Poveži se s nama

Kultura

Noć muzeja: U Ivanić-Gradu neobična instalacija, u Zelini priča o suđenju vješticama

Objavljeno

Obzirom da je otvoren tek prošle godine, Muzej Ivanić-Grada sinoć se po prvi puta uključio u manifestaciju “Noć muzeja“. Program je povezao suvremenu umjetnost i tradiciju glazbenog izričaja i stvaralaštva u Ivanić-Gradu s početka 20.stoljeća pa do danas.

Izložba “Iz stoljeća glazbene baštine Ivanić-Grada” zamišljena je kao mali osvrt na neke od legendi glazbenog života u Ivanić-Gradu u prošlosti i sadašnjosti, s posebnim naglaskom na bogatom nasljeđu Pjevačkog društva Posavac, osnovanog 1906. godine, te sjećanja na brojne ljude koji su obilježili njegovo djelovanje.

“Htjeli smo povezati stariju povijest glazbe i aktualno stvaralaštvo, stoga smo pozvali najmlađe učenike Osnovne škole koji su imali svoj nastup, pa onda članove muškog komornog vokalnog sastava “Posavac” rekla je Vida Pust Škrgulja, ravnateljica Muzeja.

Najviše pažnje plijenila je svjetlosna instalacija “Carta incognita – Lux i Vox” autora Hame Čavrka. Izložba kombinira svjetlosne instalacije u prostoru sa zvučnim zapisima elektroničke glazbe, nastalim upravo na temu Čavrkovih likovnih istraživanja u ciklusu Carta Incognita.

27.01.2017. – Ivanić-Grad – Noć muzeja. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Iza umjetnika Hame Čavrka je punih 40 godina rada. “Uvijek je rad bio inspiracija i praćenju vremena u kojem živimo. Ako je tehnologija danas nova, zašto je ne bi upotrijebili u likovnom smislu. Tako sam ja iskoristio tehnologiju svjetla i stvorio jedan novi oblik skulpture. Ta instalacija je plod samo rada” objašnjava Čavrk.

U Muzeju Svetog Ivana Zeline priča o vješticama

Povodom 265. obljetnice zadnjeg suđenja vješticama u Hrvatskoj održano je zanimljivo predavanje “Zelinsko coprničko spravišće” o tri zelinske ‘kmetice’ koje su bile osuđene na smrt.

Coprničko spravišće naziv je za okupljanje vještica. Vjerovalo se da se coprnjice sastaju na Medvednici, Kleku i Okiću. Na sastanak dolijeću vještice i vješci sa svih strana, plešu, skaču, vesele se i piju. No na tim spravišćima dogovaraju se koju će osobu napasti, opljačkati, te na koje će selo poslati tuču.

Osim predavanja, organizatori su pripremili i radionicu kriptografije za djecu nižih razreda osnovne škole u kojoj su djeca uz pomoć šifri rješavala zadatke, oni stariji su mogli razgledati izložbu fotografija autora Williama Toecchia “Sjećanje na Australiju” i uživati u koncertu tamburaške glazbe Orkestra Hrvatskog pjevačkog društva “Zelina” te u nastupu proslavljene glumice i jazz pjevačice Jasne Bilušić i benda New Deal.

 

Kultura

U goričkoj knjižnici sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku

Tijekom godine fond Book cornera će nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima

Objavljeno

on

U novoj 2020. godini Gradska knjižnica Velika Gorica omogućila je svojim korisnicima novu uslugu – Book corner. Fond knjižnice tako je bogatiji za knjige na engleskom jeziku, a pronaći ih možete na Središnjem odjelu za odrasle.

– Tako ostvarujemo ono što već neko vrijeme najavljujemo, a to je pokretanje fonda na stranim jezicima. Za sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku, a tijekom godine fond namjeravamo nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima. Pokretanje ovog dijela fonda možemo zahvaliti prije svega našim sugrađanima koji su nam tijekom godina donirali knjige na stranim jezicima, a većina njih čini naš početni fond strane knjige. Manji dio knjiga nabavljen je i kupnjom – kažu iz knjižnice.

U Book corneru je najviše beletristike, s engleskog govornog područja, ali i nekoliko naslova stručne literature i autora iz drugih govornih područja koji su prevođeni na engleski jezik. Prevladava ‘lako štivo’ – ljubavni i kriminalistički romani, a tu je i izbor klasika poput Jane Austin, Louise Alcott ili Nathaniela Hawthornea.

Nastavi čitati

Kultura

Koncert za pamćenje: U Gorici će nastupiti Zvonko Bogdan

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja

Objavljeno

on

Velikogoričane 12. veljače očekuje koncert velikog Zvonka Bogdana i 7 tamburaša. Panonski kralj starogradskih pjesama, romansi i sevdalinki koji je svoj život posvetio glazbi i u 50 godina umjetničkog rada izveo stotine pjesama, izdao brojne albume te osvajao nagrade i priznanja, nastupit će u Gradskoj sportskoj dvorani u povodu 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

– Sve lijepe i sjetne nostalgične trenutke nitko ne može bolje dočarati nego ovaj glazbenik. Uz pomoć svojih sedam tamburaša velikogoričku će publiku provesti izvedbom narodnih pjesama od Konavala do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uzburkanog Balkana. Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Markova čežnja, Fijaker stari, Kraj jezera i mnoge druge pjesme i dalje čuva za sve generacije kako se ne bi zaboravili ljudi koji su prije stotinu i više godina stihovima čuvali ravnicu i na njoj ostavljali dušu – najavili su iz Pučkog otvorenog učilišta ovaj koncert za pamćenje.

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja na blagajni Učilišta, a koštat će 80 kuna za tribinu i 100 kuna za parket.

Nastavi čitati

Kultura

Gradska knjižnica otkrila što su Goričani najviše čitali u 2019. godini

Objavljeno

on

Gradska knjižnica Velika Gorica objavila je rezultate posuđivanja knjiga u protekloj godini. Standardno, Goričani su najviše čitali stranu beletristiku, a u najpopularnijoj kategoriji pobjedu je odnijela trilogija “Djevojka iz Berlina” Ellie Midwood. Slijedi ju još jedna trilogija, a radi se o knjigama Nore Roberts “Rođena u vatri”, “Rođena iz leda” te “Rođena u grijehu”. Na treće mjesto zasjeo je “Dar” Julie Garwood.

Što se pak domaće književnosti tiče, na prvom mjestu po broju posuđivanja je Julijana Adamović i njen uradak “Divlje guske”. Najčitanija publicistika bila je knjiga “Ima li života prije smrti?” Roberta Torrea, a “Najgora djeca na svijetu” najčitanija je dječja knjiga.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno