Poveži se s nama

Vijesti

Na području Turopolja 46-godišnjak ilegalno prodavao duhan

Duhan je skrivao, vagao i prepakiravao u kući.

Objavljeno

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Nedozvoljena trgovina“.

Sumnja se da je od početka 2021. godine, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, na za sad nepoznat način nabavio suhi rezani duhan i cigarete bez odgovarajućih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, a koje je potom skrivao, vagao i prepakiravao u kući na području Turopolja nakon čega je tako pripremljen duhan i duhanske prerađevine preprodavao na parkiralištu na području Turopolja.

-Dio takvog duhana, sumnja se, prodavao je i građanima koji su osobno dolazili na njegovu kućnu adresu radi kupnje tih proizvoda. Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici proveli su pretragu njegove kuće i dvorišnih objekata kojom prilikom je predao ukupno 68.3 kg suhog rezanog duhana, 556 kutija cigareta bez istaknutih markica i 3220 ručno rađenih cigareta-kažu iz policije.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Vijesti

Buševec i Ogulinec sutra bez vode

Cisterna s vodom za piće biti će postavljena kod mjesnog odbora/trgovine na Trgu Seljačke sloge u Buševcu te na križanju Ogulinečke i Zagrebačke ulice u Ogulincu…

Objavljeno

on

Mještani Buševca i Ogulinca sutra od 9 sati ujutro biti će bez vode.

Kako su obavijestili iz VG Vodoopskrbe vode neće biti zbog radova na cjevovodu vodoopskrbnog sustava.

– Opskrba vodom biti će omogućena u najkraćem mogućem roku nakon završetka radova. Cisterna s vodom za piće biti će postavljena kod mjesnog odbora/trgovine na Trgu Seljačke sloge u Buševcu te na križanju Ogulinečke i Zagrebačke ulice u Ogulincu. U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju – istaknuli su iz Vodoopskrbe.

Nastavi čitati

Crna kronika

Dvoje Velikogoričana poginulo na autocesti Zagreb – Rijeka?!

Prema neslužbenim informacijama, u sudaru osobnog automobila i kamiona nastradao je bračni par iz Velike Gorice… Službena potvrda tek se očekuje

Objavljeno

on

Dvije su osobe poginule u prometnoj nesreći koja se dogodila na autocesti Rijeka – Zagreb, na vijaduktu Zečeve drage, nedaleko od čvora Vrbovsko, izvjestila je primorsko-goranska policija.

Prema neslužbenim informacijama, poginuli su Velikogoričani, muškarac i žena, odnosno bračni par, no službene informacije tek se očekuju…

Do nesreće je došlo točno u 9.17 sati, kad su se izravno sudarili osobni automobil i kamion, i to na dijelu autoceste na kojem se zbog radova promet odvija dvosmjerno po jednom vijaduktu. Istragom, koja još uvijek traje, utvrdit će se točni uzroci ove strašne nesreće.

– Sudionici nesreće su hrvatski državljani. Nažalost, imamo u prometnoj nesreći dvije poginule osobe. Zasada se radi o utvrđenju da se prometna nesreća dogodila izravno, dakle došlo je do izravnog sudara – kazala je Miroslava Preuc, zamjenica državne odvjetnice ODO Rijeka, za Novu TV.

Nastavi čitati

Priča iz kvarta

Stoti rođendan bake Olge: ‘Recept za dugovječnost? Nemojte se živcirati…’

Olga Jančić rodila se 7. prosinca 1921. godine u Zagrebu, u kojem je i proživjela većinu životu. Umirovljena profesorica hrvatskog jezika stoti je rođendan proslavila u goričkom Domu za starije i nemoćne “Ljubav”, uz gomilu optimizma…

Objavljeno

on

U mirnom, spokojnom i idiličnom okruženju velikogoričkog Doma za starije i nemoćne “Ljubav” ovog je utorka bilo svečano i veselo. Najstarija stanovnica Doma, iznimno simpatična i vrlo vitalna Olga Jančić, slavila je svoj stoti rođendan! Iza nje je cijelo jedno stoljeće života, puno je toga proživjela od 7. prosinca 1921. godine do danas, ali sve o čemu nakon svega govori je – zadovoljstvo. Lijepo joj je bilo kroz svih tih stotinu godinu, lijepo joj je i danas.

– Oh, pa ovdje su tri torte! Tome se stvarno nisam nadala… – sa smiješkom nam govori baka Olga na svojoj rođendanskoj proslavi.

– Stvarno vam mogu reći da sam sretna i zadovoljna. Imala sam lijep život, ni na što se ne mogu žaliti, a i sad mi je lijepo, u starosti. Uživam i ovdje u Domu, čak i puno više nego što sam očekivala. Uvijek sam mislila da su domovi za starije neka vrsta ‘kulturnog zatvora’, ali zaista nije tako. Imamo sve što nam je potrebno, ni o čemu se ne moramo brinuti, hrana je jako dobra, svi zaposlenici također, a mi se družimo između sebe, razgovaramo… – priča nam Olga u jednom dahu.

Malo slabije čuje, nešto teže se i kreće, ali s obzirom na godine koje su joj na leđima, zapravo se drži fantastično. Elokventna, optimistična, ni u jednom trenutku neće se požaliti, ali svako toliko će pogledati prema tri torte na stolu. Na jednoj je brojka 100, na drugoj posveta od nećaka, jedinog i dalje živog člana obitelji, a treću su joj donijeli njezini učenici!

Olga je, naime, radni vijek provela u prosvjeti, kao profesorica hrvatskog jezika, a “djeca” koja su joj ovog utorka došla čestitati stoti rođendan maturirala su prije punih 60 godina.

– Uživala sam u svom poslu, imala sam predivne učenike, djecu koja su željela učiti i napredovati, a kad je tako, naravno da je i meni kao profesorici bilo lakše. Nikad u životu nisam podigla glas na bilo kojeg učenika, ali za to nisam ni imala razloga. Dugo sam radila u provinciji, sa seljačkom djecom, i međusobna ljubav i poštovanje uvijek je bilo prisutno. Evo, i danas kad su mi došli u posjet rekli su mi da su bili dobri zato što sam im uvijek lijepo i zanimljivo pričala – zadovoljno se smješka baka Olga.

Proživjela je dva rata, tijekom Drugog svjetskog završila je fakultet, a upravo zbog rata nikad se nije udavala.

– Malo mi je danas možda i žao što nisam imala svoju obitelj, ali to nije bilo ni moguće. U to vrijeme dečki su svi išli u rat, a iz njega ih se malo vratilo. Poznavala sam jednog mladića, ali on je nakon rata rekao da se ne želi vraćati u Zagreb, otišao je u Slavoniju baviti se obiteljskim imanjem… – priča nam Olga.

Morali smo je, naravno, prije rastanka pitati i koja je njezina tajna dugovječnosti, postoji li takvo što, ali konkretnog odgovora u njezinu slučaju nema.

– Ma ne, nema tu recepta. Uvijek sam živjela dan po dan, nikad se nisam opterećivala onim što me čeka, nikad nisam mislila da je nešto teško ili nemoguće, pokušavala sam se što manje nervirati. I to je vjerojatno tajna. Nikad nisam ni pušila, alkohola u našoj kući nikad nije bilo, a ono što me uvijek vodilo su dobri odnosi s ljudima. Nikad se ni s kim nisam svađala, ulazila u bilo kakve sukobe, vodila sam svoju brigu i bila prilično tiha, povučena – otkriva nam slavljenica.

Društvo iz Doma za starije i nemoćne “Ljubav” nestrpljivo je čekalo da završimo ovaj razgovor, da krene degustacija svake od tri pripremljene torte, a baka Olga za kraj je još jednom zadovoljno uzdahnula. I za kraj dodala, ponovno sa smiješkom:

– Mislila sam da više ni ne mogu ovoliko pričati, ali čini se da ipak mogu…

Poželjeli smo joj još jedanput sretan rođendan i još puno sretnih dana, mjeseci i godina, a ona se i dalje samo smješkala. I sa svog mjesta, na čelu stolu, pozvala društvo da se priključi proslavi.

A nas je, usput rečeno, pošteno napunila optimizmom. Sretno vam bilo, bako!

Nastavi čitati

Vijesti

Općina Orle isplaćuje umirovljenicima božićnice

Objavljeno

on

Posvećujući posebnu pažnju najpotrebitijoj skupini građana, povodom nadolazećih blagdana načelnik Općine Orle donio je Odluku o isplati božićnice u 2021. godini, umirovljenicima koji primaju mirovinu u ukupnom iznosu do 2 tisuće kuna.

Tako će umirovljenicima koji primaju mirovinu do tisuću kuna biti će isplaćena božićnica od 300 kuna, a umirovljenicima koji primaju mirovinu od 1.000,01 kune do 2.000,00 bit će isplaćena božićnica u iznosu od 200 kuna. U ukupan iznos mirovinskih primanja ulaze domaća i strana primanja.

– Kako bi ostvarili pravo na dodjelu božićnice, umirovljenici koji ispunjavaju uvjete za isplatu dužni su prilikom osobnog preuzimanja Božićnice priložiti određenu dokumentaciju. Osobnu iskaznicu, odrezak od mirovine ili potvrdu banke ili HZMO o isplati mirovine za prethodni mjesec (ukoliko umirovljenik ima i inozemnu mirovinu treba priložiti i dokaz o visini inozemne mirovine) – ističu iz Općine.

Božićnice će se isplaćivati od 13. do 17. prosinca u Jedinstvenom upravnom odjelu općine Orle od 09 do 14 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Udruge Plartforma i Vukovina u srcu pripremaju kazališnu predstavu

Projekt, koji će svoju premijeru doživjeti iduće godine provodi se posljednjih mjeseci, a polaznice kroz dramske vježbe osvještavanja glasa, tijela, pokreta, tijela na sceni, te kroz razne improvizacije stvaraju izvedbeni materijal…

Objavljeno

on

Članice udruge „Vukovina u srcu“ koje ovih dana pripremaju već poznati božićni sajam „Nešto za bor, nešto za pod bor“ ne miruju. Ove kreativke paralelno marljivo rade i na novom projektu, kazališnoj predstavi u koju su krenule u suradnji s obrtom Plartforma i pod mentorstvom velikogoričke izvođačice Ane Katulić. Devet je budućih glumica i izvođačica: Vesna Rogan, Sandra Maršić, Slavica Orešković, Tatjana Mikulin, Suzana Čondrić, Antonija Bačić Dražetić, Ljerka Kovačević, Ljiljana Čunčić i Iva Divjak.

Projekt, koji će svoju premijeru doživjeti iduće godine provodi se posljednjih mjeseci, a polaznice kroz dramske vježbe osvještavanja glasa, tijela, pokreta, tijela na sceni, te kroz razne improvizacije stvaraju izvedbeni materijal. Probe su jednom tjedno u Vukovini, a projekt je sufinanciran sredstvima Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije kroz program poticanja stvaralaštva u kulturi.

– Mi smo i ranije već razmišljale o kazališnoj predstavi. Na Fašniku smo bile Crvenkapice, naša Vesna glumila je coprnicu u filmu o Turopoljskom dijalektu, iskustva i volje imamo. Zadovoljne smo ovim radom, svašta novo naučimo i uvijek dobivamo zadaću pa se pripremamo za sljedeći sat. Zabavno je – govori nam Sandra Maršić, predsjednica udruge Vukovina u srcu.

Tekst s kojim su krenule u proces je tekst francuskog filozofa Michaela Foucaulta „Utopijsko tijelo“ koji je bio baza za početak rada i stvaranja.

– Njegove rečenice i promišljanja o tijelu izrodile su predivne pokrete koje dalje njegujemo i širimo, paralelno radeći i na glasu, na govoru, pokušavajući odvojiti govor od tijela. Važno mi je da prvo upoznamo tijelo i pokret kao osnovne izvođačke alate, a tek tada prijeđemo na tekst – ističe Ana Katulić, velikogorička izvođačica koja trenutno završava MA studij Neverbalnog teatra na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu.

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno