevoza će se ipak povećati. Kolika će ona biti, uz naša nastojanja da povećanja budu minimalna, vidjet ćemo po završetku pregovora. – rekao je Ervin Kolarec.

Objavljeno

on

Aktualni sat 24. sjednice Gradskog vijeća započeo je pitanjem vijećnice Katarine Šeravić Lovrak o načinu na koji će Grad pomoći roditeljima čija djeca pohađaju goričke vrtiće a morala su u samoizolaciju. – Korigirali smo cijene vrtića i u proljeće, odnosno roditelji su plaćali pola iznosa cijene vrtića ili gotovo ništa. U tijeku je izrada “Covid mjera” za 2021. godinu u koju će ući i status roditelja čija djeca nisu mogla zbog samoizolacije ići određeni period u dječji vrtić, a detalji će biti poznati kroz koji tjedan. – najavio je zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Vijećnik Marijo Zdelar ponovo je povukao pitanje javnog prijevoza na području Velike Gorice. -Podsjećam vas kako je SDP još 2017. godine predlagao izradu Studije javnog gradskog prijevoza s ciljem dugoročnog rješavanja problema na području našeg grada. Zanima me da li je analiza naručena, koji su rezultati  i koja je cijena izrade? – Važnost zadovoljstva naših sugrađana javnim gradskim prijevozom je naš prioritet. – naglasio je Ervin Kolarec, vršitelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice. – Želimo da naši sugrađani imaju istu cijenu prijevozničke karte, a u proračunu smo osigurali značajna sredstva za sljedeću godinu po pitanju javnog prijevoza. U tijeku su pregovori sa ZET-om koji je dugogodišnji koncesionar na našem području, no kako sada stvari stoje, cijena prijevoza će se ipak povećati. Kolika će ona biti, uz naša nastojanja da povećanja budu minimalna, vidjet ćemo po završetku pregovora. – naglasio je Kolarec, te dodao kao će do kraja ove godine biti raspisan Javni poziv za spomenutu studiju gdje će biti definirane smjernice za buduće razdoblje kao i mogućnost promjene prijevoznika, a koja za sebe veže i mogućnost izmještanja ZET-ove garaže. No, prvi korak je dogovor sa gradonačelnikom Zagreba i sa ZET-om.Infrastrukturu za predškolce željno iščekuju u Maloj Buni, a prema riječima vijećnika Josipa Jerlekovića kojeg je zanimao proces izgradnje, novi dječji vrtić je od vitalne važnosti za ovaj ruralni dio Grada Velike Gorice. – Projekt izgradnje dječjeg vrtića u Maloj Buni vrijedan je 3,4 milijuna kuna a radovi kreću sljedeći tjedan. 110 kvadratnih metara ovog vrtića koristit će djeca iz Male Bune, Kozjače i Šiljakovine i drugih okolnih naselja te će uvelike podići standard života na tom području. Planirani završetak radova je do početka iduće upisne godine. – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Jerleković je zatražio i odgovor na pitanje oko izgradnje ceste koja spaja Veliku Goricu i Kravarsko. Riječ je naime o cesti Kozjača-Novo Brdo. – Razgovarali smo sa Županijskom upravom za ceste jer je dio te prometnice pod ingerencijom Zagrebačke županije, točnije 1,5 kilometara, a 500-tinjak metara je u nadležnosti Grada Velike Gorice, te mogu najaviti kako će ova cesta ići u rekonstrukciju u proljeće 2021. godine. – kazao je Kolarec. Vijećnik Bekić nadovezao se na izgradnju prometnica, a zanimalo ga je u kojoj je fazi izgradnja Tomaševićeve ulice. – Dobili smo peticiju potpisanu od strane 400-tinjak sugrađana koji žive ili su vezani uz ulicu Stjepana Tomaševića, i mogu najaviti kao njena rekonstrukcija ulazi u Program održavanja nerazvrstanih cesta prometne infrastrukture. To znači da će ova ulica dobiti novi kolnik i pješačke staze, parkiralište, sustav oborinske odvodnje te novu javnu rasvjetu. Glavni projekta je gotov a odnosi se na dužinu od 220 metara od Svačićeve do dječjeg vrtića. Nakon ishođenja svih dozvola, radovi bi trebali krenuti na proljeće. Nikad veća sredstva nisu bila osigurana u našem proračunu za održavanje cesta, kao u Prijedlogu proračuna za 2021. godinu. – rekao je vršitelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec. Osim toga, iduće godine kreće i rekonstrukcija ulice Podložnica u dužini 220 metara, te prva faza rekonstrukcije ulice Petra Zrinskog koja će na svojih 700-tinjak metara dobiti oborinsku kanalizaciju. Gradit će se i ulica Matije Gupca dužine oko 300 metara, a završit će se i ulica Antuna Kačića Miošića te prometnica F2 u Poslovnoj zoni. Rekonstrukciju nagodinu očekuje i Odranska ulica, Školska i dio Stepanske ulice u Donjoj Lomnici, te ulica Vjekoslava Majera u centru grada. Vijećnik Željko Stanilović povukao je pitanje o ulici Gajec u Okuju koja još uvijek čeka asfalt na svojih 600 metara dužine, a prema riječima Ervina Kolarca, Gajec će u punom profilu biti asfaltiran sljedeće godine. Opetovano pitanje vijećnika Damira Šimunića na nekoliko proteklih sjednica je most u Čičkoj Poljani, a i na ovom Aktualnom satu je pitao zašto ta investicija nije obuhvaćena proračunskim sredstvima za 2021. godinu. Dubravko Katulić, pročelnik za komunalne djelatnosti i promet objasnio je kao je idejni projekt završen, realizacija kreće iduće godine a obuhvaća rekonstrukciju kojom će se zadržati prvobitni vizual.

 

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno