Poveži se s nama

Gospodarstvo

Na 11. Sajmu poslova ciljani brzi razgovori poslodavaca s tražiteljima posla – Speed dating

Monika: “Dok drugi odlaze van, evo mene natrag u Hrvatsku koja je najljepša zemlja na svijetu. Želim donijeti odluku hoću li sama otvoriti vlastiti biznis ili pronaći negdje posao”

Objavljeno

„Krajem rujna na području Županije evidentirano je 27,4% manje nezaposlenih nego u istom razdoblju prošle godine, a stopa nezaposlenosti od 9,8% pokazuje nam da imamo praktički najmanji broj nezaposlenih od osnutka Županije. Razlog tome možemo naći u našem kontinuiranom ulaganju u poduzetnike i poduzetničke zone“, izjavila je zamjenica župana Nadica Žužak“, na otvorenju Sajma poslova u zagrebačkom Pučkom otvorenom učilištu. Žužak je također istaknula kako prihod poduzetnika u županiji kontinuirano raste te je po tome Zagrebačka županija na drugom mjestu, odmah iza Zagreba.

Od mjere do karijere

Na Sajmu poslova se nezaposlenim ljudima i onima koji traže zaokret u karijeri predstavilo 80-ak izlagača, većinom iz privatnog sektora. Organizirane su i radionice „Od mjere do karijere“, usmjerene na uspješno traženje posla, profesionalno informiranje o razvoju karijere, ciljani brzi razgovori poslodavaca s tražiteljima posla – Speed dating te različita predavanja. Na radionicama je sudjelovala i Monika, koja se nedavno vratila iz Njemačke.

“Dok drugi odlaze van, evo mene natrag u Hrvatsku koja je najljepša zemlja na svijetu. Na Sajmu poslova želim donijeti odluku hoću li sama otvoriti vlastiti biznis ili pronaći negdje posao. U svakom slučaju, poticaji bi mi dali vjetar u leđa da postanem poduzetnica. U svakom slučaju, zanima me područje turizma”, ispričala nam je Monika.

Nedostatak radne snage

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je kako su nam pokazatelji naklonjeni, ali da se gospodarstvenici suočavaju s novim problemom.

“Nezaposlenost nam je rekordno niska. Na razini Hrvatske ona iznosi 10,6 posto. Raste nam zaposlenost, ali isto tako imamo velik nedostatak radne snage”, rekao je Pavić naglasivši i važnost Europskog socijalnog fonda kroz koji je u ovoj godini osigurano više od pola milijarde kuna za aktivne mjere zapošljavanja.

Gospodarstvo

Pravi procvat turizma u Velikoj Gorici tek se očekuje

Milada Mesarić: ‘Ova godina bit će prijelomna’

Objavljeno

on

Velika Gorica prošle godine zabilježila je rast u broju noćenja od 62 posto u odnosu na 2017. godinu. Sustav e-Visitor zabilježio je čak 62 722 noćenja. Tome su naročito doprinijeli hoteli, zahvaljujući podizanju kvalitete usluge. Rezultati pokazuju da je protekle godine u gradskim hotelima ostvareno 40 tisuća noćenja. Posjetili smo dva hotela koja su se smjestila na sam vrh liste najuspješnijih. Više saznajte u našem video prilogu.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Za razvoj poljoprivrede, šumarstva, turizam i ruralni razvoj 286 tisuća kuna

Natječaj je otvoren do 5. veljače

Objavljeno

on

Općina Pokupsko raspisala je natječaj za dodjelu 286 tisuća kuna za sufinanciranje programa i projekata u području gospodarstva. Sufinancirat će se projekti i programi vezani uz poljoprivredu, preradu, prehranu, ruralni razvoj, šumarstvo, lovstvo, ribolovstvo, turizam te očuvanje okoliša, biološke raznolikosti i krajobraza.

– Na ovaj natječaj se mogu javiti sve udruge sa sjedištem na području Općine Pokupsko čiji su ciljevi i djelatnost usmjereni ka zadovoljenju javnih potreba stanovnika Općine Pokupsko u području gospodarstva. Udruge koje se javljaju na ovaj natječaj moraju biti upisane u Registar udruge, moraju biti upisane u Registar neprofitnih organizacija pri Ministarstvu financija, dostaviti dokaz da su svoje statute uskladile s odredbama Zakona o udrugama, te moraju ispunjavati sve druge uvjete propisane natječajem, odnosno Uputama za prijavitelje – poručili su iz Općine.

Prijave se podnose na posebnim obrascima, rok za podnošenje prijava je 5. veljače do 12 sati.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Porast broja noćenja i turističkih dolazaka iznad svih očekivanja

‘Otkad mjerimo turističke pokazatelje ovo je prvi put da su dolasci dosegli šesteroznamenkastu brojku’

Objavljeno

on

Zagrebačka županija u prošloj godini zabilježila je 122.922 turističkih dolazaka, odnosno 41 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine. Porastao je i broj noćenja za 33 posto i to sa 154.345 na 204.818.

Od ukupnog broja dolazaka, 93.279 gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 29.643 domaći gosti. Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 149.925 noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 54.893 noćenja.

– Otkad mjerimo turističke pokazatelje ovo je prvi put da su dolasci dosegli šesteroznamenkastu brojku – rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.

Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske, a zabilježen je i značajan porast broja turista iz Kine, Hong Konga, Tajvana i ostalih azijskih zemalja. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica koja bilježi porast turističkih noćenja za 60 posto, zatim Sveta Nedelja te Jastrebarsko koje bilježi osam puta više dolazaka i noćenja velikim dijelom zahvaljujući novootvorenom hotelu uz poznati kongresni centar.

– Poznati smo kao izletnička destinacija za relaksaciju, ali i aktivan odmor, a taj imidž planiramo graditi i dalje – dodala je Rašperić istaknuvši pritom bogatu eno-gastronomsku kulturu i ponudu, vinske i cikloturističke ceste te brojne manifestacije zahvaljujući kojima je Zagrebačka županija nadaleko poznata.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno