Poveži se s nama

Published

on

Davne 1888. godine 15.kolovoza s radom je službeno započelo Dobrovoljno vatrogasno društvo Mraclin. Ove godine obilježavaju 130 godina neprekinutog rada i jedno je od rijetkih društava koje se time može pohvaliti.

Od ožujka prošle godine imaju i novo vodstvo koje je svoj zadatak shvatilo vrlo ozbiljno, te su do sada odradili jako puno posla, a svjesni su i nedostataka koje bi voljeli što prije riješiti.

„Imamo najstarije operativno vozilo u Zajednici i voljeli bismo dobiti novo pick up vozilo, a vjerujem da će se to uskoro ostvariti.“ – rekao je Antun Kos, predsjednik DVD-a.

Najbrojnije su društvo u zajednici, broje čak 249 članova, te su u proteklih godinu dana napravili velik posao.

„Premjestili smo visokotlačni modul na prikolicu, krenuli s uređenjem i čišćenjem kompletnog doma, nabavljanjem opreme za djecu da imaju s čim vježbati, promijenili smo krovište, stavili novu fasadu na vatrogasnom domu napravljen je poligon za djecu i mladež, a promijenili smo i amblem kako bi imao mraclinski štih.“ – rekao je Filip Križanić, zapovjednik DVD-a.

Ovu važnu godišnjicu proslavit će ove subote, 16.lipnja u sklopu Vidovih dana u Mraclinu.

Program započinje već od 15 sati okupljanjem gostiju, potom slijedi svečani mimohod kroz selo, postrojavanje ispred vatrogasnog doma, te svečana sjednica. Nakon sjednice će biti predah uz gledanje utakmice Hrvatska-Nigerija, a nakon toga uslijedit će zabava do jutarnjih sati uz grupu Sjaj.

„Očekujemo velik broj gostiju, a pripremamo i razna iznenađenja. Izvadit ćemo stara vatrogasna kola iz 1891., a druga iz 1911. godine.“ – otkrio je Kos.

Ali to nije sve. U dvorani će biti izložba starih mlaznica i šprica, a tu su i pehari. Naime, DVD Mraclin dvaputa je osvojio titulu europskih prvaka, bili su prvaci Jugoslavije, a prijelazni pehar osvojili su triputa.

Sve udruge iz Mraclina bit će uključene u proslavu, a domaćini su pripremili hranu i piće, veliki šator od oko 600 kvadrata, a tu su i pomoćni šatori ako bude potrebe.

Također, u ovoj prigodi iz tiska je izašla i monografija „DVD Mraclin 1888.-2018.“ autora Đure Gajdeka koju možete kupiti na dan proslave, a nakon toga u DVD-u Mraclin.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Kod Buzina već počele gužve, ovako možete izbjeći prometne čepove

To je samo početak prometnog krkljanca koji nas očekuje i ovog produženog vikenda

Objavljeno

on

Na zagrebačkoj obilaznici iz smjera Buzina prema naplatnim postajama Lučko u smjeru mora kolona je duga oko 8 km. Između čvorova Lučko i Donja Zdenčina na A1 vozi se u koloni uz povremene zastoje. Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti, u gradovima, na prilaznim i obilaznim cestama kao i u priobalju te na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom. HAK vozačima savjetuje da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Ako želite izbjeći prometne čepove i satima čekati u koloni, prema turističkim odredištima nikako nemojte krenuti sutra od 7 do 14 sati, kada će gužve biti najveće. Subota je svakako bolji izbor od neradnog petka. Ako ćete ga žrtvovati, putovat ćete po puno boljim prometnim uvjetima.

Novi zastoji očekuju se već u ponedjeljak, kada će se kolone vozila početi kretati prema unutrašnjosti. Gužve će biti već u jutarnjim satima, a od 14 do 22 sata vrlo velika, pa putovanje svakako probajte izbjeći u tom vremenu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

ZET od 1. srpnja uvodi niz promjena

Za sedam kuna moći ćete se voziti 60 minuta u jednoj zoni

Objavljeno

on

Iz Zagrebačkog električnog tramvaja najavili su uvođenje karte od 7 kuna, kojom će se građani od 1. srpnja moći voziti 60 minuta u jednom smjeru. Za razliku od njezinog papirnatog oblika, elektroničko izdanje omogućavat će 60-minutnu vožnju, bez obzira na smjer putovanja.

„Osim u papirnatom obliku, karta će biti dostupna i u elektroničkom izdanju. Putnici koji prijevoz plaćaju vrijednosnom kartom, na zaslonu uređaja za registraciju trebaju prije prislanjanja kartice odabrati kupnju karte od 60 minuta. Napominjemo kako će prislanjanjem elektroničke kartice bez prethodnog odabira 60 minutne karte na zaslonu uređaja, putnik kupiti uobičajenu kartu za jednu zonu po cijeni od 10 kuna“, objasnili su iz ZET-a.

Početak srpnja donosi još jednu važnu promjenu. Vozači tramvaja i autobusa ubuduće će prodavati isključivo pojedinačne papirnate karte po cijeni od 15 kuna, kojima će se građani moći voziti 90 minuta u jednoj tarifnoj zoni.

„U proteklom razdoblju porasla je prodaja karata i u vozilima, što dodatno otežava primarni vozački posao. Sve ostale vozne karte po cijenama od 4, 7 i 10 kuna i dalje će biti dostupne na uobičajenim prodajnim mjestima, stoga preporučujemo da se unaprijed planira putovanje i obavi kupnja na više od 300 lokacija“, dodali su iz ZET-a.

Najavili su i uvođenje nove mobilne aplikacije kojom će se olakšati plaćanje prijevoza u ZET-ovim vozilima.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velimir Šandor drugi na WPA Grand Prix-u Pariz 2018

Disk bacio na 17,88 metara

Objavljeno

on

Na atletskom natjecanju WPA Grand Prix Pariz 2018 Velimir Šandor osvojio je drugo mjesto, bacivši disk na 17.88 metara. Druga mjesta na natjecanju osvojili su i Grubišnjopoljac Deni Černi bacivši kuglu na 9.87 metara te Zadranin Vladimir Gašpar čije je koplje letjelo na 29.52 metra.

“Hrvatski atletičari ostvarili su plasmane sukladno svojim najboljim ovogodišnjim rezultatima koji su dokazali svoju kvalitetu na tako vrhunskom natjecanju kao što je bilo ovo u Parizu. Svi oni se nalaze u trenažnom procesu uoči nastupa na Europskom prvenstvu koje će se u kolovozu održati u Berlinu. Posebno me raduje prvi nastup za reprezentaciju Zadranina Vladimira Gašpara koji je dobio međunarodnu kategoriju i bacio drugu europsku daljinu u koplju ove godine. Također me raduje povratak paraolimpijca Branimira Budetića koji se godinu i pol nakon teške operacije ramena konačno vratio atletici i kontinuiranom radu. Nas očekuje još nekoliko međunarodnih natjecanja te od 03. do 12. kolovoza zajedničke pripreme na Bjelolasici te potom nastup na Europskom prvenstvu u Berlinu od kojega očekujem doista vrhunske rezultate“, rekao je izbornik Damjan Sedić.

Na natjecanju je nastupilo više od 300 natjecatelja iz 36 zemalja, a hrvatske boje branilo je osam atletičara.

Nastavi čitati
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno