Poveži se s nama

Sport

NOGOMETNA PRIČA IZ DAVNINA Veliki susjedski rivalitet Udarnika i Radnika

Objavljeno

Franjo Leder

Franjo Leder

Bilo je prekrasno nedjeljno jutro u autobusu koji je vozio ekspediciju Udarnika na prvenstveni dvoboj u Zabok protiv domaće Mladosti (igrala se matineja od 10 sati). Igrači u stražnjem a stručni stožer i pratnja u prednjem dijelu busa. Službenog predstavnika Udarnika Silvija Kranjeca i negdašnjeg predsjednika kluba iz Kurilovca Franju Ledera dijelio je samo prolaz po sredini a nakon neupadljivo ubačene teme o davno minulim nogometnim danima postepeno je započeo dinamičan dvoboj riječima između spomenutih.

 

Udarnik u prugastim dresovima u društvu kolega uz Radnika

Udarnik u prugastim dresovima u društvu kolega uz Radnika

Potrebno je istaknuti da je legendarni Silvio Kranjac u mladim danima bio neprelazni i vrlo cijenjeni bek Radnika koji je bio blizak i vodstvu kluba iz Velike Gorice a dobro je poznato i veliko suparništvo između spomenutih susjednih tabora. Koliko veliko, može oslikati i dobročudan dvoboj riječima Franje Ledera i Silvija Kranjca.

 

Iskusni Leder započeo je priču kako se prije poznat i cijenjeni nogometni majstor vezist, vračajući se iz Austrije kući, odlučio pristupiti radije Udarniku no Radniku. Reakcija Silvija bila je britka kao i dok je igrao. Reakcija Silvija bila je britka kao i dok je igrao. “Nemojte pričati što nije bilo. Sada smo u istom klubu ali moram vas demantirati jer istina je bila drugačija. Dotični igrač kupio je stan u Gorici i najprije je odlučio pregovarati s Radnikom. Sve smo već bili dogovorili osim uvjeta transfera a onda je gospodin tražio da mu namjestimo dio stana. Mi u Radniku ostali smo pomalo zatečeni i nismo željeli ulaziti u nepromišljeni pothvat prvenstveno zbog mira u momčadi jer na kraju sve se sazna pa i uvjeti dolazaka pojedinih igrača. Tek nakon našeg odustajanja dotični igrač odlučio se pregovarati sa Udarnikom i vi ste mu vjerojatno tada nabavili namještaj” – kazao je Kranjac.

Čelnici kluba iz Kurilovca

Čelnici kluba iz Kurilovca

Leder je Kranjcu pak uzvratio kontrom. “To su samo priče kako bi se vi u Radniku opravdali što ste ostali bez majstora i pravog španera. Kakav namještaj, kaj god. Vaši iz kluba valjda su se slabo razumjeli u nogometne aktualnosti i kvalitetu spomenutog igrača pa ste nakon jednog upita, a tko je sad taj, ostali bez iskusnog veznjaka koji se nije dao podcjenivati. Istina, mi smo kasnije spomenutom kupili poklon za uselenje ali samo dio namještaja u vidu jednog elementa. Za tvrdnju postoje i fotografije”– nije se dao Leder a Kranjac mu onda izbacio rekontru. “Je, je kupili ste element u vidu tada modernog regala i dodatne opreme” pola u zbilji a pola u šali branio je ugled negdašnjeg Radnika Silvio Kranjac.

Prvi lijevo Stjepan Stepanić Štenko

Prvi lijevo Stjepan Stepanić Štenko

Sličnih susjedskih okršaja, koji nikad nisu izlazili izvan okvira dobrog ukusa, bilo je prije u izobilju na terenu ali i van igrališta među navijačima i čelnicima klubova. Franjo Leder otkrio je međutim i drugu stranu medalje. “Koliko god su na terenu frcale iskre, Udarnik i Radnik su si međusobno i pomagali. Pamtim kada sam uz pomoć još petorice radnika poduzeća Beton cijelu noć na igralištu u Kolarevoj radio na podizanju ograde oko igrališta. Idući dan igrao je Radnik važnu kvalifikacijsku utakmicu a postojeća ograda nije bila dovoljno visoka i ujutro je posao morao biti završen. Nije se spavalo a popodnevni kvalifikacijski dvoboj susjeda sam onda prespavao. Radio sam i golove za rukometašice Radnika u vrijeme dok je predsjednik bio Željko Horvat a trener Igor Panadić. Na Radniku se održavala i tombola ili takozvani bingo. Nedostajao je svijetleći semafor a opet su u pomoć uskočili Kurilovčani Stjepan Kliček i moja malenkost. Dobili smo materijala za dva semafora pa je jedan završio u Kurilovcu, ha ha ha” ispričao je Leder u jednom razgovoru nakon puta u Zabok kada je ustupio i fotografije iz svoje bogate arhive.

 

Bilo je spomenuto još mnogo zanimljivih detalja kao naprimjer memorijalni turnir Udarnika “Stjepan Stepanić Štenko” koji je u Turopolju prvi i premijerni takvog tipa. Spomenimo još, Franjo Leder iako u trećoj životnoj dobi dolazi na gotovo sve utakmice Udarnika doma i vani zajedno sa svojim vršnjacima Jurom Odrčićem i Josipom Rusom koji su također ostavili dubok trag u Kurilovečkom mezimcu.

Sport

Krenuo i Kurilovec: Ludilo dresovi i mlada momčad s oznakom “domaće”

Objavljeno

on

Uživanje na moru je iza njih, svi drugi oblici odmora također, došlo je vrijeme za krvavi rad. Nogometaši Kurilovca krenuli su s pripremama za novu sezonu, pri čemu su svi odreda svjesni da će proliti litre i litre znoja, da će se pošteno namučiti kako bi izgradili temelje za sve što ih čeka u novoj trećeligaškoj sezoni. O promjenama koje su se događale u jedinom turopoljskoj trećeligašu već smo pisali OVDJE, no sad je kurilovečka družina dobila još konkretnije obrise. I sasvim je jasno da će Kurilovec biti izuzetno mlada momčad, koja će igrati u vrlo atraktivnim dresovima tvrtke Alpas.

– Trenutačno imamo 18 igrača koji su u kvoti mlađih, ukoliko nam se priključi Jakov Karabatić, što je realno, bit će nas 19 mlađih. I to je sjajna stvar za klub. Osim toga, super je što imamo praktički 21 igrača koji su ‘naši’, iz turopoljskog bazena, među koje ubrajam i Kelavu i Šarića, budući da su godinama tu. Mislim da se takvo nešto još nikada nije dogodilo. Isto tako, i Karabatić je domaći, tako da bi se i ta brojka mogla povećati – ponosan je trener Vidak, koji uživa u ulozi graditelja, prvo igrača, a zatim i igre.

– Došlo je dosta novih mladih igrača, tako da ćemo sigurno opet morati pretrpjeti neke dječje bolesti, ali na to smo spremni. Fantastična stvar za klub je što je velika većina kostura momčadi ostala. Čurek i Mandura su raskinuli ugovore s Goricom i više nisu s nama, ali tu smo adekvatno pokriveni. Eventualni odlazak Humeljak u Dinamo II za nas predstavlja veliku nagradu, Humi je zaslužio da pokuša na takvoj razini – ističe Vidak.

Ostali su, dakle, Čunčić, Rajić, Šarić, Matoš, Kelava, Krsnik, Povoljnjak, Sedlaček, Spudić, Slunjski, Roginić…

– To je grupa igrača koja je iznijela veći dio sezone, mladim igračima će biti lakše adaptirati se na seniorski nogomet uz ovako kvalitetne dečke – vjeruje trener Kurilovca.

A onda se okrenuo dolascima, novim imenima.

– Iz juniora Gorice došli su Debijađi, Patrik i David Posavec, Stiplošek, Borovac i Žordić. Iz Vinogradara je došao vratar Luka Bogović, također mlađi igrač, kao i Tomislav Grdenić, dečko koji je nakon Lokomotive bio u Interu iz Zaprešića i sigurno ima kvalitete koje mogu pomoći našoj momčadi. U kvotu mladih upada i Nikola Bradić , domaći dečko koji je nastupao za seniore HAŠK-a, te Petar Bandić, igrač koji je prošao Zrinjski iz Mostara i dolazi sa jako dobrim referencama. Ivor Vlajković, igrač koji je prošao selekcije Splita i Solina kroz 1. HNL za pionire, kadete i juniore, također dolazi sa epitetom mladog perspektivnog igrača. Imati ćemo i neke dečke na probi, pa ćemo vidjeti kako će se te stvari odviti – nabrojio je Vidak pa dodao:

– Također, vodili smo računa o klupskoj školi nogometa i priključili smo Patrika Vojnića, koji sada uz Halilića, Bartolića i Janječića čini lijepu brojku igrača koji su izašli iz škole nogometa NK Kurilovca.

Za kraj nabrajanja valjalo je predstaviti i igrača koji bi trebao biti pravo pojačanje.

– S nama bi trebao krenuti trenirati i Jakov Karabatić. To je gorički klinac kojem sam bio zadnji trener u Gorici, jer već u mlađim pionirima otišao je u Lokomotivu. Nakon toga ga je uzeo RNK Split u svojim zlatnim vremenima, a zatim je završio u Hajduku, iz kojeg je otišao u Dugopolje, gdje je upisao i nastupe u 2.HNL, te u Brežicama, gdje je također nastupao u drugoj slovenskoj ligi. Bio je i u kampu francuskog velikana Lilla, trenutačno ima opciju za inozemstvo, ali zainteresiran je za projekt Kurilovca, odnosno Gorice – pojasnio je Vidak.

U Kurilovcu žele iskorak u odnosu na prošlu sezonu, koju su završili na petome mjestu… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prošle sezone ovakva se kurilovečka priča tek rađala, bilo je potrebno vrijeme da se sve skupa uhoda, a ove bi sve trebalo ići kudikamo lakše.

– U odnosu na prošlu sezonu velika je prednost što je kostur momčadi ostao na okupu, jer to će nam omogućiti lakši ulazak u sezonu. Opet kažem, spremni smo na neke ‘dječje bolesti’, s obzirom na velik broj novih mladih igrača, budući da dosta igrača koji su došli nisu osjetili seniorski nogomet na bilo kojoj razini, no smatram da je kadar zadovoljavajući i da smo spremni za iskorak u odnosu na prošlu godinu. Ambiciju će momčadi sama postavljati ovisno o tome za što ćemo biti spremni kroz sezonu. Sigurno da smo si sa prošlom sezonom postavili ljestvicu visoko i naravno da imamo želju da napravimo barem mali iskorak u odnosu na prošlu sezonu – rekao je trener Vidak.

Nastavi čitati

Sport

Augustić, Desput i Debijađi nova pojačanja Mraclina

Objavljeno

on

Kako su pripreme za novu sezonu pred vratima na mraclinskoj Grabi uveliko se radi na pojačanjima. Uprava kluba pod vodstvom predsjednika Gorana Vukašinca te trener Marko Pancirov odlučili su se za nova igračka imena koja bi trebala ojačati momčad za naredno prvenstvo. Za sada su sigurna tri nova imena. Prvi je pristupio napadač i strijelac Bruno Augustić, višegodišnja želja mraclinskog kluba koji je nastupao za Goricu, Udarnik i prošle tri sezone u Lukavcu. Samo par dana kasnije potpis je stavio Domagoj Desput. Ovaj igrač treba zatvoriti lijevi bok ali opasno i prijeti po lijevoj strani kada mu je momčad u napadu, igrao je u Gorici, Dugom Selu, na Grabu dolazi iz trećeligaša Kurilovca. Treća akvizicija mraclinskog kluba je stoper Dejan Debijađi, zadnji klub bio mu je Jelačić iz Vukovine. Čvrsti obrambenjak Debijađi je prije tri godine već nastupao za Mraclin i Nova graba kako je napomenuo ostala mu je u lijepom sjećanju. Trener Marko Pancirov počinje sa pripremama krajem srpnja, gotovo svi igrači ostali su na okupu, a prema riječima predsjednika Vukašinca ciljaju barem još na dva pojačanja, Mraclin u novoj sezoni želi itekako biti konkurentan za sam vrh.

Nastavi čitati

Sport

Kravarsko grabi prema naslovu

Objavljeno

on

16. MALONOGOMETNA LIGA VUKOMERIČKE GORICE 2019. , 9. i 10. kolo

Kravarsko je zasigurno najozbiljniji kandidat za prvaka, poslije jedinog kiksa od Novog Brda dečki iz Kravarskog nanizali su tri uvjerljive pobjede. Na domaćem terenu u Kravarskom u subotu u derbiju kola Dubranec im je samo uvodno zaprijetio golom Josipa Grdenića. Ubacili su Kravarščani u višu brzinu, ubrzo je poravnao Božidar Turković, a pred kraj poluvremena Nedjeljko Gršetić doveo u vodstvo. U drugom dijelu Turković je drugim golom podebljao vodstvo da bi Luka Povoljnjak fenomenalnim golom postavio konačnih 4:1. Također i naredno nedjeljno kolo Kravarsko je odradilo uspješno, 3:0 kontra Gornjeg Hruševca. Šiljakovina se pomalo ali sigurno penje prema vrhu, uz jedan poraz i dvije neriješene utakmice sa 7 pobjeda stigli su do druge pozicije na ljestvici, zasluženo. Velika Buna igra nepredvidivo, nemaju kontunuitet. Već naredne subote u Markuševcu slijedi derbi ovih dviju momčadi. Novo Brdo je bilo slobodno prethodno kolo, svakako da su i oni u igri za prvaka, no potreban je kiks Kravarskog. Teško je za vjerovati da će Tičarić, Domitrović, Turković, Sovina i društvo iz Kravarskog dopustiti navedenim momčadima takvo zadovoljstvo.

Rezultati 9. kola: Novo Brdo – Hotnja 6:1, Velika Buna – Pokupsko 4:2, Šiljakovina – Markuševec 4:1, Opatija – Kozjača 2:2, Cerovski Vrh – Gornji Hruševec 5:3, Kravarsko – Dubranec 4:1, Donji Hruševec – Gladovec 5:0, Gornja Opatija – Strezojevo 6:2.

Rezultati 10. kola: Kravarsko – Gornji Hruševec 3:0, Lučelnica – Pokupsko 2:0, Cerovski Vrh – Gornja Opatija 5:0, Strezojevo – Markuševec 2:2, Šiljakovina – Gladovec 5:0, Dubranec – Opatija 1:0, Velika Buna – Kozjača 6:1.

Najbolji strijelci: 15 – Ivan Šandor (Opatija), 13 – Josip Rak (Šiljakovina), 11 – Matej Skrbin (Donji Hruševec) …

TABLICA
1. KRAVARSKO 24
2. ŠILJAKOVINA 20
3. VELIKA BUNA 19
4. NOVO BRDO 19
5. LUČELNICA 18
6. DUBRANEC 16
7. DONJI HRUŠEVEC 15
8. MARKUŠEVEC 15
9. GORNJI HRUŠEVEC 13
10. CEROVSKI VRH 13
11. GORNJA OPATIJA 13
12. GLADOVEC 12
13. KOZJAČA 10
14. OPATIJA 9
15. POKUPSKO 6
16. STREZOJEVO 4
17. HOTNJA 0

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno