Poveži se s nama

Vijesti

Muzej Turopolja poziva građane da im pomognu urediti kuriju Alapić u Vukovini

Objavljeno

Tema velikogoričke manifestacije u sklopu Dana europske baštine je ‘moba’, narodni običaj uzajamnog pomaganja u većim i složenijim radovima. Od 21. rujna do 17. listopada na tu su temu organizratori pripremili raznolik program. No, kako ne bi sve ostalo na izložbama i predavanjima, Muzej Turopolja poziva sve građane da se uključe i sudjeluju u mobi.

 

“Isprobat ćemo što znači ‘moba’ u praksi. Organizirali smo radnu akciju u kuriji Alapić u Vukovini. Svi su pozvani da se prijave. Raščišćavat će se objekt koji je poprilično zapušten. Zajedno ćemo pokušati upoznati lokalnu i širu zajednicu sa stanjem objekta, njegovim vrijednostima i potrebom za provođenje mjera za spas građevine koja je jedna od zadnjih drvenih kurija na području Velike Gorice”, objasnila je Margareta Biškupić Čurla i dodala kako se radi o građevini iz druge polovice 18. stoljeća.

 

Kako bi zainteresirani lakše došli do kurije, organizirali su u prijevoz iz Zagreba te ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici, a zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se na kultura@gorica.hr ili danieuropskebastine@min-kulture.hr. Rok za prijavu istječe sutra.

 

Vijesti

Jedan novi oboljeli, više od 200 Goričana u samoizolacij

Stožer je izdao 1.811 propusnica, a Crveni križ i dobrovoljna vatrogasna društva dnevno zaprime oko 500 poziva za pomoć

Objavljeno

on

Velika Gorica s današnjim danom broji 13 zaraženih koronavirusom, dok je više od 200 građana u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice aktiviran je prije 18 dana, a od tada je donio niz mjera na koje je danas ponovno podsjetio načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Naša dobrovoljna vatrogasna društva po mjesnim odborima, osim što pomažu potrebitim sugrađanima, vrše i ophodnju. Ophodnju vršimo i u gradskim četvrtima kako bi vidjeli pridržavaju li se naši sugrađani preporučenih mjera. Ustrojili smo i odjel za izdavanje propusnica, a do danas smo ih izdali 1.811 – kazao je Kolarec.

Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć koja starijim sugrađanima dostavlja namirnice i lijekove, a do danas je ta služba primila oko 4.000 poziva te ih, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, riješila.

– Zovite, dobit ćete što treba, ali molim vas ostanite doma – kazao je gradonačelnik Barišić.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i fond za poduzetnike, koji su zbog pandemije koronavirusa i odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite morali zatvoriti poslovanje, a iz njega će biti isplaćeno dva milijuna kuna.

Nastavi čitati

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Crna kronika

Tijelo nepoznatog muškrarca pronađeno u rijeci Savi

Objavljeno

on

Policija javlja kako je jučer, 28. ožujka, u 14.30 sati u Strmecu Bukevskom pronađen leš nepoznate muške osobe. Tijelo je bilo u rijeci Savi, a na njemu nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na kazneno djelo. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno