Poveži se s nama

Gospodarstvo

Novi život betonske nemani: Raj za grafitere i svadbene fotke postaje – tvornica!

Desetljećima napuštena građevina u Ulici Fausta Vrančića dobiva novu namjenu. Kupac zemljišta je tvrtka Modepack, koja se bavi proizvodnjom reciklirane ambalaže. Cijeli dio grada dobit će neusporedivo ljepšu vizuru, otvorit će se nova radna mjesta…

Objavljeno

Ne tako davno dio grada koji počinje tamo nakon Galženice, a završava prije željezničke pruge, mogao se smatrati – periferijom. Je, bila je tu jedna od najvećih osnovnih škola u državi, cijela naselja, generacije Goričana tu su odrastale, ali sve je djelovalo nekako uspavano, kao kvart u koji rijetko zalaze oni koji ondje ne stanuju.

A onda je niže po Kolodvorskoj, u srcu dijela grada o kojem je riječ, niknuo ogromni Konzum. I sve je odmah nekako živnulo. Preko ceste je ubrzo izgrađen Vulkalov centar, pa autopraonica, jedan hotel, drugi, vrtić… U samo nekoliko godina cijeli je taj dio Gorice doslovno procvjetao, grad se proširio u svakom smislu, došla je i nova prometnica, počele se graditi moderne zgrade…

I valjda jedino što je ostalo po starome danas je jedna masivna nakupina betona, građevina za koju valjda svi Goričani znaju, ali nitko ne zna zašto je takva, zapuštena i napuštena, koja je (bila) njezina svrha i zašto se nešto po tom pitanju ne učini. Pretvorilo se to mjesto u pravi raj za grafitere, koji su se tu neometano mogli izražavati, a njihova umjetnost je u kombinaciji sa zubom vremena i masom betona stvarala ambijent koji je brojnim goričkim mladencima poslužio kao kulisa za “cool” svadbene fotografije. Nasred livade, zaboravljeno i naizgled odbačeno mjesto, nekako šarmantno u toj zapuštenosti…

Međutim, i tome dolazi kraj! Ovaj će prostor, koji se prostire na više od 30.000 kvadrata, konačno dobiti svoju konkretnu namjenu. Ubrzo će se na mjestu napuštene i oronule građevine izgraditi moderan objekt s gospodarskom namjenom, kojeg će okruživati uređeni i dotjerani zeleni pojas.

Kako smo uspjeli doznati, zemljište je već kupljeno, a nakon malo “kopanja” došli smo i do odgovora na pitanje tko je novi vlasnik. Tvrtka se zove Modepack, trenutačno je locirana u Zagrebu (Odri), a u projekt preseljenja u Veliku Goricu, u novi pogon, zagrizli su vrlo ozbiljno.

– Možemo potvrditi da smo kupili zemljište i građevinu o kojoj je riječ – uljudno su iz tvrtke odgovorili na upit, ispričavajući se što u ovom trenutku javnosti ne mogu iznijeti nešto više podataka.

– U ovom trenutku možemo reći da ćemo preurediti i u funkciju dovesti građevinu i okolni prostor, a u realizaciju ćemo krenuti čim bude moguće. S više informacija izaći ćemo u sljedećih mjesec dana, nakon što cijela dokumentacija bude završena. Također, nakon preseljenja u planu su i nova zapošljavanja – dodali su iz tvrtke.

Bespuća interneta kažu da se Modepack bavi proizvodnjom visoko kvalitetne ambalaže svih vrsta s e-Commerce primjenom, da više od 90 posto proizvodnje ide u izvoz, ali i da se baziraju na recikliranim materijalima i vode veliku brigu o okoliša. Što je dobar dodatak tome da će se otvoriti radna mjesta, da će cijeli dio grada biti ljepši i funkcionalniji…

To pogotovo vrijedi nakon što su se pojavile informacije kako je kupljeno i zemljište odmah pokraj ovoga, na koje će doći zasad nepoznata tvrtka. Neslužbeni izvori kažu da će se između ta dva zemljišta raditi i nova prometnica, koja bi se nastavljala na već pripremljeni priključak nedaleko novog centra Hrvatske pošte, okruživali bi je drvoredi i biciklistička staza, dok je u sljedećoj fazi u planu i izgradnja stambene zgrade na dijelu livade bližem postojećoj cesti.

Ukratko, dosad neiskorišteni dio grada dobit će konkretnu funkciju i puno ljepšu vizuru. Čekamo nove vijesti…

Gospodarstvo

Za VG Poduzetnički inkubator Grad Velika Gorica dobio više od 21 milijun kuna

Ugovor je uručila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak

Objavljeno

on

Četiri ugovora iz mehanizma teritorijalnih ulaganja, vrijedna 47 milijuna kuna, potpisali su danas u Velikoj Gorici ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak te predstavnici gradova i općina na području Zagrebačke županije, gdje će ministarstvo sufinancirati projekte. Među izabranim projektima je i VG Poduzetnički inkubator vrijedan 26 milijuna kuna, koji će se sufinancirati sredstvima iz EU fondova u vrijednosti 21,2 milijuna kuna.

Inkubator će za početak imati mjesta za 30 poduzetnika, a u njemu će oni dobiti i stručnu pomoć gradskog Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU te Velikogoričke razvojne agencije.

– Nadamo se da ćemo za koju godinu već moći reći da smo neke nove Rimce i uspješne poduzetnike upravo iz ovog inkubatora stvorili u Velikoj Gorici – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar i dodao kako je samo za vrijeme od kada je on na čelu grada uz pomoć ministarstva dosad osigurano oko 30 milijuna kuna za različite projekte, od muzejskog depoa do pješačke i biciklističke staze prema Starom Čiču i Vukovini te rasvjete biciklističke staze prema Zagrebu.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 – Poduzetnički inkubator zasigurno će pridonijeti razvoju poduzetništva na području grada Velike Gorice. On sa sobom nosi mogućnost za razvoj novih malih, inovativnih poduzetnika, posebno onih u području ICT i industrije, koristeći nove moderne tehnologije. Europskim sredstvima koristimo priliku za implementaciju i razvoj različitih projekata koji doprinose ravnomjeranom regionalnom razvoju – kazala je ministrica Nataša Tramišak.

– Drago mi je da su naši projekti prepoznati i nadam se da će tako biti i u budućnosti. Velika Gorica je jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj te samim time teže participira na EU fondove, ali Ministarstvo pokazuje da kvalitetan projekt uvijek dođe do izražaja – zaključio je Ačkar.

Osim sufinanciranja VG Poduzetničkog inkubatora, ministrica Tramišak ugovore je uručila i Općini Marija Gorica za projekt izgradnje biciklističke staze, Općini Pušća za biciklističku stazu uz potpok Lužnicu te Općini Brdovec za ‘Rail-Ride’, projekt izgradnje biciklističke staze uz željezničku prugu. Ukupna vrijednost projekata je 47 milijuna kuna, od čega je 38.180.000 kuna sredstava EU.

– Sigurno će to doprinijeti razvoju poduzetništva na prostoru grada Velike Gorice, ali i biciklističkih staza na prostoru tri općine koje su potpisale ugovor. Suradnja Zagrebačke županije s Ministarstvom je izuzetno dobra. Dosad su potpisan projekti vrijedni preko 4 milijarde kuna. Siguran sam da će i u idućem vremenu, posebno kroz program oporavka, ali i kroz nove financijske omotnice, Zagrebačka županija zajedno sa svojim općinama i gradovima prijaviti značajan broj projekata, a veliki dio toga i realizirati – kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Grad objavio listu poduzetnika koji su ostvarili pravo na COVID potporu

85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je rezultate javnog poziva za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu. Sredstva su osigurana iz proračuna, a Grad će ih uplatiti na žiro račun korisnika potpore nakon potpisivanja ugovora. Ukupno 85 poduzetnika ostvarilo je od tri do 15 tisuća kuna potpore. Ukupna vrijednost dodijeljenih potpora iznosi 813 tisuća kuna, a popis korisnika potpore dostupan je OVDJE.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poduzetnički inkubator dobio više od 21 milijun kuna iz fondova EU, gradnja počinje ove godine

Osim ureda za poduzetnike, imat će i tri opremljena laboratorija s opremom za razvoj umjetne inteligencije i gaming industriju, a predviđen je i prostor za freelancere te multifunkcionalna dvorana za edukacije i prezentacije

Objavljeno

on

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je Odluku o financiranju projekta – VG Poduzetnički inkubator kojom se Gradu Velikoj Gorici dodjeljuju bespovratna financijska EU sredstva u iznosu od 21.250.000 kuna, odnogno 81 posto vrijednosti prijekta, za izgradnju i opremanje poduzetničkog inkubatora.
– Uz poduzetnički inkubator, pokrenuli smo i Start-up inkubator namijenjen poduzetnicima početnicima. Veseli me da su prvi korisnici su već ušli u njegove prostore – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
Izgradnja inkubatora započet će ove godine, a radi se o modernom prostoru namijenjenom mladim tvrtkama. Prostirat će se na 2.000 četvornih metara.
– To će biti moderno uređen prostor, po svim standardima koje imaju prostori u Europi i Americi koji su nam bili uzor. Osim ureda za poduzetnike, bit će osigurana i tri opremljena laboratorija s opremom za razvoj umjetne inteligencije i gaming industriju. Uz to će imati i popratne prostorije poput čajne kuhinje, prostoriju za druženje, a na jednoj etaži bit će potpuno opremljen prostor za co-working namijenjen freelancerima te multifunkcionalna dvorana u kojoj će se moći održavati edukacije i prezentacije – objasnio je Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije.

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno