Poveži se s nama

Gospodarstvo

Nekoliko bolesti ugrožavaju nasade jabuka, ovako ćete ih zaštititi

Insekticid treba primijeniti dok pčele ne lete, a prije zaštite obavezno pokositi voćnjak, u slučaju da su u njemu prisutni korovi u cvatnji

Objavljeno

Vremenske prilike sa maksimalnim dnevnim temperaturama višim od 27 °C i visokom relativnom vlagom zraka u proteklom razdoblju pogodovale su razvoju pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha). O tome kako zaštititi nasade tog voća, savjetuje dipl. ing. agr. Marija Prnjak iz goričke Poljoprivredne savjetodavne službe.

Za suzbijanje pepelnice jabuka moguće je koristiti pripravke: Luna Experience, Domark 40 ME, Nimrod 25 EC, Crystal ili pripravke na bazi strobilurina ili sumpora (obratiti pozornost jer pri temperaturi zraka iznad 25˚C pripravci na osnovi sumpora mogu uzrokovati fitotoksičnost).

Prognostičari u narednom razdoblju najavljuju toplo vrijeme s povremenim lokalnim pljuskovima koji će omogućiti sekundarno širenje krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) posebice u voćnjacima s vidljivim simptomima na listu. U nasadima jabuka za zaštitu od krastavosti mogu se primijeniti fungicidi kontaktnog mehanizma djelovanja: Merpan 80 WDG, Kastor, Scab 80 WG, Kapetan 80 WG, Caption 80 WG, Dithane M-45, Mankozeb, Pencozeb 75 DG, Star 80, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Chorus 50 WG, Chorus 75 WG ili kombinirani: Zato plus, Tercel. Toplo vrijeme pogoduje razvoju štetnika. Pratiti pojavu crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), a ukoliko se pojave u kritičnom broju od 8 do 10 pauka po listu za suzbijanje primijenite jedan od akaricida: Masai WP, Zoom 11 SC, Verimec 018 EC, Kraft 18 EC ili dr.

U voćnjacima sa povećanom populacijom jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum) može se koristiti pripravak Movento ili dr. Za zaštitu od jabučnog savijača (Cydia pomonella) mogu se koristiti insekticidi: Mospilan 20 SP, Calypso SC 480, Coragen 20, Affirm ili dr.

Insekticid treba primijeniti dok pčele ne lete, a prije zaštite obavezno pokositi voćnjak, u slučaju da su u njemu prisutni korovi u cvatnji. Potrebno je voditi računa o karenci i o maksimalnom dozvoljenom broju tretiranja pojedinim pripravkom u sezoni.

Gospodarstvo

Značajan rast korištenja mobilnih usluga u roamingu

Sve se manje koristi fiksni telefon

Objavljeno

on

Prvo tromjesečje 2018., razdoblje kada hrvatski građani tradicionalno masovno odlaze na zimovanja u inozemstvo, donijelo je značajan rast korištenja mobilnih usluga u roamingu. Tako je korištenje interneta u roamingu u EU raslo preko 20 puta, a trajanje razgovora bilo je gotovo pet puta dulje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Najmanji rast ostvarila je usluga SMS-a s 32 posto više poslanih poruka. Uredba „u roamingu kao kod kuće“ stupila je na snagu 15. lipnja prošle godine i nije se primjenjivala tijekom prvog tromjesečja, pa je rast prometa izravan učinak stupanja na snagu Uredbe. Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži dosegao je gotovo 1,1 milijun i rastao je malo manje od 4 % na godišnjoj razini. Broj priključaka na tehnologiji s bakrenim paricama neprestano pada, a zamjenjuju ih usluge na svjetlovodu, brzim kabelskim mrežama ili ostalim tehnologijama pristupa. Govorna usluga u nepokretnim mrežama tradicionalno je u padu i sve se manje koristi.

U pokretnim mrežama hrvatskih operatora na godišnjoj razini bilježi se pad prihoda od telefonskih usluga i blagi pad broja korisnika, ali očekivano raste prihod od pristupa internetu, kao i broja korisnika koji na ovaj način pristupaju internetu. Trajanje razgovora je uz malen rast slično kao i 2017., a broj SMS i MMS poruka je pao za preko 12, odnosno 7 posto. Njih uspješno zamjenjuju poruke koje se šalju raznim internetskim aplikacijama. Internetski promet putem pokretnih mreža raste eksponencijalno već dulje vrijeme, a svake godine je veći za otprilike 50 posto.

Korisnici i dalje biraju pakete u kojima kombiniraju usluge u nepokretnoj i pokretnoj mreži (tzv. 4D pakete usluga koji uključuju javnu govornu uslugu u pokretnoj i nepokretnoj mreži, uslugu pružanja TV sadržaja i pristupa internetu). Broj takvih korisnika rastao je devet posto u odnosu na zadnja tri mjeseca prošle godine.

Usluge komunikacije među uređajima i strojevima, tzv. M2M (machine-to-machine) usluge, poput komunikacije za alarmne sustave, bankomate, daljinski nadzor uređaja i slično, stalno rastu. Godišnji rast M2M usluga iznosi čak 30 posto.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poduzetnici Zagrebačke županije po neto dobiti u prošloj godini drugi u zemlji

Ispred njih samo kolege i Grada Zagreba

Objavljeno

on

Po neto dobiti svojih poduzetnika Zagrebačka županija smjestila se odmah iza Grada Zagreba. Od ukupno 21,9 milijardi kuna neto dobiti u 2017. godini, 80,2 posto ostvarili poduzetnici iz četiri županije: Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije, u kojima sjedište ima 71 241 poduzetnik (59,3 posto), stoji u najnovijoj analizi Financijske agencije (Fina).

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako se ulaganje u gradnju i opremanje poduzetničkih zona pokazalo ispravnom odlukom, jer upravo u njima posluje većina poduzetnika s područja županije.

„Ono što dodatno ohrabruje je da broj investicija i dalje raste, a za nekoliko dana nas očekuje u rugvičkoj poslovnoj zoni otvorenje 88 milijuna eura vrijednog Designer Outlet Centra koji će otvoriti novih 400 novih radnih mjesta. Stoga vjerujemo kako će ovaj iznos od 49,9 milijardi kuna prihoda koji su ostvarili naši poduzetnici i dalje rasti“, dodao je župan.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

VIDEO Održan prvi VG MeetUp

Gorički poduzetnici iskoristili priliku da se upoznaju i razmjene iskustva

Objavljeno

on

Velikogorička razvojna agencija VE-GO-RA u Klubu 100 organizirala je prvi VG Meetup. Gorički poduzetnici u neformalnom druženju imali su priliku upoznati se i razmijeniti poslovne ideje, ali i dogovoriti nove suradnje. Kako je to izgledalo pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno