Poveži se s nama

Vijesti

Nezaposlenost u padu: Nikad nije bilo manje Velikogoričana bez posla!

Prema podacima HZZ-a snižava se stopa nezaposlenih na području Velike Gorice i okolnih općina, po prvi put se približava troznamenkastom broju!

Objavljeno

Registrirana nezaposlenost prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nastavlja pozitivni trend te se približava troznamenkastom broju za područje Velike Gorice i okolnih općina – Kravarskog, Pokupskog i Orla. To bi ujedno bilo i prvi put otkada se vodi statistika da broj prijavljenih osoba na burzi rada padne ispod tisuću.

Statistički podaci u najnovijem izvještaju HZZ-a, za prosinac 2018. godine, pokazuju broj nezaposlenih od 1010, što je za 400 osoba manje u odnosu na prethodnu godinu, te čak četiri puta manje nego prije pet godina. Zabrinjavajući je postotak nezaposlenih mladih, do 30 godina starosti, koji iznosi 31,4%. Fakultetski obrazovanih je oko 200 na burzi rada, a zanimljiv podatak je i da se broj nezaposlenih bez ikakvog obrazovanja prepolovio u godinu dana. Tom padu pridonijele su politike zapošljavanja u čijem su fokusu ranjive skupine, a kojima je glavni cilj promicanje socijalne uključenosti.

Polovica nezaposlenih na burzu prijavljena je zbog prestanka radnog odnosa kod prijašnjeg poslodavca, a iz redovnog školovanja na burzu se mjesečno prijavi stotinjak osoba, pa tako četvrtinu nezaposlenih čine oni bez dana radnog staža. Za one koji traže posao na burzi i žele raditi u Velikoj Gorici ili za goričkog poslodavca, najviše se traže građevinski radnici različitih profila – od zidara i keramičara do pomoćnih radnika. Nazire se i veća  potražnja za vozačima i radnicima u dostavi, prodavačima te radnicima na održavanju automobila. Od obrtničkih zanimanja traže se frizeri i električari. Na vratima burze rada u ovom trenutku oglašena je potreba za 150 radnika za područje rada u Velikoj Gorici.

Ono što bi nezaposlenima moglo biti korisno, ukoliko se služe računalom i koriste sustav E-Građani, jest opcija na web stranici HZZ-a, gdje mogu učitati svoj životopis, koji će potom biti dostupan potencijalnim poslodavcima i tako olakšati pronalaženje posla.

Vijesti

Jedan novi oboljeli, više od 200 Goričana u samoizolacij

Stožer je izdao 1.811 propusnica, a Crveni križ i dobrovoljna vatrogasna društva dnevno zaprime oko 500 poziva za pomoć

Objavljeno

on

Velika Gorica s današnjim danom broji 13 zaraženih koronavirusom, dok je više od 200 građana u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice aktiviran je prije 18 dana, a od tada je donio niz mjera na koje je danas ponovno podsjetio načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Naša dobrovoljna vatrogasna društva po mjesnim odborima, osim što pomažu potrebitim sugrađanima, vrše i ophodnju. Ophodnju vršimo i u gradskim četvrtima kako bi vidjeli pridržavaju li se naši sugrađani preporučenih mjera. Ustrojili smo i odjel za izdavanje propusnica, a do danas smo ih izdali 1.811 – kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć koja starijim sugrađanima dostavlja namirnice i lijekove, a do danas je ta služba primila oko 4.000 poziva te ih, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, riješila.

– Zovite, dobit ćete što treba, ali molim vas ostanite doma – kazao je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i fond za poduzetnike, koji su zbog pandemije koronavirusa i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite morali zatvoriti poslovanje, a iz njega će biti isplaćeno dva milijuna kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Crna kronika

Tijelo nepoznatog muškrarca pronađeno u rijeci Savi

Objavljeno

on

Policija javlja kako je jučer, 28. ožujka, u 14.30 sati u Strmecu Bukevskom pronađen leš nepoznate muške osobe. Tijelo je bilo u rijeci Savi, a na njemu nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na kazneno djelo. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno