Poveži se s nama

HOTNEWS

Nikola Kos: Mali šahist s velikim talentom

Objavljeno

Mladi šahisti Poleta iz Buševca predstavljat će Hrvatsku na Europskom prvenstvu za mlade u Pragu te Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Zahvaljujući napornom radu, rezultatima i dobrom igrom ušli su u prestižno društvo 24 hrvatska predstavnika koji odlaze na spomenuta prvenstva.

 

Hrvatske boje u Pragu branit će mali šahist s velikim talentom, naš sugrađanin, Nikola Kos. Osmogodišnji Nikola šahom se aktivno bavi već tri godine, a u Poletu trenira već godinu i pol. Njegovu ljubav prema šahu usadili su roditelji, a posebno je za to zaslužan tata Bruno koji ga je počeo trenirati. “Dok je bio mali Nikola je bio poprilično aktivno dijete. Htjeli smo ga polako pripremiti za školu pa smo odlučili da je šah najidealnije rješenje. Pokazao je da ima volju i brzo je shvatio pravila igre“, rekao nam je tata Bruno. Šah je odlična igra kroz koju se razvijaju brojne mentalne sposobnosti, od memorije, logike, percepcije do koncentracije.

Nikola Kos

Za svoj klub Nikola postiže zavidne rezultate u svojoj i u višim starosnim kategorijama. Osvajač je brojnih medalje različitih sjaja, a kao najdraže natjecanje izdvojio je Prvenstvo Hrvatske u Trogiru. Nikola je svoj veliki talent pokazao i na gradskom natjecanju u šahu nastupajući za OŠ „Eugen Kvaternik“ gdje je upisao svih 7 pobjeda protiv učenika sedmih i osmih razreda. „Najdraže mi je u šahu kada nekoga pobijedim, a najteži protivnik do sada bio mi je tata“, istaknuo je Nikola. Svoje najdraže poteze i taktiku nije nam htio otkriti, jer ipak su to male tajne velikih, u ovom slučaju, malih majstora.

 

Veliki troškovi putovanja na prvenstvo

 

Prvenstvo u Pragu je sve bliže! Počinje 17. kolovoza i traje 11 dana, a s obzirom na tako dalek put, klub i roditelji snose velike troškove. Stoga je tata Bruno uputio apel svima koji su u mogućnosti da svojim donacijama pomognu klubu i malim šahistima. „Uglavnom tražimo sponzore od poduzeća i obrta, ali javili su se i brojni prijatelji pa polako zatvaramo financijsku konstrukciju“, zadovoljno će tata Bruno. No, dobrovoljne priloge još uvijek prikupljaju. Bruno ističe kako je svaka pomoć dobrodošla.

 

 „Kada dođe do velikih natjecanja, naša redovna sredstva nisu dovoljna za pokrivanje troškova pa su nam potrebne ovakve donacije“, ističe predsjednik kluba Zlatko Rožić. „No, sretni smo što iz našeg kluba imamo tri predstavnika. To je dokaz da radimo s mladima. Animiramo ih i provodimo aktivnosti u školama koje uvijek iznjedre nove talente“, zadovoljno će Rožić. Inače, uz Nikolu, u Prag odlazi i šahistica Marta Trgovac, a na Svjetsko prvenstvo u Rusiju Mihaela Blažeka.

Tata Bruno i Nikola igraju šah

Pripreme u punom jeku

 

U želji za ostvarenjem što boljeg rezultata i plasmana Nikola trenira redovito, bilo doma ili u klubu. „Malo igram šah na računalu ili s mamom, tatom, bakom i djedom, ali i sekom“ , kaže Nikola. Kako bi se što bolje pripremili, naše mlade nade šaha, od ponedjeljka intenzivno kreću s pripremama za nadolazeća prvenstva, a mi im želimo puno sreće i što bolji plasman.

 

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno