Poveži se s nama

Vijesti

Nogometne teme i Peri deri

U nogometnom Novom Čiču stvarno nikad nije dosadno, ima tu i luckastih ideja

Objavljeno

U Novom Čiču posluje lokal gdje je tema broj jedan najčešće sport, posebno nogomet. Usred ljeta dok amateri miruju, u tekućem tjednu najviše se prepričavaju događanja na subotnjoj prvoligaškoj utakmici između Gorice i Intera iz Zaprešića. Mora se odmah istaknuti da iz Čičkog kraja na velikogorički stadion pohodi znatan broj kibica i zanimljivo je slušati impresije nakon starta HNK Gorice u novu prvoligašku sezonu. Značajke komentara, naprimjer školskog kolege Ivana Grgara i supruge Fadile, Neđe i sinova Nikole i Antonija Bube, Parage s Kvarnera koji voli NK Orijent, rokera Žaca iz Čičke Poljane i frenda mu Drage Geca, gospodina rukometnog Mesića iz Brezovačke, Age Einsteina iz Jagodnog, trenera Nine Matkovića, djelatnika Hidrela i sveprisutnog Vugre, Darka ribiča i drugih su zadovoljavajuća igra velikogoričke momčadi ali spominje se i žal za izgubljena dva boda jer prilika za pobjedu je bilo podosta. Spominje se i solidna posjeta, jer Inter nije atraktivan kao recimo velika četvorka Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek, a opet se na zapadnoj tribini sjatilo možda i blizu dvije tisuće nogometnih duša. Pridonijela je tome i prekrasna ljetna večer a reflektori su uvijek primamljivi za poseban štimung.

Pala je i jedna tema koja na prvi pogled nema veze s nogometom ali možda ipak i ima. Netko se dotaknuo muzike s razglasa prije utakmice, na poluvremenu i kraju. Ponekom bi bilo drago čuti i nešto s repertoara turopoljskog melosa. Roker Žac se oduševio prijedlogom da se ponekad, možda za primjer, pusti i grupa Peri deri i njihova verzija ‘Turopoljac travu kosi’ ili ‘Turopolje moje drago’ i drugo. Kaže Žac, ima tu nogometnog ritma, vedrine, zezancije, samodopadnosti, optimizma..Zašto onda ne? Složio se i naš domicilni trener Nino Matković.

– Nema u tom prijedlogu ništa lošeg. Sjećam se dok je Polet iz Buševca igrao u 3. HNL, bio sam pomoćnik Damiru Petraviću. Igrali smo tada u ligi s Istrom, Rovinjem, Porečom, Labinom, Mošćeničkom Dragom, Orijentom s Krimeje u Rijeci..Puštale su se tamo samo pjesme iz tog podneblja, čemu onda da se mi sramimo svojeg? Uz modernu glazbu koja se pušta, dobro bi možda došla i pokoja u stilu Peri deri – mišljenja je Nino.

Pa ajmo onda malo tako i s razglasa, pa i na terenu nek peru i deru, sve za nova tri boda.

Galerija fotografija

Vijesti

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fond osigurao 203 milijuna kuna

Zaprimanje prijava službeno započinje 1. rujna kako bi građani imali dovoljno vremena za pripremu planiranih projekata i potrebne dokumentacije

Objavljeno

on

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je krenuo s dugo očekivanim nastavkom programa energetske obnove obiteljskih kuća. Za to su u ovoj godini osigurali 203 milijuna kuna. Javni poziv sa svim uvjetima sufinanciranja objavljen je danas, no sa zaprimanjem prijava Fond službeno započinje 1. rujna kako bi građani imali dovoljno vremena za pripremu planiranih projekata i potrebne dokumentacije. Građanima će se, neovisno o lokaciji, s do 60 posto sredstava sufinancirati povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije

– Cilj programa je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Tako će se smanjiti količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora odnosno osigurati energetske i financijske uštede te povećati kvaliteta boravka u prostoru  – rekao je direktor Fonda Siniša Kukić.

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50 posto površine namijenjene stanovanju, do 3 stambene jedinice ili kvadraturu do 600 četvornih metara. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže.

Novost od ove godine je i način prijave te će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-prijave na javne pozive Fonda. „

– Svjesni smo da će ovaj način prijave za dio građana predstavljati izazov. Upravo zato smo osigurali energetske certifikatore koji će građanima pomoći u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu. Za tu uslugu ćemo korisnicima odobriti trošak i do 500 kuna – pojasnio je direktor Fonda, uz napomenu da će trošak biti prihvatljiv samo za korisnike kojima sufinanciranje bude odobreno i koji provedu obnovu.

Uz ovaj, Fond je danas objavio i Javni poziv za financiranje energetske obnove kuća socijalno ugroženih građana, vrijedan 32 milijuna kuna. Prema socijalnim kriterijima, centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Usluge certifikatora i trošak energetske obnove će ovim građanima biti u potpunosti podmireni od strane Fonda.

– Veseli nas nastavak ovog programa te smo nastojali stvoriti sve preduvjete kako bi se građani što lakše prijavili i realiziraju svoje projekte energetske obnove. Siguran sam da su najbolji motivator za energetsku obnovu građani diljem Hrvatske koji sada žive bolje u nekoj od 11 tisuća kuća obnovljenih sredstvima Fonda u prethodnim razdobljima – rekao je direktor Kukić.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Grmoja i gorički MOST-ovci s građanima u ‘Petek na Gorice’

I današnje jutro nositelj liste za šestu izbornu jedinicu proveo je u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

Nakon što je današnje jutro proveo u neformalnom druženju s građanima Gorice na Gradskoj tržnici, Nikola Grmoja naš grad će posjetiti i sutra. Kao dio predizborne kampanje u šestoj izbornoj jedinici, gorički kandidati MOST-a nezavisnih lista sutra će s nositeljem liste Grmojom obići “Petek na Gorice” te razgovarati s građanima.

25.6.2020. Velika Gorica – Nikola Grmoja i Damir Slojšek na tržnici u Gorici. Foto: David Jolić/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Moja županija

U županiji tri nova slučaja koronavirusa, na području Gorice nema novooboljelih

Od jučer je, a nakon mjesec dana bez novozaraženih, aktivan i prvi slučaj na goričkom području

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas do 11 sati evidentirane su 142 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o tri osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Podsjetimo, od jučer je aktivan i prvi slučaj nakon mjesec dana na goričkom području, a Nacionalni stožer civilne zaštite uveo je mjeru obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno