Poveži se s nama

Vijesti

Nek sunce sja: Sve o poticajima, ali i postupku kako do vlastite sunčane elektrane

Uz subvenciju, projekt je isplativ za tri do četiri godine

Objavljeno

Građani, poduzetnici, obrtnici i javne ustanove u petak su dobili informacije o tome kako mogu sami proizvoditi energiju za vlastite potrebe, a samim time smanjiti troškove, podići kvalitetu života i osigurati ekološku održivost. Ovo predavanje pripremila je Ekoregija Velika Gorica u sklopu svog programa “Nek sunce sja-sunčane elektrane Ekoregije Velike Gorice”, koji financira Grad Velika Gorica, a okupljenima su prikazali i svoj mali fotonaponski sustav od pola kilovata koji funkcionira kao otočni sustav

– Dobar je odaziv, kao i prošle godine. Pokazali smo i danas kako je jednostavno doći do vlastite sunčane elektrane. Zapravo, država danas sufinancira sve takve projekte i to s velikim iznosima. Preko Županije se tako za kućanstvo danas može dobiti 20-ak tisuća kuna za solarnu elektranu 3,6 kWh što je zapravo dovoljno za jedno manje kućanstvo. Za gospodarstvo su također u tijeku natječaji i može se dobiti subvencije preko Fonda za zaštitu okoliša, a subvenciju mogu dobiti i OPG-ovi – objasnio je Josip Kolarec, predsjednik udruge Ekoregija Velika Gorica.

6.11.2020. Velika Gorica – Ekoregija Velika Gorica organizirala predavanje ‘Nek sunce sja’. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Putem video veze, na predavnju je svoje iskustvo i znanje podijelio i profesor Ljubomir Majdandžić s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, koji je nekada obnašao i dužnost ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Predavači su objasnili i cijeli postupak koji građani ili tvrtke trebaju proći, od popunjavanja obrasca u HEP-u, preko izrade glavnog projekta do dobivanja  suglasnosti i izračuna cijene takvih sustava.

– Sustav male solarne elektrane isplativ je već za tri do četiri godine uz subvenciju, a bez subvencije za oko sedam godina. Nakon toga ostaje samo paušalni iznos od oko 30 kuna, koji se plaća HEP-u ili drugim distributerima. To govori da se radi o jako dobrom ulaganju, a tako brinemo i o okolišu i zdravlju ljudi – zaključio je Kolarec i poručio kako, oni koji danas nisu mogli doći na predavanje, sve informacije i dalje mogu dobiti od Ekoregije Velika Gorica.

Osim predavanja, kao primjer dobre prakse, Ekoregija u subotu vodi zainteresirane građane i gospodarstvenike na studijski posjet u Lepoglavu, gdje će posjetiti postavljenu sunčanu elektranu snage jedan megavat.

Galerija fotografija

 

Najave

Via VINO za vikend u Veliku Goricu donosi svijet boutique destilerija, dobrog bluesa i tartufa

Središnji park u Velikoj Gorici, park dr. Franje Tuđmana, postaje kino na otvorenom, na čijem će se velikom platnu odvijati poznati ‘The Blues Brothers’…

Objavljeno

on

Događanje Via VINO nadolazećeg se vikenda odvija u Velikoj Gorici. Središnji park tako postaje centar događanja kojem se možete pridružiti i uživati u pravom gurmanskom iskustvu koje će vas svojim okusima i mirisima uvesti u jesen.

Ovaj put Via VINO donosi nešto sasvim drugačije, no jednako atraktivno svima onima koji vole istraživati autohtone proizvode. Središnji park u Velikoj Gorici, park dr. Franje Tuđmana, postaje kino na otvorenom, na čijem će se velikom platnu odvijati poznati ‘The Blues Brothers’, a uživanje u filmu obogatit će turopoljski gin i kesteni. Ulaz je besplatan, a svoje mjesto možete doći zauzeti od 17 sati. Projekcija filma kreće u 18:30 sati.

Kako je ova lokacija poznata po tartufima čeka vas i pravi uvid u to kako izgleda lov na tartufe, o čemu će vam otkriti više sam tartufar. Kušajte autohtoni gin s potpisom boutique destilerije Brigljević, a cijelo događanje obogatit će i food truck specijaliteti Marina Medaka.

FOTO: TZZŽ

Via VINO, koje organizira TZ Zagrebačke županije, ove vas jeseni vodi vinskim cestama u okolici Zagreba, na manje od sat vremena udaljenosti od grada, gdje možete uživati u spektru boja, vina i okusa. Via VINO okuplja vinarije koje širom otvaraju svoja vrata i poziva na gastronomske te kulturne sadržaje u trajanju od mjesec dana, od 15.10. do 15.11.

Velika Gorica sada vas zove na zabavni ‘weekend getaway’ – u svijet boutique destilerija, dobrog bluesa i tartufa!

FOTO: TZZŽ

Nastavi čitati

Kultura

Knjižničari biciklisti stižu u Veliku Goricu. Policija poziva na oprez u prometu

Nakon okupljanja u 8 sati, biciklisti će startati u 8:30 sati s parkirališta Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i voziti će se sve do Gradske knjižnice u Velikoj Gorici…

Objavljeno

on

Zagrebačko knjižničarsko društvo i ZKD biciklisti u subotu 23.listopada organiziraju 10. biciklijadu iz Programa Biciklom kroz knjižnice Zagrebačke županije.

– Riječ je o grupi knjižničara entuzijasta, članova Zagrebačkog knjižničarskog društva koji su spojili svoje bicikliranje i ljubav prema knjižnicama u jedno. S proaktivnim izlaskom iz svojih zatvorenih sredina na ulicu, knjižničari žele upoznati javnost s mogućnostima koje pruža ova plemenita profesija i postati vidljiviji i prepoznatljivi u javnosti. Također, na ovaj način žele proširiti komunikaciju s korisnicima kako bi još više mogli poboljšati svoje usluge – ističu iz ZKD-a.

Nakon okupljanja u 8 sati, biciklisti će startati u 8:30 sati s parkirališta Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i voziti će se sve do Gradske knjižnice u Velikoj Gorici. Trasa kretanja sudionika je sljedeća: Ulica Hrvatske bratske zajednice – Avenija Većeslava Holjevca – Savezne Republike Njemačke – Buzinska cesta – Zagrebačka cesta sve do Velike Gorice.

Planirani dolazak u Veliku Goricu je u 10 sati, gdje će se uz predah upoznati s Gradskom knjižnicom Velika Gorica. Nakon toga obići će Muzej Turopolja i Centar za posjetitelje Velika Gorica.

Iz Policijske uprave zagrebačke pozivaju građane na povećani oprez u prometu.

– Biciklijada se održava u redovnom režimu prometa, većim dijelom po biciklističkim stazama. Ali pozivamo građane da poštuju prometne propise i pravila radi sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu kao i sudionika same biciklijade – ističu iz policije.

Više informacija i detalja o prijavi možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Na trećoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnici će raspravljati o 30 točaka dnevnog reda

Također, na dnevnom redu nalazi se i prezentacija Studije o javnom lokalnom prijevozu, a vijećnici će doznati i status projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“..

Objavljeno

on

Gorički gradski vijećnici, sjest će po treći puta u vijećničke klupe 26.listopada, kada će raspravljati o 30 točaka dnevnog reda. Među njima će biti izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2021.godinu, ali i brojna druga izvješća o radu goričkih gradskih ustanova poput Muzeja Turopolja, Pučkog otvorenog učilišta, dječjih vrtića, Razvojne agencije VE-GO-RA, Javne vatrogasne postrojbe i drugih…

Vijećnici će odlučivati i o lokalnim porezima grada, obnovi zgrade Područne škole Dubranec, imenovanju ulice u Velikoj Mlaki, kao i odavanju suglasnosti gradonačelniku za sklapanje Ugovora o izgradnji komunalne infrastrukture s tvrtkom iz Velikog Polja.

Također, na dnevnom redu nalazi se i prezentacija Studije o javnom lokalnom prijevozu, a vijećnici će doznati i status projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“.

Sjednica Gradskog vijeća zakazana je za 26.listopada s početkom u 9 sati, a dnevni red možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno