Poveži se s nama

HOTNEWS

Najmlađi Goričani pokazali da znaju brinuti o svojim zubićima

Objavljeno

Svjetski dan oralnog zdravlja prigodno je obilježen u Dječjem vrtiću Velika Gorica. Stariju vrtićku grupu u Pucekovićevoj posjetila je Kaja Gmaz, doktorica dentalne medicine sa svojim timom. Vrtićance su upoznali s važnošću održavanja dentalne higijene te im pokazali kako pravilno prati zube.

20.03.2017. Velika Gorica – Svjetski dan oralnog zdravlja DV VG. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

„Imamo iznadprosječan broj doktora dentalne medicine po glavi stanovnika u Europskoj uniji, a imamo najveći broj karijesa u populaciji šestogodišnjaka i 12-godišnjaka. Od kad smo ušli u Europsku uniju, čvrsto držimo zadnje mjesto s Rumunjima i Bugarima po stanju oralnog zdravlja“, istaknula je Gmaz.

20.03.2017. Velika Gorica – Svjetski dan oralnog zdravlja DV VG. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Kako bi se izbjegla neugodna iskustva i očuvalo dentalno zdravlje djece izrazito je važna prevencija. Roditelji su ti koji su dužni brinuti o održavanju oralne higijene, već od izrastanja prvih zubi. Naravno, izrazito je važna i suradnja s vrtićima u kojima djeca provode dobar dio vremena. Da se s njima dobro radi, djeca su pokazala zavidnim znanjem o teorijskom, ali u praktičnom djelu druženja sa stomatolozima.

20.03.2017. Velika Gorica – Svjetski dan oralnog zdravlja DV VG. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

„Oni su možda mali, ali jako puno toga mogu sami. Zainteresirani su za sve projekte koje smo provodili s njima. Upijaju kao male spužve. Danas su naučili kako pravilno oprati zube, a to je tehnika koju oni sami još ne znaju izvoditi“, objasnila je Kristina Vujnović, vrtićka zdravstvena voditeljica.

20.03.2017. Velika Gorica – Svjetski dan oralnog zdravlja DV VG. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Našu sugovornici su se složili kako su ovakvi projekti jako važni za poboljšanje oralnog zdravlja u dječjoj dobi. Da se u Velikoj Gorici vodi računa o tome, nabolje govori podatak da su sva vrtićka djeca starija od četiri godine prošla edukaciju o dentalnoj higijeni od strane stomatologa.

20.03.2017. Velika Gorica – Svjetski dan oralnog zdravlja DV VG. foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

HOTNEWS

Na goričkom području dva novozaražena

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Velike Gorice u posljednjih 24 sata koronavirusom su zaražene dvije nove osobe. Radi se o jedina dva nova slučaja na području Zagrebačke županije. Do danas je u Gorici zabilježeno ukupno 45 slučajeva COVID-19, 36 ljudi je ozdravilo, a troje umrlo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje ljetni kamp za djecu: Osim kupanja na bazenu, isprobat će i sportove u dvorani

Za aktivan početak ljeta pobrinuo se Gradski bazen Velika Gorica, a na kamp se mogu prijaviti i plivači i neplivači

Objavljeno

on

Zadovoljni prošlogodišnjim odazivom i reakcijama djece, iz Gradskog bazena Velika Gorica odlučili su i ove godine organizirati ljetni kamp za djecu od 7 do 12 godina. Sve počinje 29. lipnja, a trajat će do 17. srpnja, u tri smjene po pet dana. Dio aktivnosti u sklopu ljetnog kampa održava se u Gradskoj sportskoj dvorani. Djeca će u ljetnom kampu imati malu školu plivanja, moći će se slobodno kupati u bazenu, ponudit će im brojne sportske aktivnosti u dvorani, a u svemu će ih  pratiti kineziolozi. Tako će djeca moći isprobati sve sportove koje požele, od graničara do streličarstva.

– Smjena traje pet dana i to smo stavili u period dok roditelji još rade, a prije nego što svi odu na more. Ovo je dobar način da popune vrijeme jer škola će biti gotova, a dosta roditelja ne zna kuda sa svojim mališanima tako da im je ovo idealna prilika. Uz to se djeca bave sportom i zdravo žive, dok roditelji rade ili imaju druge obveze u tom jutarnjem terminu od 8 do 16 sati – objasnio je Darko Ćopić, voditelj Gradskog bazena, i dodao kako prijave traju do 24. lipnja, a prijaviti se mogu i plivači i neplivači.

Ćopić je napomenuo i kako će se pridržavati svih protuepidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno