Poveži se s nama

HOTNEWS

NOGOMETNA PRIČA IZ DAVNINA “Čistili” kokošja gnijezda za loptu

Objavljeno

Pred vratima je veliki kršćanski blagdan Uskrs koji odmah asocira i na pisanice, dakle jaja. A kakve veze imaju kokošja jaja i sport, bolje reći nogomet?

 

Ponekad veza ipak postoji. Sjećanja idu u poratne pedesete prošlog stoljeća kada se živio neki sasvim drugačiji život. Nema potrebe posebno elaborirati da tada nije bilo televizije, mobitela, interneta a automobili su bili tek rijetki zagađivači okoliša. Mladima su poneka kino dvorana i nogometna lopta bili jedine preokupacije što se zabave tiče (istina, “komada” je i onda bilo, i to kakvih, da se dame ne uvrijede).

 

Jaja i nogometna loptaNogometna lopta se natjeravala čitave dane. Pamtim seosko dvorište omeđeno s juga krovom dvorišne glavne zgrade, na zapadu je bio krov pomoćne a istoku susjedov objekt. Ispred glavne dvorišne zgrade bio je natkriven ulaz u obliku manjih nogometnih vrata. Cjelodnevni trening sastojao se od bacanja lopte na jedan od krovova a onda se “žoga” čekala iz svih mogućih pozicija volejom ili glavom pucana žestoko po improviziranom golu.

 

Jasno da je ponekad zvonilo i staklo sa razbijenih obližnjih prozora, a onda bi na scenu stupao “stari” s batinom. Postojao je međutim još jedan velik problem. Lopte su bile rijetkost jer su bile skupe a bila je neimaština i mali fakini nogometaši su se morali snalazili na razne načine da dođu do buba-mare. U mjestu je postojao mali dućan u kojem je radila teta prijatelja Mindija. Umjesto tadašnjih dinara primala je teta i kokošja jaja u zamjenu za pojedine tada rijetke artikle. Kada se u asortimanu dućana pojavila i lopta, do ideje za doći do nje nije trebalo puno.

Iznenada su na “frtalju” (danas se naziva kvart) kokoši prestale (pod navodnicima) nositi jaja a dolazio je Uskrs i to je bio veliki problem za domaćice. To što smo mi mali nogometaši Boris, Icek, Mindi, Mirko, Franc, Mira i Mata u to vrijeme nabavili novu loptu, privremeno nikoga nije previše zanimalo.

 

I sve je bilo u redu dok obitelj frenda Mindija nije ugostila na preferans obitelj gospođe iz dućana. Uz kartanje poveo se i razgovor o kokošima koje su prestale nositi jaja u čitavom dijelu Novog Čiča i to baš za veliki blagdan. Sve je međutim zbunio i zaprepastio iznenadan upit tete iz trgovine: “Kato, a kak vi to nemate jajec a tvoj Branko je prije nekoliko dana u dućan donesel punu košaru za loptu”?! Stariji su se pogledali i na kraju prokljuvali zašto su im kokošja gnijezda u posljednje vrijeme uglavnom prazna i kako su gore spomenuti došli do lopte.

 

Kazne za male pobirače jaja više se ne sjećam a i lako se podnijela jer za loptu su se radile i veće nepodopštine.

 

 

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno