Poveži se s nama

Published

on

Davne 1888. godine 15.kolovoza s radom je službeno započelo Dobrovoljno vatrogasno društvo Mraclin. Ove godine obilježavaju 130 godina neprekinutog rada i jedno je od rijetkih društava koje se time može pohvaliti.

Od ožujka prošle godine imaju i novo vodstvo koje je svoj zadatak shvatilo vrlo ozbiljno, te su do sada odradili jako puno posla, a svjesni su i nedostataka koje bi voljeli što prije riješiti.

„Imamo najstarije operativno vozilo u Zajednici i voljeli bismo dobiti novo pick up vozilo, a vjerujem da će se to uskoro ostvariti.“ – rekao je Antun Kos, predsjednik DVD-a.

Najbrojnije su društvo u zajednici, broje čak 249 članova, te su u proteklih godinu dana napravili velik posao.

„Premjestili smo visokotlačni modul na prikolicu, krenuli s uređenjem i čišćenjem kompletnog doma, nabavljanjem opreme za djecu da imaju s čim vježbati, promijenili smo krovište, stavili novu fasadu na vatrogasnom domu napravljen je poligon za djecu i mladež, a promijenili smo i amblem kako bi imao mraclinski štih.“ – rekao je Filip Križanić, zapovjednik DVD-a.

Ovu važnu godišnjicu proslavit će ove subote, 16.lipnja u sklopu Vidovih dana u Mraclinu.

Program započinje već od 15 sati okupljanjem gostiju, potom slijedi svečani mimohod kroz selo, postrojavanje ispred vatrogasnog doma, te svečana sjednica. Nakon sjednice će biti predah uz gledanje utakmice Hrvatska-Nigerija, a nakon toga uslijedit će zabava do jutarnjih sati uz grupu Sjaj.

„Očekujemo velik broj gostiju, a pripremamo i razna iznenađenja. Izvadit ćemo stara vatrogasna kola iz 1891., a druga iz 1911. godine.“ – otkrio je Kos.

Ali to nije sve. U dvorani će biti izložba starih mlaznica i šprica, a tu su i pehari. Naime, DVD Mraclin dvaputa je osvojio titulu europskih prvaka, bili su prvaci Jugoslavije, a prijelazni pehar osvojili su triputa.

Sve udruge iz Mraclina bit će uključene u proslavu, a domaćini su pripremili hranu i piće, veliki šator od oko 600 kvadrata, a tu su i pomoćni šatori ako bude potrebe.

Također, u ovoj prigodi iz tiska je izašla i monografija „DVD Mraclin 1888.-2018.“ autora Đure Gajdeka koju možete kupiti na dan proslave, a nakon toga u DVD-u Mraclin.

HOTNEWS

Rekorder vikenda ima 71 godinu i 1,6 promila, i to u nedjelju usred dana

Velikogorička policija u vikend akcijama “Alkohol i opojne droge” i “Brzina” utvrdila ukupno 27 prometnih prekršaja

Objavljeno

on

U provedenoj vikend akciji velikogoričke policije utvrđeno je ukupno 27 prekršaja, od kojih su tri izdana za vožnju pod utjecajem alkohola, a četiri vozača zaustavljeno je zbog nepropisne brzine. U vrijeme provođenja akcije dogodila se i jedna prometna nesreća s materijalnom štetom.

– Ovoga puta u vremenu predviđenom za provođenje ove akcije u kasnim večernjim satima subote najviše je napuhao 39-godišnji muškarac kojemu je u krvi izmjereno 1,3 promila alkohola, te mu je izdan obavezni prekršajni nalog i oduzeta vozačka dozvola na 12 sati – izvijestili su iz PP Velika Gorica.

Izvan vremena provođenja akcije, u nedjelju u 13 sati, u Mičevcu je zaustavljen i 71-godišnji muškarac koji je osobnim automobilom također upravljao pod utjecajem alkohola. Izmjereno mu je 1,59 promila alkohola u krvi. Na licu mjesta izdan mu je Prekršajni nalog, te oduzeta vozačka dozvola na 12 sati, nakon čega je smješten u prostorije PP do otrježnjenja.

Najčešći uzrok prometnih nesreća vozača sa najgorim posljedicama je konzumacija alkohola i nepropisna brzina kretanja vozila, stoga imajte to na umu prije nego što odlučite  sjesti za volan.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Goričani u velikom broju podržali borbu protiv raka maternice

Sedmu goričku humanitarnu akciju s ciljem prevencije opake bolesti podržalo mnoštvo građana

Objavljeno

on

Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u ženskoj populaciji te treći uzrok smrtnosti od raka kod žena. Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih pet godina. Dodatni problem je taj što gotovo dvije trećine žena ne provodi redovite kontrole, a najčešće se testiraju uvijek iste osobe.

Povodom obilježavanja Dana mimoza na Tržnom centru održala se humanitarna akcija u sklopu koje su se prodavale mimoze. Veleučilište Velika Gorica i ove godine je inicijator spomenute akcije, a pridružili su im se Grad Velika Gorica, Hrvatska liga protiv raka, Udruga Zdravka i Poliklinika Zahi.

– Odaziv je svake godine sve veći, prošle godine prodano je najviše, čak oko 500 ‘pušleka’. Svaka akcija nalik ovoj, a koja ukazuje na prevenciju, treba određeni vremenski period da bi postala prepoznatljiva i polučila rezultate. Prema postojećim podacima, porast cijepljenih djevojaka je veći. Nažalost,od oboljelih 300 žena, 100 žena umire od te bolesti, što je velika brojka, ali je ipak naša akcija doprinijela da se pročuje za tu bolest i da se na neki način djeluje preventivno – kaže Sanja Kalambura, profesorica na VVG-u.

Veliki broj Goričana dao je svoju podršku ovoj akciji, među kojima se našao i Dražen Kurilovčan.

– Danas je zdravlje svake žene od iznimne važnosti, a mi,kao građani, trebamo podržavati jedni druge u svakoj takvoj akciji, za dobrobit svih građana, naročito žena – kaže Dražen Kurilovčan,voditelj odjela kulture u POU Velika Gorica.

Kao i svake godine, Grad je podržao ovu akciju, a zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec i sam je pomogao u prodaji mimoza.

– U Gradu Velikoj Gorici Dan Mimoza se održava sedmu godinu zaredom,a cilj ove aktivnosti je poručiti ženama koliko je važan preventivni pregled. Zahvaljujem svim sugrađankama i sugrađanima koji su se odazvali u velikom broju i dali svoj doprinos da ova humanitarna akcija uspije- izjavio je zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Crna kronika

Uhvaćeni u prekršaju

Izvukli se samo s pisanim upozorenjem

Objavljeno

on

Proteklog petka policija je uhvatila sedam pješaka pri prelasku ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Prekršitelji su ovaj put imali sreće i izvukli su se samo uz pisana upozorenja.

Akcija je provedena kako bi se kod pješaka  osvijestila važnost poštivanja prometnih propisa jer su oni najugroženija skupina u prometu.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno