Poveži se s nama

Sport

NOGOMETNI VREMEPLOV: Rajko Paviša – Legenda turopoljskog nogometa

Objavljeno

Rajko Paviša ponajbolji nogometaš svih vremena što se Novog Čiča tiče (Dubravko Hrkovac je bio prvoligaški igrač ali neki kažu da je to kvalitetom mogao biti i Rajko) nekim čudom nije uvršten u knjigu “Legende turopoljskog nogometa” (ovime se autoru ništa ne zamjera), nisu ga zanimali jači klubovi iz Zagreba jer je više volio velikogorički Radnik a mnogi će još reći da se nikad nije znao i želio “laktariti” gurajući se u prvi plan.

Rajko Paviša danas.

Rajko Paviša danas.

Listajući arhivu pronašli smo feljton Tursporta iz siječnja 1997. godine gdje je ipak zasluženo proglašen legendom turopoljskog nogometa pa i od strane autora spomenute knjige.

 

Rajko Paviša je kao vrlo mlad igrao u društvu takvih velikogoričkih majstora kao što su bili Stjepan Mesarić Čapa, Željko Plepelić Beli, Ivan Graber Bojs, Stjepan Kovačić, Mirko Babić, Ranko Dobrić, Silvio Kranjac, Vlado Črnjak (kasnije je napravio lijepu karijeru u Austriji i ostao tamo živjeti do preranog odlaska s ovog, ponekad nepravednog svijeta), Jura Mirenić, Ivica Mikulčić i mnogi, mnogi drugi.

Nk Radnik u jesen 1974. godine

Nk Radnik u jesen 1974. godine

Feljton iz siječnja 1997. godine najbolje će oslikati barem dio karijere nogometaša Rajka Paviše koji je rođen i živi u Novom Čiču. Danas dođe pogledati utakmice Gorice a drugih konkretnijih poveznica s nogometom nema. A da je živuća nogometna legenda našeg velikogoričkog podneblja, svakako jest! Posvjedočiti će to i prijepis spomenutog feljtona autora Davora Štubana i Mate Paviše.

Nk Radnik u proljeće 1976. godine

Nk Radnik u proljeće 1976. godine

LEGENDE TUROPOLJSKOG NOGOMETA-SIJEČANJ 1997.
Nogometni ovisnici iz Novog Čiča ovih dana razglabaju isključivo o učinku Dinamo Hidrela, ostavci trenera Koškovića i o mogućem nasljedniku. U stanju su zapostaviti i šarmantnu susjedu, pa u jednoj od lokalnih kavana do jutra razglabati o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. U takvim čakulama se ime Rajka Paviše, ponajvećeg novočičkog igrača svih vremena, najčešće spominje (Hrkovac, pred kojim je tada bilo još mnogo utakmica, mu je puhao za vrat, dok je Rajko objesio kopačke o klin). Tko je Rajko Paviša?

 

Pitanje na koje tek iznimno neupućeni neće znati odgovor. Uz tople radijatore i kuhano vino berba 1996. u ugodnom zimskom ambijentu Stare puške vrijeme je za – legendu, a Rajko pripovijeda: “Rođen sam 11. svibnja 1957. godine. Loza Paviša poznata je po nogometašima, pa je logično da sam i ja loptu počeo napikavati čim sam prohodao. Prve sam utakmice odigrao kao pionir Radnika na starom igralištu pokraj kuglane” – kazao je Rajko.

Nk Radnik 1977. godine

Nk Radnik 1977. godine

Trener Viktor Jaki-Majstor odmah je prepoznao – majstora lopte. U to vrijeme na cijeni su bili igrači znalci, oni koji misle za vrijeme igre i koji mogu igru u trenu prebaciti na drugu stranu i odigrati precizan pas dug i četrdesetak metara. Rajko je bio upravo takav. Veznjak čije lopte imaju oči i koji s loptom može sve. Ili gotovo sve. Nije čudno što je takav kalibar nerijetko pozivan da igra za razne selekcije Zagrebačkog nogometnog saveza.

 

“Pamtim predigru utakmici Zagreb-Zvezda; u Kranjčevićevoj je ulici pred 15-tak tisuća gledatelja moje ime zapelo za oko mnogima jer sam odigrao maestralno-kazali su nazočni. No, nisam imao “tatu” koji bi me malo pogurao i nisam završio u nekom od prvoligaša. Sa sedamnaest sam godina debitirao u Radniku kao senior”

Nk Radnik 1978. godine

Nk Radnik 1978. godine

Izboriti se za momčad nije bilo lako jer Mesarić, Željko Plepelić, Graber, braća Mirenić, Silvio Kranjac, Babić, Filipančić, Radočaj, Dobrić, Mikulčić, Črnjak…u to su su vrijeme bili poznati španeri za koje se čulo i daleko van Velike Gorice. Povjerenje Rajku ukazao je tada Josip Gucmirtl kao i kasnije Ilijas Pašić, legende zagrebačkog Dinama, te Marko Krznarić.

 

“S Radnikom sam osvojio Kup ZNS-a a nakon toga u karijeri igrao sam još za Udarnik i Dinamo Hidrel. Udarnik također pamtim po uspjesima jer smo bili prvaci Zagrebačke zone uz suigrače Radočaja, Đumliju, Jančića, MIhalića, Barbarića, Kutena..” – prisjetio se Rajko.

Nk radnik 1980. godine

Nk radnik 1980. godine

Novočički Dinamo bilježi najsvijetlije trenutke u povijesti u vrijeme kada na poziv upravo Rajka u Čiče dolaze Mesarić Čapa, Plepelić Beli, Kruno Zaloker, braća Čužić, Deraković…

Uz domaće majstore Petrinu, Svekrića, Đurašića, Milanščaka, Rajkovog brata Marijana, bratiće Ivana Pavišu i Branka Pavišu Dinamo u tri godine ide isključivo gore. Uvijek prvi, nedodirljiv!

Nk Radnik na turniru Kutija Šibica, 1980. godine

Nk Radnik na turniru Kutija Šibica, 1980. godine

“Za tri godine iz općinskog razreda ušli smo u tadašnju Regiju. O kvaliteti lige zorno govore imena suparnika – Samobor, Moslavina iz Kutine, Zagorec Krapina, Vrbovec, Ponikve, Udarnik…” ne bez sjete prisjetio se minulih dana Rajko Paviša. Pred kraj igračke karijere igrao je i za veterane zagrebačke Plinare u društvu Šetke, Vulelije, Kneževića, Mesarića, Panjkreta.

 

Kasnije nakon dvije godine opet se vratio U Dinamo Hidrel i sa 36 na leđima osvaja još jedno prvo mjesto za status zagrebačkog prvoligaša. Uspješno se kasnije bavio i trenerskim poslom. Moglo bi se još mnogo toga elaborirati o Rajku Paviši ali i ovo je dovoljno da se može proglasiti živućom nogometnom legendom turopoljskog nogometa.

Kultura

FOTO Mažoretkinje PK Barbara vratile se s medaljama iz Moskve

Objavljeno

on

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Mažoretkinje Plesnog kluba Barbara (Veliko Polje/Velika Mlaka) vratile su se danas iz Moskve gdje su sudjelovale na 10. Grand Prixu u sklopu trodnevne manifestacije Festival AVANGARD Open (15.-17. studenog 2019.). Osim mažoretkinja PK Barbara iz Hrvatskog udruženja timova (HUMT) sudjelovale su još Triljske mažoretkinje (Trilj) i Petra Rakovac (PU Ritmokracija, Brdovec). U natjecateljskom dijelu Grand Prixa natjecalo se 28 timova iz Češke, Hrvatske, Kazahstana, Poljske i Rusije, izvedeno je ukupno 217 koreografija.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Predstavnice Hrvatske bile su vrlo uspješne u seniorskoj odnosno juniorskoj konkurenciji, osvojile su ukupno 10 medalja: 7 zlatnih, 2 srebrne i 1 brončanu. Mažoretkinje PK Barbara (2 zlata i 1 srebro) su u glavnom gradu Rusije osvojile dvije zlatne i jednu brončanu medalju. Najbolje su bile u konkurenciji seniorki u kategorijama ‘velika formacija štap – moderni’ i ‘štap classic’, a juniorka Ema Ružić osvojila je drugo mjesto u kategoriji ‘solo štap’.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Petra Rakovec (2 zlata i 1 bronca) je bila najbolja u kategorijama ‘solo 2 štapa’ i ‘zastavi’ te treća u ‘solo štap’. Triljske mažoretkinje su bile najbolje u seniorskoj konkurenciji u kategoriji ‘mini formacija štap’ i druge u ‘duo-trio štap’, dok su juniorke bile zlatne u kategorijama ‘mini formacija štap’ i ‘duo-tri štap’.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Osim dva natjecateljska dana Grand Prixa sudionici Festivala su imali u programu i tri Master Classa (seminari o twirlingu i mažoret plesu). Seminare su vodili priznati plesni eksperti: Monika Bergerova (Češka), Jean Michel Ruelle (Francuska) i Yonatan Orlov (Kanada).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Sport

10. Savjetovanje o sportu

Objavljeno

on

ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA VELIKE GORICE ORGANIZIRALA JE 15./16. STUDENOG U TERMAMA JEZERČICA IZNIMNO ZANIMLJIVO SAVJETOVANJE

Savjetovanje je otvorio predsjednik Zajednice Goran Kovačić pozdravivši sve dionike. Među njima bili su Siniša Krajač, zamjenik glavnog tajnika HOO-a za lokalni šport; Fadila Gracin i Branko Radičević, viši stručni savjetnici Središnjeg državnog ureda za šport; Mirela Katalenac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije; Mario Makarun, glavni tajnik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije; Darko Ćopić i Neven Topolnjak, savjetnik za šport i pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Grada Velike Gorice; Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za investicije, poduzetništvo i EU Fondove Grada Velike Gorice, Ivica Barukčić, ravnatelj Ustanove za upravljanje športsko-rekreacijskim centrom Velika Gorica, te Dalibor Meić, član IO Nogometnog saveza Velika Gorica i predsjednik Komisije nogometnih sudaca Zagrebačke županije. Savjetovanje nisu propustili Damir Kužir, tajnik i Josip Sever, član Izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave, a koji su dan ranije sa velikogoričkim športskim prijateljima bili i na savjetovanju HOO-a u Kninu.

Teško je  izdvojiti nešto od tematskih cjelina Savjetovanja, jer je sve odista bilo na visokoj razini promišljanja i prezentacije, sve jednako važno. Uvodno je Domagoj Zajec, trener i predsjednik Plivačkog kluba Gorica govorio o počecima, perspektivama i dugoročnim planovima njegovog kluba, da bi Igor Matić progovorio o ‘Borilačkom športu u Velikoj Gorici, uspješnost kroz žensku populaciju’. Tajana Obradović, dopredsjednica Maraton kluba Velika Gorica,  a kojoj su uvod dali predsjednik i tajnik kluba Darko Batković i Bruno Škrinjarić, pokušala je dati odgovor na pitanje ‘Je li Velika Gorica spremna i sposobna organizirati zaista veliku i međunarodnu športsku priredbu?’.

‘Natječaji Središnjeg državnog ureda za šport’, bila je tema predavanja koje su održali Fadila Gracin i Branko Radičević, viši stručni savjetnici SDUŠ-a. Upozorili su na kriterije, uvjete, pravila i rokove nekoliko natječaja gdje športske udruge mogu participirati, te načelno pristali da održe dodatnu Radionicu na zadanu temu za sve članice Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice u što skorijem terminu. Rokovi za dostavu su vrlo rani, najkasniji do kraja veljače 2020.godine. Tema ‘Strategija razvoja športa Grada Velike Gorice 2020.-2025.’ tek je uvodno otvorena, a o njoj su govorili predsjednik i dopredsjednik Zajednice Goran Kovačić i Darko Blažinčić. Kako se čelnici Grada, uslijed obaveza, nisu pojavili na savjetovanju, zasigurno će o toj temi biti riječi već do kraja godine.

Mirela Katalenac, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport, naglasila je kvalitetnu suradnju sa Zajednicom športskih udruga grada Velike Gorice, te konstatirala da će, a temeljem dosad obavljenih i razgovora i dogovora, u razdoblju od 6 mjeseci krenuti u realizaciju poboljšanja uvjeta u Srednjoškolskoj športskoj dvorani, te da će se dodatno angažirati oko smanjenja cijena korištenja iste. Mario Makarun, glavni tajnik ZŠUIS Zagrebačke županije, istaknuo je da županijski proračun za šport raste, da se sjajna suradnja sa velikogoričkom Zajednicom nastavlja i da uzajamna skrb za šport i športaše na bilo kojoj razini mora biti osnovna zadaća svih športskih djelatnika.

Iznimno su zanimljive bile i tematske cjeline ‘Kvadrati parketa i travnjaka; kako dodatno poboljšati uvjete za rad’, i ‘Ponašanje roditelja, trenera i dionika u športu’, a koje je održala Ivana Cesarec, predsjednica Nogometnog kluba Dinamo Hidrel, inače profesorica engleskog jezika. Na obje teme diskusije, planovi i ciljevi biti će nastavljeni na nastavku Savjetovanja u prosincu 2019.godine.

Drugog se dana govorilo o ‘Članstvu u Zajednici športskih udruga grada Velike Gorice’, a konstatirano je da treba omogućiti udrugama koje su na ‘listi probnog roka’ da se pridruže u punopravno članstvo, iako one i danas kao pridružene ili privremene koriste besplatno Gradsku športsku dvoranu, obavljaju liječničke preglede u Športskoj ambulanti besplatno, te je njihovim članovima omogućen popust na velikogoričkom Veleučilištu.  ‘Stručno-pedagoški uvjeti u amaterskom nogomet’ bili su tema u kojoj je riječ uzeo i Dalibor Meić, predstavnik Nogometnog saveza Velika Gorica, istaknuvši da je moguće da savez pomogne kod osiguravanja i boljeg zapošljavanja trenera u amaterskim klubovima.  Na kraju drugog dana doneseni su zaključci koji će biti dostavljeni svim dionicima savjetovanja, ali je istaknuta i potreba da se nastavak održi što skorije, već do kraja 2019.godine, a po održanoj Radionici koju će Zajednica organizirati u suradnji sa Središnjim državnim uredom za šport. Još jedno iznimno uspješno i temama bogato Savjetovanje je iza velikogoričkih športskih djelatnika.

Izvor: ZŠU GVG

 

Nastavi čitati

Sport

Dalić pojačao Bišćana: Protiv Češke u Gorici igra i sjajni Josip Brekalo!

U ponedjeljak u 18 sati počinje utakmica između mladih reprezentacija Hrvatske i Češke, važan kvalifikacijski ogled kojem je domaćin Velika Gorica. Igrači i izbornik Igor Bišćan nadaju se lijepo popunjenim tribinama i velikoj podršci domaće publike…

Objavljeno

on

Vrijeme se konačno smirilo, odahnuli su i ljudi zaduženi za pripremu travnjaka na velikogoričkom stadionu, jer obilne i dosadne kiše opasno su prijetile da U-21 reprezentacije Hrvatske i Češke dočeka natopljen teren. To se ipak neće dogoditi, sunčana i topla nedjelja, pa onda i isti takav ponedjeljak, popravit će stanje po tom pitanju. I naši će mladi nogometaši imati sve uvjete da odigraju pravu utakmicu, da lopta ide onako kako oni to žele, po mogućnosti prema mreži gostiju iz Češke…

Kako bi se teren sačuvao za utakmicu, čak je i posljednji trening momčadi koju vodi Igor Bišćan prebačen u Kranjčevićevu, uz uvjerenje da se na velikogoričkom travnjaku ovi dečki ionako osjećaju kao doma. I da im taj jedan trening na terenu na kojem će se igrati neće previše nedostajati. U taboru “mini Vatrenih”, uostalom, vlada veliki optimizam, svi su naoružani neophodnih samopouzdanjem, koliko god Česima ide zasluženi respekt. Bit će ovo našim protivnicima prva gostujuća utakmica u kvalifikacijama za Euro, dosad su kao domaćini pobjeđivali Litvu i San Marino, a remizirali s Grčkom i Škotskom. Vrijeme je, složit ćemo se, za prvi poraz.

A da bi se to dogodilo, da bi Hrvatska uzela nove bodove, povezala i treću pobjedu nakon San Marine i Litve u gostima, Hrvatska će morati biti na visokoj razini. Pomoći će tome i priključivanje Josipa Brekala mladima, jer nakon odrađenog posla na Rujevici izbornik Zlatko Dalić poslao je napadača Wolfsburga kolegi Bišćanu, što automatski znači i da će Brekalo biti u početnih 11. Protiv Slovaka na Rujevici ušao je u nastavku, promijenio ritam igre, donio impuls koji je odveo do preokreta, a u svemu tome se nije potrošio baš toliko da ne bi mogao pomoći i mladima.

Početna postava Hrvatske tako bi mogla biti Šemper – Šutalo, Kalaica, Gvardiol, Bradarić – Moro, Lepinjica, Ivanušec – Ćuže, Musa, Brekalo, što govori da će se itekako imati koga vidjeti. Riječ je o igračima koji će vrlo brzo imati važne uloge i u A reprezentaciji, barem dobar dio njih, možda se ovdje negdje kriju i nasljednici današnjih zvijezda, Modrića, Perišić, Rakitića, Vide, Lovrena…

I svima njima, ostat će zabilježeno, dom je u ovoj fazi reprezentativne karijere upravo Velika Gorica. Posebno lijepo bilo bi da dečki pamte i pune tribine, dobru atmosferu, no u to valjda ne treba ni sumnjati.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno