Poveži se s nama

Gospodarstvo

Novi električni bicikl pratit će otkucaje srca i pomagati vozačima kad su umorni

Objavljeno

Na javnoj tribini ‘Nove tehnologije Rimac superbrzih električnih automobila’ Goričanima je predstavljen električni bicikl Greyp G12S. Ovo jedinstveno prijevozno sredstvo zapravo je hibrid motora i bicikla, a brzinu od 70 kilometara na sat postiže za sedam sekundi. S jednim punjenjem ovaj bicikl može prijeći do 120 kilometara, a cijena mu je 10.000 eura.

 

“Nastojali smo spojiti najbolje iz oba svijeta, biciklizma i motociklizma. Funkcionira tako da ga možete koristiti kao običan bicikl, možete asistirati elektromotru ili ga voziti kao motor. Prodali smo ih već policiji u Monaku, koristi ih i policija iz Kolumbije, vojska iz Abu Dhabija i slično”, objasnio je Dominik Vrbanac iz tvrtke Greyp Bikes, sestrinske tvrtke Rimac automobila.

Bicikl

Greyp Bikes trenutno radi na novim modelima bicikala, a jedna od mogućnosti bit će i senzor koji prati otkucaje srca i tako bicikl ‘procjenjuje’ koliko vozaču treba asistirati motorom.

 

“Htjeli smo iz prve ruke čuti što je najbolje, najnovije kod nas, ono što je tehnološka budućnost. To naši studenti trebaju čuti, a da bi održavali takva vozila, nužno je da znaju kako to radi. U ovom slučaju saznat će kako održavati električna vozika”, rekao je Dinko Mikulić, voditelj studija Održavanje motornih vozila i logistike na Veleučilištu Velika Gorica.

Električni bicikl

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno