Poveži se s nama

Kultura

Na Matičin četvrtak dolazi Etno udruga Kurilovec

Jurjevo u Kurilovcu, Jesen u Kurilovcu, Turopolska večer te Božić u Kurilovcu manifestacije su koje udruga organizira i suorganizira cijelo desetljeće

Objavljeno

Već tradicionalno posljednjih nekoliko godina Etno udruga Kurilovec gostuje na Matičinu četvrtku. Tako će sutra u 19 sati u Muzeju Turopolja još jednom prezentirati svoj rad u protekloj godini. Udruga svake godine organizira tematske manifestacije na kojima izlaže stare tradicijske ukrasne i uporabne predmete, zatim radionice pripreme tradicijske hrane, te izvođenje predstava i skečeva na kajkavici.

Jedan od najznačajnijih projekata udruge, koja je osnovana prije 10 godina, je monografija “Priče iz Kurilovca – Kurilovec u 20-om stoljeću”.

– To je plod šestogodišnjeg rada članica i članova udruge, koja aktivno djeluje na očuvanju i promociji domaćeg kajkavskog jezika u govoru i pismu. Dokumenti, fotografije i usmena kazivanja starijih sumještana otela su zaboravu život Kurilovčana u posljednjih stotinjak godina.

Kultura

Kraljevstvo Moje (za početnike) dolazi nasmijati Goričane

Glume Janko Rakoš, Sven Šestak, Enes Vejzović

Objavljeno

on

Predstava Ludens teatra i Teatra EXIT “Kraljevstvo Moje (za početnike)” 2. prosinca u 20 sati gostuje u dvorani Gorica. Predstava je nastala po tekstu Davida Javerbauma ‘Čin Božji’ koji je praizveden na Broadwayu 2015. godine. Originalno je postavljena kao niz monologa uz kratke dijaloške prijelaze, stilski podsjećajući ponajviše na formu stand-upa, postavljajući Boga u središte kao potpuno senzibilno i nesavršeno biće.

– Kraljevstvo Moje podsjetit će vas na sve ono što smo kroz odgoj naučili, a nismo preispitali, nasmijavajući vas jednostavnom kombinacijom logike i religije. Da ne spominjemo znanost. Dinosauri. Ma daj molim te – stoji u najavi predstave.

Prodaja ulaznica započela je u srijedu, a cijena je 50 kuna.

Nastavi čitati

Kultura

Pučko odgodilo svoj slavljenički koncert “Zajedno smo rasli, grade, ja i ti…”

Koncert je Učilište pripremilo povodom 60. godišnjice rada

Objavljeno

on

Slavljenički koncert Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica “Zajedno smo rasli, grade, ja i ti…”, koji se trebao održati u četvrtak, 26. studenog, zbog novih epidemioloških mjera odgađa se do daljnjeg.
– Nadamo se da ćemo se što prije okupiti na planiranom glazbenom druženju, podsjetniku na najvažnije događaje u razvoju grada i našeg Učilišta te glazbenom vremeplovu hitova uz koje su mnoge generacije odrastale, pjevale, plesale… – poručili su iz Pučkog otvorenog učilišta.

Nastavi čitati

Kultura

Kroz izložbu plakata prisjetite se najboljih hrvatskih filmova

Od 26. do 29. studenog

Objavljeno

on

Povodom obilježavanja 60. obljetnice rada, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica je pripremilo izložbu filmskih plakata “Plakatima kroz povijest hrvatskog filma”. U izložbenom prostoru Učilišta građani je mogu pogledati od 26. do 29. studenog, a organiziraju je Kino Gorica, Kino mreža i Hrvatski državni arhiv.

Odabirom reprinta plakata iz građe Hrvatskog državnog arhiva – Kinoteka, na izložbi će svoje mjesto pronaći najbolji hrvatski filmovi prošlog stoljeća. Svi su oni imali i svoju brojnu publiku u kino dvorani Učilišta.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno