Poveži se s nama

HOTNEWS

Narodna koalicija objavila listu za VI izbornu jedinicu – Velikogoričani teško mogu biti zadovoljni ovakvom listom

Objavljeno

Velikogorički SDP nakon Vesne Fabijančić Križanić neće ni u ovom sazivu Sabora moći računati na svog aktualnog kandidata koji bi na listi barem ostvario minimalne šanse za ulazak u Sabor na predstojećim parlamentarnim izborima ili barem zauzeo neku od počasnih pozicija pa makar i posljednju na listi. Goran Beus Richembergh ostaje tako jedini predstavnik Velike Gorice koji bi u slučaju pobjede Narodne koalicije na slijedećim izborima branio interese Velike Gorice među vladajućima. Velikogorički HNS pak ovime daje do znanja da u ovom trenutku mnogo bolje kotira u Županiji od velikogoričkog SDP-a, što također može biti i poruka pred lokalne izbore u svibnju iduće godine.

 

To samo potvrđuje nagađanja da pred novim predsjednikom gradskog SDP-a predstoji ogroman posao u pripremi slijedećih lokalnih izbora. Velika Gorica je najveći grad u Zagrebačkoj županiji stoga se unutar dvije najjače gradske stranke (SDP i HDZ) uvijek jasno očekuje da će iz svojih redova iznjedriti kandidate za pozicije u Saboru. I dok će Dražen Barišić obzirom na rast popularnosti i poziciju predsjednika županijskog odbora HDZ-a zauzeti najvjerojatnije jednu od prve tri pozicije na listi IV izborne jedinice, gradski SDP će svog kandidata čekati još neko vrijeme. Priče koje kruže gradom ovih dana da će Ivo Jelušić biti novi kandidat SDP-a za gradonačelnika Velike Gorice na slijedećim lokalnim izborima možda i daju za pravo onima koji tvrde da će gradski SDP ipak imati svog zastupnika u Saboru. No, mnogi iz SDP-a u Velikoj Gorici se ne slažu, smatrajući da uz ovakvo članstvo “uvozeći” kandidata za gradonačelnika stranka u stvari radi protiv sebe, što se posljednjih osam godina na lokalnim izborima i potvrdilo, pa čak ni najjače velikogoričko stranačko ime SDP-a, Vesna Fabijančić Križanić nije svojom kandidaturom uspjela skinuti taj teret sa leđa stranke.

 

Damir Šimunić pak kao najodgovornija osoba u gradskom SDP-u mora zajedno sa svojim gradskim odborom donijeti odluku koja će dugoročno ići u pravcu jačanja velikogoričkog SDP-a. Ovakva lista Narodne koalicije za VI izbornu jedinicu donekle i olakšava Šimuniću pripremu za lokalne izbore jer je s njega skinuta sva odgovornost za eventualni neuspjeh u Velikoj Gorici na predstojećim parlamentarnim izborima. Ovakvom politikom nacionalnog SDP-a prema vrlo važnoj biračkoj bazi u Velikoj Gorici ne bi se uopće iznenadili da lijevo orijentirani Velikogoričani svoj glas na parlamentarnim izborima iz protesta daju Barišiću.

 

Narodna koalicija, VI izborna jedinica
1. Mirando Mrsić
2. Nenad Stazić
3. Željko Lenart (HSS)
4. Goran Beus Richembergh (HNS)
5. Ivo Jelušić
6. Zoran Vasić
7. Bojan Glavašević
8. Kristina Ikić-Baniček
9. Iva Prpić
10. Ilija Ćorić (HSS)
11. Ljeposlava Barta (HSU)
12. Maja Sporiš
13. Adelina Ivković (HNS)
14. Svjetlana Lazić

HOTNEWS

VIDEO City puls: Mali nogomet na Panadiću – mladi zabijaju “k’o veliki”!

Pogledajte i aktualac Gradskog vijeća – panika oko kvalitete zraka u Gorici! Lukavec pozdravlja nastavak aglomeracije, dok mladi ne bježe od poljoprivrede – LAG Vallis colapis objavio natječaj. Saznajte i da li je gripa uzela maha u našem gradu i što nas očekuje u Noći muzeja!

Objavljeno

on

VIDEO

Nastavi čitati

HOTNEWS

Donijeta odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada

Naknada će imati fiksni dio koji će iznositi 48 kuna bez PDV-a i varijabilni koji će se određivati po broju odvoza spremnika za otpad

Objavljeno

on

Nakon žustre rasprave koja je potrajala sat i pol vremena sa 17 glasova za i sedam protiv izglasana je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Vladajući i opozicija sukobili su se oko dvije važne stvari vezane uz ovu odluku. Naime, opoziciji zasmetala visina fiksnog dijela cijene prikupljanja otpada, kao i nemogućnost korištenja manjih spremnika od 60 i 80 litara. Prema izglasanoj odluci minimalna cijena javne usluge iznosit će 48 kuna bez PDV-a i za sve korisnike je ista.

Damir Šimunić iz SDP-a upozorio je kao je ova odluka udar na džepove građana, a kao primjer naveo je jednu dvočlanu umirovljeničku obitelj.

– Jedan umirovljenički par u koji živi u stanu sada plaća 63,39 kuna. Mi sada samo u fiksnom dijelu imamo oko 54 kune, a sumnjam da će varijabilni dio iznositi samo 10 do 14 kuna i u praksi je ne moguće. To će biti znatan udar na džepove naših građana- istaknuo je Šimunić.

Predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak branio je visinu cijene fiksnog djela naknade time što je tako propisano zakonom. Istaknuo je kako je to najniža cijena u Zagrebačkoj županiji od svih gradova koji su dosad donijeli svoje odluke.

-U procjenama našeg varijabilnog dijela krećemo se oko cifre od 8 i 9 kuna po pražnjenju posude komunalnog otpada. Odgovorio bih gospodinu Šimuniću kako će navedena obitelj plaćat će maksimalno 15 kuna veći račun u odnosu do sada – rekao je Rak.

Problem minimalne veličine posude za prikupljanje otpada koja iznosi 120 litara mogao bi predstavljati i velik problem samačkim kućanstvima i manjim kućanstvima koja ne proizvode veću količinu otpada. Karmen Rak iz MOST-a istaknula je kako se tijekom izrade ovog prijedloga odluke o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada nije vodilo računa o potrebama korisnika.

– U staroj odluci iz 2018. godine postajala je mogućnost korištenja posuda od 60 i 80 litara, a toga u ovoj odluci nema. Iz nacrta ove odluke slijedi da je mjerilo odvoza čini volumen zadužene posude i broj odvoza te da korisnici koji predaju najmanju količinu otpada plaćaju relativno najveću cijenu. Time se ne poštuje načelo onečišćivač plaća. Ovaj sustav je postavljen tako da ne sprječava nastanak otpada niti stimulira njegovo razvrstavanje – izjavila je vijećnica MOST-a.

Opozicija je upozorila i kako bi rast cijena usluga odvoza komunalnog otpada mogao dovest do nastanka još većeg broja divljih deponija.

– Prošećite od Petrovine i Gradića do Vukovine vidjet ćete najmanje 500 ilegalnih odlagališta otpada- poručio je Marijo Zdelar iz SDP-a i istaknuo kako je bilo puno bolji okvir da se u mjesto volumena trebala uzeti težina otpada prilikom naplaćivanja odvoza smeća.

– Zašto su komunalna poduzeća izabrala ovaj model? Zato što im je jednostavnije i jeftinije te uvijek naplaćuju odvoz kao da ja spremnik maksimalno pun – dodao je Zdelar.

Ispred Kluba zastupnika vladajućih HDZ-ov Darko Bekić upozorio je kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja komunalnog otpada pokazao je kako su stanovnici Velike Gorice prepoznali značaj ovog projekta te kako je postotak recikliranja u domaćinstvima porastao s 20 na 35 posto.

– Sve ovo što smo da sada imali pokazalo se dobrim, sada je jako važno unaprijediti ga novo vrijeme koje pred nama – poručio je Bekić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Pitanje kvalitete zraka u Velikoj Gorici dominiralo Aktualcem

Objavljeno

on

Najaktualnije pitanje o kojem se i najžustrije raspravljalo na Aktualnom satu 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice bilo je ono o kvaliteti zraka u našem gradu. Isto je pitanje postavilo čak troje vijećnika, a kako im je odgovorio gradonačelnik Dražen Barišić te o čemu su još vijećnici raspravljali pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno