Poveži se s nama

Kultura

Na Galženici izložba ‘U potrazi za dobrom vladavinom’

Donosi šest Matokovićevih radova nastalih između 2011. i 2018. godine i bit će prvo veće predstavljanje ovog umjetnika u široj zagrebačkoj regiji

Objavljeno

U galeriji Galženica sve do 14. srpnja od 20 sati možete pogledati izložbu ‘U potrazi za dobrom vladavinom’ Maria Matokovića.

Među hrvatskim suvremenim umjetnicima Matoković se, uz nekolicinu drugih, ponajviše ističe spremnošću da jezikom umjetnosti komentira i kritizira dnevno-političke događaje. Budući da je rođen i živi u Osijeku, najviše reagira na zbivanja u rodnom gradu i Slavoniji, iako svaka tema njegovog rada – deindustrijalizacija i deurbanizacija Osijeka, slabljenje agrarne proizvodnje, iseljavanje stanovništva itd., može predstavljati i hrvatsko društvo u cijelosti.

Bez obzira na kontekst društvenih problema, Matoković mu uvijek prilazi zaokupljen idejama solidarnosti i zajednice, ukazujući ili na njihovo društveno iščeznuće ili na njihovo krivo shvaćanje.

Izložba pod nazivom “U potrazi za dobrom vladavinom” donosi šest Matokovićevih radova (nastali u periodu između 2011. i 2018. godine) i kao takva bit će prvo veće predstavljanje ovog umjetnika u široj zagrebačkoj regiji.

Kultura

FOTO Sjajna predstava folkloraša i plesačica orijentalnih plesova

Objavljeno

on

Ovogodišnji 13. Srpanjski susreti kulturno-umjetničkih društava u Šćitarjevu u organizaciji KUD-a Šćitarjevo, s predsjednicom Brankom Tretinjak i članovima Društva, bili su vrlo uspjela priredba koja je jučer ostavila vrlo ugodan dojam na veliki broj posjetitelja, mještana i njihovih gostiju.

Osim domaćina KUD-a Šćitarjevo (folklorna i tamburaška sekcija) na 13. Susretima sudjelovali su: Udruga ”Mali prijatelji” (Šćitarjevo), KUD Stari Grad (Lukavec), KUD Potočanka (Potok, Grad Popovača), KUD Krenica Gala (Obrovac Sinjski), MKD Ohridski biseri (Nova Gorica, Slovenija), KUD Slavko Kolar (Palešnik, Općina Hercegovac, Bjelovarsko-bilogorska županija), KUD Rodna Gruda (Dugo Selo) i Udruga za promicanje plesa ”Zuzana” (Zagreb).

Kako se na dan Srpanjskih susreta obilježava i Dan Mjesnog odbora Šćitarjevo, tim povodom govorili su dr. Stjepan Zagorac, vijećnik Skupštine Zagrebačke županije i predsjednik Mjesnog odbora Šćitarjevo i Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Dražena Barišića. Kroz program priredbe vodila je Maja Kunić Trupčević. Spomen zahvalnice uručene su predstavnicima sudionika Susreta i mjesnim udrugama.

Gulaš za sve sudionike, i za one koji su bili gladni, uz kuhare je pripremala i posluživala Udruga žena Šćitarjevo. Ravnatelj Osnovne škole Šćitarjevo Mario Ivić opet je bio odličan domaćin gostujućim Društvima, jer su folkloraši imali na raspolaganju prostor škole za probe i presvlačenja.

U nastavku večeri Bacardi band ‘kliknuo’ je svojim repertoarom od prve s posjetiteljima iz šatora, i oko njega, te je narodno veselje do kasno u noć bilo zajamčeno.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Gorička knjižnica od ponedjeljka radi prema ljetnom radnom vremenu

Dječji odjel subotom ne radi pa knjige iz tog odjela možete vratiti u odjel za odrasle….

Objavljeno

on

Ukoliko ste planirali ljeto provesti uz dobro štivo ili omiljenu vam knjigu iz Gradske knjižnice Velika Gorica poručuju kako od ponedjeljka 2.srpnja rade prema ljetnom rasporedu.

Središnji odjel za odrasle radit će ponedjeljkom,srijedom i petkom od 14 do 20 sati, utorkom i četvrtkom od 8 do 14, a subotom od 8 do 12. Jednako tako radit će i Dječji odjel, osim subotom kada ne radi, a knjige iz tog odjela možete vratiti u Središnji odjel za odrasle.

Područna knjižnica Galženica, ponedjeljkom, srijedom i petkom radit će od 8 do 14, utorkom i četvrtkom od 14 do 20, a subotom od 8 do 12 sati.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Najbolji plesni ansambli su iz Varaždina i Čakovca

Objavljeno

on

Dvodnevna manifestacija 29. susret hrvatskih plesnih ansambala okončana je jučer izvedbom 13 koreografija (u subotu, 23. lipnja, izvedeno je 15 koreografija), koje su prezentirali plesačice i plesači iz Hrvatske te gosti iz Češke i Slovenije u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta. Ukupno 28 koreografija izvelo je 15 hrvatskih ansambala (u službenoj konkurenciji) iz Čakovca, Ludbrega, Virovitice, Zagreba, Požege, Koprivnice, Karlovca, Rijeke, Varaždina i Pazina, te po jednu gosti iz Češke (Klašterec nad Ohri) i Slovenije (Ljubljana). Organizator Susreta bio je Hrvatski sabor kulture, a suorganizatori Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Ulogu moderatora odlično je odradio Tomislav Novosel.

Svim ansamblima uručena su priznanja za sudjelovanje, kao i nagrade za najbolje: izvedbu, solo izvedbu koreografiju i kostim. Stručno povjerenstvo činili su Melita Spahić Bezjak, Sanja Tropp Fruhwald i Kornelija Kosanović, a one su i uručile najvrijednije nagrade.

U sklopu manifestacije održan je i plesni program na otvorenom (Park dr. Franje Tuđmana), okrugli stol stručnog povjerenstva s voditeljima skupina i Plesna radionica ”Follow the Flow” (voditeljica: Urša Rupnik). City Radio je dobio zahvalnicu kao medijski pokrovitelj.

Galerija fotografija

Priznanja i nagrade

Najbolja koreografija: The animal inside, autorica Davorka Čorko-Rodeš i plesači (Plesni studio ”Vindi” Varaždin)..

Najbolja izvedba: Studio suvremenog plesa ”Teuta” Čakovec, koreografija: Ravna crta (autorica Nikolina Mekovac).

Najbolja solo izvedba: Laura Lončar, koreografija: Laura Lončar (Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar Požega).

Najbolji kostim: Baletni studio Gradskog kazališta ”Zorin dom” Karlovac, koreografija ”Mi djeca s klupe” (autorica Martina Maričić).

Nastavi čitati
ZELENI PRSTEN

iv>

EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno