Poveži se s nama

Gospodarstvo

Nezaposlenost se kroz turizam u Županiji može smanjiti za čak sedam posto

Objavljeno

Županijskim načelnicima i gradonačelnicima predstavljena je Strategija turističkog razvoja Zagrebačke županije. „Njezin cilj je stvoriti konceptualni okvir u kojem sudjeluju svi dionici turističkog prometa kako bi se stvorio još intenzivniji turistički proizvod na području županije i kako bi se povećala potrošnja.“, rekla je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

 

Studiju je zajednički izradila Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Institutom za turizam, a u njoj se nalazi vizija i smjernice razvoja turizma do 2025. godine uzimajući sve županijske resurse i trendove na turističkom tržištu. „Vezano uz to, strategija donosi prostorni koncept razvoja, portfelj turističkih proizvoda te planira aktivnosti i projekte da se ta vizija i realizirala.“, pojasnila je Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam. Studija obuhvaća područje cijele Županije, a taj je prostor shodno rasporedu resursa i atrakcija podijeljen u tri prostorne cjeline. Zapadni dio predviđen je za lifestyle turističke proizvode, središnji dio županije je fokusiran na poslovni turizam te istočni, ruralni prostor kojim će ova strategija staviti naglasak na zdrav život i rekreaciju.

Župan Stjepan Kožić smatra da se kroz turizam na području županije može smanjiti nezaposlenost čak za 7 %. „S druge strane mislim da turizam nije razvijen koliko može. Da bi bio bolji o tome skrbi Zagrebačka županija jer vjerujem da ima puno razloga da se i kontinentalni dio Hrvatske uzdigne turistički.“, smatra župan Kožić. U prilog važnosti turizma idu i statistički podaci koji pokazuju da je tijekom prošle godine zabilježen porast turističkih noćenja na području Zagrebačke županije za 13 posto, dok je broj dolazaka porastao za čak 16 posto.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno