Poveži se s nama

Moja županija

Najbolji mladi atletičari Zagrebačke županije odmjerili snage

Među brojnim atletičarima naišli smo na dvije mlade Turopoljke, Mariju i Ivanu članice Školskog sportskog društva „Vučko“ iz Vukovine

Objavljeno

Atletski stadion u Mladost u Zagrebu ugostio je 620 atletičara iz osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije. Mladi natjecatelji odmjerili su snage u trkačkim i tehničkim atletskim disciplinama, a mnogima je ovo bio prvi nastup na atletskom natjecanju.

„Njima je ovo je jedno veliko iskustvo, gdje ima od suza i plača do velikog veselja zbog osvojenih medalja. Naš osnovni cilj je uključiti djecu u sportski ili rekreacijski proces, kako bi utjecali na stvaranje pozitivnih životnih navika i njihov fizički razvoj“, rekla nam je Ismeta Čerkez, profesorica tjelesne kulture u Osnovnoj školi Bogumila Tonija.

Među brojnim atletičarima naišli smo na dvije mlade Turopoljke, Mariju i Ivanu članice Školskog sportskog društva „Vučko“ iz Vukovine. Djevojke su članice Školskog sportskog društva „Vučko“ iz Vukovine. Marija je nastupila u skoku u dalj, a Ivana u utrci na 100 metara i štafeti.

„Baš nam je dobro ovdje i zabavno. Ima puno škola, svi se zajedno družimo, tako da je ovo dobra prilika da upoznamo nove ljude“, otkrila nam je Ivana.

Među osvajačima zlata našao se i jedan Samoborac. Jakov Vlahović osvojio je prvo mjesto u utrci na 800 metara za učenike 7. i 8. razreda.

„Zadovoljan sam rezultatom. Iznenadio sam se snagom koju sam imao, jer nisam baš puno trenirao. Uvjeti su bili odlični, dobar je bio i teren, a na ruku nam je išlo i dobro vrijeme. Ovo mi je vjerojatno zadnja zlatna medalja u kategoriji osnovnoškolaca, zato mi je naročito draga. Ovo mi je prvi put da sam se natjecao u ovoj disciplini“, objasnio je Jakov.

Velikim odazivom i atmosferom koja je vladala na stadionu, uz djecu, najzadovoljniji su bili organizatori.

„Mogu reći da je danas užitak biti na stadionu na našem najmasovnijem natjecanju. Tu je oko 600-tinjak djece i svi oni došli su da ostvare što bolje rezultate te prezentiraju svoje škole i lokalne jedinice. Svake godine pokrećemo natjecanje u sportovima koji do tada nisu bili prisutni. Dobar primjer je i otvoreno prvenstvo u karateu koje je organizirala Osnovna škola bogumil Toni iz Samobora. Ako ovako nastavimo, i dalje ćemo ostati jedan od kvalitetnijih saveza u našoj državi“, istaknula je Ivančica Valek, potpredsjednica Županijskog školskog športskog saveza.

Moja županija

Napravili 3D podmornicu i osvojili svjetsko zlato

Konkurencija je bila iznimno velika

Objavljeno

on

Samoborci Josip Oroza, Lovre Stipanović i Martin Sokolović izradili su „3D znanstvenu podmornicu“ koja je svojom atraktivnom prezentacijom na 10. Međunarodnom sajmu inovacija te 3. Svjetskom inovacijskom forumu (IEI & WIIF 2018.) u Foshanu (NR Kina), izazvala velik interes publike i struke – te osvojila zlatno odličje za inovaciju.

Na Sajmu je, očekivano, najviše bilo izloženo domaćih radova kineskih autora, blizu 3.000, dok je u međunarodnoj konkurenciji sudjelovalo više od 250 inovacija iz četrdesetak zemalja svijeta.

Mlade Samoborce je u realizaciji ove inovacije usmjeravao njihov profesor i mentor Ivan Vlainić u Srednjoj strukovnoj školi Samobor koju su pohađali, a gdje je u školskoj godini 2017./2018. podmornica i napravljena na školskom 3D printeru.

Ovo, međutim, nije prvo priznanje za njihov kreativan rad. S „3D znanstvenom podmornicom“ mladi inovatori osvojili su zlatnu medalju i na Sajmu inovacija u Nuernbergu, potom zlato u Ženevi na „Salon Geneve 2018“ i srebrnu medalju u Seulu (Južna Koreja).

Inače, Oroza, Stipanović i Sokolović dobitnici su ovogodišnjeg javnog priznanja Zagrebačke županije za svoj inovativan rad i uspjeh koji njime polučuju.

Nastavi čitati

Moja županija

Rakitovčani najbolji u Zagrebačkoj županiji

I ove godine skupili najviše starog papira

Objavljeno

on

U Područnoj školi Donja Kupčina dodijeljene su nagrade najboljim školama koje su ove godine sudjelovale u projektu sakupljanja papira u osnovnim školama Zagrebačke županije. Među prvih pet našle su se čak tri goričke škole. Najuspješnija i prva u Zagrebačkoj županiji bila je Područna škola Rakitovec, čiju su učenici skupili 13 540 kilograma papira, odnosno 270,80 kilograma po učeniku.

„Tajna uspjeha naše škole je u tome što smo našu akciju proširili u oba naša sela, Turopolje i Rakitovec. Kontejneri za stari papir na reciklažnim otocima u selu su prazni. Svi nose stari papir u školu. Mi smo u prošloj godini samo za Unijapapir skupili više od 13 tisuća kilograma, a ukupno smo prošle godine skupili smo gotovo 30 tisuća kilograma. Jedno vrijeme surađivali smo s e-Kolektorom, a od Grada ove smo godine dobili nagradu u iznosu 9 tisuća kuna. Novac smo iskoristili za opremanje škole sportskim pomagalima“, pohvalila se Tatjana Mikulin, koordinatorica Eko škole Rakitovec.

Treće mjesto zauzela je Područna škola Buševec, a četvrto Područna škola Dubranec. Buševčani su skupili 5 940 kilograma, a učenici iz Dubranca 3 022 kilograma.
Ove godine u projekt se uključilo 46 škola s područja Zagrebačke županije. Svi zajedno skupili su preko 130 tona starog papira i tako spasili 2620 stabala.

„Mislim da smo kroz ovu akciju uključili veliki broj djece, koja od malih nogu uče kako čuvati prirodu i kako se ponašati. Prvih pet škola dobilo je informatički komplet, a tu praksu namjeravamo nastaviti i u godinama pred nama“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Nastavi čitati

Moja županija

Skladatelj Dario Cebić pobjednik devetog međunarodnog natječaja iz kompozicije

Nagrađena skladba bit će premijerno izvedena u New Yorku

Objavljeno

on

Dario Cebić, umjetnik, glazbeni pedagog i skladatelj iz Dugog Sela, sa skladbom „Concertino“ za solo klavir, pobjednik je devetog međunarodnog natječaja iz kompozicije koje je i ove godine organizirao „Conterpoint International Competition“ u New Yorku i talijanskoj Lucci. Zahvaljujući ovom uspjehu i međunarodnom priznanju, nagrađena skladba profesora Cebića bit će premijerno izvedena u New Yorku 2019. godine.

Cebić je doktorski studij iz glazbenih znanosti završio u Grazu na „Universität für Musik und darstellende Kunst Graz“, nakon čega je završio postdiplomski studij kompozicije na „Universität für Musik und darstellende Kunst“ u Beču te specijalizaciju iz glazbenih znanosti, kompozicije i analize na „Hochschule für Musik Hanns Eisler“ u Berlinu te na  „Hochschule für Musik und Darstellende Kunst“ u Frankfurtu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalog i priznanja za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu 2014. godine.

Nastavi čitati
MEGA
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
EUROHERC

Reporter 375 – 06.09.2018.


Izdvojeno