Povežite se s nama

Vijesti

‘Nekad smo se bavili stokom, danas kućnim ljubimcima’

Cijeli svoj radni vijek proveo je u Veterinarskoj stanici Velika Gorica, koja je već 70 godina u samom vrhu  hrvatskog veterinarstva

Objavljeno

na

Veterinarska stanica Velika Gorica ove godine slavi veliki jubilej. Već 70 godina pomažu životinjama na području Turopolja, Posavine i Vukomeričkih gorica. Osnovana je davne 1949. godine i imala je šest područnih ambulanti. Ambulanta u Pokupskom pripojena joj je 1962. godine. U to doba ambulantu su imala naselja Mraclin, Vrbovo Posavsko, Šćitarjevo, Dubranec, Pokupsko, Kravarsko i Velika Gorica.

– Turopolje je u to vrijeme bilo poznato kao stočarski kraj. Prvo simentalsko govedo koje je došlo u bivšu Jugoslaviju, došlo je upravo na ovaj teren. Križalo se s našim domaćim autohtonim govedom i tako smo dobili križanog simentalca. S umjetnim osjemenjivanjem stoke počeli smo već 1952. godine. Velika Gorica je tada imala vrlo jak stručni kadar. Vodila se briga o educiranju kadrova različitih profila: farmakologija, peradarstvo, svinjogojstvo…. Ja sam magistar znanosti iz područja higijene tehnologije živežnih namirnica. Mladi ljudi su se tada redovito educirali. Nismo zaostajali u europskim trendovima što se tiče dijagnostike, preventive, kurative, dijagnostike i kirurgije – rekao nam je Josip Kozačinski, umirovljeni veterinar. Većinu svog radnog vijeka proveo je upravo u ovoj veterinarskoj stanici.

Danas se profil pacijenata uvelike promijenio, stoku su zamijenili kućni ljubimci. U goričkoj Veterinarskoj stanici i dalje se trude zadržati kvalitetu usluge pa se tako uložilo u infrastrukturu, a konstantno se potiče educiranje djelatnika.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

– U protekle tri godine uložena su velika sredstva u rekonstrukciju zgrade i interijera, a nabavili smo i novu opremu. Pružamo gotovo sve zdravstvene usluge za male i velike životinje. Veterinarska stanica Velika Gorica danas je u samom vrhu veterine u Hrvatskoj. Osim u opremu, ulažemo i edukacije naših djelatnika. Imamo zaposleno 15 doktora veterinarske medicine, od kojih je pet magistara znanosti, šest tehničara i pomoćno osoblje, sve ukupno 31 zaposlenika. Cilj nam je i u idućim godinama zadržati nivo usluga koje pružamo – istaknuo je Marko Morić,  direktor Veterinarske stanice.

NESTALE AMBULANTE U SELIMA

Od nekadašnjih sedam ambulanti opstale su samo četiri: Velika Gorica, Kravarsko, Pokupsko i Vrbovo Posavsko. Ambulanta Dubranec ugašena je 1994. godine, Šćitarjevo 2000., a Mraclin 2008. godine. Sve mu tome kumovalo je snaženje uvoznog lobija, koji je 80-tih godina počeo uzimati maha. Kraj 60-tih, 70-te i do početka osamdesetih godina bilo je zlatno doba stočarstva u Turopolju.

– 1975. godine Veterinarska stanica u vlastitom tovu imala je između 15 i 17 tisuća komada junaca te tri tisuće komada svinja. Vodili smo nadzor o zdravlju junadi i svinja na farmama na našem području. Od 1963. godine nadgledali smo mliječne farme u Vukovini i Petrovini, riječ je bila o farmama s nekoliko stotina komada istočnog frizijskog goveda. U Kušancu, Okujama i Buševcu  uzgajali su svinje. Čitav ovaj teren bio je pokriven s tovom junadi i svinja. Posavina je bila poznata po uzgoju konja. U jesen bi dolazili Talijani s kamionima i otkupljivali ždrjebad i konje. Sve se promijenilo otvaranjem prvih trgovačkih lanaca, to je označilo početak enormnog uvoza junetine, svinjetine, govedine i mlijeka što je osiromašilo ovaj kraj i dovelo do propadanja sela. Mlađi ljudi su odlazili u Veliku Goricu ili Zagreb, stariji ljudi koliko su još mogli raditi radili su. Uglavnom, stoke više nije bilo – objasnio je Kozačinski.

NIŠTA BEZ ŽIGA ILI PLOMBE

Veterinarska stanica nekada je vršila nadzor nad klanjem stoke, prometom mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i jaja na području Velike Gorice i susjednih općina. Krajem 80-tih ukinuta je veterinarska inspekcija te se više nije moglo kontrolirati promet mesa u trgovačkim lancima i mesnicama. Sve to bilo je prepušteno sanitarnoj inspekciji ili samim potrošačima, koji su mogli sami odlučiti hoće li prijaviti nepravilnost.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

– Mi smo mjesečno vršili kontrolu jaja, krvi, fecesa i hrane na farmi pilića. Nije se moglo dogoditi da bi jaja iz farme otišla, a da nisu imala veterinarsku potvrdu. Isto tako, nije se moglo dogoditi da meso ili mesne prerađevine iz klaonice otiđu bez veterinarske potvrde. Na svakom komadu mesa morao je biti žig, na kobasicama markica ili plomba, bila je rigorozna kontrola – naglasio je naš sugovornik.

Sve to dovelo je do novog problema. Meso koje se može pronaći na policama trgovačkih lanaca uglavnom je iz uvoza. Često je teško pratiti njegovo porijeklo, a nerijetko meso u frižiderima stoji i više od godine dana. To u konačnici loše utječe kako na njegove nutritivne vrijednosti, tako i na ukus.

– Jednom sam naišao na meso peradi koja je bila uvezena i duboko smrznuta godinu dana. Vjerujem da je ona u trenutku smrzavanja bila bakteriološki ispravna, ali to meso je tijekom stajanja sigurno izgubilo svoje nutritivne vrijednosti. Meso svinjske pasmine pietren zna biti vodenasto. Stavite šnicl peći, a ono vam se digne kao đon. To se događa kada je meso puno vode, a kad ona izađe ono postane tvrdo i suho. Problem je u tome što to meso nije zrelo, a životinje su bile držane u zatvorenom prostoru s minimalno slobode kretanja. To meso zato nema kvalitetu – priča nam Josip, pa objašnjava o kavim se tu razlikama radi.

BEZ MASNOĆE NEMA FINOĆE

– Perad vam se sada kolje s napunjeni 42 do 46 dana, a nekada se pile na selu tovilo pet do šest mjeseci i bilo pušteno da vani hoda. Kad se peklo meso domaće svinje, ne samo da je mirisalo dvorište kuće u kojoj se peklo, nego deseti susjed osjetio je miomirise pečenja.  Prva Gavrilovićeva zimska salama pravljena je od turopoljske svinje. Ona je bila ukusna zbog mesa koje ima sitne miofibrile protkane s masnoćom. Vi kad pečete to meso ili radite suhomesnate proizvode ono je ukusno jer uz mišić ima i masnoću – istaknuo je umirovljeni veterinar.

Dodao je kako naša teletina završava u Italiji. Šunka i šnicl ostaju u ostaju kod njih, dok nam vračaju lopaticu i flam, a to naši sugrađani kupuju po trgovačkim lancima. Naš ‘baby beef’ se ne može kupiti kod nas, sve što se proizvede ide u inozemstvo. Još 1988. godine bjelovarsko i turopoljsko područje, proglašeno je regijom s najboljim baby beef-om u Europi. Osim mesa loše kvalitete, građani sve češće , a da ni ne znaju, konzumiraju supstance koje ostavljaju neizbrisiv trag na njihovom zdravlju.

Foto: Facebook/Cow Lovers

– Pogledajte koliko djece danas ima probleme s raznim vrstama alergija. Zabrinjavajuć je i broj mladih žena koje boluju od karcinoma dojke, jajnika i uterusa. Od kuda sve to? Hormoni. Sedamdesetih godina u Europi su se masovno primjenjivali hormoni rasta u tovu junadi i peradi. Prvi takvi slučajevi otkriveni su u Sloveniji, a poslije i u Hrvatskoj. Ne smijem imenovati proizvođače, ali iznenadio sam se kad sam vidio koja je velika farmaceutska tvrtka proizvodila te hormone. Od tog trenutka, gdje sam god mogao izbjegavao sam upotrebu njihovih proizvoda – otkrio nam je Kozačinski.

TELETOM SE PLAĆAO POREZ ILI KUPOVALA DRVA ZA OGRJEV

Dok je selo još bilo selo, a domaćini su ponosno uzgajali svoje blago i od toga živjeli, veterinar je uvijek bio drag gost. Uz liječnika i župnika, veterinar je bio jedan od najvažnijih aktera u životu sela. On je vodio brigu o blagu svake obitelji, a tako i o njihovoj egzistenciji. Ljudi su bili siromašni i njihova kravica bila im je sve. Seljak je unaprijed znao kamo će s teletom. Njegovom prodajom moglo se platiti porez ili kupiti drva. Odnos između veterinara i seljaka bio je blizak, a radilo se i na kredit. Usluga liječenja naplaćivala se kad bi se prodalo tele, odojak ili ždrijebe. Često je bilo i komičnih situacija.

– Kako sam visokog rasta i imam duge ruke često sam išao na ždrijebljenje kobila. Do glave ili noge ždrijebeta nije bilo lako doći, trebalo je imati jako dugu ruku i biti visok. Kolega me je tako jedanput zamolio da umjesto njega odem na ždrijebljenje. Poznavao sam gazdu i gazdaricu. Kad sam došao kobila je bila zbilja visoka, jahača kobila. Ustanovio sam da je ždrijebe krivo okrenuto i trebalo ga je izvući van. Stao sam na prste i gurnuo ruku najdublje što sam mogao u kobilu. Lice mi se nalazilo blizu vagine, a gazdarica me je upitala: – Buš joj pusu dal?-. Prvo mi je bilo malo nelagodno, a onda sam joj odgovorio kao iz topa: ‘Čuj bolje njoj nego tebi’. Svi koji su se tu našli pukli su od smijeha, a zgodna gazdarica, nakon što me je pošpotala, i sama se nasmijala mojoj dosjetci – otkrio nam je Josip.

Vijesti

Velikogorički županijski sud danas u zoni visokog rizika

Objavljeno

na

Specijalna vozila - županijski sud

Iako su nedjeljna prijepodneva obično mirnija i opuštenija, prostor oko “Rojca” od ranih prijepodnevnih sati bio je pod budnim policijskim okom, a promet je povremeno bio ograničen. Pred zgradom županijskog suda u Velikoj Gorici uočena su polocijska vozila te specijalno vozilo za prijevoz osoba koji su pod najvišim stupnjem pratnje, odnosno jednostavnim riječnikom predstavljaju opasnost za okolinu prilikom transporta i privođenja na saslušanje. Sve je trajalo nešto više od dva sata, a za to vrijeme su pripadnici specijalnih hrvatskih postrojbi bili u pripravnosti na ključnim točkama ispred županijskog suda u Velikoj Gorici. Javnosti nije poznato tko je osoba koja je privedena u svrhu provođenja istražnih radnji ali u kuloarima se spominjalo ime Srđana Mlađana, iako je obzirom na dosašnju praksu sličnih sigurnosnih mjera moguće da se ovdje radilo o osobama sa međunarodnih tjeralica.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Rogla u prosincu, Sljeme u veljači – počinju upisi u dječju školu skijanja

Objavljeno

na

Objavio/la

Klokan sport i ove zime organizira školu skijanja za djecu, a programi će se održati na Rogla i Sljeme. Termin na Rogli je od 26. do 30. prosinca, dok je Sljeme rezervirano za razdoblje od 2. do 6. veljače. Školica je namijenjena djeci od 5 do 14 godina, a prijave su već otvorene.

Roditelji koji žele upisati dijete mogu se javiti putem e-maila [email protected] ili direktno kontaktirati organizatore, Tomislava na 095 316 2776 i Filipa na 091 769 3145. Osim glavnih termina, najavljeni su i vikend programi tijekom siječnja i veljače, kao i individualni treninzi za djecu koja žele dodatnu pažnju instruktora.

Polasci su organizirani iz Velika Gorica, Sesvete i Novog Zagreba.

Nastavite čitati

Najave

“Sve istine o medu” – što je istina, a što mit? Evo gdje možete saznati sve informacije

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pexels/Towfiqu barbhuiya

U Društvenom domu Kuče će se u subotu, 9. prosinca u 18 sati, održati predavanje pod nazivom “Sve istine o medu”, na koje poziva Udruga žena Kuče. Posjetitelji će imati priliku čuti kako med utječe na organizam te na koji način ga pravilno koristiti.

Prema najavi organizatorica, predavanje je zamišljeno kao praktičan i razumljiv pregled najvažnijih činjenica o medu i imunitetu. Cilj je razjasniti što je znanstveno utemeljeno, a što se temelji na dugogodišnjim, ali pogrešnim uvjerenjima o djelovanju meda. Poseban naglasak bit će na pravilnoj upotrebi meda u svakodnevnoj prehrani.

Iz Udruge žene Kuče pozivaju sve zainteresirane mještane i posjetitelje da dođu, bez obzira na predznanje.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Kako napraviti božićne ukrase od starih knjiga? Otkrijte na novoj radionici

Objavljeno

na

Objavio/la

U srijedu, 10. prosinca, u 18 sati, u Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici održat će se božićna radionica na kojoj će sudionici naučiti kako izraditi blagdanske ukrase od otpisanih knjiga. Radionicu vode knjižničarke Danijela Pralas i Maja Petrošević, a sudjelovanje je besplatno uz obaveznu prijavu.

Program je nastao kao rezultat stručne mobilnosti knjižničnih djelatnica u sklopu Erasmus+ programa, realizirane u knjižnicama Pietro Acclavio i Oodi. Stečena iskustva pretočena su u radionicu koja spaja održivost, edukaciju i praktičan rad.

Radionica je namijenjena svima koji žele kreativno provesti prosinačku večer i pritom naučiti kako starim knjigama dati novi život. Knjižnica osigurava sve materijale, no zbog ograničenog broja mjesta potrebno se prijaviti putem telefona na 01 6222 948 ili e-maila na [email protected].

Nastavite čitati

Vijesti

Krampusovanje u Gudcima – malo šiba, puno smijeha!

Tradicionalno okupljanje ispred društvenog doma privuklo je više posjetitelja nego ikad, uz veselo druženje, obilazak sela i čuvanje lokalne tradicije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Petra Šnajder

U Gudcima je jučer ispred društvenog doma održano tradicionalno “Krampusovanje”, na kojem se okupio iznimno velik broj djece i roditelja iz mjesta i okolnih sela. Tijekom druženja, koje su organizatori proveli u opuštenoj i obiteljskoj atmosferi, najmlađi su upoznali Svetog Nikolu i krampuse, a događaj je zaključen obilaskom sela.

Prema riječima organizatora, odaziv je bio najveći do sada te je nadmašio sva očekivanja. Djeca su s posebnom znatiželjom dočekala dolazak Svetog Nikole koji je najmlađima dijelio slatkiše, dok su krampusi simbolično uručivali šibe. Iako poznati po “strašnom” izgledu, mještani ističu da su ih djeca prepoznala kao dio igre i tradicije pa straha gotovo da nije ni bilo.

Nakon druženja kod doma, Nikola i krampusi obišli su selo kako bi pozdravili i one koji nisu mogli doći na središnji dio događanja. Time je, poručuju organizatori, još jednom potvrđeno da je riječ o običaju koji okuplja zajednicu i čuva dio lokalne kulturne baštine.

Krampus, kao figura prisutna u europskoj folklornoj tradiciji, predstavlja simboličnu suprotnost Svetom Nikoli jer dok Nikola nagrađuje dobrotu, krampus podsjeća na nestašluke. Upravo ta ravnoteža čini ovaj običaj zanimljivim i pedagoški prepoznatljivim, a u Gudcima ga nastoje očuvati i prenijeti mlađim generacijama.

Nastavite čitati

Reporter 455 - 17.11.2025.

Facebook

Izdvojeno