Poveži se s nama

HOTNEWS

NOGOMETNA PRIČA IZ DAVNINA “Čistili” kokošja gnijezda za loptu

Objavljeno

Pred vratima je veliki kršćanski blagdan Uskrs koji odmah asocira i na pisanice, dakle jaja. A kakve veze imaju kokošja jaja i sport, bolje reći nogomet?

 

Ponekad veza ipak postoji. Sjećanja idu u poratne pedesete prošlog stoljeća kada se živio neki sasvim drugačiji život. Nema potrebe posebno elaborirati da tada nije bilo televizije, mobitela, interneta a automobili su bili tek rijetki zagađivači okoliša. Mladima su poneka kino dvorana i nogometna lopta bili jedine preokupacije što se zabave tiče (istina, “komada” je i onda bilo, i to kakvih, da se dame ne uvrijede).

 

Jaja i nogometna loptaNogometna lopta se natjeravala čitave dane. Pamtim seosko dvorište omeđeno s juga krovom dvorišne glavne zgrade, na zapadu je bio krov pomoćne a istoku susjedov objekt. Ispred glavne dvorišne zgrade bio je natkriven ulaz u obliku manjih nogometnih vrata. Cjelodnevni trening sastojao se od bacanja lopte na jedan od krovova a onda se “žoga” čekala iz svih mogućih pozicija volejom ili glavom pucana žestoko po improviziranom golu.

 

Jasno da je ponekad zvonilo i staklo sa razbijenih obližnjih prozora, a onda bi na scenu stupao “stari” s batinom. Postojao je međutim još jedan velik problem. Lopte su bile rijetkost jer su bile skupe a bila je neimaština i mali fakini nogometaši su se morali snalazili na razne načine da dođu do buba-mare. U mjestu je postojao mali dućan u kojem je radila teta prijatelja Mindija. Umjesto tadašnjih dinara primala je teta i kokošja jaja u zamjenu za pojedine tada rijetke artikle. Kada se u asortimanu dućana pojavila i lopta, do ideje za doći do nje nije trebalo puno.

Iznenada su na “frtalju” (danas se naziva kvart) kokoši prestale (pod navodnicima) nositi jaja a dolazio je Uskrs i to je bio veliki problem za domaćice. To što smo mi mali nogometaši Boris, Icek, Mindi, Mirko, Franc, Mira i Mata u to vrijeme nabavili novu loptu, privremeno nikoga nije previše zanimalo.

 

I sve je bilo u redu dok obitelj frenda Mindija nije ugostila na preferans obitelj gospođe iz dućana. Uz kartanje poveo se i razgovor o kokošima koje su prestale nositi jaja u čitavom dijelu Novog Čiča i to baš za veliki blagdan. Sve je međutim zbunio i zaprepastio iznenadan upit tete iz trgovine: “Kato, a kak vi to nemate jajec a tvoj Branko je prije nekoliko dana u dućan donesel punu košaru za loptu”?! Stariji su se pogledali i na kraju prokljuvali zašto su im kokošja gnijezda u posljednje vrijeme uglavnom prazna i kako su gore spomenuti došli do lopte.

 

Kazne za male pobirače jaja više se ne sjećam a i lako se podnijela jer za loptu su se radile i veće nepodopštine.

 

 

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: “Franjo Tuđman” dobio društvo – Viktorija šalje i razglednice!

Između ostalog, pogledajte kako funkcionira Pučka kuhinja u našem gradu i tko je ovogodišnji rekorder u darivanju krvi. Bili smo na Susretu pučkih kazališta u Buševcu, u novom autobusu HNK Gorice i na rundi košarke!

Objavljeno

on

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Smjena u Skupštini: Čičak na mjesto Mikuljana

Na 15. Sjednici većinom glasova članova županijske Skupštine dužnosti je razriješen dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Objavljeno

on

U odsustvu župana Stjepana Kožića i zamjenice predsjednika Skupštine Ljubice Ambrušec zbog zdravstvenih razloga, članovi Skupštine Zagrebačke županije donijeli su odluku o razrješenju predsjednika Damira Mikuljana, koji je također svoju odsutnost opravdao putovanjem van Hrvatske. Skupštinu je vodio zamjenik predsjednika Skupštine Zvonko Kunić koji je nakon prisege, čestitao novom predsjedniku Mati Čičku. Naime, zajednički klub članova HDZ-a, HSU-a i HNS-a te Klub vijećnika “Stjepan Kožić-nezavisna lista” dogovorili su smjenu predsjednika, a kao kandidata predložili načelnika općine Rugvica Matu Čička, koji je na ovoj sjednici zamijenio HDZ-ovog člana županijske Skupštine Mladena Šestana. “Zahvaljujem se predsjedniku Damiru Mikuljanu na dosadašnjem angažmanu i uvjeren sam da ćemo uz još veće jedinstvo uspjeti dovršiti sve započete projekte do 2021. godine.”, rekao je Čičak.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Doznajte kako do poticaja za postavljanje sustava obnovljivih izvora energije

Natječaj za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u objektima sektora poduzetništva trebao biti raspisan početkom 2020. godine

Objavljeno

on

Ured za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice u petak u suradnji s Velikogoričkom razvojnom agencijom VEGORA i udrugom Ekoregija Velika Gorica mini-konferenciju za poduzetnike, ali i sve ostale građane, o mogućnostima korištenja energije Sunca za proizvodnju električne energije. Konferencija će se održati u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 10 sati, a govorit će se o najavljenom natječaju za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u objektima sektora poduzetništva, koji bi trebao biti raspisan početkom 2020. godine.

Grad Velika Gorica od 2011. godine i pristupanju Sporazumu gradonačelnika teži ka smanjenju emisija stakleničkih plinova kroz povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

U prvoj skupini aktivnosti postignuti su značajni rezultati obnovom stambenog fonda i zgrada javnog sektora, dok se druga skupina aktivnosti temelji na programu „Solarni grad Velika Gorica“ i obuhvaća poticanje korištenje energije sunca za proizvodnju topline i osobito električne energije.

Program konferencije možete preuzeti ovdje, a prijave za konferenciju obavezne su putem on-line obrasca koji se nalazi ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno