Poveži se s nama

Gospodarstvo

Na otvorenju VG Goričanke fotografija za pamćenje

Objavljeno

Nakon 15 godina podstanarstva, velikogoričke komunalne tvrtke konačno su smještene pod vlastiti krov, na jednome mjestu. Sve komunalne usluge građani od sada mogu plaćati u novom komunalnom centru VG Goričanka, na adresi Ljudevita Posavskog 45. Osim VG Čistoće, VG Komunalca, VG Vodoopskrbe i Gradskog stambenog gospodarstva, tu se nalazi i Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja.

milenijska-fotografija-vg-goricanka

Komunalni centar danas je svečano otvoren snimanjem fotografije ‘Zajedno za Goricu’ te druženjem djelatnika komunalnih tvrtki. Na fotografiji snimljenoj iz zraka nalazi se petstotinjak zaposlenika i uzvanika, koji su svojim tijelima formirali slova VG, inicijale Velike Gorice.

 

Nova era za Goricu

 

Završen je tako veliki gradski projekt na kojem se radilo nešto više od tri godine, od projektiranja, ishođenja dozvola do same izgradnje. Izgradnja Komunalnog centra ‘VG Goričanka’, investicija od 40 milijuna kuna, nastala je rekonstrukcijom i nadogradnjom zgrade bivše tvornice Goričanka, na posjedu od 30 tisuća četvornih metara u vlasništvu grada. S obzirom da je polovica ukupne parcele na kojoj se nalazi VG Goričanka ostala neiskorištena, ona će ići na prodaju, čime će novoosnovana tvrtka zatvoriti dio kredita. Riječ je o južnom dijelu zemljišta okrenutom prema Miošićevoj ulici, vrijednom desetak milijuna kuna.

 

Otvaranjem komunalnog centra počela je i nova era za Veliku Goricu jer gradske tvrtke više nisu podstanari, a novac koji su do sada morale trošiti na najam ulagat će u razvoj i na poboljšanje svojih usluga za građane. Komunalna društva u najmu su bila od stečaja Velkoma, za što su tijekom 10 godina podstanarstva izdvojila čak 18,5 milijuna kuna.

 

vg-goricanka-otvorenje- Barišić - komunalac

 

„Pozivam sve Goričanke i Goričane da dođu ovdje i upoznaju svoj komunalni dom, da koriste usluge koje su njima na raspolaganju i vide u što su utrošena njihova sredstva. Doista, ona su utrošena u budući razvoj našeg grada i zahvaljujem na tom doprinosu i razumijevanju“, poručio je na otvorenju gradonačelnik Dražen Barišić.

 

vg-goricanka-otvorenje- Tomislav Jelisavac

 

Direktor VG Goričanke Tomislav Jelisavac priča nam kako je zgrada potpuno prilagođena osobama s invaliditetom, od pristupnog dijela do sanitarnog čvora te kako je jedna od najmodernijih komunalnih građevina u Hrvatskoj.

 

„U prizemlju se nalazi portirsko-zaštitarski pult, s kojeg se unutarnji i vanjski prostor zgrade nadzire pomoću najmodernije digitalne opreme i tehničke zaštite, od kamera do senzora i dojavljivača požara. Najveća razina zaštite potrebna je zbog toga što tvrtke raspolažu imovinom vrijednom više milijuna kuna, ali i zbog blagajni te prometa novcem. Ugrađeni su suvremeni informatički sustavi, koji omogućuju uštedu samog poslovanja, a sa druge strane građani imaju mogućnost da sve komunalne usluge plaćaju na jednom mjestu“, naglasio je Jelisavac.

 

vg-goricanka-otvorenje- Rak - Perić - Galeković

Direktori komunalnih tvrtki – osnivača VG Goričanke; Stjepan Rak (VG Vodoopskrba), Dragan Perić (VG Komunalac), Željko Galeković (VG Čistoća)

Sadržaji za sve generacije

 

Na kompleksu VG Goričanke na raspolaganju su različiti sadržaji, koji će omogućiti ugodan boravak korisnicima i posjetiteljima svih dobnih skupina. Ispred zgrade se nalazi 189 parkirališnih mjesta i ‘pametni’ trg, na kojem su postavljene solarne klupe za punjenje mobitela te pametna solarna autobusna stanica kakvu Gorica ima jedina u Hrvatskoj uz grad Dubrovnik. Svaka klupa omogućuje punjenje do četiri mobitela, tableta ili laptopa i može raditi do sedam dana bez sunca.

 

vg-goricanka-otvorenje Dražen Barišić

 

Svi koji će čekati autobus ispred zgrade moći će energijom sunca besplatno puniti svoje različite elektroničke uređaje na pametnoj solarnoj autobusnoj stanici. Istovremeno je moguće puniti do 16 mobitela, laptopa ili tableta USB načinom i uz opciju WIFI hotspot. Stanica je također izrađena od pocinčanog čelika, na stražnjem dijelu ima kaljeno staklo koje štiti od kiše i vjetra, dok su solarni paneli na gornjoj plohi stanice.

 

„Ispred VG Goričanke postavljene su i dvije punionice za električne automobile. S desne bočne strane zgrade nalazi se malo dječje igralište. VG Goričanka uskoro će dobiti i banku te ugostiteljske sadržaje, poput kafića i restorana koji će jednako biti na raspolaganju zaposlenicima tvrtke kao i svim građanima“, dodao je Jelisavac.

 

Sjećanje na modnu konfekciju

 

Moderan komunalni centar izgrađen na temeljima čuvene modne konfekcije ‘Goričanka’, osim što nosi njezino ime, pričat će priču vrijednih radnica koje su stvarale poznat gorički proizvod te sedamdesetih i osamdesetih godina bile nositeljice gospodarskog razvoja grada. Očuvani su, stoga, mnogi detalji koji podsjećaju da je upravo na tom mjestu šivana kvalitetna ženska odjeća. Među njima, ostavljena je i kućica na samom ulazu u kompleks, u kojoj su radnice prodavale svoje proizvode i gdje su se odijevale mnoge Goričanke.

 

„Mogu reći kako sam istovremeno i zadovoljan i tužan. S jedne strane, uspjeli smo spasiti građevinu u prekrasnom dijelu grada i prostor nismo prepustili nekom špekulantu. Tužan sam, međutim, što više nema tekstilne industrije Goričanke po kojoj je Velika Gorica bila poznata i u kojoj je radilo gotovo 500 žena. Razlog tome je propast tekstilne industrije i tome što je europsko i naše tržište pokleknulo nad onim azijskim, kao i negativan moment koji je bio u cijeloj zemlji, a to je privatizacija“, kazao je gradonačelnik.

 

U čast nekadašnje Goričanke, na zidovima stepenica koje vode u upravni dio zgrade bit će izložene fotografije švelja i konfekcije koju su same izrađivale. Gradonačelnik je najavio i kako je ispred komunalnog centra u planu postavljanje skulpture ‘Goričanke’. Ona će simbolizirati ženu koja je godinama stvarala poznati gorički brend.

 

Galerija fotografija:

 

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poslovni prostori Grada besplatni za poduzetnike čije je poslovanje pogođeno epidemijom COVID-19

Potrebno je samo ispuniti zahtjev

Objavljeno

on

Na službenim stranicama Grada Velike Gorice objavljen je poziv svim poduzetnicima, čije je poslovanje pogođeno epidemijom COVID-19, da pošalju zahtjev i ostvare pravo ma oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada.

Zahtjev možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Grad objavio javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima pogođenima pandemijom COVID-19

Maksimalni iznos potpore po zaposlenom je 3.000 kuna, a maksimalni broj zaposlenih za obračun potpore, po obrtu ili trgovačkom društvu je pet

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je javni poziv za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19. Jedna je to od mjera Grada za pomoć gospodarstvu, a zahtjevi gospodarstvenika zaprimaju se od ponedjeljka, 11. svibnja, u 10 sati do 22. svibnja.

U proračunu Grada Velike Gorice za pomoć gospodarstvenicima osigurano je 2 milijuna kuna za mikro i male poduzetnike te obrtnike kojima je odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnim djelatnostima i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH potpuno ili djelomično obustavljena gospodarska aktivnost. Potporu mogu koristiti subjekti koji imaju najmanje jednu zaposlenu osobu u punom radnom vremenu, oni koji nisu u blokadi te subjekti koji do dana donošenja odluke nacionalnog Stožera nemaju dugovanja prema Gradu Velikoj Gorici te trgovačkim društvima i ustanovama u vlasništvu Grada.

Visina potpore ovisi o broju ostvarenih bodova i broju zaposlenih. Maksimalni iznos potpore po zaposlenom može biti 3.000 kuna. Maksimalni broj zaposlenih za obračun potpore, po obrtu ili trgovačkom društvu je pet.

Zahtjev za dodjelu potpore obrtnici i poduzetnici podnose Gradu Velikoj Gorici, Upravnom odjelu za poduzetništvo, investicije i fondove EU elektronskim putem na e-mail adresu: poduzetnistvo@gorica.hr.

Svi ostali detalji javnog poziva dostupni su na mrežnim stranicama Grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno